0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Merhaba Tekin Bey,Yazmış olduğum değerleri castrol ve mobil in resmi sitesinden almıştım. Yanlış ise onların yanlışı olsa gerek )Bilgilerinizi paylaştınız için tekrar çok teşekkür ederim. İyi günler dilerim.
Benim merak ettiğim bir konu var. İlk hane alt sıcaklığı ifade ediyor bu mantıklı,ama ikinci hanenin 40-50 derece gibi değerler olması garip değil mi? Hava 30 derecede olsa 50 derecede olsa motor çalıştıktan sonra yağ ısınmıyor mu?Yani bu üst seviye denilen 50 derecenin üstüne çıkmıyor mu?50 derecede koruma sağlayamayacak 10w40 yağ mesela yağ ısındıktan sonra nasıl koruyor?Yağın özelliklerinde genelde 40 derecede cSt değeri birde 100 derece için cSt değeri var.
Burak bey,Nasıl ilk hane aynı zamanda dış ortam sıcaklığını ifade ediyorsa 2. hanede dış ortam sıcaklığını ifade ediyor, ilk hane yağın orjinal viskozitesidir, içine konan akıllı katkılarla cTs (karakter) özelliği verilerek sıcak havalarda da kalın yağmış gibi davranması sağlanmaktadır. Bilirsiniz, ince yağlar sıcak ortamlarda yırtılırlar. Motor içi hararetleri, soğuk havalarda sıcak havalarda olduğundan daha düşük kalır. 10W-40 -20C +48C arası iken, 15W-40 aynı miktar akıllı katkıyla -15 +50 arası çok güzel bir şekilde görev görebilir. 20W-50 ise -10 +50 +55 iken, 20W-60 60C ve üzerleri gibidir. Yani, yağımızın orjinal viskozitesi (ilk rakam) nekadar kalınsa, akıllı katkılar sayesinde okadar çok sıcaklığa dayanır.
1-viskoziteyi tayin eden en büyük etken motorun teknolojisi 2-multigrade yağlarda ilk rakam kış viskozitesini ikinci değerde sıcaktaki viskoziteyi gösterir. 3-winter değeri yani ilk rakam ne kadar düşük olursa motor yeni dahi olsa kışın en soğuk havalarda rahatça döner ve motor aşınmaya en müsait olduğu soğuk zamanında , ısınana kadar yağlamayı en yüksek seviyede tutarak korumayı sağlar. 4-ikinci değer ise yağın normal motor çalışma sıcaklığındaki kalınlığını belirler. 5-çok hor kullanılan veya çok kilometre yapmış motorlarda yüksek viskozite tercih edilir. aşınmış cir motora 0w30 , 5w30, 10w30 koyarsanız yataklarda çok aşınma varsa yatak vurur, sekmanlar aşınmış olduğundanda yağ yakar. 6-mobilin sitesinde mobil1 newlife 0w40 yağı yeni arabalara, mobil1 peaklife 5w50 yağı ömrünün ortasına gelmiş motorlara ve mobil1 extended life 10w60 yağı ise çok zorlanan, çok kilometre yapmış araçlara tavsiye ediyor. havanın sıcaklığının bahsi dahi geçmiyor. 7-yeni teknolojili multigrade yağlar 0 lı, 5 li 10 lu da olsa pek birşey farketmez, bence ikinci rakam daha mühimdir ben 40 tan aşağı yağı asla kullanmam.
Tekin Bey bu yağ konusunda çok batıl bilgiler var elinizde. Multigrade yağların 2. hanesinde yazan değerin celsius olduğunu nereden çıkardınız? Kaynak gösterebilirseniz iyi olur, çünkü böyle bir şey yok.
Tekin bey ben STP kullanıyorum, vaktiyle WÜRTH de kullanmıştım ama ROM hiç kullanmadım. deneyeceğim.
Atilla bey, ben hiç WÜRTH kullanmadım (pahalı olduğundan) eminim bir kalite belkide gramaj farkı vardır ama ROM ürününü çok uzun yıllardır kullanmaktayım ve çok memnunum, denemenizde fayda var, özellikle denedikten sonra tecrübenizi paylaşırsanız çok sevinirim, sizin gibi birinden olumlu/olumsuz yorum almak güzel olur.
Yasin bey, hemen üstteki yazımı dikkatlice okuduktan sonra 2. hanenin ne olduğunu yazarsanız bende sizden bilgi almış olurum.
Yukardaki açıklamalarınızda bazı düzeltmeler yapıyorum,0W-30 için doğru bilgi -30 -35C ile +30C arası,5W-40 ise -25C ile +45 gibi,10W-40, -20C ile +50C'lere varan sıcaklıklar için,
Levent bey,Motor Yağlarını buz gibi dondurmak için -50C lerden başlayıp aşağıya doğru gitmek gerekir. O sitede, 5W = -30C olarak verilirken, diğer taraftan 10W = -15 denmiş, yani 5W ile 10W arasında 15C fark var, sizcede bir gariplik yok mu? ülkemizin bir çok yerinde -40C ler var ve 10W-40 kullanıcıları bile şikayet etmemiş.
PO ve Opet istasyonlarında satılmakta olan ROM ürünü Injector Cleaner ürünleri var, 7.5TL,
şirketimizde dizel fluence var ona bugün opet den 6 tl olan ROM enjektör temizleyici kattım ve depoyu full ledim yararları nedir tekin abi ? saygılar.
Merhabalar;Aracım 138000 km.de ve aldığımda yağ kartı olmadığı için hangi yağ kullanılmış, ne zaman konulmuş bilmiyorum. Bu aralar motor yağımı değiştirmek istiyorum. Malum, önümüz de yaz. İstanbul için 5w-40 mı kullanmalıyım yoksa 10w-40 mı acaba?