Gönderen Konu: Dizel almanın bir mantığı kaldı mı?  (Okunma sayısı 20915 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1.4
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 22000
  • Model Yılı: '12
  • 62 kere teşekkür etti
  • 286 kere teşekkür edildi
Ynt: Dizel almanın bir mantığı kaldı mı?
« Yanıtla #80 : Mart 16, 2012, 21:53:52 »
Kesinlikle benzinli motor her zaman dizel motordan daha iyi performansı çıkarır.Burdaki kıyas atmosferik benzinli motorla yapılıyor. günümüzdeki ufak dizel motorlarında performans vermesinin tek nedeni turbodur. turbo benzinli bir motorla aynı hacimdeki turbo dizel motor kıyaslanmaz bile.
tabi kesinlikle, hatta dağlar var diyebilirim araba, üretim yıllarına göre araçlar incelendiğinde, benzinli turbo araçlarda güce ulaşmak daha basit, zaten yakıt tipi ve yanma açısından düşünüldüğünde, benzin her zaman avantajlı, dizel zaten alternatif, en güncel örneği , turbo benzinli araçlar üretme işine yeni yeni sarılan bmw den verebiliriz.
328i , 2.0lt 245ps
320d, 2.0lt 184ps
oluşacak performans farkını da tahmin etmek çok zor değil
1) 1993 Toyota Corolla 1.6 GL      (1999-2004) stock
2) 2000 Volvo S40 2.0T               (2004- ???) turbo upgrade + cut out + dp + yazılım + yakıt
3) 2005 Toyota Corolla 1.6 sol hb (2012-2012) stock
4) 2012 VW Scirocco 1.4 TSI        (2012- ?? ) stage 2 ecu sw(yazılım)+ s3 cooler + vw racing air filter +forge dumpvalve + forge wastegate + r8 bobin+ custom downpipe+aem v2 water/methanol injectio

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #80 : Mart 16, 2012, 21:53:52 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 193000
  • Model Yılı: '96
  • 6 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #81 : Mart 16, 2012, 21:59:08 »
dizel aracın tek avantajı ekonomik olması. o devirde artık kapanmak üzere mağlum benzine çok yaklaştı fiyatı ayrıca dizel araçların zaman geçtikçe traktör gibi çalışması ve bir kamyon misali bakım istemeside cabası... uzun lafın kısası ikinci el alan arkadaşlar daha iyi bilir 100.000 i devirmiş dizel araçlar hep bir soru işareti oluşturmuyormu  !!!
===Denenmiş Denenmez===

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Eski avensisçi ;)
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 1 kere teşekkür etti
  • 27 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #82 : Mart 16, 2012, 21:59:58 »
tabi kesinlikle, hatta dağlar var diyebilirim araba, üretim yıllarına göre araçlar incelendiğinde, benzinli turbo araçlarda güce ulaşmak daha basit, zaten yakıt tipi ve yanma açısından düşünüldüğünde, benzin her zaman avantajlı, dizel zaten alternatif, en güncel örneği , turbo benzinli araçlar üretme işine yeni yeni sarılan bmw den verebiliriz.
328i , 2.0lt 245ps
320d, 2.0lt 184ps
oluşacak performans farkını da tahmin etmek çok zor değil
evet anlatmak istediğimde bu hem dizel hem atmosferik motorlu araba kullanıyorum.Dizelcilere bir türlü anlatamıyorum tork hissi yüzünden uçuyoruz sanan dizelcilere ,lafım meclisten dışarı arkadaşlar kimse üstüne alınmasın. bazı arkadaşlarımdan biliyorum  connect le doblola uçuyoruz sanıyorlar. aslında ibreye bakmıyorlar  benim atmosferik motorda 2. viteste 10 sn de yakaladığım değeri 3. viteste 14 sn de yakalıyorlar hala daha o tork yüzünden olmadık performans düşüncelerine kapılıyorlar.ama iş tasarrufa geldimi tasarruflu kullanımda turbo dizel hem daha pratik hem daha seri.
Pahalı zevklerim var, mesela , benzin gibi ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1.4
  • Kilometre: 22000
  • Model Yılı: '12
  • 62 kere teşekkür etti
  • 286 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #83 : Mart 16, 2012, 22:04:25 »
evet anlatmak istediğimde bu hem dizel hem atmosferik motorlu araba kullanıyorum.Dizelcilere bir türlü anlatamıyorum tork hissi yüzünden uçuyoruz sanan dizelcilere ,lafım meclisten dışarı arkadaşlar kimse üstüne alınmasın. bazı arkadaşlarımdan biliyorum  connect le doblola uçuyoruz sanıyorlar. aslında ibreye bakmıyorlar  benim atmosferik motorda 2. viteste 10 sn de yakaladığım değeri 3. viteste 14 sn de yakalıyorlar hala daha o tork yüzünden olmadık performans düşüncelerine kapılıyorlar.ama iş tasarrufa geldimi tasarruflu kullanımda turbo dizel hem daha pratik hem daha seri.
hothatch araçlar arasında, en iyi performansı sergileyenler genellikle hondalar oldu geçmişte, sürekli atmosferik benzinli araç ürettiler, ve kategorilerinde hep tork fakiriydiler

size tork konusunda dayatma yapanlara bu aracı gösterin, 2100nm torka sahip ve ancak 142kmh a ulaşabiliyor

http://www.temsa.com.tr/yurtici/urunler.aspx?detail=Teknik+%d6zellikler&aracoz=1
1) 1993 Toyota Corolla 1.6 GL      (1999-2004) stock
2) 2000 Volvo S40 2.0T               (2004- ???) turbo upgrade + cut out + dp + yazılım + yakıt
3) 2005 Toyota Corolla 1.6 sol hb (2012-2012) stock
4) 2012 VW Scirocco 1.4 TSI        (2012- ?? ) stage 2 ecu sw(yazılım)+ s3 cooler + vw racing air filter +forge dumpvalve + forge wastegate + r8 bobin+ custom downpipe+aem v2 water/methanol injectio

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kilometre: 66000
  • Model Yılı: '20
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2549 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #84 : Mart 16, 2012, 22:06:40 »
Mehmet Can bey, ticari araçların hızlanmalarını bu konunun içine sokmayınız çünkü onların vites oranları farklıdır.
Yoksa bende 2.0 diesel Mondeo'yla geçmekte zorlandığım uzun yol otobüsleri ve TIR'lardan bahsetmek zorunda kalıcam  :)
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #85 : Mart 16, 2012, 22:09:24 »
Haklısınız Alper bey, Honda herzaman bu açığını 1000d/d daha fazla çevirerek kapadı. Kırmızı bölge anlamında.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Eski avensisçi ;)
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #86 : Mart 16, 2012, 22:16:35 »
Mehmet Can bey, ticari araçların hızlanmalarını bu konunun içine sokmayınız çünkü onların vites oranları farklıdır.
Yoksa bende 2.0 diesel Mondeo'yla geçmekte zorlandığım uzun yol otobüsleri ve TIR'lardan bahsetmek zorunda kalıcam  :)
[/quote abianlatamadım sanırsam http://www.opel.com.tr/content/dam/Opel/Europe/turkey/nscwebsite/tr/11_Brochure_Library/corsa_subat_2012.pdf şu tablodaki teknik bilgileri incelerseniz ne demek istediğimi anlıcaksınız. opel corsa motorlarının teknik özellikleri sonuç itibariyle araç aynı . dizel tip motorların torkunun yüksek olduğunu ama 0-100 hızlanmalarının da yüksek olduğunu göreceksiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #87 : Mart 16, 2012, 22:33:41 »
[/quote abianlatamadım sanırsam http://www.opel.com.tr/content/dam/Opel/Europe/turkey/nscwebsite/tr/11_Brochure_Library/corsa_subat_2012.pdf şu tablodaki teknik bilgileri incelerseniz ne demek istediğimi anlıcaksınız. opel corsa motorlarının teknik özellikleri sonuç itibariyle araç aynı . dizel tip motorların torkunun yüksek olduğunu ama 0-100 hızlanmalarının da yüksek olduğunu göreceksiniz.

Opelin bu modelinde aralarında 3sn lik fark var ama Corolla da 1.5sn lik bir fark var, normal trafikte normal sürüş koşullarında bunların hiç bir değeri yok. Genel anlamda aynı diyebiliriz. Matematiksel olarak elbette benzinli dieselden daha hızlı çevirmektedir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #88 : Mart 16, 2012, 22:40:19 »
 Zafer bey, türkçe öğretmeni olmaya gerek yok, temel eğitim mezunu olmak yeterlidir noktalama için. Sizden yaptığım son alıntıda hiç bir noktalama işareti yok, yazınızı kontrol edin yeter. Hala geriliyorsunuz, farkedersiniz ki empoze lafım genel içindi, alınmanıza gerek yok, sakin olur, burada galip aramıyoruz, ortaya bilgiler koyup onları tartışıyoruz. Tabi bilimsel verilerle, güzel anlatımla.

Mehmet Can, rallicilerin bir lafı vardı; güç güzeldir(başka şey de denir) ancak tork yarış kazandırır. Yüksek sürat güç gerektirir. Gücün iş yapma yeteneği ise torktur. Avensis ile Doblo arasında sadece benzinli-dizel farkı yok, bir sürü noktada farklılar.

Arkadaşlar, atmosferik dizel motorlarda milyon km leri rahatç deviren bir sürü araç vardır. Çünkü dizel motor düşük devir çevirir ve bu yüzden az aşınır. Dizel yakıtın kendiside yağlayıcıdır vs.  Bugün benzinli araçlara teknoloji konusunda dizeller öncülük yapmaktadır. Direk enjeksiyon, yüksek basınçlı enjeksiyon(enjektör çeşitleri), aşırı besleme, hatta yakın gelecekte olması muhtemel bujisiz benzinli.
 Dizel motorlar yapıları gereği benzinlilerden daha dayanıklıdır. Aşırı beslemeli dizellerde ise bazı nüanslara dikkat etmek gerekir. Sonuçta araç kullanmak bir kültürdür. Aracının aşırı beslemeli dizel olduğunu bilmeyen bir sürücü ile konuya hakim bir sürücünün araç ömürleri arasında dağlar kadar fark olacaktır.

Bu arada tartışılabilir ancak biodizel denen bir olguda vardır. Yani dizel motorun yakıt alternatifleri daha esnektir benzinliye göre. Daha önce söylediğim gibi dizel yakıtı elde etmekte daha ucuzdur benzine göre. Vergi ise durumu farklı yerlere taşıyabiliyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #89 : Mart 16, 2012, 22:44:47 »
 Arkadaşlar, lütfen paylaşımlarınız kurallara uygun olsun. Bu sayede fayda sağlayabiliriz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Model Yılı: '14
  • 48 kere teşekkür etti
  • 146 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #90 : Mart 16, 2012, 22:49:14 »
Zafer bey, türkçe öğretmeni olmaya gerek yok, temel eğitim mezunu olmak yeterlidir noktalama için. Sizden yaptığım son alıntıda hiç bir noktalama işareti yok, yazınızı kontrol edin yeter. Hala geriliyorsunuz, farkedersiniz ki empoze lafım genel içindi, alınmanıza gerek yok, sakin olur, burada galip aramıyoruz, ortaya bilgiler koyup onları tartışıyoruz. Tabi bilimsel verilerle, güzel anlatımla.

Mehmet Can, rallicilerin bir lafı vardı; güç güzeldir(başka şey de denir) ancak tork yarış kazandırır. Yüksek sürat güç gerektirir. Gücün iş yapma yeteneği ise torktur. Avensis ile Doblo arasında sadece benzinli-dizel farkı yok, bir sürü noktada farklılar.

Arkadaşlar, atmosferik dizel motorlarda milyon km leri rahatç deviren bir sürü araç vardır. Çünkü dizel motor düşük devir çevirir ve bu yüzden az aşınır. Dizel yakıtın kendiside yağlayıcıdır vs.  Bugün benzinli araçlara teknoloji konusunda dizeller öncülük yapmaktadır. Direk enjeksiyon, yüksek basınçlı enjeksiyon(enjektör çeşitleri), aşırı besleme, hatta yakın gelecekte olması muhtemel bujisiz benzinli.
 Dizel motorlar yapıları gereği benzinlilerden daha dayanıklıdır. Aşırı beslemeli dizellerde ise bazı nüanslara dikkat etmek gerekir. Sonuçta araç kullanmak bir kültürdür. Aracının aşırı beslemeli dizel olduğunu bilmeyen bir sürücü ile konuya hakim bir sürücünün araç ömürleri arasında dağlar kadar fark olacaktır.

Bu arada tartışılabilir ancak biodizel denen bir olguda vardır. Yani dizel motorun yakıt alternatifleri daha esnektir benzinliye göre. Daha önce söylediğim gibi dizel yakıtı elde etmekte daha ucuzdur benzine göre. Vergi ise durumu farklı yerlere taşıyabiliyor.

Noktalama işaretleri yok evet biliyorum  uyarmanızı gerektirecek bir durum olmadığını belirtmek istedim. Son iletimde düzeldiğini de farketmişsinizdir. Burada sadece noktalama işaretlerinden dolayı uyarılmak tuhafıma gitti sadece binlerce ileti var ki ne özel isimler nede iletinin başlangıcı büyük harfle başlamıyor ve çok kötü bir Türkçe ile yazılıyor o an uyarmanız hoş olmadı gerginlik yok anlaşılmayacak uzlaşılmayacak bir durum yok.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Eski avensisçi ;)
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #91 : Mart 16, 2012, 22:50:03 »

abi megane 3 te kullandım oda aynı idi tork yüksekti ama hız yoktu. rallicilerinde o sözü söyleme sebebi düşük devirde bir handikapta kaldığında gaza bastığın da hızlanırken kazanacağı zamandır ki zaten ralli arabalarını beygiride yüksek . Abi yinede saygı duyuyorum tecrübelerinize gönderdiğim tabloda teknik olarak dediklerimi destekler nitelikte zaten. iyi akşamlar dilerim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Bir memleket gibidir gemi...
    • 9GAG - Just For Fun
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 140
  • Model Yılı: '06
  • 1 kere teşekkür etti
  • 19 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #92 : Mart 16, 2012, 22:54:13 »
Arkadaşlar, lütfen paylaşımlarınız kurallara uygun olsun. Bu sayede fayda sağlayabiliriz.

Sildiginiz mesajim uzerine Forum Kurallari'ni okudum ve silmenizi gerektirecek herhangi bir kurala rastlayamadim.
Beşiktaş JK Kongre Üyesi - TMMOB JMO Üyesi - Beşiktaş'ın Şövalye Ruhlu Semt Çocuğu - Bahriyeli

'06 Corolla HB 1.6 16V VVT-I Sol Spec. (SR + CC)  A/T - /////ALPINE PMX-F640 SBE-1243BR SPG-17CS SXE-1325S

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 48 kere teşekkür etti
« Yanıtla #93 : Mart 16, 2012, 23:01:47 »
Alıntıdır...

Beygir gücü bize torkun hızını verir. Hızlı tork, yani yüksek devirde yüksek tork hedeftir, idealdir, Yüksek devirde yüksek tork, yüksek beygir gücü demektir. Düşük devirde yüksek tork ise düşük devirde yüksek beygir gücü demektir. Açalım...

1000 RPM’de 200 LBF tork veren motor, 2000 RPM’de 100 LBF tork veren motordan farksızdır. Çünkü ikisi de devri 1500 RPM’e düşüren/çıkaran bir transmisyonla ( 1,5:1/0,75:1) eşitlenir. Tork her iki motor için 1500 RPM’de eşitlenir: 133 LBF. Neden? Çünkü bu iki motor beygir gücü açısından eşittir: 38 HP. Dikkat ederseniz hem 1000, hem 1500 hem de 2000 RPM’de HP aynıdır, değişmez çünkü bu iki motorun torkları farklıdır ama RPM’leri onları hem kuvvet hem de HP açısından eşitler.
Tork yüksek devirde gelirse, yüksek HP elde ederiz. Yüksek devirde gelen tork bize daha fazla hız için kuvvetten ya da daha fazla kuvvet için hızdan fedakarlık yapma imkanı tanır ama düşük devirde gelen tork bize bu imkanı tanımaz. 10 RPM’de 20.000 LBF veren bir motor devasa bir torka sahiptir ve 0-10 RPM arasında müthiş bir hızlanma sağlar ama aracımız bu müthiş hızlanma zarfında topu topu 20 metre yol alır çünkü bu devirdeki beygir gücü sadece 38 HP’dir! HIZ OLMADAN HIZLANMA BİR HİÇTİR. Bize hızı veren şey ise RPM’dir, tek başına tork değil. RPM ve tork birarada bize beygir gücünü verir. Bizim her halukarda bilmemiz gereken yegane şey beygir gücüdür, tork değil. 2000 RPM’de 200 LBF tork veren bir motor 2000 RPM’de 100 LBF tork veren bir motordan aynı devirde iki kat fazla beygir gücüne sahiptir (38 HP’ye karşı 76 HP) ama aynı motor 4000 RPM’de 100 LBF tork veren motorla aynıdır çünkü 2:1’lik bir transmisyon bu iki motoru hemen eşitler. Oysa beygir güçleri değişmez: 76 HP. Transmisyon dişli oranlarıyla artıp azaltılabildiği için torku bilmemize gerek yoktur, torku biliyorsak transmisyon dişli oranlarını da bilmemiz gerekir, aksi halde bildiğimiz tork değerleri bir işe yaramaz. Arabamız sadece motordan ibaret değildir, şanzımanı, diferansiyeli ve tekerlekleri de vardır, bunlar da hesaba katıldığında motor torkunun tekbaşına bir anlamı kalmaz. Oysa beygir güxünü biliyorsak ne şanzıman ne de diferansiyel dişli oranlarıyla uğraşmamıza gerek kalmaz. Zaten beygir gücü dediğimiz şey belirli bir torkun hangi devirde geldiğinden başka bir şey değildir.

Arabalar söz konusu olduğunda bilmemiz gereken tek büyüklük BEYGİR GÜCÜDÜR, torku unutun.

Ve evet, son olarak şu meşhur mottoya gelelim: HP araba sattırır, tork yarış kazandırır”. Bu durum motor torku söz konusu olduğunda doğru değil, bunu gördük. Doğrusu ne?

Doğrusu şu:

“Maksimum HP araba sattırır, ortalama HP yarış kazandırır.”

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 48 kere teşekkür etti
« Yanıtla #94 : Mart 16, 2012, 23:04:55 »
Sildiginiz mesajim uzerine Forum Kurallari'ni okudum ve silmenizi gerektirecek herhangi bir kurala rastlayamadim.

Evet Gökhan kardeşim senin iletinden alıntı yaptığım benim mesajımda silinmiş linki herkesin incelemesini önermiştim ve bir bölümünü de kopyalamıştım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.
  • Araç: Yaris
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #95 : Mart 16, 2012, 23:10:57 »
arkaşlar kıyaslamaları hep c sınıfı araçlar üzerinden yapıyorlar. b sınıfı bir araç için düşük hacimli benzinli  motor kıyaslaması yapmak da gerekir.yaris 1.0 motorla şu an 6.2  litre karışık tüketim yapıyorum.üstelik hava soğuk ve sert kullanıyorum kısa mesafede.sıfır dizel yaris ile benzinli yaris fiyat farkı ve tüketimleri karşılaştırıldığında ...
Yeni Yaris    1.0 Life    30,900    30,900
Yeni Yaris    1.33 Fun    36,400    36,400
Yeni Yaris    1.33 Fun Multidrive S    39,500    39,500
Yeni Yaris    1.33 Style    39,400    39,400
Yeni Yaris    1.33 Style Multidrive S    42,500    42,500
Yeni Yaris    1.33 Cool    39,400    39,400
Yeni Yaris    1.33 Cool Multidrive S    42,500    42,500
Yeni Yaris Dizel    1.4 D-4D Fun    43,900    43,900
Yeni Yaris Dizel    1.4 D-4D Fun M/M    46,100    46,100
Yeni Yaris Dizel    1.4 D-4D Cool    46,900    46,900
Yeni Yaris Dizel    1.4 D-4D Cool M/M    49,100    49,100

bu arada corolla fiyatlarında fark daha büyük...

Corolla    1.33 Comfort    43,100    40,900
Corolla    1.6 Comfort    46,400    46,400
Corolla    1.6 Comfort A/T    48,600    48,600
Corolla    1.6 Comfort Extra    49,000    49,000
Corolla    1.6 Comfort Extra A/T    51,200    51,200
Corolla    1.6 Elegant    53,600    53,600
Corolla    1.6 Elegant A/T    55,800    55,800
Corolla    1.6 Elegant VSC+Xenon A/T    58,600    58,600
Corolla Dizel    1.4 D-4D Comfort    53,600    53,600
Corolla Dizel    1.4 D-4D Comfort Extra    57,600    57,600
Corolla Dizel    1.4 D-4D Comfort Extra M/M    59,800    59,800
Corolla Dizel    1.4 D-4D Elegant    61,100    61,100
Corolla Dizel    1.4 D-4D Elegant M/M    63,300    63,300
12 000 tl fark var 7 bin tl değil...

yaris 1 litre benzin ort .tüketim 5 litre
yaris 1.4 dizelort.tüketim 4,1 litre fabrika verisi.
sonuç:bence dizel almak zaten mantıklı değildi ki.(b sınıfı araç için)
2011 YARİS 1.0

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Eski avensisçi ;)
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #96 : Mart 16, 2012, 23:18:37 »
valla sağol zafer abi tam buydu anlatmak istediğim "0-10 RPM arasında müthiş bir hızlanma sağlar ama aracımız bu müthiş hızlanma zarfında topu topu 20 metre yol alır çünkü bu devirdeki beygir gücü sadece 38 HP’dir!"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Toyosundan uzakta, harap ve bitap...
  • 25 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #97 : Mart 16, 2012, 23:33:40 »
valla sağol zafer abi tam buydu anlatmak istediğim "0-10 RPM arasında müthiş bir hızlanma sağlar ama aracımız bu müthiş hızlanma zarfında topu topu 20 metre yol alır çünkü bu devirdeki beygir gücü sadece 38 HP’dir!"
vallahi bende kafamdaki sorulara yanıt buldum.. koltuğa yapıştırıyor yapıştırmasına ama gitmiyor sanki olduğu yerde yapıyor bunu  :argh:
..modifiye, modifiye dediğin nedir ki gülüm, ben senin için stock gezmeyi göze almışım..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #98 : Mart 16, 2012, 23:44:23 »
Noktalama işaretleri yok evet biliyorum  uyarmanızı gerektirecek bir durum olmadığını belirtmek istedim. Son iletimde düzeldiğini de farketmişsinizdir. Burada sadece noktalama işaretlerinden dolayı uyarılmak tuhafıma gitti sadece binlerce ileti var ki ne özel isimler nede iletinin başlangıcı büyük harfle başlamıyor ve çok kötü bir Türkçe ile yazılıyor o an uyarmanız hoş olmadı gerginlik yok anlaşılmayacak uzlaşılmayacak bir durum yok.
Farkındayım, düzelttiğiniz için de teşekkür ederim. Mümkün mertebe forum düzenini belli kurallar çerçevesinde korumaya çalışıyoruz. Bazen iyi niyetle ancak dalgınlıkla eksiklikler olabiliyor üyelerimizce, bunu kimsenin kişisel almamasını arzu ederim, düzen hepimiz için.

Tek başına bir linkin faydası yok, alıntı hali daha sağlıklı Gökhan. Ancak onda da büyük harf olduğundan silinmişti.

Konuya dönersek. Alıntıdaki ilk paragrafda verilen bilgiye kesinlikle katılmıyorum. Şöyleki, tork, gücün iş yapma yeteneğidir. Torkun çok olması ve mümkün olduğunca düşük devirde olabilmesi esastır. Maksimum gücün ise yüksek devirde olması makbuldür. Maksimum torkları eşit iki benzer aracın birisi 2.000 diğeri 4.000 d/d da azami torklarını versinler. Tork eğrileri ise benzer olsun. Düşük torklu motor iş üretmeye başladığında diğeri hala devir arttırmak ile zaman ve yakıt harcamaktadır.
 Yine aşıru beslemeli araçların tork üretim bandı atmosferik emsallerinden daha geniş ve uzun süre stabildir. Oysa atmosferik araç azami torkunu sadece bir an için ortaya çıkarabilmektedir.
 Aynı aerodinamiye, ağırlığa, şanzıman oranlarına(torka da) sahip araçlardan dah güçlü olanı daha yüksek sürate çıkabilir. Çünkü yüksek hızlarda araca binen negatif yüklere karşı daha fazla savaşma yeteneği olacaktır. Aynı gücü daha yüksek devirde üreten için de durum aynıdır. Ancak burada tork sadece motor piston kollarından hesaplanmaz, şanzıman ve lastik ebatları da bu hesabı değiştirir.

Ralli araçlarında güç sınırlaması vardır(grup N 300hp olması lazım değişmedi ise). Bu araçlar incelendiğinde yüksek devirden çok yüksek torka yöneldikleri görülebilir.

Arkadaşlar, konu gerçekten çok güzel bir ortama oturuyor hepinizin sayesinde. Kendi adıma herkese teşekkür ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #99 : Mart 16, 2012, 23:49:09 »
vallahi bende kafamdaki sorulara yanıt buldum.. koltuğa yapıştırıyor yapıştırmasına ama gitmiyor sanki olduğu yerde yapıyor bunu  :argh:
Bu his ivmeden oluşmakta. Pozitif ya da negatif ivme bu hissi oluşturur. İvmelenme ve dolayısı ile bir hızdan diğerine geçiş ne kadar kısa zamanda olursa o kadar fazla bu etki hissedilir. Dolayısı ile bu hissin paralelinde hızlanma ya da yavaşlama etkili olmalıdır. Bu his varsa, fiziki olarak hız farkıda oluşmuş demektir.