Gönderen Konu: Dizel almanın bir mantığı kaldı mı?  (Okunma sayısı 21986 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 29000
  • Model Yılı: '15
  • 36 kere teşekkür etti
  • 25 kere teşekkür edildi
Dizel almanın bir mantığı kaldı mı?
« : Mart 16, 2012, 06:58:26 »
Son yapılan zamlarla motorin de 4 lira sınırını aştı ve benzin ile arasında sadece 50 kuruş fark kaldı.Bu durumda dizel araba almak ne kadar mantıklı ? çoğu markada dizel ve benzinli arasında 6-7 bin lira hatta daha fazla fark var sıfır araç alımında..Tamam dizel motor daha az yakıt tüketiyor ama buna gerçekten değer mi hala ? :kötü:
Allah herkese önce sağlık versin..

Toyota Club Türkiye

Dizel almanın bir mantığı kaldı mı?
« : Mart 16, 2012, 06:58:26 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 80000
  • Model Yılı: '11
  • 110 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi
Ynt: Dizel almanın bir mantığı kaldı mı?
« Yanıtla #1 : Mart 16, 2012, 07:36:46 »
Fark 2 bin - 3 bin TL olsa dizel alınır ama 10 bin TL fark verip de dizel anlamın bir avantajı kalmadı bana göre. Bana tekrar araba alsan ne alırsın deseler, benzinli araçla dizel araç arasında bu kadar fark varken dizel almam. Alırım benzinli binerim, baktım çok mu yakıyor taktırırım LPG yi.
Paran varsa Japon, yoksa alman. :nija:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • SAFİR Auris...SIU Corolla T-Sport...
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 59088
  • Model Yılı: '12
  • 312 kere teşekkür etti
  • 512 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mart 16, 2012, 07:37:34 »
Son yapılan zamlarla motorin de 4 lira sınırını aştı ve benzin ile arasında sadece 50 kuruş fark kaldı.Bu durumda dizel araba almak ne kadar mantıklı ? çoğu markada dizel ve benzinli arasında 6-7 bin lira hatta daha fazla fark var sıfır araç alımında..Tamam dizel motor daha az yakıt tüketiyor ama buna gerçekten değer mi hala ? :kötü:

Bencede artık bir mantığı kalmadı Hocam, çok uzun kmler yapılmayacaksa dizel almanın hiç bir avantajı yok belki tek faydası doğaya saldıığı egzos gazları , emisyonu falan.
Boşa verilmiş 6 7 bin lira olacağa benziyor.

Fark 2 bin - 3 bin TL olsa dizel alınır ama 10 bin TL fark verip de dizel anlamın bir avantajı kalmadı bana göre. Bana tekrar araba alsan ne alırsın deseler, benzinli araçla dizel araç arasında bu kadar fark varken dizel almam. Alırım benzinli binerim, baktım çok mu yakıyor taktırırım LPG yi.

+Bebek
arikushimikato Dr.Auris 1ND forever Pure SİU T Sport ;)
İlk önce bilgi sahibi olun sonra yorum yapın
Taklitlerden sakının
 https://www.facebook.com/groups/aurisclubturkey/  Aurise dair her şey

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Bir memleket gibidir gemi...
    • 9GAG - Just For Fun
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 140
  • Model Yılı: '06
  • 1 kere teşekkür etti
  • 19 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mart 16, 2012, 07:45:24 »
Dilerseniz Corolla bazinda bir karsilastirma yapalim;

Corolla 1.4 D-4D Elegant 61,100 TL - Corolla 1.6 Dual VVT-i DOHC Elegant 53,600 TL
Aradaki fark 7,500 TL

Dizel sehirici tuketim 5.7 lt/100km - Benzinli sehirici tuketim 9.2 lt/100km
Suanki pompa fiyatlarina gore sehirici 10,000km'de yakit tuketim farki 1,868.3 TL

Burdan gorecegimiz uzere uc asagi bes yukari 40,000 km'de dizel arac fiyat farkini amorti ediyor. Bakim fiyatlarini tam bilemedigim icin bakim farkini 10,000 km yakit farkiyla (4 bakim icin 1,800 TL fark fazlasiyla yeterli bana kalirsa) esit tutacak olursak;

Suanki benzin ve dizel pompa fiyatlarina gore Corolla dizel arac benzinliye kiyasla 50,000 km'den sonra yaptigi her km tasarruf etmekte.

Benzin ve dizel yakitin arasindaki farkin ilerleyen zamanda daha da azalacagini dusunursek 50,000 km siniri daha yuksek km'lere cikacaktir.

Buradan cikacak sonuc aracinizi kullanma durumunuza gore yakit seciminizi yapmaniz. Senede 20,000 km altinda yol yapanlar dizel tercih etmeyebilir.

Ayrica unutulmamalidir ki dizel arac satilirken ayni kondisyondaki benzinli araca gore daha yuksek rakamlara satilir.

Not : Tuketim degerleri ve arac fiyatlari Toyota Resmi İnternet Sitesi'nden, pompa fiyatlari Shell Resmi İnternet Sitesi'nden İstanbul Anadolu Yakasi fiyatlarindan alinmistir.

Alinti degildir.

Edit : Motor bilgisi.
Beşiktaş JK Kongre Üyesi - TMMOB JMO Üyesi - Beşiktaş'ın Şövalye Ruhlu Semt Çocuğu - Bahriyeli

'06 Corolla HB 1.6 16V VVT-I Sol Spec. (SR + CC)  A/T - /////ALPINE PMX-F640 SBE-1243BR SPG-17CS SXE-1325S

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 29000
  • Model Yılı: '15
  • 36 kere teşekkür etti
  • 25 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Mart 16, 2012, 11:01:20 »

Corolla 1.4 D-4D Elegant 61,100 TL - Corolla 1.6 Valvematic Elegant 53,600 TL
Aradaki fark 7,500 TL

Suanki pompa fiyatlarina gore sehirici 10,000km'de yakit tuketim farki 1,868.3 TL

Burdan gorecegimiz uzere uc asagi bes yukari 40,000 km'de dizel arac fiyat farkini amorti ediyor. Bakim fiyatlarini tam bilemedigim icin bakim farkini 10,000 km yakit farkiyla (4 bakim icin 1,800 TL fark fazlasiyla yeterli bana kalirsa) esit tutacak olursak;

Suanki benzin ve dizel pompa fiyatlarina gore Corolla dizel arac benzinliye kiyasla 50,000 km'den sonra yaptigi her km tasarruf etmekte.

Benzin ve dizel yakitin arasindaki farkin ilerleyen zamanda daha da azalacagini dusunursek 50,000 km siniri daha yuksek km'lere cikacaktir.

Buradan cikacak sonuc aracinizi kullanma durumunuza gore yakit seciminizi yapmaniz. Senede 20,000 km altinda yol yapanlar dizel tercih etmeyebilir.

Ayrica unutulmamalidir ki dizel arac satilirken ayni kondisyondaki benzinli araca gore daha yuksek rakamlara satilir.

Not : Tuketim degerleri ve arac fiyatlari Toyota Resmi İnternet Sitesi'nden, pompa fiyatlari Shell Resmi İnternet Sitesi'nden İstanbul Anadolu Yakasi fiyatlarindan alinmistir.

Alinti degildir.

Bahsettiğiniz Corolla eğer 9,2 litre yakıyorsa bence çok fazla..VW TSI motorlar ortalama 6-7 litre yakıyormuş ortalama..O motorlara göre düşünülürse bence benzinli almak çok daha mantıklı GOLF TSI HIGHLINE 49 bin TL,TDI HIGHLINE 58 bin TL...
Allah herkese önce sağlık versin..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: A-
  • 44 kere teşekkür etti
  • 45 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Mart 16, 2012, 11:11:00 »
corolla'nın  valvematic  olanı var mı ??? ayrıca wv nin sitesinde ps gücü en yüksek olan 1.4 lt tsi motorun jetta daki ş. içi yakıt değeri 8.2 lt görünüyor sanki :)
94' reno broadway :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • TOYOTA SEVER,ESKİ TOYOTA SAHİBİ.
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 54000
  • Model Yılı: '10
  • 19 kere teşekkür etti
  • 52 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Mart 16, 2012, 11:13:04 »
dizelinde tadını kaçırdılar. aradaki fark 3000-4000 tl olsa belki ama şu şartlarda gereği yok. benzin çoğu aile için tercih olur.
2021 Corolla HYBRID Dream (AKTİF)
2013 Hyundai İ30 1,6 GDİ ELİTE (AKTİF)
1991 Mazda 323 HB AT. (AKTİF)
2010 MERCEDES C180 KOMPRESSOR (satıldı)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • just do it
  • Araç: Camry
  • Kilometre: 225000
  • 351 kere teşekkür etti
  • 565 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Mart 16, 2012, 11:16:46 »
Kişisel tercihlerini belirleyen diğer unsurlarıda gündeme getirmek lazım.Mesela Bahadır bey sizin açtığınız başka bir konuda hangi araç şeklindeki soruya kendimizce cevap aramıştık.Burada da yazılacaklar aşağı yukarı aynı.Benim tercihlerimi belirlerken bazı olmaz sa olmazlarım var.Mesela Benzinde hızlı ivmelenme (hızlanma) mümkün iken dieselde bu değer daha düşük (yeni nesil araçlarda buda değişti diyebilirim.) Tork her zaman diesel araçta daha yüksek.Dayanıklılık bütün koşullar eşir olduğu vrsayıldığında diesel motor önde olur.
Yakıt fiyatları benim kararlarımı şöyle etkiler.Daha küçük ve ekonomik araç kullanmak.elbette maddi durum çok önemli.
Akıl ile sabrı birleştir ve zekan ile konuş...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Mart 16, 2012, 11:18:21 »

Corolla 1.4 D-4D Elegant 61,100 TL - Corolla 1.6 Valvematic Elegant 53,600 TL
Aradaki fark 7,500 TL

Alinti degildir.

senede 10000-15000 km yapan ben, benzinli araç alarak ne kadar akıllıca hareket ettiğimi daha iyi anladım..Bu fiyat farkı azalmaya devam ederse belki otomobil üreticileri de dizel-benzinli araç arasındaki farkı düşük tutmaya başlayacaklardır..(iyimser bakış açısı)
tevazu erdemdir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '14
  • 48 kere teşekkür etti
  • 146 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Mart 16, 2012, 11:25:06 »

Bence dizel araç almanın daha öncesinde de bir mantığı yoktu hele şu anki pompa fiyatlarına göre hiç kalmadı nedenine gelince ilk olarak yılda 6000-8000 km yol yapan biri olarak ve aradaki fiyat farkı düşünüldüğünde gayet abesle iştigal üstüne dizel aracın bakım maliyetleri ve bilhassa turbo sorunları ile olan arızalar düşünüldüğünde, ilerleyen yaş ve kilometrelerde size eksi yönde döneceği kesin size katılmadığım tek konu ikinci elde dizel aracın daha yüksek ve çabuk satılacağıdır bununda nedeni dizel araçların hemen hemen yüzde 90  aşırı km lerde olacağıdır burada da şahsi fikrim sıfır bir dizel araç düşünmezken ikinci elde kimin nasıl kullandığını bilmediğim ve yüksek km li bir dizel araca bakmam bile ama bu herkesin kendi ekonomi ve bakış açısıdır

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • just do it
  • 351 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Mart 16, 2012, 12:02:24 »
senede 10000-15000 km yapan ben, benzinli araç alarak ne kadar akıllıca hareket ettiğimi daha iyi anladım..Bu fiyat farkı azalmaya devam ederse belki otomobil üreticileri de dizel-benzinli araç arasındaki farkı düşük tutmaya başlayacaklardır..(iyimser bakış açısı)
Sana katılıyorum Betül.Ancak diesel araçlar daha az yaktığı için popülaritesi devam edecektir.İngilterede diesel (motorin) daha pahalı benzinden.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Mart 16, 2012, 12:09:51 »
Sana katılıyorum Betül.Ancak diesel araçlar daha az yaktığı için popülaritesi devam edecektir.İngilterede diesel (motorin) daha pahalı benzinden.

tabii benzinli aracın sürüş kalitesi ve daha masrafsız bir bakım istemesi, yine de artık insanı benzinli araca doğru sürüklüyor diye düşünüyorum.. ::)
tevazu erdemdir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • just do it
  • 351 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Mart 16, 2012, 12:14:25 »
tabii benzinli aracın sürüş kalitesi ve daha masrafsız bir bakım istemesi, yine de artık insanı benzinli araca doğru sürüklüyor diye düşünüyorum.. ::)
Ben benzinden yanayım ancak fiyatlar ciddi anlamda bel büküyor.Normale göre biraz daha iyi gelirim olmasına rağmen zorlanıyorum.4.52 tl/Litre

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 193000
  • Model Yılı: '96
  • 6 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Mart 16, 2012, 12:24:37 »
dizel araç az yakıyor ekonomik ama çok nazlı pompasıydı enjektörüydü en basit yağ değişiminde bile benzinliye oranla kaç kat para çıkıyor
===Denenmiş Denenmez===

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • hayatımın anlamı biricik kızım seni çok seviyorum
« Yanıtla #14 : Mart 16, 2012, 13:14:31 »
ne mantıklı onu bunu bilmem arkadaşlar ama örneklendireyim:
2008 corollam vardı lpg li 43 lt lpg ile şehir içi 380-400 km şehirdışı ise 430-480 km yol yapıyordum (kullanıma göre değişir) 43*2,5=107,5 tl
şimdi ise 2007 dizel hb astra var deposu 55lt alıyor 55lt ile şehiriçi 700-750 km şehir dışı ise 800- 850 km (kullanıma göre değişir) 4*55=220 tl
buradan hareketle ikiside tl bazında yaklaşık aynı yakıyor o zaman ben tercihimi lpg den yana kullanıyorum
2008 elegant corolla gri kaplanım :) (gittiiiii gitti gitti)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Mart 16, 2012, 13:27:41 »
ne mantıklı onu bunu bilmem arkadaşlar ama örneklendireyim:
2008 corollam vardı lpg li 43 lt lpg ile şehir içi 380-400 km şehirdışı ise 430-480 km yol yapıyordum (kullanıma göre değişir) 43*2,5=107,5 tl
şimdi ise 2007 dizel hb astra var deposu 55lt alıyor 55lt ile şehiriçi 700-750 km şehir dışı ise 800- 850 km (kullanıma göre değişir) 4*55=220 tl
buradan hareketle ikiside tl bazında yaklaşık aynı yakıyor o zaman ben tercihimi lpg den yana kullanıyorum

750 km yi (benzinle) 220 TL ile gidiyorsanız 400 km yi 117 tl ile gitmiş olursunuz..
117-107=10 TL için lpg yi tercih etmek bana pek mantıklı gelmedi..yoksa ben mi yanlış anladım acaba ? :-\
tevazu erdemdir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #16 : Mart 16, 2012, 13:30:29 »
750 km yi (benzinle) 220 TL ile gidiyorsanız 400 km yi 117 tl ile gitmiş olursunuz..
117-107=10 TL için lpg yi tercih etmek bana pek mantıklı gelmedi..yoksa ben mi yanlış anladım acaba ? :-\

betül hanım hesapta hiç benzin yok dikkat ederseniz dizel

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Mart 16, 2012, 13:33:14 »
betül hanım hesapta hiç benzin yok dikkat ederseniz dizel

4*55 görünce benzin sandım  :-\
tevazu erdemdir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #18 : Mart 16, 2012, 13:35:05 »
mazotun fiyatı o oldu zaten  üç aşağı beş yukarı 4tl

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2916 kere teşekkür etti
  • 3281 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Mart 16, 2012, 13:36:20 »
  Arkadaşlar, herkes değişik şekilde düşünebilir ancak bazı yorumlar bilgiye dayalı değil maalesef. Benzinli-dizel arasındaki konfor farkını ya da Benzinli-dizel arası yağ değişim ücreti farkını verebilirseniz daha anlamlı olur.

Açıkçası dizel yakıt üretimi maliyeti benzine nazaran daha düşüktür, ayrıca dizel motorlu araçların emisyon değerleri de günümüzde benzinli emsallerine nazaran oldukça düşüktür(ülkemizdeki olası vergi düzenlemesi için). Diğer yandan dizel aracın bazı moor parçaları benzinliden daha yüksektir ancak günümüz benzinli araçlarının motorları da komplike hale geldiğinden(dizel teknolojisini takip ederler) maaliyetler arasındaki fark oldukça azalmıştır. Keza 10 yıl öncesinde oldukça yüksek olan turbo maliyetleri bile bunun yaygınlaşması ile günümüzde daha makul düzeylere gelmiştir.
 Yine dizel motorlu araçların düşük yakıt tüketimi potansiyeli benzinli akranlarından çok daha gelişmiştir. Belli motor yüklerinde bu fark daha da artmaktadır.
 Tüm bunların yanında sürüş karakterleri farklı olduğundan, kullanıcıların öznel düşünceleri de seçimde önemlidir.
 Çoğunluk dizelden vazgeçip benzinli araca yöneldiğinde ise yeniden dizel yakıt pompa ücretleri de düşecektir. ;) :)