Gönderen Konu: Yaris Hybrid  (Okunma sayısı 231116 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 100
  • Model Yılı: '15
  • 6 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
Ynt: Yaris Hybrid
« Yanıtla #740 : Eylül 13, 2015, 14:19:30 »
-Benzin motoru aynı anda hem hareketi hem de bataryayı(şarjı) destekleyebiliyor mu? Batarya (ömrünü uzatmak amaçlı) sanırım hiçbir zaman tam boşalmıyor ya da tam dolmuyor. (Hatalıysam düzeltin lütfen)
-Benzin motorunun şarj desteği hızlı şarj özelliğinde  mi? Benzin motorunun şarj desteği batarya yüzdesi kaça indiğinde devreye giriyor, yüzde kaça kadar bu destek devam ediyor, bataryalar maksimum yüzde kaça kadar doluyor. (şarj-deşarj aynı anda olabilir mi?)  Benzin motoruyla şarjın verimi nedir?(şarj için çalıştığı sürede harcadığı yakıt ve bu süre içinde depolanan enerji ile katedilebilecek menzil arasındaki oran nedir? Şimdiden teşekkür ederim.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #740 : Eylül 13, 2015, 14:19:30 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 60 kere teşekkür etti
  • 139 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #741 : Eylül 13, 2015, 14:43:24 »
https://m.youtube.com/?gl=TR&hl=tr#/watch?v=6M1KV8-Q6pQ

Sistemin ne kadar sofistike olduğunu anlamak için yukarıdaki videoyu seyredebilirsiniz.

Telefon ekranına aktarılan bilgilerde;

- SoC ile pilin yüzdesel olarak doluluğu,

- MG2 devrinin aracın hızı (tekerlek dönüş hızı)  ile doğru orantılı olduğu,

- Btr Crr (pil akımı göstergesi) negatif iken pilin şarj edildiği, pozitif iken MG2 ve diğer elektrik harcayan bileşenler için ne kadar akım harcandığı,

- Gaz ve fren pedallarının konumlarına ve diğer etmenlerle birlikte mekanik sistem içinde MG1'in devrinin nasıl hızlandığı, yavaşladığı ve ters devirde dahi dönebildiği gibi detaylar görülmektedir.

Frenaj esnasında aracın göstergesindeki ibrenin şarj konumuna geçmesindeki durum için ise;

* Diyelim ki hızımız 60km/h ve frene öyle bir basıyoruz ki şarj ibresi maximuma dayandı ve fren balataları devreye girmedi. MG1 5000dev/dk'lardan yavaşlamaya başladı. Burada ilk olarak 100 birimlik akım ile piller dolmaya başlasın. Ve saniyede 10km/h yavaşlayarak 6 saniyede durduk. Bu esnada, MG1 zamanla yavaşladığına göre ilk 100 birimlik akım giderek azalacak ve fren gücü de azalacak (sanıyorum buna ters emk -elektromanyetik kuvvet- deniliyor)

1. EMK azalırken nasıl oluyor da şarj ibresi hala maximumda kalıyor veya kalıyor mu? Fren pedalının konumuna göre yazılımsal olarak mı emk (dolayısıyla fren gücü) bir noktaya (duruşa yakın zamana) kadar sabitlenebiliyor?

2. MG1 devir hızı giderek azaldığına göre EMK doğru orantılı olarak azalıyor ve fren gücü azalıyor ancak fren pedalı sabit konumda basılı durumda yani saniyede 10km/h yavaşlamayı sabitleyebilmek için fren balataları giderek daha çok sıkışmaya mı başlıyor? Eğer öyleyse MG1 ve fren balataları arasında da yazılım destekli sofistike bir sistem var demektir.

Not: Mekaniksel yüklerin aşırıya kaçmaması için MG1'in dönüş hızı 6500dev/dk'yı geçmiyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Kilometre: 66000
  • Model Yılı: '20
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2549 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #742 : Eylül 13, 2015, 14:52:11 »
Benzin motoru aynı anda hem hareketi hem de bataryayı(şarjı) destekleyebiliyor mu? Destekleyebiliyor
Batarya (ömrünü uzatmak amaçlı) sanırım hiçbir zaman tam boşalmıyor ya da tam dolmuyor. %20 ile %80 arasında çalışıyor
Benzin motorunun şarj desteği hızlı şarj özelliğinde  mi? Normal şarj yapıyor sadece yüksek sürat veya yokuş aşağı frene dokandığımızda tam ve hızlı şarj gerçekleşiyor.
Bataryalar maksimum yüzde kaça kadar doluyor. 5km yokuş aşağı inişlerde %100 doluluk gerçekleşir
şarj-deşarj aynı anda olabilir mi? Hayır, ya şarj olur ya deşarj fakat şarj olurken jeneratörden fazla elektrik geliyorsa ve hızımızı korumamız gerekiyorsa bu elektrik motoruna yönlendirilir.  
Benzin motoruyla şarjın verimi nedir?(şarj için çalıştığı sürede harcadığı yakıt ve bu süre içinde depolanan enerji ile katedilebilecek menzil arasındaki oran nedir? 60km/h sürate kadar olan yakıt verimi 3.4L/100km olarak bu sorunuzun cevabı zaten firma tarafından açıklanmış.

Mesaj Birleştirildi: Eylül 13, 2015, 15:02:27
Bülent Candan

Saatte 110km/h ile otoyolda ışıklara yaklaşırken..

ortalama 300m önceden fren pedalına dokandığımızda,

Kesintisiz max şarj ile ışıklara kadar yavaşlayıp durabiliyoruz, jeneratörün devri azalmıyor çünkü cvt küçülüyor yani vites küçültüyor mantığı.

1- Eğer daha yakın mesafede durma ihtiyacı varsa, pedala daha fazla basmak gerektiğinden hem max şarj hemde balata desteği oluşur.
2- Eğer piller max. seviyede şarj olmuşsa, fren pedalına dokandığımızda motor kompresörü devreye giriyor fakat yakıt harcanmıyor.

Aynı şeyleri Cruise ile yokuş aşağı inişlerde sürati sabit tutmak için sistem kendiside aynı şekilde uyguluyor.
Yani cruise ile hafif yokuşta az şarj yaparak yavaşlıyor ve daha dik yokuş aşağı tam şarj yaparak yavaşlıyor, sistem tamamen elektronik elektrik ve mekanik olarak çalışıyor.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 60 kere teşekkür etti
« Yanıtla #743 : Eylül 13, 2015, 16:08:42 »
Teşekkürler @Tekin Bozbey (21136) .

Frenaj esnasında maksimum şarj için MG1'in sürekli maksimum devrinde kaldığını yazmanız iyi oldu. Demek ki fren pedalında öyle bir nokta var ki, oraya kadar basıp sabit tutulduğunda fren balataları çalışmıyor ve MG1 en yüksek devrinde sabit olarak dönüyor ve sabit bir fren gücü uygulanıyor, ta ki araç durma noktasına gelinceye kadar. Tam durma noktasında balatalar devreye giriyor.

Aslında bu durumu test sürüşü esnasında fark etmiştim ama konuyu şimdi daha iyi irdeleyebildim.  Test sürüşünde 90km/h ile giderken frenlemeye başladım. Tahmin ediyorum ki fren pedalının o ince çizgisinde sabit olarak basmıştım pedala.  Çok az daha pedalı basınca bir anda düşündüğümden daha fazla fren uygulandı. Demek ki tam da o sırada balatalar devreye girdi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #744 : Eylül 13, 2015, 16:41:38 »
Teşekkürler @Tekin Bozbey (21136) .

Frenaj esnasında maksimum şarj için MG1'in sürekli maksimum devrinde kaldığını yazmanız iyi oldu. Demek ki fren pedalında öyle bir nokta var ki, oraya kadar basıp sabit tutulduğunda fren balataları çalışmıyor ve MG1 en yüksek devrinde sabit olarak dönüyor ve sabit bir fren gücü uygulanıyor, ta ki araç durma noktasına gelinceye kadar. Tam durma noktasında balatalar devreye giriyor.

Aslında bu durumu test sürüşü esnasında fark etmiştim ama konuyu şimdi daha iyi irdeleyebildim.  Test sürüşünde 90km/h ile giderken frenlemeye başladım. Tahmin ediyorum ki fren pedalının o ince çizgisinde sabit olarak basmıştım pedala.  Çok az daha pedalı basınca bir anda düşündüğümden daha fazla fren uygulandı. Demek ki tam da o sırada balatalar devreye girdi.

Evet, tam olarak konu böyle.

5 - 10km/h civarında, birkaç metrelik dur-kalk gibi çok yavaş süratlerde zaten manyetik alan frenaj yetersiz kaldığından balatalar ile duruş gerçekleşiyor.

Corolla ile ilk ön balata değişimini 80.000km'de yapmıştım (tam bitmediği halde), bakalım bunda ne olacak?
Kitap değişim periyodu 100.000km olarak belirtilmiş.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Yaris
  • Kilometre: 100
  • Model Yılı: '15
  • 6 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #745 : Eylül 14, 2015, 17:02:46 »
Alıntı : "Benzin motoruyla şarjın verimi nedir?(şarj için çalıştığı sürede harcadığı yakıt ve bu süre içinde depolanan enerji ile katedilebilecek menzil arasındaki oran nedir? 60km/h sürate kadar olan yakıt verimi 3.4L/100km olarak bu sorunuzun cevabı zaten firma tarafından açıklanmış."

Tekin bey benim sormak istediğim: motorları bir bütün olarak düşünmezsek aynı koşullar altında 1 litre benzinle 25km gidebiliyorsak, 1litrelik benzinin dönüşeceği elektrik enerjisinin götüreceği mesafe nekadar olur? (sanırım tam dolumda batarya 3-5 km menzil oluşturuyor. Buna göre düşünürsek verdiğim rakamlar daha da düşecektir ( örnek olarak 100cc benzin ile 2.5 km gidebiliyorsak 100 cc benzinin elektrik enerjisine dönüşümü ile kaç km gidebiliriz?) 

Mesela yanıt 2km ise verim 2/2.5x100= %80 olacaktır.

-Bir sorum da bataryaların ömrünü uzatmak amacıyla yavaş şarj mı (örnek verecek olursak uzaktayken kırmızı ışığı gördüğümüzde fren kullanmayıp aracı kendi halinde bırakarak yavaşlamak) yoksa maksimum şarj mı (kırmızı ışığı gördüğümüz an fren müşürü kadar frenlemek) mi daha uygundur?  Teşekkürler. 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #746 : Eylül 14, 2015, 17:19:22 »
 Mekanik enerjinin kimyasal tepkimeler vasıtası ile elektrik enerjisine dönüşmesi sırasında elde edilen elektrik enerjisi yanında ısı da açığa çıkar ve bu da verim kaybı olarak ifade edilebilir. Vis Viva ya da enerjinin korunumu araştırılabilir. Yani 1lt yakıtta depolanan enerji ile açığa çıkan enerji miktarı birbirine eşittir. Verimi, bunun ne kadarından faydalanıldığını tarif eder.
 Batarya grubu performansı bir çok yönden ele alınabilir. Genel tabirle nominal şarj tercih edilir hücrelerin sağlığı açısından. Ancak iş bununla bitmez. Hücrelerin ideal çalışma ısısı vardır. Bunun örneğin 5C derece altında nispeten ömrü uzar ancak verimi düşer, 5C derece üstünde de verim artar, sağlıklı kullanım ömrü azalır. Akü grubunun ısıl etmenler altındaki davranışlarını konu alan detaylı testler mevcut, incelenebilir.

Mesaj Birleştirildi: Eylül 14, 2015, 17:23:02
Bu arada hücrelerde kullanılan materyallerin cinsi ve oranına göre aldığı enerjinin ne kadarını faydalı enerjiye çevirebildiği değişmektedir(verim). Yalnız olay sadece verim değil, güvenlik ve kullanım ömrüdür de.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #747 : Eylül 14, 2015, 19:17:11 »
Tam gaz sürüşlerde yada yavaş sürüşlerde, şarj sürekli "normal şarj" olarak gerçekleşmekte.
Üretilen fazla enerji elektrik motoru ile tekerleklere aktarılır ve pillerin %80'den fazla dolması engellenir.

Hızlı şarj, sadece yüksek süratlerde frene dokanıldığında üretiliyor, tam dolum yapılır anlamına gelmez sadece daha hızlı dolmaya başlar.
Tam dolum için 5km'lik yokuş inmek gerekiyor.

Başlangıç Tam Dolu Pil (3km menzilli) ile 41km/h ve devamı Saatte 59km/h ile 100km düz yol katedeceksek, 3.4L/100km ortalamadır. Daha iyi sonuç çıkmıyor.

Benzinin elektriğe dönüş verimi görecelidir. Ancak Yaris Hybrid Carbon Fiber olarak üretilip hafifletilirse, yakıt verimi artırılabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 60 kere teşekkür etti
« Yanıtla #748 : Ekim 05, 2015, 15:34:33 »
http://www.tuvturk.com.tr/egzoz-gazi-emisyon-olcumu-genel-bilgiler.aspx

Yukarıdaki linkte 'Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü' ile ilgili 'Ölçüm Periyodları' alt başlığında; 

"Tarım ve Orman Traktörleri, Motosiklet ve Mopedler ve 1979 model yılı ve öncesi dizel motorlu taşıtlar, Hibrit ve Elektrikli araçlar ile Hidrojen Yakıtlı araçlar Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm işleminden muaftırlar."  şeklinde açıklama yapılmış.

Bu açıklamaya göre Yaris Hybrid sahipleri nasıl bir yol izliyor?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #749 : Ekim 05, 2015, 16:05:07 »
http://www.tuvturk.com.tr/egzoz-gazi-emisyon-olcumu-genel-bilgiler.aspx

Yukarıdaki linkte 'Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü' ile ilgili 'Ölçüm Periyodları' alt başlığında; 

"Tarım ve Orman Traktörleri, Motosiklet ve Mopedler ve 1979 model yılı ve öncesi dizel motorlu taşıtlar, Hibrit ve Elektrikli araçlar ile Hidrojen Yakıtlı araçlar Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm işleminden muaftırlar."  şeklinde açıklama yapılmış.

Bu açıklamaya göre Yaris Hybrid sahipleri nasıl bir yol izliyor?

Bülent, bu yeni haber için teşekkür ederim, bu durumda egzost gazı ölçümü yaptırmaya gerek kalmayacak görünüyor ama trafik kontrolünde nasıl bir prosedür izlenecek öğrenmek gerek. TÜV tarafından herhangi bir belge falan gibi bir şey verilecek mi? yoksa trafik polisine sadece "aracım hybrid" yada "hidrojenli" demek yeterli gelecek mi? 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 60 kere teşekkür etti
« Yanıtla #750 : Ekim 05, 2015, 16:25:35 »
"Resmi Gazete Tarihi: 30.11.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28837

EGZOZ GAZI EMİSYONU KONTROLÜ İLE BENZİN VE MOTORİN KALİTESİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, iş makineleri, tarım ve orman traktörleri, iki, üç veya dört tekerlekli motosikletler ve mopetler dışında, bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde yer alan kategorilerde ve kamuya ait taşıtlar dahil olmak üzere trafikte bulunan dört ve daha fazla tekerlekli yolcu ve yük taşımaya mahsus motorlu taşıtların egzoz gazı emisyonlarının belirlenmesi esasları ile çevre ve insan sağlığının korunması açısından iç su taşıtları, karayolu dışındaki hareketli makineler, tarım ve orman traktörleri dahil olmak üzere pozitif ateşlemeli ve sıkıştırma ateşlemeli içten yanmalı motorlu araçlarda kullanılacak olan yakıtların teknik özelliklerini kapsar.
(2) Elektrikli ve hibrit elektrikli araçlar ile hidrojen yakıtlı araçlar ve hava alanlarında bulunan özel kullanıma haiz plakasız araçlar bu Yönetmelik kapsamı dışındadır."

Mevzuatın 2.maddesi bu şekilde. Fakat sanki 1.bentile 2.bent çelişiyor. 1. bentte "içten yanmalı motorlu" ibaresi bullanılmış, 2. bentte sadece "hibrit" ibaresi kullanılmış. Neye göre hibrit belli değil!

30.11.2013 tarihli resmi gazetede yayımlandığına göre, bugünkü tarihe kadar sizler çevre pulu aldınız mı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #751 : Ekim 05, 2015, 19:22:21 »
Çeliştiğini düşünmüyorum zira Hybrid - Melez demek yani 2 farklı Cinsin birleşimi,

Benim aracım 2016 Temmuz ayında 3 yaşında olacağı için egzost muayeneside o zaman, bu duruma göre egzost muayenesinden muaf oluyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 60 kere teşekkür etti
« Yanıtla #752 : Ekim 05, 2015, 20:42:23 »
Çeliştiğini düşünmüyorum zira Hybrid - Melez demek yani 2 farklı Cinsin birleşimi,

Benim aracım 2016 Temmuz ayında 3 yaşında olacağı için egzost muayeneside o zaman, bu duruma göre egzost muayenesinden muaf oluyorum.

Haklısınız, mevzuatta çelişki olmamalı  çünkü karayollarında kullanılan hibrit araçlarda şimdilik mutlaka bir içten yanmalı motor kullanılıyor. Sadece içten yanmalı motor tipi ve yakıtı farklı. İnsan gücü + elektrik motorlu bisikletler hariç, zaten bunlar konu dışı.

Siz aracı ilk aldığınızda egzoz gazı ölçümü için ücret ödeyip çevre pulu aldınız mı? Eğer öyleyse, mevzuat önceden hibrit araçları kapsamıyormuş, aynı kategoride sayıyormuş.

Forumda aracını 2012 yılının ilk zamanlarında alıp bu aralar vizeye girmiş arkadaşlar vardır mutlaka...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #753 : Ekim 05, 2015, 20:51:25 »
Diğer araçların Cinsi ve Hacmine göre değişiklik gösterebilir belki ama 0.km binek otomobillerin yakıt türüne bakmaksızın zaten ilk 3 yıl muaf,

Dolayısiyle 2012 yılında çıkmış Yaris Hybridlerin, 2013 Aralık ayında düzenlenmiş yönetmelik nedeniyle, 2015'te egzost muayenesine girmediklerini düşünüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #754 : Ekim 06, 2015, 12:54:15 »
 Adı üstünde, egzoz var ise dışa atılan atık da vardır. Hybrid'e vergi avantajı sağlanmak isteniyorsa yolu bu olmamalı. Zaten egzoz gazı test teknik yönetmeliği de değişmeli son gelişmelerden sonra.
 Şimdi bir akıllı! arkaya bağlantısız susturucu takar, çok ideal! veriler çıkar. ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 60 kere teşekkür etti
« Yanıtla #755 : Ekim 06, 2015, 14:21:11 »
Bugün Sanayi Bakanı Işık açıklama yaptı: "Volkswagen konusuna biz çevre kirliliği açısından yaklaşıyoruz."

Sayın devlet büyüklerimiz; neresinden yaklaşırsanız yaklaşın, çağdaş mevzuatlar düzenlemediğiniz sürece gülünç duruma düşersiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A-
  • Model Yılı: '05
  • 2 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #756 : Ekim 09, 2015, 18:14:24 »
Herkese merhabalar

Öncelikle hybrid konusunda bu denli detaylı bilgiler verip bizleri aydınlattığınız için teşekkür ederim. Ben corolla 2005 sol kullanıcısıyım ve arabamı satıp yaris hybrid almak istiyorum ama Türkiye yollarında çok fazla rastlamadığımızdan dolayı ön yargılarım var. Siz bu araç kullanıcılarından ricam bana bu arabayı al kardeşim ben memnunum tavsiye ederim der misiniz? Bu arada İstanbulda yaşıyorum ve oturduğum yer ciddi trafik yoğunluğu olan bi bölge.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #757 : Ekim 09, 2015, 18:28:58 »
Şimdi bir akıllı! arkaya bağlantısız susturucu takar, çok ideal! veriler çıkar. ;)

:) Ruhsatta Hybrid ibaresi mevcut..

Herkese merhabalar

Öncelikle hybrid konusunda bu denli detaylı bilgiler verip bizleri aydınlattığınız için teşekkür ederim. Ben corolla 2005 sol kullanıcısıyım ve arabamı satıp yaris hybrid almak istiyorum ama Türkiye yollarında çok fazla rastlamadığımızdan dolayı ön yargılarım var. Siz bu araç kullanıcılarından ricam bana bu arabayı al kardeşim ben memnunum tavsiye ederim der misiniz? Bu arada İstanbulda yaşıyorum ve oturduğum yer ciddi trafik yoğunluğu olan bi bölge.

Genellikle İstanbul şehir içinde dolaşıyor ve yine genellikle bagaja çok fazla ihtiyacınız yoksa.. aracınızın yaşı, km.si, yakıt cinsi ve şanzımanını göz önünde tutarak "Bu arabayı al kardeşim, ben memnunum, tavsiye ederim" :) diyebilirim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A-
  • Model Yılı: '05
  • 2 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #758 : Ekim 09, 2015, 18:37:11 »
:) Ruhsatta Hybrid ibaresi mevcut..

Genellikle İstanbul şehir içinde dolaşıyor ve yine genellikle bagaja çok fazla ihtiyacınız yoksa.. aracınızın yaşı, km.si, yakıt cinsi ve şanzımanını göz önünde tutarak "Bu arabayı al kardeşim, ben memnunum, tavsiye ederim" :) diyebilirim.
Eyvallah abicim
arabayı her gün düzenli olmasada istanbul trafiğinde kullanacağım maksimum ayda bir kez memlekete edirneye giderim:) bu araba bana uyar herhalde .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #759 : Ekim 10, 2015, 09:46:08 »
Trafik olan yerler için hem teknolojik olarak, hem de ölçüler olarak bence ideal bir araç. Ayrıca trafikte denk de geliyorum ama dediğiniz gibi, yeni teknoloji olarak(aslında tarihi otomobil tarihi kadar eskidir) görüldüğü için insanların çekinceleri olabiliyor.