0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Tekin abi konunun içinde yazıyodur belki okumadım herşeyi ama yazdığın bu üçüncü maddede; benzinli motor stop edip pil aracın hareketinden şarj oluyor galiba yani bir nevi kompresyon gibi düşünebiliriz mi?
Merhabalar, benim şu anda bir Toyota aracım yok ama hybrid'i bir süredir inceliyorum, sizlere ara sıra sorular yönelteceğim müsaade ederseniz. İlk sorum şu: Yukarda "Benzinli Motor devrede iken" demekle ne anlıyoruz, daha doğrusu devrede değilken tamamen kapalı mı anlamalıyız, yani rölantide bile değil mi? Çünkü rölantide bile yakıt tüketimi olur normalde
Yukarda "Benzinli Motor devrede iken" demekle ne anlıyoruz, daha doğrusu devrede değilken tamamen kapalı mı anlamalıyız, yani rölantide bile değil mi? Çünkü rölantide bile yakıt tüketimi olur normalde
Toyotanın kullandıgı hybrid teknolojiinde tekerlek dönüyor ise elektrik motoru dönme zorunda diye hatırlıyorum.Şanzıman girişindeki prizdirek miline direkt elektrik motoru takılı.Tekerler dönerken elektrik motoru dönmüyor, dönseydi elektrik üretirdi. Yokuş aşağı inişlerde veya ayak gazdan çekildiğinde vites D konumundaysa (ki öyle olması gerekir) dönen sadece jeneratördür. Vites N kalırsa difransiyel haricinde dönen hiç bir şey kalmıyor. Sadece gaz pedalına bastığımızda elektrik motoru hareketleniyor........Yanlış hatırlamıyor ise B konumunda CVT şanzımana müdahale ediyor böylece kompresyon durumunda elektrik motorunu devri artarak daha fazla şarz ediyor ve termik motor yine çalışmıyordu sanırsam.B konumunda yukarda anlattığım şekilde görev görüyor. Daha fazla şarj!? D'ye oranla sadece %5 oranında daha fazla şarj gerçekleşiyor, neden? çünkü dik yokuş aşağı tekerden gelen torka ilave motordan gelen dönme momentumu jeneratöre baskı uyguladığından. (Max.) %100 şarj, D veya B farketmeksizin, yeterli sürate sahipsek, fren pedalına yaklaşık 2 - 3 cm baskı uyguladığımızda, fren balataları elektronik olarak geciktirilip tekerleklerdeki torkun tamamının jeneratöre aktarılmasıyla oluyor. Tabii bunları yapmak için de e-CVT'nin kasnak açılarını değiştiriyor. Frenler elektrik Westinghouse sistemine sahip olduklarından yüksek süratlerde vakum azaltılıyor, ilk dokunuş jeneratöre aktarılırken pedala yapılan daha fazla baskı disklere ulaştırılıyor. Çok düşük süratlerde max 5km/h ise ilk pedala dokunuş ile fren balataları direk disklere değiyor yani şarj yok.Şöyle bir karışıklık yaşıyor görünüyorsun; bu araçta hem jeneratör var hemde elektrik motoru var yani iki ayrı manyetik bakır sargı ünitesi.Şemayı tekrarlamak istiyorum,Benzinli Motor X Jeneratör X e-CVT şanzıman + Elektrikli Motor I Tekerler
Nasip olursa bilgisayar ile bakarız abi. O zaman daha net birşeyler söylenebilir.İdda edemem ama bana anlatılan mantık ile bu yazıdaki mantık tam tutmuyor. İncelemek lazım.
Duz yolda hiz yaparken eger pwr gostergesine gecerseniz sadece benzin harciyor ve pili sarj etmiyor ama eco gostergesinde kullandiginizda her turlu pil dolumu yapiyor tabi burda tekrar gazpedalina davranis sozkonusu suana kadar bunlari gozlemledim. Teknik olarak tekin abi daha iyibilir tabiki
Bir üst şanzıman kesitinde PSD Elektrik Motoru ile CVT arasında konumlandırılmış (üzeri Japonca ve İngilizce etiketli)Sizin şemanızda CVT ile Jeneratör arasında konumlandırılmış.Bunun ötesi beni aşıyor.
Teknik konuyu azıcık bozuyorum pardon benim düzergahta 2 tane hybrid gördüm ikiside 34 K ile başlıyordu biarada marmara forumda görmüştüm .. tekin abi şuaralar yakın zamanlarda buralardasındır diye sandım ama senin plaka 48 olduğunu hatırladım güzel hoşuma gitti hybridleri görmek Teknik konuya gelirsek Toyota yaris te kullandığı bu motoru yanlış bilmiyorsam 1. nesil prius da kullanmıştı. 1.5 litrelik bu motor bu açıdan bakıldığında eski bir motor denebilirmi? acaba toyota sonradan bu motorda yakıt için bir geliştirme yaptı mı?
öğrenmek için soruyorum. aracımda öyle bir özellik yok.start stop araçlarda, araç durduğunda motor duruyor gaza basınca motor çalışıyor, sürekli duran ve çalışan bir motorun yan elemanları ile birlikte kendisi de zarar görmezmi. marş şarz dinamosu buji kasnak vs vs vs. hibrit araçlarda elektrik motoru kullanılıyorken 1.5 engine devre dışı. 30-40-50 km hızı aşınca engine devreye giriyor. EV modunda motorla gidiliyor engine devre dışı kalıyor. bir nevi start stop mantığıyla çalışıyor devreye giriyor, bunun engine bir zararı oluyormu? engine devre dışı kaldığında yakıt enjeksiyon piston hiç birşey çalışmıyor (mu?). her defasında bu engine motorla birlikte veya motordan sonra devreye girerken nasıl ateşleniyor bunu kontrol eden bir yazılımmı bu sorunlarla baş ediyor acaba?? kendi anladıklarımdan çıkarıpta sorabildiklerim şimdilik bu kadar
Tekin abiBuradaki baskı balata kavrama amaçlı değil.Motor kol çıkartma vb. durumlarda sıyırarak diğer elemanları korumak amaçlı kapalı balata.Şimdi asıl konuya dönersek sorunun cevabını sende verebilirsin.Ana motor elektrik motoru mu?Termik motor mu?