Gönderen Konu: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 152250 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • TOYOTA SEVER,ESKİ TOYOTA SAHİBİ.
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 54000
  • Model Yılı: '10
  • 19 kere teşekkür etti
  • 52 kere teşekkür edildi
Ynt: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #1980 : Ocak 25, 2012, 10:54:25 »
açıklama şöyle :

Mobil 1 ESP Formula 5W-30, dizel araçlarda bulunan en yeni dizel partikül filtreleri (DPF'ler) ve benzinli araçlarda bulunan katalitik konvertörler (CAT'ler) ile tamamen uyumlu olan, patentli özel bir karışım olarak üretilmiştir. Mobil 1 ESP Formula 5W-30, üstün performans ve korumanın yanı sıra gelişmiş yakıt ekonomisi sağlamak amacıyla tasarlanmıştır. Başlıca özellikleri ve faydaları şunlardır:

bizim d4d 'lerde dpf yok, katalitik konvertör var. otomotiv sektöründe gelişen standartları karşıladığını belirtmişler açıklamada, bizim araçlara uymaz sonucunu çıkarmıyorum ama yinede araştırmakta fayda var.

bir soru, kullanım ömrünün 1 yıl yada 50.000 km olduğu bilgisini nereden aldınız ?
2021 Corolla HYBRID Dream (AKTİF)
2013 Hyundai İ30 1,6 GDİ ELİTE (AKTİF)
1991 Mazda 323 HB AT. (AKTİF)
2010 MERCEDES C180 KOMPRESSOR (satıldı)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: C-HR
  • Kilometre: 10000
  • Model Yılı: '24
  • 15 kere teşekkür etti
  • 25 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1981 : Ocak 25, 2012, 10:58:32 »
Alıntı
1) Şimdiye kadar yetkili servise güvendik. 40.000 KM ye kadar aracıma Mobil Super 2000 x1 10w-40 yarı sentetik yağ koymuşlar.

Yetkili servis de sonuçta ticari bir kurum, varillerce alıp en yüksek kar sağlayacağı ve sorun çıkarmayacağını düşündüğü yağı kullanacaktır. Bakın daha geçen gün dizel araca erzurum servisi kışın ortasında 10w40 koyacağını belirtmiş, biraz ezbere iş yapıyor bazı servisler galiba. Belki de, zaten mazot donuyor, aracı kullanmaz diye düşünmüşlerdir :)

Alıntı
3) Mobil in sitesinde aracıma uygun yağ olarak mobil1 fuel economy 0w-30 tavsiye edilmektedir

El kitabı da 0w30 5w30 yakıt ekonomili kullanılabilir diyor. Tek şartı, aracı sakin kullanmak; yakıt ekonomisi yağ koyup agresif kullanmak bir çelişkidir sonuçta. Zor koşulara sürecekseniz aracı, farklı yağlara bakmak lazım.

Alıntı
Şimdi bu şartlarda o kadar kafam karıştı ki 50.000 bakımında aracıma hangi yağ koymam gerektiği noktasında hala karar verebilmiş değilim. Ayrıca aracın kullanım kılavuzuna göre hareket edeyim dediğimde 5w-30 sınıfında mobil super 3000 ve mobil esp formula olmak üzere 2 çeşit tam sentetik yağ var. Bunların farkı nedir. mobil esp formula 50.000 km kullanılabilir ve dpf araçlar için tavsiye edilmiş. Bizim araçlarımıza bildiğim kadarıyla dizel partikül filtresi yok zaten. Fakat mobil super ve mobil1 farkı nedir çok net bilmiyorum. 40.000 km boyunca 10w-40 yağ konulmuş bir araca 5w-30 ve 0w-30 koyulduğunda yağ yakma problemi ile karşılaşma riski var mıdır?

Yağ konusunda, firma tam sentetik ya da full synthetic diye yazmıyorsa kuşkulanın. Hatta mobil süper serisinde kutu üzerinde yazıyor ancak teknik dökümanında böyle bir ibare yok. Mobil 1 serisi tam sentetik, mobil süper serisi zaten mobil 1'in 3te 2 fiyatına nerdeyse, o nedenle süper serisinin tam sentetik olduğunu düşünmüyorum. Mobil ESP dpf'li araçlar için özellikle üretiliyor, doğru, ancak bizim 1.4 motoru da buna uygun. (1.4 D-4D için ACEA C2 şartlardan bir tanesi, ESP ise ACEA C2 C3 karşıladığını ifade etmiş). Yarı sentetik içinde çalışmış yağ keçeleriniz bir süre tam sentetiğe tabiri caizse 'alışacak' o arada eksiltme olabilir. Tamamlayıp kullanın, sonra eksiltme yapmayacaktır.

Tam sentetik yarı sentetik seçimi biraz da kullanım koşulları ve yağ değiştirme sıklığıyla alakalı. 6 ayda 6000-7000km de yağ değiştiririm diyorsanız işinizi yarı sentetik görür. Uygun fiyatlı 5w40 yağlar var (mesela bp visco 5000 4 litresi 50 liraydı bir ara).

Senede bir değiştirirm diyorsanız tam sentetik yağları özelliklerini araştırarak alın, kullanın. Ben de ESP'ye meyilliyim şahsen.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • TOYOTA SEVER,ESKİ TOYOTA SAHİBİ.
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 54000
  • Model Yılı: '10
  • 19 kere teşekkür etti
  • 52 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1982 : Ocak 25, 2012, 11:01:12 »
1 yıl yada 50.000 km korur dense de 10.000 km yada 6 ayda bir yağı değiştirmekten yanayım. 120-130 TL'lik yağ için o riske değmez diye düşünüyorum. motor filtresi de değişiyor, extra masraf tabi ama olsun aracımın sağlıklı olduğunu bilmek daha önem arz ediyor.
2021 Corolla HYBRID Dream (AKTİF)
2013 Hyundai İ30 1,6 GDİ ELİTE (AKTİF)
1991 Mazda 323 HB AT. (AKTİF)
2010 MERCEDES C180 KOMPRESSOR (satıldı)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #1983 : Ocak 25, 2012, 13:36:51 »
serkan bey 50.000 km ve 1 yıl olayı mobil1 in resmi sitesinden almış olduğum bir bilgi. tabi ki dediğiniz gibi yağı 10.000 km de değiştirmek en sağlıklısı olacaktır. siz de 40.000 bakımda mobil 1 esp 5w-30 kullandığınızı ve bir sorun yaşamadığınızı ifade etmişsiniz.

yasin bey ayrıntılı cevaplarınızı için teşekkürler. Kullandığım bölgede hava sıcaklıkları -5 civarından aşağı düşmemesine rağmen sabah ilk çalıştırma da araç çok gürültülü ve yüksek rolantide çalıştığından dolayı 10w-40 yağ kullanmak istemiyorum. O nedenle kış değeri için 0w veya 5w bir yağ almayı planlıyorum. Fakat dediğiniz gibi 0w-30 ve 5w-30 sınıfı yağlar yakıt ekonomisine yönelik olduğundan agresif kullanım şartları için çok da uygun olmayan yağlar. Fakat ben aracı devirli ve yüksek hızlarda kullanıyorum genelde. Vites değişimlerini devir saatim 3000 ni geçtiğinde yaparım. buna bağlı olarak acaba 0w-40 veya 5w-40 kullanmam daha mı uygun olur acaba diye düşünüyorum. ama dediğim gibi bu değerler arası ne kadar çok artarsa yağın karışım kalitesinin de daha düşük olduğu yönünde duyumların olmasından dolayı tereddüt ediyorum. ben de sizin ve serkan bey gibi 5w-30 esp ye meyilliyim :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1984 : Ocak 25, 2012, 13:56:56 »
Doğan Bey, maalesef bu sorunun kesin bir cevabı bulunmuyor, kafanızın karışması çok doğal. İmkanınız varsa tam sentetik kullanın. Bakımlı ve temiz kullanılmış bir aracın km.si çok yüksek olmadığı sürece yağ yakması söz konusu olamaz.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Verso
  • Model Yılı: '06
  • 14 kere teşekkür etti
  • 15 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1985 : Ocak 31, 2012, 20:50:34 »
Ben de geçen ay bu konu ile  meşguldüm aracım 2005 corolla ve kitabında 5 30 yazıyordu ama hep10 40 kullanılmış servis tarafından.Ben de servislere ve toyota merkeze sordum Cevap genelde aynı oldu türkiye koşullarında uygun olan 10 40 ama siterseniz yaşadığınız yer soğouk ise yani havalar -20 30 lara iniyorsa 5 30 yağ dakullanabilirsiniz demişlerdi.Ben de  önümüz kış olduğu için 5 30 koydumm ve 2 bin km kullandım bakalım eksiltme falan olacak mı bulunduğum yöre de soğuk yani erzurum sivas gibi.Kısacası yaşadığınız yerde iklim sert ve soğuk geçiyorsa5 30 öneriyorlar.tabii ben pek anlamam forumda çok bilgili arkadaşlar var ben sadece fikir amaçlı yazdım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #1986 : Şubat 11, 2012, 11:36:45 »
Merhaba arkadaşlar,

Aracıma hangi motor yağını kullanmalıyım? Sorusunun cevabını uzun zaman araştırdım. Sonuç olarak en ideal yağın castrol edge 5 40 turbo dizel  olarak buldum. ( Tabi başka markaların 5 40 dizel motor yağıda olabilir)  Servislerin çoğu 10 40 kullanıyor, Bence10 40 yağ motorun sesini arttırmakla birlikte 5 40 yağa göre performansı daha düşük kalıyor. Belki fiyat olarak biraz daha pahalı, ancak en ideal yağ olduğunu sizlerle paylaşmak istedim.

İyi günler dilerim.
2006 corolla D4D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Model Yılı: -
  • 7 kere teşekkür etti
  • 228 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1987 : Şubat 11, 2012, 13:17:58 »
Bu motor yağı konusu birçok tartışmada geçse de benim hala kafamda netleşmiş birşey yok.
Şöyle ki; aracımın kullanma kılavuzunda (2012 Ausris D-4D) 0w-30 ya da 5w-30 tavsiye edilmekte. Ancak servis 10w-40 kullanmakta ve aracı teslim aldığımda aracta 10w-40 yağ olduğu söylendi. Forumda ise yaygın görüş Mobil1 esp 5w-30 veya 5w-40. Mobil'in internet sitesinde de aracım için tavsiye edilen yağ esp 5w-30.

Hangisine uymam gerektiğini şahsen bilemedim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1988 : Şubat 11, 2012, 13:59:40 »
Bu motor yağı konusu birçok tartışmada geçse de benim hala kafamda netleşmiş birşey yok.
Şöyle ki; aracımın kullanma kılavuzunda (2012 Ausris D-4D) 0w-30 ya da 5w-30 tavsiye edilmekte. Ancak servis 10w-40 kullanmakta ve aracı teslim aldığımda aracta 10w-40 yağ olduğu söylendi. Forumda ise yaygın görüş Mobil1 esp 5w-30 veya 5w-40. Mobil'in internet sitesinde de aracım için tavsiye edilen yağ esp 5w-30.

Hangisine uymam gerektiğini şahsen bilemedim.

Ender bey, karmaşık bir durum yok, aslında olay çok basit, amaç ilk çalıştırmalarda motor yağının akıcılığını bulunduğunuz ortamlarda da sağlayabilmek. Motor ısındıktan sonra "kuyruk yağı" bile koysanız görev görür.

Doğuanadolu gibi iklime sahip bölgelerde yaşamıyorsanız 0W-30, 5W-30 gibi yağlar motorlar için çok ince geldiği gibi Yaz'ın 35.C ler üzerinde de koruma sağlamaz. Dolayısiyle 10W-40 viskoziteli yağ en uygun ve ekonomik olan yağdır, ama siz (gerekmediği halde) daha düşük sıcaklıklarda da görev yapabilen yağ kullanmak istiyorsanız, ikinci rakamı 40 olan viskozitelerden seçim yapmalısınız, 0W-40, 5W-40 gibi.

İnce yağlara geçerken dış ortam sıcaklıklarını göz önünde bulundururken, koyacağımız yağın motor ısındıktan sonra kaybınında en az düzeyde olması gerekir. Gereğinden fazla ince yağ kullanımında kayıp oranı daha fazla olacak, motor içinde bulunmaması gereken yerlerde yağ kalıntıları da uzun vadede daha fazla olacaktır. Diğer yandan miktarı azalmış yağ daha fazla kirlenip eskiyecek gibi bir kısır döngü içine girilmiş olur.

Kitapçıkta bu tip viskoziteler öneriliyor ama hangi durumlar için olduğu yazmadığından insanların kafasında karmaşa yaratıyor. Bu, kitapçıktaki çok büyük bir eksikliktir. Sonuç olarak bir motor için 3 ayrı viskozite ortaya çıkmaktadır.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #1989 : Şubat 12, 2012, 00:58:10 »
Ender bey, karmaşık bir durum yok, aslında olay çok basit, amaç ilk çalıştırmalarda motor yağının akıcılığını bulunduğunuz ortamlarda da sağlayabilmek. Motor ısındıktan sonra "kuyruk yağı" bile koysanız görev görür.

Doğuanadolu gibi iklime sahip bölgelerde yaşamıyorsanız 0W-30, 5W-30 gibi yağlar motorlar için çok ince geldiği gibi Yaz'ın 35.C ler üzerinde de koruma sağlamaz. Dolayısiyle 10W-40 viskoziteli yağ en uygun ve ekonomik olan yağdır, ama siz (gerekmediği halde) daha düşük sıcaklıklarda da görev yapabilen yağ kullanmak istiyorsanız, ikinci rakamı 40 olan viskozitelerden seçim yapmalısınız, 0W-40, 5W-40 gibi.

İnce yağlara geçerken dış ortam sıcaklıklarını göz önünde bulundururken, koyacağımız yağın motor ısındıktan sonra kaybınında en az düzeyde olması gerekir. Gereğinden fazla ince yağ kullanımında kayıp oranı daha fazla olacak, motor içinde bulunmaması gereken yerlerde yağ kalıntıları da uzun vadede daha fazla olacaktır. Diğer yandan miktarı azalmış yağ daha fazla kirlenip eskiyecek gibi bir kısır döngü içine girilmiş olur.

Kitapçıkta bu tip viskoziteler öneriliyor ama hangi durumlar için olduğu yazmadığından insanların kafasında karmaşa yaratıyor. Bu, kitapçıktaki çok büyük bir eksikliktir. Sonuç olarak bir motor için 3 ayrı viskozite ortaya çıkmaktadır.

Katalogda tavsiye edelen yağlar içi, 0W-30 '-35°C arası 30°C' ve  5W-30 '-25°C arası 30°C' değerleri vermektedir . Türkiye şartlarına göre kıyaslarsak katalogda yer alan yağların  değerleri oldukça düşük. Sağolsun Tekin Bey daha detaylı bir açıklama yapmış.
2006 corolla D4D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 80000
  • Model Yılı: '11
  • 110 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1990 : Şubat 12, 2012, 09:01:15 »
Bende son bakımda esp 5w30 kullandım. mobil 0w40 new life, mobil 5w30 super 3000 ve son olarakta esp 5w30 kullanmış bir kullanıcı olarak bundan sonraki bakımlarda kullanacağım yağ mobil esp 5w30 olacak.
Paran varsa Japon, yoksa alman. :nija:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Yaris Multidrive S
  • Araç: Yaris
  • Model Yılı: '13
  • 2 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1991 : Şubat 12, 2012, 13:03:28 »
bende yaris d4d de Mobil1 esp 5w/30 kullanıyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • SAFİR Auris...SIU Corolla T-Sport...
  • Kilometre: 59088
  • Model Yılı: '12
  • 312 kere teşekkür etti
  • 512 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1992 : Şubat 12, 2012, 13:29:06 »
İlk bakımda bende 5 30 kullanmay düşünüyorum fiyatı biraz daha fazla fakat sesi bile daha aza indiriyor :)
arikushimikato Dr.Auris 1ND forever Pure SİU T Sport ;)
İlk önce bilgi sahibi olun sonra yorum yapın
Taklitlerden sakının
 https://www.facebook.com/groups/aurisclubturkey/  Aurise dair her şey

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Model Yılı: -
  • 7 kere teşekkür etti
  • 228 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1993 : Şubat 13, 2012, 10:44:41 »

Aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkürler Tekin Bey

Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla İstanbulda yaşayan birisi olarak D-4D dizel motor için en uygun yağın 10w-40 veya 5w-40. Zira istanbuldaki sıcaklık değerleri kışın -5 C ile yazın 35 C aralığında. Belki 15 gün güneye tatile gidilerek 40 C veya üzeri görülebilir.
Bu durumda kitapçığın yaptığı genellemenin doğru bir tutum olmadığı ortaya çıkıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #1994 : Şubat 13, 2012, 19:44:23 »
Aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkürler Tekin Bey

Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla İstanbulda yaşayan birisi olarak D-4D dizel motor için en uygun yağın 10w-40 veya 5w-40. Zira istanbuldaki sıcaklık değerleri kışın -5 C ile yazın 35 C aralığında. Belki 15 gün güneye tatile gidilerek 40 C veya üzeri görülebilir.
Bu durumda kitapçığın yaptığı genellemenin doğru bir tutum olmadığı ortaya çıkıyor.

İstanbul en fazla -10 görmüş, Yazında +35 dersek, 10W-40 (-20 +48) yine yeterli olmaktadır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 312 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1995 : Şubat 13, 2012, 19:46:28 »
İstanbul en fazla -10 görmüş, Yazında +35 dersek, 10W-40 (-20 +48) yine yeterli olmaktadır.

Tekin abicim peki bu hava şartlarında 5 30 kullanmakta iyi olmazmı
Taklitlerden sakının

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #1996 : Şubat 13, 2012, 19:53:18 »
5W-30 soğuk havalarda sorun olmasada yazın +35'lerde motorunuzu koruyamayacaktır ve 10.000km'lik mesafede daha fazla kayıba uğrayacaktır. Ukrayna'da yaşıyor olsaydınız belki.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 312 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1997 : Şubat 13, 2012, 19:58:39 »
5W-30 soğuk havalarda sorun olmasada yazın +35'lerde motorunuzu koruyamayacaktır ve 10.000km'lik mesafede daha fazla kayıba uğrayacaktır. Ukrayna'da yaşıyor olsaydınız belki.

Hmm yazın yolculuk,trafik falan fazlasıyla olacağından +35 i aşarız o da zarar verebiir.
Peki abicim 10 40 ses yapıyor biraz onu nasıl yağ ile indirgeriz.
Taklitlerden sakının

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #1998 : Şubat 13, 2012, 20:00:59 »
Hmm yazın yolculuk,trafik falan fazlasıyla olacağından +35 i aşarız o da zarar verebiir.
Peki abicim 10 40 ses yapıyor biraz onu nasıl yağ ile indirgeriz.

Motor ısındıktan sonra ses yapıyorsa bu yağla ilgili değildir.

Dışarıdan alıyorsan, 300gr ilave etmen gereken miktar için alacağın 1 litrelik yağı 0W-40 aynı marka ve kalite alarak 330gr olarak kullanabilirsin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 312 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1999 : Şubat 13, 2012, 20:04:05 »
Motor ısındıktan sonra ses yapıyorsa bu yağla ilgili değildir.

Ses değilde ben çok sessiz olsun diye uğraşıyorum :)
Taklitlerden sakının