0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Son yapılan zamlarla motorin de 4 lira sınırını aştı ve benzin ile arasında sadece 50 kuruş fark kaldı.Bu durumda dizel araba almak ne kadar mantıklı ? çoğu markada dizel ve benzinli arasında 6-7 bin lira hatta daha fazla fark var sıfır araç alımında..Tamam dizel motor daha az yakıt tüketiyor ama buna gerçekten değer mi hala ?
Fark 2 bin - 3 bin TL olsa dizel alınır ama 10 bin TL fark verip de dizel anlamın bir avantajı kalmadı bana göre. Bana tekrar araba alsan ne alırsın deseler, benzinli araçla dizel araç arasında bu kadar fark varken dizel almam. Alırım benzinli binerim, baktım çok mu yakıyor taktırırım LPG yi.
Dilerseniz Corolla bazinda bir karsilastirma yapalim;Corolla 1.4 D-4D Elegant 61,100 TL - Corolla 1.6 Valvematic Elegant 53,600 TLAradaki fark 7,500 TLDizel sehirici tuketim 5.7 lt/100km - Benzinli sehirici tuketim 9.2 lt/100kmSuanki pompa fiyatlarina gore sehirici 10,000km'de yakit tuketim farki 1,868.3 TLBurdan gorecegimiz uzere uc asagi bes yukari 40,000 km'de dizel arac fiyat farkini amorti ediyor. Bakim fiyatlarini tam bilemedigim icin bakim farkini 10,000 km yakit farkiyla (4 bakim icin 1,800 TL fark fazlasiyla yeterli bana kalirsa) esit tutacak olursak;Suanki benzin ve dizel pompa fiyatlarina gore Corolla dizel arac benzinliye kiyasla 50,000 km'den sonra yaptigi her km tasarruf etmekte.Benzin ve dizel yakitin arasindaki farkin ilerleyen zamanda daha da azalacagini dusunursek 50,000 km siniri daha yuksek km'lere cikacaktir.Buradan cikacak sonuc aracinizi kullanma durumunuza gore yakit seciminizi yapmaniz. Senede 20,000 km altinda yol yapanlar dizel tercih etmeyebilir.Ayrica unutulmamalidir ki dizel arac satilirken ayni kondisyondaki benzinli araca gore daha yuksek rakamlara satilir.Not : Tuketim degerleri ve arac fiyatlari Toyota Resmi İnternet Sitesi'nden, pompa fiyatlari Shell Resmi İnternet Sitesi'nden İstanbul Anadolu Yakasi fiyatlarindan alinmistir.Alinti degildir.
senede 10000-15000 km yapan ben, benzinli araç alarak ne kadar akıllıca hareket ettiğimi daha iyi anladım..Bu fiyat farkı azalmaya devam ederse belki otomobil üreticileri de dizel-benzinli araç arasındaki farkı düşük tutmaya başlayacaklardır..(iyimser bakış açısı)
Sana katılıyorum Betül.Ancak diesel araçlar daha az yaktığı için popülaritesi devam edecektir.İngilterede diesel (motorin) daha pahalı benzinden.
tabii benzinli aracın sürüş kalitesi ve daha masrafsız bir bakım istemesi, yine de artık insanı benzinli araca doğru sürüklüyor diye düşünüyorum..
ne mantıklı onu bunu bilmem arkadaşlar ama örneklendireyim:2008 corollam vardı lpg li 43 lt lpg ile şehir içi 380-400 km şehirdışı ise 430-480 km yol yapıyordum (kullanıma göre değişir) 43*2,5=107,5 tlşimdi ise 2007 dizel hb astra var deposu 55lt alıyor 55lt ile şehiriçi 700-750 km şehir dışı ise 800- 850 km (kullanıma göre değişir) 4*55=220 tlburadan hareketle ikiside tl bazında yaklaşık aynı yakıyor o zaman ben tercihimi lpg den yana kullanıyorum
750 km yi (benzinle) 220 TL ile gidiyorsanız 400 km yi 117 tl ile gitmiş olursunuz..117-107=10 TL için lpg yi tercih etmek bana pek mantıklı gelmedi..yoksa ben mi yanlış anladım acaba ?
betül hanım hesapta hiç benzin yok dikkat ederseniz dizel