Gönderen Konu: Dizel almanın bir mantığı kaldı mı?  (Okunma sayısı 20916 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 66000
  • Model Yılı: '20
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2549 kere teşekkür edildi
Ynt: Dizel almanın bir mantığı kaldı mı?
« Yanıtla #60 : Mart 16, 2012, 20:33:37 »
corollaların deposu 60lt miydi?

yani genel kullanımda tekin beyin yaptığı hesaba göre

Corolla Benzinli 41,3kuruş/km
Corolla Diesel   22.8kuruş/km tüketiyor.

yukarıdaki duruma göre, her km de dizelin 18.5kuruşluk bir avantajı var
10bin kmde 1850tl

0 km araçların arasında satın alırken ödenilen fark, 7200tl
yani yine aynı hesapla 38919 km yol yaptığınızda, dizel arabanın parasını çıkartıyorsunuz. Bildiğim kadarıylada toyota dizeller oldukça sorunsuz, 2yıl üzeri aynı araç kullanılacaksa, diesel avantajlı duruma gelebiliyor, tabi periyodik bakım masrafları hakkında hiçbir bilgim yok.
Sürüş zevki, devir çevirme sevdamdan ödün verecek, ve uzun süre aynı aracı kullanacak olsam bende dizel tercih edebilirdim.

Corolla yakıt depoları 55L
Yaptığınız hesaplamalar doğru, uzun süre kullanırsanız hatta aracın parasını dahi geri alırsınız,
Periyodik bakım masrafları aynı diyebiliriz (bir konuda detaylı karşılaştırmıştım) fark yok denecek kadar azdır,
Devir çevirme sevdanıza veda ederken yaklaşık 2 kat fazla tork'a "hoşgeldin" diyorsunuz.
Hemen yukarda Hakan bey'in de belirttiği gibi, ara hızlanmalarda, yokuşlarda turbo diesel motorlar avantajlı.

Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #60 : Mart 16, 2012, 20:33:37 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1.4
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 22000
  • Model Yılı: '12
  • 62 kere teşekkür etti
  • 286 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #61 : Mart 16, 2012, 20:35:12 »
90hp-124 hp   ve performans gibi şartlarıda eşitlemeye çalışırsak hesap iyice karışacaktır.   bu yakıt fiyatlarında  benzinli motora lpg binmeyi tercih ediyorum ( altımızda bir bombayla dolaşıyoruz oda ayrı bir konu) 2023 de kişi başı gelir 25 bin dolar ve borçsuz bir Türkiye olunca !  kurturuluruz bu hesaplardan  :blink:
ailede karı koca çalışmassa yine zor, 2002 de 1dolara sabitlenecek benzin 3 dolara ulaşmak üzere, aynı hesapla 2023 yılında 9dolar olucaktır benzin, yılda 15 bin km yapan bir aile aracına, yakıt için ödenecek tutar, 10340 dolar, geriye bizim ailemize 14560 dolar kalıyor, 10bin periyodik bakımda 14binin küsüratını götürür ve geriye 14bin dolar kalıyor. yani günümüzün parasıyla aylık aile geliri 2090tl gibi bir rakama denk düşüyor, buda sanırım açlık sınırıyla , yoksulluk sınır arası bir rakam
1) 1993 Toyota Corolla 1.6 GL      (1999-2004) stock
2) 2000 Volvo S40 2.0T               (2004- ???) turbo upgrade + cut out + dp + yazılım + yakıt
3) 2005 Toyota Corolla 1.6 sol hb (2012-2012) stock
4) 2012 VW Scirocco 1.4 TSI        (2012- ?? ) stage 2 ecu sw(yazılım)+ s3 cooler + vw racing air filter +forge dumpvalve + forge wastegate + r8 bobin+ custom downpipe+aem v2 water/methanol injectio

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1.4
  • 62 kere teşekkür etti
« Yanıtla #62 : Mart 16, 2012, 20:42:18 »
Corolla yakıt depoları 55L
Yaptığınız hesaplamalar doğru, uzun süre kullanırsanız hatta aracın parasını dahi geri alırsınız,
Periyodik bakım masrafları aynı diyebiliriz (bir konuda detaylı karşılaştırmıştım) fark yok denecek kadar azdır,
Devir çevirme sevdanıza veda ederken yaklaşık 2 kat fazla tork'a "hoşgeldin" diyorsunuz.
Hemen yukarda Hakan bey'in de belirttiği gibi, ara hızlanmalarda, yokuşlarda turbo diesel motorlar avantajlı.
ara hızlanmalarda düz yolda, benzinli araçta uygun vites seçildiğinde her zaman benzinli araç hızlıdır, araçlar eşit güç ve ağırlıklarda, aynı platformlarda üretildiği durumları kastediyorum, bir çok kez tatbik ettim ben bunu.
yokuşlarda tabiki, benzinli araçların şanzımanlarının çoğu ekonomi amaçlı olduğu için, bazı hız aralıklarında vasıfsız kalıyorlar, turbo dizellerdeyse, rampada hangi viteste olduğunuzu umursamadan rahatça hızlanılıyor.
turbonun ekstra bakım tutum, ömür vs. süreci hakkında birşey söyleyemiyorum. sıfır araçlardan bahsedildiği için, yanlış hatırlamıyorsam 3 yıl kadar bir garanti süreci var.

:( eğer depo 55lt yse, ve çok özel bir yapısı yoksa, muhtemelen 2-3lt kalan son benzini pompa çekemeyecektir, araçta oluşacak muhtemel sarsıntıdan dolayı, hava yapacak ve araç çalışmayacaktır. sizde deponuzu fullediğinizde, tam olarak bitmişken aldığınız yakıt 51-52 lt dir max. diye düşünüyorum, bu durumda, hesaplarımı tekrardan değiştirmek zorundayım.
2) 2000 Volvo S40 2.0T               (2004- ???) turbo upgrade + cut out + dp + yazılım + yakıt
4) 2012 VW Scirocco 1.4 TSI        (2012- ?? ) stage 2 ecu sw(yazılım)+ s3 cooler + vw racing air filter +forge dumpvalve + forge wastegate + r8 bobin+ custom downpipe+aem v2 water/methanol injectio

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #63 : Mart 16, 2012, 20:53:57 »
90hp-124 hp   ve performans gibi şartlarıda eşitlemeye çalışırsak hesap iyice karışacaktır.

Sadece bilgilendirme amaçlı cevaplıyorum,

Normal şartlarda, Performans konusunda benzinli ve diesel Corolla eşittir.

Toyota web sitesinden alıntı;

Benzinli           Diesel
Vites Kutusu                     6 ileri düz       6 ileri düz 

Performans

Maksimum hız                 195 km/sa        175 km/sa 
Hızlanma (0-100 km/sa)    10,4 sn            11,9 sn

Bu veriler, çok özel test ortamında test pilotları ve ekip/ekipmanları tarafından yapılmış sonuçlardır.

Günlük kullanımda motorları en fazla 3500d/d çeviririz,   benzinlide 72bg,  diesel'de 82bg
                                                                                      benzinlide 106nm, dieselde 205 nm

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1.4
  • 62 kere teşekkür etti
« Yanıtla #64 : Mart 16, 2012, 21:00:03 »
Sadece bilgilendirme amaçlı cevaplıyorum,

Normal şartlarda, Performans konusunda benzinli ve diesel Corolla eşittir.

Toyota web sitesinden alıntı;

Benzinli           Diesel
Vites Kutusu                     6 ileri düz       6 ileri düz 

Performans

Maksimum hız                 195 km/sa        175 km/sa 
Hızlanma (0-100 km/sa)    10,4 sn            11,9 sn

Bu veriler, çok özel test ortamında test pilotları ve ekip/ekipmanları tarafından yapılmış sonuçlardır.

Günlük kullanımda motorları en fazla 3500d/d çeviririz,   benzinlide 72bg,  diesel'de 82bg
                                                                                      benzinlide 106nm, dieselde 205 nm
çok özür dilerim, muhalefet etmek gibi oluyor ama, bahsettiğiniz maksimum hız ve hızlanma verilerini düşündüğümüzde, iki aracın arasında uçurum var, ben bir çok aracın ivmelenme istatistiği üzerine çalıştığımdan size, 0-400mt sonucunda , dizel corollanın en az 35-40metre geride kalacağını açıkca söyleyebilirim. Ve bu çok ciddi bir farktır. Siz daha iyi bilirsinizki , benzinli araçlarda 3000-3500 olan normal kullanım limiti, dizellerde 2000-2500 olarak tercih edilir, gereksiz yakıt tüketimini önlemek için, 800-6500 devir aralığı olan bir araçla, 800-4500 devir aralığı olan bir araç, aynı devirlerde kullanılmamalıdır. ama tabiki ekonomik kullanımda, kesinlikle dizel yine fazla güç üretecektir. Fakat aracımızı gündelik kullanırken, kimseyle de yarışma gayesinde bulunmadığımızdan bence bu güç farklılığı önem teşkil etmez.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #65 : Mart 16, 2012, 21:00:09 »
Alper bey, hesaplamalarınız doğru, sadece doğru matematik yapmak anlamında boş depoyu 55L olarak örnekledim, elbette hiç kimse yakıtını sonuna kadar bitirmez. 40L üzerinden de hesaplasanız sonuç aynı olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1.4
  • 62 kere teşekkür etti
« Yanıtla #66 : Mart 16, 2012, 21:01:57 »
Alper bey, hesaplamalarınız doğru, sadece doğru matematik yapmak anlamında boş depoyu 55L olarak örnekledim, elbette hiç kimse yakıtını sonuna kadar bitirmez. 40L üzerinden de hesaplasanız sonuç aynı olur.
haklısınız, yine oranlar aynı çıkıyor, bir an düşünemedim ben onu, hesaplarımız tutuyor:)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #67 : Mart 16, 2012, 21:05:12 »
Hakan bey hangi konuda ve neye güldüğümü anladığınızı düşünüyorum ve iletim de bu konunun tamamen tercih meselesi olduğunu ve konunun dizel mi benzinli mi yönüne kaydığını belirttim paylaşılan verilere güldüğümü kimse söyleyemez ve itham edemez güldüğüm bir arkadaşın dizel aracın sürüş keyfi ve konforuna vermiş olduğu yanıttır nasıl daha konforlu olabilir ki sadece ses konusu da dahi olsa alıntı yaptığınız iletimi bir kez daha okumanızı tavsiye ederim yanlış bir şey mi yazmışım isteyen katılır isteyen katılmaz ayrıca her iletimde üstüne basa basa şahsi fikrim olduğunu belirtiyorum yineliyorum benim şahsi fikrim ve tercihim kesinlikle benzinli bir araç nedenini de ilk iletimde açıkça yazdım yılda 6000-8000 km yol yaptığımı da belirttim beni bizden olanı övme ile itham ediyorsanız diğerleri nedir?

Öncelikle gerilmenize hiç gerek yok, burada mantıklı bir konu var ve onu kendimizce tartışıyoruz. Bu bağlamda da farklı fikirlere saygı göstermemiz gerek. Diğer taraftan verilenlerde gerçeği yansıtmalı, belli temellere dayalı olmalı. Yukarıda Tekin bey, Mesut yöneticimiz ve bazı arkadaşlar yoruma dayanmayan, net rakamlar vermişler. Bunun dışındaki farazi değerler konuya ve izleyicilerimize fayda sağlamak bir yana zarar verecektir.
 Ayrıca yazınızda imla kurallarına daha fazla özen göstermenizi isteyeceğim.
 Honda dizeli ile isim yapmış bir marka değildir. Keza Toyota'da küçük hacimde dizel teknolojisini tek başına geliştirmemiştir. İşin içine aşırı besleme girince durum değişir. Bunun zararını ülkemizde Renault vb firmalar zamanında çok gördü. Çünkü yakıt kalitesi konusunda sıkıntılar vardı. Ancak aynı sıkıntıyı Subaru gibi firmalarda yaşamıştı. Toyota ise d4d yi 2006 civarı getirebilmişti ülkemize. Tabi bu otomotiv firmalarının ayıbı değildi bence.

Emsaller karşılaştırmasında dizel versiyonların yalıtımı genelde benzinli kardeşlerinden daha iyi oluyor. Bu da özellikle otoyol sürüşlerinde farkedilir konfor farkı olarak yolcu ve sürücülere yansıyor.

Arkadaşlar, fikirlerimizi ve bilgilerimizi sunalım ancak empoze etmeye çalışmayalım. Konuyu, gerilmeden, güzelce inceleyelim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #68 : Mart 16, 2012, 21:05:53 »
Diğer taraftan diesel motoru 1800d/d hızlanmaya çeksek bile yine 205nm'lik yaklaşık 2 kat tork ürettiğinden hızlanmaları normal koşullarda aynı olmaktadır.
Birbirlerini yarıştıracak olursak, elbette fabrika verisinin belirttiği gibi diesel biraz geride kalır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Eski avensisçi ;)
  • 1 kere teşekkür etti
  • 27 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #69 : Mart 16, 2012, 21:12:50 »
tamam dizellerin torku yüksek ama devir bandı çok kısa nasıl desem anlık bir patlama oluyor devamı yok saman alaevi gibi. çok kısa bir aralıkta o torku verebiliyor dolayısıyla çok kısa sürede vites değiştirmek gerekiyor hızlanmk için .
Pahalı zevklerim var, mesela , benzin gibi ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #70 : Mart 16, 2012, 21:18:24 »
tamam dizellerin torku yüksek ama devir bandı çok kısa nasıl desem anlık bir patlama oluyor devamı yok saman alaevi gibi. çok kısa bir aralıkta o torku verebiliyor dolayısıyla çok kısa sürede vites değiştirmek gerekiyor hızlanmk için .
Dizel motorlar yapıları gereği tork zenginidirler, diğer taraftan da çok yüksek devir çeviremezler. Ancak yüksek tork şanzıman oranlarını uzatmamızı sağlar. Misal, benzinli araçta 2.000d/d dan 5.000d/d ya çıkakana kadar kazanılan hızı dizel araçta daha düşük devir aralığında sağlayabiliriz.

Yine düşük devir düşük sürtünme ve dolayısı ile az aşınma ve tüketim(bunun değişik yönleri vardır) demektir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1.4
  • 62 kere teşekkür etti
« Yanıtla #71 : Mart 16, 2012, 21:20:37 »
fakat şunuda hesaba katmak gerekirki, çok geniş bir bandta maksimum güçlerini veriyor dizel araçlar, genellikle 1800-4000 devir bandında sürekli maks. gücü aldığınız için, vites değişimlerinden sonra bir lag(verimsizlik) oluşmuyor , turbo sürekli dolu, fakat turbo tepkimesinin gecikmesinden dolayı, atmosferik bir araç kadar hızlı tepki veremeyeceği aşikar tabiki, o da aşırı beslemenin dezavantajı maalesef.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Eski avensisçi ;)
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #72 : Mart 16, 2012, 21:26:20 »
tamam da hakan abi ben mesela dobloyu kullanıyorum uçuyorum gibi geliyor bana, ibreye bakıyorum hızım 80 civarı, aynı rampada avensisle çıkıyorum sanki araba kıpırdamıyor ama ibreye bakıyorum, 120 km civarı. bu his tork yüzünden oluyor . avensisle 2. vites ulaştığım hıza doblo ile 3. viteste anca ucu ucuna ulaşıyorum.Tork hissini mesela megane 3 te de anlamıştım 10 gün kadar kullandım arabayı oda o şekilde idi. sanki tork sadece çekişi kuvvetlendiriyor hıza pek bir etkisi yok gibime geldi.mesela traktördede o hissi yaşıyorum resmen koltuğa yapışıyorum traktörde yada magırusları bilirsiniz onlarda o şekilde

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #73 : Mart 16, 2012, 21:30:31 »
Dizel motorlar yapıları gereği tork zenginidirler, diğer taraftan da çok yüksek devir çeviremezler. Ancak yüksek tork şanzıman oranlarını uzatmamızı sağlar. Misal, benzinli araçta 2.000d/d dan 5.000d/d ya çıkakana kadar kazanılan hızı dizel araçta daha düşük devir aralığında sağlayabiliriz.

Yine düşük devir düşük sürtünme ve dolayısı ile az aşınma ve tüketim(bunun değişik yönleri vardır) demektir.

Hakan bey'e katılıyorum, motorların torkları büyüdükçe vites oranlarıda büyür, aynı vitesle düşük devirle daha yüksek süratlere çıkabilirsiniz.

Bu arada geçen gün, 7 ileri, Yeni Yaris 1.3 MM test sürüşü yaptım, 80km/h sürati 6. vitesle 1.200d/d ile yapınca çok hoşuma gitti. Oldukça kaliteli bir otomobil olduğunu söyleyebilirim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Model Yılı: '14
  • 48 kere teşekkür etti
  • 146 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #74 : Mart 16, 2012, 21:35:37 »
Öncelikle gerilmenize hiç gerek yok, burada mantıklı bir konu var ve onu kendimizce tartışıyoruz. Bu bağlamda da farklı fikirlere saygı göstermemiz gerek. Diğer taraftan verilenlerde gerçeği yansıtmalı, belli temellere dayalı olmalı. Yukarıda Tekin bey, Mesut yöneticimiz ve bazı arkadaşlar yoruma dayanmayan, net rakamlar vermişler. Bunun dışındaki farazi değerler konuya ve izleyicilerimize fayda sağlamak bir yana zarar verecektir.
 Ayrıca yazınızda imla kurallarına daha fazla özen göstermenizi isteyeceğim.
 Honda dizeli ile isim yapmış bir marka değildir. Keza Toyota'da küçük hacimde dizel teknolojisini tek başına geliştirmemiştir. İşin içine aşırı besleme girince durum değişir. Bunun zararını ülkemizde Renault vb firmalar zamanında çok gördü. Çünkü yakıt kalitesi konusunda sıkıntılar vardı. Ancak aynı sıkıntıyı Subaru gibi firmalarda yaşamıştı. Toyota ise d4d yi 2006 civarı getirebilmişti ülkemize. Tabi bu otomotiv firmalarının ayıbı değildi bence.

Emsaller karşılaştırmasında dizel versiyonların yalıtımı genelde benzinli kardeşlerinden daha iyi oluyor. Bu da özellikle otoyol sürüşlerinde farkedilir konfor farkı olarak yolcu ve sürücülere yansıyor.

Arkadaşlar, fikirlerimizi ve bilgilerimizi sunalım ancak empoze etmeye çalışmayalım. Konuyu, gerilmeden, güzelce inceleyelim.

Hakan bey ben kimseye bir şey empoze etmedim zorlayıcı da olmadım kimseye zorla fikirlerimi kabul ettirmeye de çalışmadım. Bütün yorum ve fikirlere de saygım var. Dizel araçlar hakkında ki fikirlerimi beyan ettim ve neden tercih etmediğimi belirttim.Ayrıca benim iletime istinaden yazmış olduğunuz gülmeyelim  demişsiniz, verilere gülmediğimi anlamışsınızdır umarım. Resmen suçlama ile karşılaşınca ki öyle benim olanı övmüşüm gibi bir yorum yapmışsınız gerilme de gayet doğal çünkü hak etmediğimi düşünüyorum. İmla konusuna gelince lütfen iletimin neresinde ise belirtiniz ki bende doğrusunu öğreneyim.Türkçe öğretmenisiniz sanırım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Eski avensisçi ;)
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #75 : Mart 16, 2012, 21:38:29 »
http://www.opel.com.tr/content/dam/Opel/Europe/turkey/nscwebsite/tr/11_Brochure_Library/corsa_subat_2012.pdf  mesela abi örnek vermek gerekirse bu teknik tablo incelendiğinde dizellerin hep torklarının yüksek olduğunu amma ve lakin 0 100 hızlanmanın benzinlide hep daha az sürede olduğunu görürsünüz . sonuç itibariyle araba aynı motorlar farklı. ama şöyle bir gerçek var turbo motor araçlar günlük kullanıma daha uygun devir bandı 1.800 rpm ..... civarı olduğu için sanki kaçımız 4000 6000 devirde araba kullanıyoruz işin işine performans girdimi benzinli motor kesinlikle daha performanslı . turbo dizel motorun 2 özelliğini seviyorum 1- Maliyet açısından daha hesaplı. 2- Yokuşlarda gaza çok yüklenmeseniz de tatminkâr bir çekişle sizi çıkarıyor. Benzinlide aynı hissi yakalamak için 1. maddedeki normal maliyetlerin üstüne ek maliyet bindirmek gerekiyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #76 : Mart 16, 2012, 21:43:39 »
fakat şunuda hesaba katmak gerekirki, çok geniş bir bandta maksimum güçlerini veriyor dizel araçlar, genellikle 1800-4000 devir bandında sürekli maks. gücü aldığınız için, vites değişimlerinden sonra bir lag(verimsizlik) oluşmuyor , turbo sürekli dolu, fakat turbo tepkimesinin gecikmesinden dolayı, atmosferik bir araç kadar hızlı tepki veremeyeceği aşikar tabiki, o da aşırı beslemenin dezavantajı maalesef.

Benimki otomatik olduğundan şöyle açıklamak isterim, normal kalkış yapıyorsanız ilk 1000d/d 1. vites biraz güçsüz diyebilirim ama bu tarz sürüşün anlamı zaten ekonomi yapmaktır. Fakat performans istiyorsanız, Es moduna geçiyorsunuz ve vites değişim aralıkları hep 2000 ile 3000d/d arasında yani her daim turbonun devrede olduğu, tork üretilen devirlerde gerçekleştiğinden, oluşan performansın fazlasıyla üretildiğini düşünüyorsunuz. Bu performansa sadece uzun dik yokuşlarda ihtiyaç olmaktadır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1.4
  • 62 kere teşekkür etti
« Yanıtla #77 : Mart 16, 2012, 21:45:10 »
http://www.opel.com.tr/content/dam/Opel/Europe/turkey/nscwebsite/tr/11_Brochure_Library/corsa_subat_2012.pdf  mesela abi örnek vermek gerekirse bu teknik tablo incelendiğinde dizellerin hep torklarının yüksek olduğunu amma ve lakin 0 100 hızlanmanın benzinlide hep daha az sürede olduğunu görürsünüz . sonuç itibariyle araba aynı motorlar farklı. ama şöyle bir gerçek var turbo motor araçlar günlük kullanıma daha uygun devir bandı 1.800 rpm ..... civarı olduğu için sanki kaçımız 4000 6000 devirde araba kullanıyoruz işin işine performans girdimi benzinli motor kesinlikle daha performanslı . turbo dizel motorun 2 özelliğini seviyorum 1- Maliyet açısından daha hesaplı. 2- Yokuşlarda gaza çok yüklenmeseniz de tatminkâr bir çekişle sizi çıkarıyor. Benzinlide aynı hissi yakalamak için 1. maddedeki normal maliyetlerin üstüne ek maliyet bindirmek gerekiyor.
bende sizinle aynı fikirdeyim, benzinlide aynı olayı yaşayabilmek için yine aşırı besleme benzinli araç kullanmak yeterli, otomatik turbo benzinli aracımla 4.vites 2000dd de izmit-istanbul arası vites küçültmeden sabit hızla ilerleyebiliyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1.4
  • 62 kere teşekkür etti
« Yanıtla #78 : Mart 16, 2012, 21:48:09 »
Benimki otomatik olduğundan şöyle açıklamak isterim, normal kalkış yapıyorsanız ilk 1000d/d 1. vites biraz güçsüz diyebilirim ama bu tarz sürüşün anlamı zaten ekonomi yapmaktır. Fakat performans istiyorsanız, Es moduna geçiyorsunuz ve vites değişim aralıkları hep 2000 ile 3000d/d arasında yani her daim turbonun devrede olduğu, tork üretilen devirlerde gerçekleştiğinden, oluşan performansın fazlasıyla üretildiğini düşünüyorsunuz. Bu performansa sadece uzun dik yokuşlarda ihtiyaç olmaktadır.
Tamamiyle katılıyorum, ulaştığım genel kanıda , düşük hacimli dizel motorların aile sedanları için oldukça tatminkar olduğu, herkezin sonuçta farklı kullanım karakteristiği sergilediği için beğeniler değişebiliyor. Ama mantık açısından düşünüldüğünde , kesinlikle dizel daha mantıklı ve tutumlu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Eski avensisçi ;)
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #79 : Mart 16, 2012, 21:48:19 »
bende sizinle aynı fikirdeyim, benzinlide aynı olayı yaşayabilmek için yine aşırı besleme benzinli araç kullanmak yeterli, otomatik turbo benzinli aracımla 4.vites 2000dd de izmit-istanbul arası vites küçültmeden sabit hızla ilerleyebiliyorum.
Kesinlikle benzinli motor her zaman dizel motordan daha iyi performansı çıkarır.Burdaki kıyas atmosferik benzinli motorla yapılıyor. günümüzdeki ufak dizel motorlarında performans vermesinin tek nedeni turbodur. turbo benzinli bir motorla aynı hacimdeki turbo dizel motor kıyaslanmaz bile.