Gönderen Konu: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 152247 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
Ynt: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #2040 : Mart 10, 2012, 23:10:17 »
Merhabalar;

Aracım 138000 km.de ve aldığımda yağ kartı olmadığı için hangi yağ kullanılmış, ne zaman konulmuş bilmiyorum. Bu aralar motor yağımı değiştirmek istiyorum. Malum, önümüz de yaz. İstanbul için 5w-40 mı kullanmalıyım yoksa 10w-40 mı acaba?
   neresi olursa olsun mobil1 0w40, castrol edge 5w40 bunlar ful sentetiktir, ucuz olsun istiyorsan bp visco 5000 10w40 kullan.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
« Yanıtla #2041 : Mart 12, 2012, 14:43:10 »
merhaba  forum a yeni üyeyim bayağı tecrübeli amcalarımız abilerimiz var. benim araç 2007 corolla allaha şükür bi problem yok, 60 bin bakımı yaptıracağım yaza girmeden, yağ  10 40 var servisin koyduğu bildiğim kadarıyla, lpg li araç yakıta nasıl etkisi olur ya da motorun sesinde değişme ne yönde olur hangi yağ kullanmalıyım teşekkürler şimdiden
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE........

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2042 : Mart 12, 2012, 16:01:24 »
merhaba forum a yeni üyeyim bayağı tecrübeli amcalarımız abilerimiz var. benim araç 2007 corolla allaha şükür bir problem yok, 60 bin bakımı yaptıracağım yaza girmeden, yağ  10 40 var servisin koyduğu bildiğim kadarıyla, lpg li araç yakıta nasıl etkisi olur ya da motorun sesinde değişme ne yönde olur hangi yağ kullanmalıyım teşekkürler şimdiden
mobil1 0w40 koyarsan motorun uzun ömürlü olur. başında ağrımaz. lpg li araçlarda biraz eksiltme oluyor onun için haftada bir yağı kontrol et(yağ çubuğunu).

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A-
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2043 : Mart 23, 2012, 14:30:59 »
ohhh be nihayet sonuna kadar geldim baştan beri bir haftadır okuyorum. ::) ilk konu açıldığı zamanlar takip ediyordum ama sonradan takip edemedim. şimdi yağ hakkında neredeyse profesyonel oldum.
neyse; şimdi  topic hakkında değerli bilgilerini esirgemeyen başta Atilla amcam (kusura bakmazsın inş. böyle dediğim için), Eftal Şen, Ahmet Özkök, Mehmet Kan Murat Küden Kardeşlerime teşekkürü bir borç bilirim. :alkis:
siz değerli üyelere anlatmak istediğim bir gerçek olay var müsaadenizle..
aracım 97 1.6 xei 2008 senesinde aldım ve kış çıkışı sadece yağ satan ve yağ işi yapan bir dükkanda aracıma castrol magnatec 10W 40 yağ koydurdum. arabamın çalışmasında benim gözlemleyebileceğim bir fark olmadı sebebi ise daha önce hangi yağın konulduğunu bilmemem. (arabam servis bakımlı muhtemelen 15 40 mineral yağ koymuşlardır.) aşağı yukarı 7000 km sonra yine aynı yağdan castrol koydurdum. onuda bi 7000 km sonra değiştirdim ve yine aynı yağdan koydurdum. şunu söyleyeyim yağı biraz fazla koydukları halde 1 mm dahi eksiltmemişti. :D
geçen sene kışın çok yakıt tüketimi var diye servise yakıt değerlerini ayarlatmıştım (tamamen cahilliğimden dolayı siz siz olun hiç elletmeyin arabanızın yakıt değerlerini) istediğim randımanı alamadığım için servise tekrar gittim ve serviste;
1- hava filtresi
2- aracın yakıt değerleri (lamda değeri hatırladığım kadarıyla 0,96 gibi bir rakama getirildi)
3-ön göğüs komple aydınlatma ampüllerinin değişimi)
4-yağ filtresi
5-ve koydurduğum yağ daha 2000-3000 km olmasına rağmen (10.000 lik yağ) tam bakım olsun diye yağını değiştirdim. 15-40 toyota orjinal yağı (camekandan varilden doldurulduğunu gördüm tabii... >:( ) bu arada yağı değiştiren usta üzerinden çıkan yağın orjinal olmadığını söylemişti. (anında tahlilini yaptı maşallah)  :islik:
sonuç:
ertesi gün: bir yere gittim ve aracımı parkettim . 3 saat sonra döndüğümde marşa bastım motor çalışır  gibi oldu ve 1 saniye sonra istop etti.. 2. marşta zorla çalıştı. ( kış ayı ve dondurucu bi soğuk vardı bu sene kışın çok çetin geçtiğini biliyorsunuz.)
ilk başta aküden şüphelendim ve tatile de gideceğim için akümü şarj ettirdim ve 10 günlüğüne memlekete gittim. (şubat tatili ve -20 lere kadar hava sıcaklıkları var dikkat.. :))
döndüğümde kapalı garaja gittim ve marşa bastım. yine aynı terane 1 saniye çalışır gibi oldu ve stop etti. 2. marş hiç çalışmadı 5 -6 saniye boyunca,, 3. marş yine çalışmadı 5-6 saniye boyunca 4 .marş 10-12 saniye ve hiç yapmadığım halde gaz verdim ama yine çalışmadı ve 5. marş zorla çalıştı.
abilerim kardeşlerim bu nedendir diye epeydir düşünmekteyim. ilk başlarda yakıt ayarını düzgün yapmadılar da ondan mı çalışmadı siye düşünüyordum çünkü rölanti bile yavaş yavaş yükseliyordu. (halada öyle ama havalar ısındıktan sonra sanki biraz daha iyi)  ama bence değil çünkü çalıştıktan ve motor ısındıktan sonraki çalıştırmalarda böyle bir problem yok.
geriye tek bir seçenek kalıyor. o da motor yağı. çünkü bu topiği okudukça buna kanaat ettim bence yağ kalın olduğunda ilk çalıştırma da yeterli düzeyde kolaylık sağlamadı. .. Daha önceki kışlarda böyle bir sorunum yoktu. Siz değerli üyelerin bu olayın neden olabileceği ile ilgili bir fikri olan var mı? öğrenmek için sabırsızlanıyorum.
siz siz olun efsanelerinize 15-40  orjinal toyota yağı !!! koydurmayın.
toyo yağı konulalı daha 500 km oldu yada olmadı önümüzde yaz olduğu için bu yağı kışa girene kadar kullanmayı düşünüyorum.
sonrasında ise sizlerden tavsiye bekliyorum özellikle Atilla amcamdan..
1-aracım 123.000 orjinal km sinde ve 10-40 yağda bile kompresyonu oldukça iyi idi ve gram bile eksitme yapmamıştı. 2 senede bir değiştirmek koşuluyla 0-40 veya 0-30 yağ kullansam herhangi bir sıkıntı olur mu tam sentetik mobil 1 olacak ama. (0-30 yağı da yakıt ekonomisinden dolayı kullanmak istiyorum).
2- 0 rakamının incelikle bir alakası var mı? çünkü ilk çalıştırma esnasında ilk rakam geçerli olacak ise yağ sızdırmasından korkuyorum.
3-eğer 0-30 yağı tercih edersem yağ keçelerine bir zarar verirmiyim.
4- ilk önce 15-40 mineral daha sonra  10-40 yarı sentetik sonrasında ise 15-40 mineral kullanıldı. tam sentetik yağa aniden geçersem bir sıkıntı oluşur mu ve yağ filtresi daha 2000-3000 km lik olacak ben tam sentetiğe geçerken yağ filtresinide değiştirmem gereklimi yani sökülüp içindeki yağ döküldükten sonra tekrar takılabilir mi?
5- son olarak da kışa girerken değiştimem uygun olur mu? çünkü bir arkadaş yağın kıştan çıkışta değiştirilmesinin uygun olacağını söylemişti.
biraz uzun oldu ama okuma zahmetine girdiğiniz ve cevaplarınız için teşekkür ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2044 : Mart 23, 2012, 15:07:41 »
Bekir bey, bu sorununuzun yağ kaynaklı olduğunu düşünmüyorum. Bujileriniz orjinal mi? tırnak aralıkları ölçüleri? buji kablosu orjinal mi? distribütör varsa içindeki tırnakları ne durumda? tevzi makarası ne durumda? Avans ayarınız orjinal mi? jikle sisteminiz çalışıyor mu? Enjektörlerin yakıt püskürtme durumları ne derece iyi?
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2045 : Mart 23, 2012, 15:44:40 »
bujiler buji kabloları orjinal Tekin bey, diğerlerinde de problem yok gibi. bu olay servisten sonra oldu ya yağ ile ilgili ya da yakıt ayarlarında bir problem olabilir mi sizce?
teşk ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2046 : Mart 23, 2012, 17:43:43 »
bujiler buji kabloları orjinal Tekin bey, diğerlerinde de problem yok gibi. bu olay servisten sonra oldu ya yağ ile ilgili ya da yakıt ayarlarında bir problem olabilir mi sizce?
teşk ederim.
  Bekir kardeşim öncelikle servise git ve durumu anlat bu sorunu halledin de, sakında para verme. sanıyorum yakıt ayarında hata yaptılar. yağa gelince asla 40 tan ince yağ kullanma.100 bin km mobil1 0w40 , ondan sonrada mobil1 5w50 kullan. toyotanın orijinal yağı olduğuna inanan forum üyesi varmı acaba? mobil BP castrol başka yağ tanımam.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 100
  • Model Yılı: '10
  • 367 kere teşekkür etti
  • 316 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2047 : Mart 23, 2012, 18:49:16 »
herkes soguktan sikayetci bende sicaktan bizim buralarda hava +15c nin altina dusmez 12 ay ortalama sicaklik +25c +35c arasi  burada nasil bi yag kullanmak lazim?
2 hafta sonra tatile cikacam 2.000km civari bi yol yapacaz aracla gitmeden bi servise girecem 40.000km bakimi yaptiracam arac 2.0 151hp
buna uygun yag tavsiyesi nedir abiler?
toyota orjinal yaglarini kullannan varmi onunla ilgilide goruslerinizi paylasirsaniz cok makbule gecer

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #2048 : Mart 23, 2012, 19:07:38 »
herkes soguktan sikayetci bende sicaktan bizim buralarda hava +15c nin altina dusmez 12 ay ortalama sicaklik +25c +35c arasi  burada nasil bir yag kullanmak lazim?
2 hafta sonra tatile cikacam 2.000km civari bir yol yapacaz aracla gitmeden bir servise girecem 40.000km bakimi yaptiracam arac 2.0 151hp
toyota orjinal yaglarini kullanan varmi onunla ilgilide goruslerinizi paylasirsaniz cok makbule gecer

15W-50  (-15 +60 C arası için uygundur)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2049 : Mart 23, 2012, 21:39:32 »
herkes soguktan sikayetci bende sicaktan bizim buralarda hava +15c nin altina dusmez 12 ay ortalama sicaklik +25c +35c arasi  burada nasil bir yag kullanmak lazim?
2 hafta sonra tatile cikacam 2.000km civari bir yol yapacaz aracla gitmeden bir servise girecem 40.000km bakimi yaptiracam arac 2.0 151hp
toyota orjinal yaglarini kullannan varmi onunla ilgilide goruslerinizi paylasirsaniz cok makbule gecer

toyota bmw ford orijinal yağı diye birşey yok. fabrikalar büyük yağ firmalarından aldıkları yağa kendi ismini koyuyor. mobil1 0w40 senin her şartta ihtiyacını en iyi karşılayan ful sentetiktit. 15w50 mineral yağ.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2050 : Mart 26, 2012, 08:37:10 »
  Bekir kardeşim öncelikle servise git ve durumu anlat bu sorunu halledin de, sakında para verme. sanıyorum yakıt ayarında hata yaptılar. yağa gelince asla 40 tan ince yağ kullanma.100 bin km mobil1 0w40 , ondan sonrada mobil1 5w50 kullan. toyotanın orijinal yağı olduğuna inanan forum üyesi varmı acaba? mobil BP castrol başka yağ tanımam.
teşekkür ederim Atilla amca..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür etti
  • 20 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2051 : Nisan 07, 2012, 16:22:46 »
Peki dizel partikül filtreli ve yazın çok sıcak olan urfa ilinde araba kullanıyırsanız hangi aralıkta yağ kullanacaksınız. Araç DPF (Euro 5) li oldumu yağ seçeneği kısıtlı. Cevap verebilirmisiniz? :-\

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #2052 : Nisan 07, 2012, 19:48:14 »
Peki dizel partikül filtreli ve yazın çok sıcak olan urfa ilinde araba kullanıyırsanız hangi aralıkta yağ kullanacaksınız. Araç DPF (Euro 5) li oldumu yağ seçeneği kısıtlı. Cevap verebilirmisiniz? :-\

DPF li araçlarda 5W-30 kullanılıyor zannedersem, Urfa'da iseniz bunu 5W-40 olarak uygulayabilirsiniz. Diğer taraftan DPF'nin yağla ilgisi yok, DPF'li motorlarda birşeyler farklı uygulanmış olduğundan değişik yağ kullandırılıyor diye düşünüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür etti
  • 20 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2053 : Nisan 08, 2012, 16:59:39 »
5-40 numara DPF li yağ yok. Bu durumda 5-30 kullanmanın zararı olur mu?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 80000
  • Model Yılı: '11
  • 110 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2054 : Nisan 08, 2012, 18:46:01 »
5-40 numara DPF li yağ yok. Bu durumda 5-30 kullanmanın zararı olur mu?

Aslında DPF li 5w40 var ama türkiyede var mı bilmiyorum.

http://www.mobiloil.com/USA-English/MotorOil/Oils/Mobil_1_ESP_Formula_M_5W-40.aspx
Paran varsa Japon, yoksa alman. :nija:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2014 1.4 S/D4D Advance
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: -
  • 7 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2055 : Nisan 10, 2012, 00:34:33 »
SAE sınıflandırmasında derece “W” harfi ile ayrılan iki rakamdan oluşur. W, winter yani kış anlamındadır ve yağın düşük sıcaklıktaki viskozitesini gösterir. Örneğin 10W-40’taki “10W” gibi. Bu, aynı zamanda yağın baz viskozitesidir, yani polimer eklenmeden önceki asıl viskozitesi. Bu rakam ne kadar düşük olursa yağ soğuktan daha az etkilenir, bu bize aynı zamanda yağın düşük ısılarda ne kadar akıcı olacağını ve motorun ne kadar kolaylıkla çalışacağını da gösterir.İkinci rakam yağın yüksek ısı viskozitesini verir. 10W-40’taki “40” gibi. Bu rakam ne kadar yüksekse, yağ sıcakken o kadar viskoziteli, yani kalın demektir.
yani 0-40 ile 10w 40 yüksek sıcaklıklarda 2 yağında vizkozitesi aynı  motor soğukken yağ eksiltmiyeceğine göre 10-40 motor yağını eksilten bi motor 0-40 motor yağını su gibi eksiltmez imkanınız varsa en iyi yağ 0/40 tam sentetik yağlardır her coğrafyada iş görür ve ayrıca km  çok yapanlar için geç değişim demektir. 15.000 km yada bir yıl.
Aldanma insanların samimiyetine Menfaatleri uğruna gelirler vecde, Cenneti vaad etmeseydi eğer Allah'a bile etmezlerdi secde. .
''Mehmet Akif ERSOY''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: C-HR
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 10000
  • Model Yılı: '24
  • 15 kere teşekkür etti
  • 25 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2056 : Nisan 12, 2012, 10:49:35 »

El kitabı varsa orada belirtir hangi standartlarda ve aralıklarda yağ kullanılması gerektiği. DPF'li ise ACEA C serisi (C1, C2, C3, C4 gibi) bir ibare olacaktır. Bu standartları karşılayan bir yağ kullanabilirsiniz. Bu standardı karşılayan yağların farkı düşük SAPS (sulfated ash, phosphorus, sulphur) değerlerine sahip olmaları, dolayısıyla DPF hayatını uzatma amacıyla üretilmeleridir.

Yağ örnekleri (teknik data paketlerinden alınmıştır):

castrol edge 0w30 fst ACEA C2,C3
BP Visco 7000 5w30 ACEA C3
Mobil 1 ESP 0w40 ACEA C3
Shell Helix Ultra Extra 5w30 ACEA C2,C3
Castrol Edge TD 5w40 ACEA A3/B3/B4 C3
BP Visco 5000 5w40 ACEA C3
Castrol Edge 5w30 ACEA A3/B3/B4 C3
Mobil 1 ESP 5w30 ACEA C2,C3

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2057 : Nisan 12, 2012, 20:38:36 »
http://www.ozenticaret.com.tr/asp/product/31/Mobil-1-0W-40-Motor-Yagi
http://www.ozenticaret.com.tr/asp/product/709/Mobil-1-New-Life-0W-40-1-Lt

Arkadaşlar,

Bu ikisini geçen gün ısmarladım bugün elime ulaştı. Ancak elime geçen 1 litrelik yağ 2010 yılı 9. aydan kalan ambalajı resimle aynı yağ idi ama üzerinde Mobil1 New Life a ilaveten sanırım katkılı olduğunu gösteren  "WİTH SMM" gibi bir ibare var.

Bir arada kullansam problem olur mu?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2058 : Nisan 13, 2012, 08:03:15 »
Mobil1 yağlarında "with SMM" diye bir ibare hiç görmedim. Buna en yakın SuperSyn Technology diye bir ifade olur. Tam sentetik yağlar zaten katkılıdır bu nedenle endişe etmenize gerek yok.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2059 : Nisan 14, 2012, 23:25:47 »
bende sorayım bugun yarın servise 10000 km bakımına gideceğim yağı kendim götürmek istiyorum her ne katar servistekiler bizim yağlar mobilden de castrolden de daha iyi deselerde içime sinmiyor 2011 benzinli corolla aracım için denizli şartlarına uygun hangi yağı önerirsiniz birde tam sentetik yarı sentetik olarakta tercih önemli tabi?