Gönderen Konu: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 152242 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
Ynt: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #2060 : Nisan 15, 2012, 20:53:14 »
geçen gün Sonkara sipariş ettiğim gösterge ampulleri ve benzin depo kapağı yayını almaya gittim. dışarda yağ varilleri vardı, bir tanesinin yazılı tarafı dışarı taraftaydı ve TEXACO yazısı vardı. texaco amerikan yağ firması ama bence mobil daha iyi bir marka
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Avensis hastası..
  • Araç: Başka Marka
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2061 : Nisan 16, 2012, 00:16:34 »
Atilla amca merhaba saygılarımı sunarım öncelikle :) ben de bundan önceki arabam olan Avensisimi geçen yıl Samsun Derindere Toyota yetkili servisine götürdüğümde aracımı beklerken kullanılan yağ varillerini görmüştüm ve üzerlerinde de Mobil amblemi vardı.. sanırım her serviste aynı marka yağ kullanmıyorlar.. selamlar saygılar..
2012 Opel Astra 1.3 CDTİ var ama sıkı bir Avensis hastası..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 80000
  • Model Yılı: '11
  • 110 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2062 : Nisan 16, 2012, 07:39:16 »
Bende ilk bakım zamanlarında servise sormuştum, Shell Helix yağ kullanıyoruz demişlerdi. Muhtemelen her servis farklı yağ kullanıyor olabilir.
Paran varsa Japon, yoksa alman. :nija:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2063 : Nisan 18, 2012, 00:59:06 »
Atilla amca merhaba saygılarımı sunarım öncelikle :) ben de bundan önceki arabam olan Avensisimi geçen yıl Samsun Derindere Toyota yetkili servisine götürdüğümde aracımı beklerken kullanılan yağ varillerini görmüştüm ve üzerlerinde de Mobil amblemi vardı.. sanırım her serviste aynı marka yağ kullanmıyorlar.. selamlar saygılar..
sağol Mesudum, 52 chevrolet arabayı nereden buldun?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 100
  • Model Yılı: '10
  • 367 kere teşekkür etti
  • 316 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2064 : Nisan 18, 2012, 08:43:24 »
tekin abi ve atilla amca tavsiyeniz uzere 15-50 alacaktim ama baktim 15-50mobil1 65dolar 0-40mobil1 75dolar bende mobil1 0w-40 aldim verdim servise degistirdim yagi sonra ciktim tatile 2.200km yaptim dondum :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A-
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2065 : Nisan 18, 2012, 11:36:03 »
benden de bir soru arkadaşlar yağ konusunu okuduğum halde net bir cevap bulamadım. :(
malumunuz serviste 15-40 mineral yağ koymuşlardı 2-3 ay oldu. kışa girmeden ve servise  verdiğim paraya acımadan mobil 1 0w-40 yağ ile değiştimek istiyorum. yalnız kafama takılan bir şey var !!!
mineral yağdan sonra, ilk vizikositesi düşük ve tam sentetik yağa hemen geçmek uygun olurmu yani demek istediğim motorda kalan yağların yeni koyacağım tam sentetik yağa olumsuz bir etkisi (yağı bozmak gibi) olurmu?
birde japon pazarından ngk marka buji almıştım. çıkan bujilerle kıyasladığımda seri numarası bile aynıydı. ( bujileri alalı 1,5 sene gibi oldu ve taş çatlasın 7000 km yapmışımdır) bu bujilerin orjinal olmama ihtimali var mı?? bu soruyu sormamın sebebi ise bilhassa bu kışın ya yağ ile yada buji ile ilgili olarak ilk çalıştımada devir saaatinin hemen yükselmemmesi gibi bir problemle karşılaştım. buji ile ilgili olabilir ise bujileride değiştireceğim. servisteki bujilerin fiyatı hakkında bilgisi olan var mı?
cevaplar için şimdiden teşekkür ederim..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2066 : Nisan 18, 2012, 12:17:51 »
Bekir bey, bujilerin numaraları aynı olduktan sonra markası farketmez.

Motor yağ değişimlerinde mecbur kalıpta 500gr'a kadar farklı viskoziteli yağ koysanız bile içindeki yağın viskozitesini çok değiştirmeye yetmez, dolayısiyle değişim esnasında motorun içinde kalan film tabakası halindeki eski yağın süzülmesini 1 - 2 gün dahi beklesek 500gr yağ çıkmaz, o nedenle 0W-40 yağınız etkilenmeyecektir.

Not: Her yağ değişiminde yağ filtresi elbette değişiyor.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2067 : Nisan 18, 2012, 16:33:56 »
Bekir bey, bujilerin numaraları aynı olduktan sonra markası farketmez.

Motor yağ değişimlerinde mecbur kalıpta 500gr'a kadar farklı viskoziteli yağ koysanız bile içindeki yağın viskozitesini çok değiştirmeye yetmez, dolayısiyle değişim esnasında motorun içinde kalan film tabakası halindeki eski yağın süzülmesini 1 - 2 gün dahi beklesek 500gr yağ çıkmaz, o nedenle 0W-40 yağınız etkilenmeyecektir.

Not: Her yağ değişiminde yağ filtresi elbette değişiyor.
çok teşekkür ederim Tekin Bey
bide şunu cevaplarsanız memnun olurum.
önceki kışlarda rölanti devrinin ilk çalıştırmada aniden yükselip bu kış marşa bastıktan sonra yavaşca olması gereken devre gelmesinin 15-40 motor yağıyla alakası olabilir mi??_

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #2068 : Nisan 18, 2012, 17:16:34 »
Bekir bey, o durumun yağ viskozitesinden dolayı olduğunu zannetmiyorum. Hava filtresi üzeri ve varsa sonrası sensörleri temizleyiniz, şimdilik bir arızanız var denemez.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2069 : Nisan 19, 2012, 09:51:15 »
teşekkür ederim Tekin Bey ilginizden dolayı

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2070 : Nisan 19, 2012, 12:02:26 »
çok teşekkür ederim Tekin Bey
bide şunu cevaplarsanız memnun olurum.
önceki kışlarda rölanti devrinin ilk çalıştırmada aniden yükselip bu kış marşa bastıktan sonra yavaşca olması gereken devre gelmesinin 15-40 motor yağıyla alakası olabilir mi??_
  bu forumda söyleye söyleye dilimde tüy bitti!!!!!!!buji, hava filtresi, yağ filtresi, triger seti gibi parçaları kesinlikle servisten alın diye. buna rotil rot başı gibi parçalarda dahil. servisten yeni hava filtresi ve buji alıp taktır arabandaki farkı göreceksin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #2071 : Nisan 19, 2012, 12:27:13 »
  bu forumda söyleye söyleye dilimde tüy bitti!!!!!!!buji, hava filtresi, yağ filtresi, triger seti gibi parçaları kesinlikle servisten alın diye. buna rotil rot başı gibi parçalarda dahil. servisten yeni hava filtresi ve buji alıp taktır arabandaki farkı göreceksin.

Atilla bey, servis konusunda kesinlikle size katılıyorum, pahalı olsa bile şöyle düşünmek gerekir, bir araca sahip olduğunuz süre içinde servise verdiğiniz fark ne kadar fazla olabilir ki? karşılığında aldığınız kaliteli parça ve garantiyide göz önünde bulundurursanız.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2072 : Nisan 19, 2012, 15:54:01 »
Atilla Amca diline gurban olayım. :) dediğin çok doğru son bakımda hava filtresini orjinal olarak aldım o bile çok farkettirdi. biraz pahalı olsun ama değer. ;) sonra siz gibi üstatlardan bujilerin ve hava filtrelerinin ve yağ filtresinin orjinal olması gerektiğini öğrendik. sağolun varolun foruma yaptığınız katkılardan dolayı. :alkis: orjinal olmayan bir bujiler kaldı. onları da 3 aya kalmaz yağı tam sentetik koydurduğumda değiştireceğim.
saygılar....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2073 : Nisan 19, 2012, 17:01:52 »
Atilla bey, servis konusunda kesinlikle size katılıyorum, pahalı olsa bile şöyle düşünmek gerekir, bir araca sahip olduğunuz süre içinde servise verdiğiniz fark ne kadar fazla olabilir ki? karşılığında aldığınız kaliteli parça ve garantiyide göz önünde bulundurursanız.
Atilla Amca diline gurban olayım. :) dediğin çok doğru son bakımda hava filtresini orjinal olarak aldım o bile çok farkettirdi. biraz pahalı olsun ama değer. ;) sonra siz gibi üstatlardan bujilerin ve hava filtrelerinin ve yağ filtresinin orjinal olması gerektiğini öğrendik. sağolun varolun foruma yaptığınız katkılardan dolayı. :alkis: orjinal olmayan bir bujiler kaldı. onları da 3 aya kalmaz yağı tam sentetik koydurduğumda değiştireceğim.
saygılar....
  ikinizinde elinize sağlık, kardeşlerimize doğru mesajları vermek bizlerin görevi, ama bu mesajlardan yararlanmakda kardeşlerimizin görevi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Avensis hastası..
  • Araç: Başka Marka
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2074 : Nisan 19, 2012, 17:51:44 »
sağol Mesudum, 52 chevrolet arabayı nereden buldun?

Atilla amcacığım çiçeği burnunda evliyim ben :) 52 model chevrolet bizim düğünde gelin arabamız oldu, kiralıyorlar 1 günlüğüne, eskiden beri çok isterim gelin arabam klasik bir chevrolet olsun diye :) ama öyle fiyakalı ve öyle farklı oldu ki oldu ki anlatamam sana :) yani sıfır mercedes bmw audi bu kadar afilli ve havalı olamazdı :) selamlar saygılar Atilla amca :)
2012 Opel Astra 1.3 CDTİ var ama sıkı bir Avensis hastası..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2075 : Mayıs 05, 2012, 15:26:06 »
merhaba arkadaşlar şimdi benim aklım karıştı buyağ konusunda havaya göre alın deniliyor genelde bende şuan petrol ofisinin 5w-40 yağı var tanıdığım usta koydu ondan öncede 10w-40 vardı ama son yağ gercekten hissettirdi kendini kışın falan ama benim şuan 10 ay yozgatta öğretmenim 2 ay da ant. ikamet ediyorum 5w- 40 devam mı edeyim size ... teşekkürler sayıglrımla
2004 COROLLA SOL
SEDAN BRC

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2076 : Mayıs 05, 2012, 17:26:07 »
topic=1086.msg578476#msg578476 date=1334847104]
Atilla amcacığım çiçeği burnunda evliyim ben :) 52 model chevrolet bizim düğünde gelin arabamız oldu, kiralıyorlar 1 günlüğüne, eskiden beri çok isterim gelin arabam klasik bir chevrolet olsun diye :) ama öyle fiyakalı ve öyle farklı oldu ki oldu ki anlatamam sana :) yani sıfır mercedes bmw audi bu kadar afilli ve havalı olamazdı :) selamlar saygılar Atilla amca :)
[/quote] Allah bir yastıkta kocatsın Mesutcuğum.
merhaba arkadaşlar şimdi benim aklım karıştı buyağ konusunda havaya göre alın deniliyor genelde bende şuan petrol ofisinin 5w-40 yağı var tanıdığım usta koydu ondan öncede 10w-40 vardı ama son yağ gercekten hissettirdi kendini kışın falan ama benim şuan 10 ay yozgatta öğretmenim 2 ay da ant. ikamet ediyorum 5w- 40 devam mı edeyim size ... teşekkürler sayıglrımla
    biraz daha pahalı ama mobil1 0w40 veya castrol edge 5w40 kullan.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 8 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2077 : Mayıs 07, 2012, 10:33:54 »
Başka bir konu altında sorduğum soruyu burada da sorayım.
Çünkü orada yeterince fikir sahibi olamadım.
Özellikle tecrübe etmişlerin tecrübelerinden yararlanmak istiyorum:

Arkadaşlar, 2007 model dizel corolla'ya forumdan okuduğum kadarıyla yetkili servisler 10w40 motor yağı kullanıyormuş.
Yeni aldığım araçta da muhtemelen 10w40 kullanılmış olmalı. Ama önceki aracımda 5w40 turbo dizel castrol kullanıyordum ve oldukça da memnundum. 4000 km sonra bu aracımın da yağ değişimi gelecek. Size sorum şu: Bugüne kadar (araç 116.000'de) 10w40 yağ kullanılmış aracın yağını 5w40'a çevirirsem yağ yakma durumu ortaya çıkacaktır muhtemelen. Ama bu oran ne miktarda olabilir? Aşırı bir yağ yakma meydana gelir mi, yoksa tolere edilir bir miktar mıdır ve sonraki bakımlarda aynı yağ kullanıldıkça yağ eksiltme miktarı düşer mi? 10w40 yağdan 5w40 tam sentetik yağa veya daha düşük viskoziteli yağa geçip de tecrübe eden arkadaş oldu mu? Tecrübelerinizi paylaşmanızı diliyor, teşekkürlerimi sunuyorum...
Bir gün öleceğinin idrakinde olanlar, asla kalp kırmaz!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2078 : Mayıs 07, 2012, 13:56:50 »
Başka bir konu altında sorduğum soruyu burada da sorayım.
Çünkü orada yeterince fikir sahibi olamadım.
Özellikle tecrübe etmişlerin tecrübelerinden yararlanmak istiyorum:

5w40 ile 10w40 ın kalınlığı aynıdır yağ yakmaya sebeb olmaz , kışın 5 viskozite olduğundan 10 a nazaran motor daha rahat çalışır ve ful sentetik olduğundan motoru daha iyi korur. 5w40 a veya 0w40 a devam et.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 8 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2079 : Mayıs 07, 2012, 14:08:35 »
   5w40 ile 10w40 ın kalınlığı aynıdır yağ yakmaya sebeb olmaz , kışın 5 viskozite olduğundan 10 a nazaran motor daha rahat çalışır ve ful sentetik olduğundan motoru daha iyi korur. 5w40 a veya 0w40 a devam et.

Teşekkür ederim cevabınız için Atilla Bey.
İki yağın da kalınlığı aynıysa neden numaraları farklı?
İkisi arasındaki tek fark birinin tam sentetik, diğerinin sentetik olmaması veya yarı sentetik olması mıdır?
Sizin bu başlık altında oldukça fazla mesajınız var. Bu konuda oldukça bilgili olduğunuz belli oluyor.
Merakımı giderebilirseniz gönül rahatlığıyla 5w40 kullanabilirim.
Önceki aracımda bu yağı kullanıyordum ve oldukça memnundum.

Ayrıca, 0w40 ile 10w40'ın kalınlığı da aynı mıdır?

Şimdiden teşekkürler...
Bir gün öleceğinin idrakinde olanlar, asla kalp kırmaz!