ohhh be nihayet sonuna kadar geldim baştan beri bir haftadır okuyorum.

ilk konu açıldığı zamanlar takip ediyordum ama sonradan takip edemedim. şimdi yağ hakkında neredeyse profesyonel oldum.
neyse; şimdi topic hakkında değerli bilgilerini esirgemeyen başta Atilla amcam (kusura bakmazsın inş. böyle dediğim için), Eftal Şen, Ahmet Özkök, Mehmet Kan Murat Küden Kardeşlerime teşekkürü bir borç bilirim.

siz değerli üyelere anlatmak istediğim bir gerçek olay var müsaadenizle..
aracım 97 1.6 xei 2008 senesinde aldım ve kış çıkışı sadece yağ satan ve yağ işi yapan bir dükkanda aracıma castrol magnatec 10W 40 yağ koydurdum. arabamın çalışmasında benim gözlemleyebileceğim bir fark olmadı sebebi ise daha önce hangi yağın konulduğunu bilmemem. (arabam servis bakımlı muhtemelen 15 40 mineral yağ koymuşlardır.) aşağı yukarı 7000 km sonra yine aynı yağdan castrol koydurdum. onuda bi 7000 km sonra değiştirdim ve yine aynı yağdan koydurdum. şunu söyleyeyim yağı biraz fazla koydukları halde 1 mm dahi eksiltmemişti.

geçen sene kışın çok yakıt tüketimi var diye servise yakıt değerlerini ayarlatmıştım (tamamen cahilliğimden dolayı siz siz olun hiç elletmeyin arabanızın yakıt değerlerini) istediğim randımanı alamadığım için servise tekrar gittim ve serviste;
1- hava filtresi
2- aracın yakıt değerleri (lamda değeri hatırladığım kadarıyla 0,96 gibi bir rakama getirildi)
3-ön göğüs komple aydınlatma ampüllerinin değişimi)
4-yağ filtresi
5-ve koydurduğum yağ daha 2000-3000 km olmasına rağmen (10.000 lik yağ) tam bakım olsun diye yağını değiştirdim. 15-40 toyota orjinal yağı (camekandan varilden doldurulduğunu gördüm tabii...

) bu arada yağı değiştiren usta üzerinden çıkan yağın orjinal olmadığını söylemişti. (anında tahlilini yaptı maşallah)

sonuç:
ertesi gün: bir yere gittim ve aracımı parkettim . 3 saat sonra döndüğümde marşa bastım motor çalışır gibi oldu ve 1 saniye sonra istop etti.. 2. marşta zorla çalıştı. ( kış ayı ve dondurucu bi soğuk vardı bu sene kışın çok çetin geçtiğini biliyorsunuz.)
ilk başta aküden şüphelendim ve tatile de gideceğim için akümü şarj ettirdim ve 10 günlüğüne memlekete gittim. (şubat tatili ve -20 lere kadar hava sıcaklıkları var dikkat..

)
döndüğümde kapalı garaja gittim ve marşa bastım. yine aynı terane 1 saniye çalışır gibi oldu ve stop etti. 2. marş hiç çalışmadı 5 -6 saniye boyunca,, 3. marş yine çalışmadı 5-6 saniye boyunca 4 .marş 10-12 saniye ve hiç yapmadığım halde gaz verdim ama yine çalışmadı ve 5. marş zorla çalıştı.
abilerim kardeşlerim bu nedendir diye epeydir düşünmekteyim. ilk başlarda yakıt ayarını düzgün yapmadılar da ondan mı çalışmadı siye düşünüyordum çünkü rölanti bile yavaş yavaş yükseliyordu. (halada öyle ama havalar ısındıktan sonra sanki biraz daha iyi) ama bence değil çünkü çalıştıktan ve motor ısındıktan sonraki çalıştırmalarda böyle bir problem yok.
geriye tek bir seçenek kalıyor. o da motor yağı. çünkü bu topiği okudukça buna kanaat ettim bence yağ kalın olduğunda ilk çalıştırma da yeterli düzeyde kolaylık sağlamadı. .. Daha önceki kışlarda böyle bir sorunum yoktu. Siz değerli üyelerin bu olayın neden olabileceği ile ilgili bir fikri olan var mı? öğrenmek için sabırsızlanıyorum.
siz siz olun efsanelerinize 15-40 orjinal toyota yağı

koydurmayın.
toyo yağı konulalı daha 500 km oldu yada olmadı önümüzde yaz olduğu için bu yağı kışa girene kadar kullanmayı düşünüyorum.
sonrasında ise sizlerden tavsiye bekliyorum özellikle Atilla amcamdan..
1-aracım 123.000 orjinal km sinde ve 10-40 yağda bile kompresyonu oldukça iyi idi ve gram bile eksitme yapmamıştı. 2 senede bir değiştirmek koşuluyla 0-40 veya 0-30 yağ kullansam herhangi bir sıkıntı olur mu tam sentetik mobil 1 olacak ama. (0-30 yağı da yakıt ekonomisinden dolayı kullanmak istiyorum).
2- 0 rakamının incelikle bir alakası var mı? çünkü ilk çalıştırma esnasında ilk rakam geçerli olacak ise yağ sızdırmasından korkuyorum.
3-eğer 0-30 yağı tercih edersem yağ keçelerine bir zarar verirmiyim.
4- ilk önce 15-40 mineral daha sonra 10-40 yarı sentetik sonrasında ise 15-40 mineral kullanıldı. tam sentetik yağa aniden geçersem bir sıkıntı oluşur mu ve yağ filtresi daha 2000-3000 km lik olacak ben tam sentetiğe geçerken yağ filtresinide değiştirmem gereklimi yani sökülüp içindeki yağ döküldükten sonra tekrar takılabilir mi?
5- son olarak da kışa girerken değiştimem uygun olur mu? çünkü bir arkadaş yağın kıştan çıkışta değiştirilmesinin uygun olacağını söylemişti.
biraz uzun oldu ama okuma zahmetine girdiğiniz ve cevaplarınız için teşekkür ederim.