0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
corollaların deposu 60lt miydi? yani genel kullanımda tekin beyin yaptığı hesaba göreCorolla Benzinli 41,3kuruş/kmCorolla Diesel 22.8kuruş/km tüketiyor. yukarıdaki duruma göre, her km de dizelin 18.5kuruşluk bir avantajı var10bin kmde 1850tl0 km araçların arasında satın alırken ödenilen fark, 7200tlyani yine aynı hesapla 38919 km yol yaptığınızda, dizel arabanın parasını çıkartıyorsunuz. Bildiğim kadarıylada toyota dizeller oldukça sorunsuz, 2yıl üzeri aynı araç kullanılacaksa, diesel avantajlı duruma gelebiliyor, tabi periyodik bakım masrafları hakkında hiçbir bilgim yok. Sürüş zevki, devir çevirme sevdamdan ödün verecek, ve uzun süre aynı aracı kullanacak olsam bende dizel tercih edebilirdim.
90hp-124 hp ve performans gibi şartlarıda eşitlemeye çalışırsak hesap iyice karışacaktır. bu yakıt fiyatlarında benzinli motora lpg binmeyi tercih ediyorum ( altımızda bir bombayla dolaşıyoruz oda ayrı bir konu) 2023 de kişi başı gelir 25 bin dolar ve borçsuz bir Türkiye olunca ! kurturuluruz bu hesaplardan
Corolla yakıt depoları 55LYaptığınız hesaplamalar doğru, uzun süre kullanırsanız hatta aracın parasını dahi geri alırsınız,Periyodik bakım masrafları aynı diyebiliriz (bir konuda detaylı karşılaştırmıştım) fark yok denecek kadar azdır,Devir çevirme sevdanıza veda ederken yaklaşık 2 kat fazla tork'a "hoşgeldin" diyorsunuz.Hemen yukarda Hakan bey'in de belirttiği gibi, ara hızlanmalarda, yokuşlarda turbo diesel motorlar avantajlı.
90hp-124 hp ve performans gibi şartlarıda eşitlemeye çalışırsak hesap iyice karışacaktır.
Sadece bilgilendirme amaçlı cevaplıyorum,Normal şartlarda, Performans konusunda benzinli ve diesel Corolla eşittir.Toyota web sitesinden alıntı; Benzinli DieselVites Kutusu 6 ileri düz 6 ileri düz Performans Maksimum hız 195 km/sa 175 km/sa Hızlanma (0-100 km/sa) 10,4 sn 11,9 sn Bu veriler, çok özel test ortamında test pilotları ve ekip/ekipmanları tarafından yapılmış sonuçlardır.Günlük kullanımda motorları en fazla 3500d/d çeviririz, benzinlide 72bg, diesel'de 82bg benzinlide 106nm, dieselde 205 nm
Alper bey, hesaplamalarınız doğru, sadece doğru matematik yapmak anlamında boş depoyu 55L olarak örnekledim, elbette hiç kimse yakıtını sonuna kadar bitirmez. 40L üzerinden de hesaplasanız sonuç aynı olur.
Hakan bey hangi konuda ve neye güldüğümü anladığınızı düşünüyorum ve iletim de bu konunun tamamen tercih meselesi olduğunu ve konunun dizel mi benzinli mi yönüne kaydığını belirttim paylaşılan verilere güldüğümü kimse söyleyemez ve itham edemez güldüğüm bir arkadaşın dizel aracın sürüş keyfi ve konforuna vermiş olduğu yanıttır nasıl daha konforlu olabilir ki sadece ses konusu da dahi olsa alıntı yaptığınız iletimi bir kez daha okumanızı tavsiye ederim yanlış bir şey mi yazmışım isteyen katılır isteyen katılmaz ayrıca her iletimde üstüne basa basa şahsi fikrim olduğunu belirtiyorum yineliyorum benim şahsi fikrim ve tercihim kesinlikle benzinli bir araç nedenini de ilk iletimde açıkça yazdım yılda 6000-8000 km yol yaptığımı da belirttim beni bizden olanı övme ile itham ediyorsanız diğerleri nedir?
tamam dizellerin torku yüksek ama devir bandı çok kısa nasıl desem anlık bir patlama oluyor devamı yok saman alaevi gibi. çok kısa bir aralıkta o torku verebiliyor dolayısıyla çok kısa sürede vites değiştirmek gerekiyor hızlanmk için .
Dizel motorlar yapıları gereği tork zenginidirler, diğer taraftan da çok yüksek devir çeviremezler. Ancak yüksek tork şanzıman oranlarını uzatmamızı sağlar. Misal, benzinli araçta 2.000d/d dan 5.000d/d ya çıkakana kadar kazanılan hızı dizel araçta daha düşük devir aralığında sağlayabiliriz. Yine düşük devir düşük sürtünme ve dolayısı ile az aşınma ve tüketim(bunun değişik yönleri vardır) demektir.
Öncelikle gerilmenize hiç gerek yok, burada mantıklı bir konu var ve onu kendimizce tartışıyoruz. Bu bağlamda da farklı fikirlere saygı göstermemiz gerek. Diğer taraftan verilenlerde gerçeği yansıtmalı, belli temellere dayalı olmalı. Yukarıda Tekin bey, Mesut yöneticimiz ve bazı arkadaşlar yoruma dayanmayan, net rakamlar vermişler. Bunun dışındaki farazi değerler konuya ve izleyicilerimize fayda sağlamak bir yana zarar verecektir. Ayrıca yazınızda imla kurallarına daha fazla özen göstermenizi isteyeceğim. Honda dizeli ile isim yapmış bir marka değildir. Keza Toyota'da küçük hacimde dizel teknolojisini tek başına geliştirmemiştir. İşin içine aşırı besleme girince durum değişir. Bunun zararını ülkemizde Renault vb firmalar zamanında çok gördü. Çünkü yakıt kalitesi konusunda sıkıntılar vardı. Ancak aynı sıkıntıyı Subaru gibi firmalarda yaşamıştı. Toyota ise d4d yi 2006 civarı getirebilmişti ülkemize. Tabi bu otomotiv firmalarının ayıbı değildi bence. Emsaller karşılaştırmasında dizel versiyonların yalıtımı genelde benzinli kardeşlerinden daha iyi oluyor. Bu da özellikle otoyol sürüşlerinde farkedilir konfor farkı olarak yolcu ve sürücülere yansıyor. Arkadaşlar, fikirlerimizi ve bilgilerimizi sunalım ancak empoze etmeye çalışmayalım. Konuyu, gerilmeden, güzelce inceleyelim.
fakat şunuda hesaba katmak gerekirki, çok geniş bir bandta maksimum güçlerini veriyor dizel araçlar, genellikle 1800-4000 devir bandında sürekli maks. gücü aldığınız için, vites değişimlerinden sonra bir lag(verimsizlik) oluşmuyor , turbo sürekli dolu, fakat turbo tepkimesinin gecikmesinden dolayı, atmosferik bir araç kadar hızlı tepki veremeyeceği aşikar tabiki, o da aşırı beslemenin dezavantajı maalesef.
http://www.opel.com.tr/content/dam/Opel/Europe/turkey/nscwebsite/tr/11_Brochure_Library/corsa_subat_2012.pdf mesela abi örnek vermek gerekirse bu teknik tablo incelendiğinde dizellerin hep torklarının yüksek olduğunu amma ve lakin 0 100 hızlanmanın benzinlide hep daha az sürede olduğunu görürsünüz . sonuç itibariyle araba aynı motorlar farklı. ama şöyle bir gerçek var turbo motor araçlar günlük kullanıma daha uygun devir bandı 1.800 rpm ..... civarı olduğu için sanki kaçımız 4000 6000 devirde araba kullanıyoruz işin işine performans girdimi benzinli motor kesinlikle daha performanslı . turbo dizel motorun 2 özelliğini seviyorum 1- Maliyet açısından daha hesaplı. 2- Yokuşlarda gaza çok yüklenmeseniz de tatminkâr bir çekişle sizi çıkarıyor. Benzinlide aynı hissi yakalamak için 1. maddedeki normal maliyetlerin üstüne ek maliyet bindirmek gerekiyor.
Benimki otomatik olduğundan şöyle açıklamak isterim, normal kalkış yapıyorsanız ilk 1000d/d 1. vites biraz güçsüz diyebilirim ama bu tarz sürüşün anlamı zaten ekonomi yapmaktır. Fakat performans istiyorsanız, Es moduna geçiyorsunuz ve vites değişim aralıkları hep 2000 ile 3000d/d arasında yani her daim turbonun devrede olduğu, tork üretilen devirlerde gerçekleştiğinden, oluşan performansın fazlasıyla üretildiğini düşünüyorsunuz. Bu performansa sadece uzun dik yokuşlarda ihtiyaç olmaktadır.
bende sizinle aynı fikirdeyim, benzinlide aynı olayı yaşayabilmek için yine aşırı besleme benzinli araç kullanmak yeterli, otomatik turbo benzinli aracımla 4.vites 2000dd de izmit-istanbul arası vites küçültmeden sabit hızla ilerleyebiliyorum.