Anket

Favori motorunuz?

Dizel.
Benzinli.

Gönderen Konu: Dizel Motor Benzinliye Karşı?  (Okunma sayısı 30747 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 80000
  • Model Yılı: '11
  • 110 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi
Ynt: Dizel Motor Benzinliye Karşı?
« Yanıtla #160 : Eylül 30, 2011, 16:02:46 »
yani Serkancığım 5.3 litre şehir içiyle şehir dışı ortalaması. sıkışık şehir içi trafiğinde 5.3 litre yapacak babayiğit bir araba çok zor bulunur.

Hayır Atilla amcam, uzun yolda ortalamam 100/4.7 lt civarı. İşe gidip gelirken yaptığım ortalama 100/5.3 lt. Söylediğiniz doğru iş yolum sıkışık trafik değiL. 4 tane lamba var sadece çok fazla dur kalk yaptığım bir yol değiL. Ondan da yüksek değiLdir ortalamam. Ama hadi 5.3 olmasında 5.7-5.8 olsun. Yine hesap ortada.
Paran varsa Japon, yoksa alman. :nija:

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #160 : Eylül 30, 2011, 16:02:46 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '10
  • 4 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #161 : Eylül 30, 2011, 16:04:33 »
Bir otobüs motoru yeniler v6 eskiler v8 beygireleri aynı motorlar mercedese ait :) 1000litre mazotla maximum 2000km gidebiliyordu :D ne alakaysa :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A+
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #162 : Eylül 30, 2011, 22:19:40 »
benim  matematiğim baya kötü.benzinli olan aracımla şubat 16 dan bugüne 10 bin km yaptım.ortala tüketim 5,6 litre civarı.şimdi ben dizel alsaydım karlı mı oluyordum zararda mı oluyordum?aracı aldığımda dizel 7 bin tl daha pahalıydı şimdi 8 bin tl daha pahalı olmuş....
2011 YARİS 1.0

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 110 kere teşekkür etti
« Yanıtla #163 : Eylül 30, 2011, 22:39:47 »
Yusuf abi siz anladığım kadarı ile aracınızı çok sakin kullanıyorsunuz. Dizel bir aracınız olsaydı ortalamanız 4,9 larda filan olurdu bence. Hesabı ona göre yapıyorum.

3,72x4,9x100=1822,8 TL

4,32x5,6x100=2419,2 TL

Her 10 bin km de aradaki fark: 596,4 TL

Dizel almış olsaydınız her 10 bin km de 600 TL civarında cebinizde kalacaktı. Sizin araç 1.0 motor galiba. Performansta da bariz fark olurdu tabi. Ama 8000 TL de az bir rakam değiL tabi. Az km yapıyorsanız hiç gerek yok ama çokta az km yapmamışsınız. 8 ayda 10 bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #164 : Eylül 30, 2011, 22:43:49 »
1.0 motor gerçekten az yakıyor.sakin değilim ancak bu değer karma.daha çokşehir içi  ama çevre yolunda da 70 ile gittiğimde oluyor.dizel dur kalkta bence pek verimli değil.ama corollada dizel çoook farkeder .
2011 YARİS 1.0

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • 2 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #165 : Ekim 02, 2011, 02:28:07 »
Dizel Aracın tek bir yanını seviyorum Oda Chip Tuning Yapılabilinmesi  :D Gerisi benzinli varken gereksiz bence.
Vvt-i Power!!!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #166 : Ekim 02, 2011, 08:17:21 »
     Mehmet kardeşim resimdeki arabanın turbosuz olması lazım max sürati, o da, ibredeki 130 km. ben dizellerin takometrelerindeki devir sayısına pek güvenmiyorum benzinliyle aynı  parçayı kullandıklarını tahmin ediyorum. amerikada varmıdır bilmiyorum ama türkiyedeki motor rektifiye ve yenileme atölyelerine ziyarete gidilirse orada hangi motorun ne kadar ömrünün olduğunu söyleyeceklerdir.

Atilla abi, araç sanırım golf TDI, zaten çevirdiği devir göz önüne alınırsa turbosuz olması çok zayıf bir ihtimal. Hız göstergesi, aracın çok eski olması nedeniyle fazla yüksek süratlari göstermiyor.

Neyse, sanırım senin bunu kabul etmen için deyeyip görmen gerekecek. Ben kemdi deneyimlerim üzerine açıklama yaptım. Daha önce dizel araç almadım ama daha önceki çalıştığım firmaların bana tahsis ettikleri araç genelde turbo-dizeldi; tek karşılaştığım problem (o sadece iki sefer oldu) kalitesiz turbo borusunun patlaması-delinmesi idi.
Denizlerin deryaların benki taşkın delisi
Ehli gönül muhabbetin benki şaşkın delisi
Benki kelamın yolcusu benki aşkın delisi
Beni benden alan almış kula mihnet eylemem

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #167 : Ekim 20, 2011, 16:44:21 »
geçtiğimiz haftalarda forumda konu başlıklı bir yazıda düşüncelerimi söylemiştim ve forumdan bir arkadaşımız dizel motorların bakım maliyetlerinin benzinliye göre daha ucuz olduğunu söylemişti. bende bunun üzerine garantiden direksiyon mafsalımı değiştirmeye gittiğimde ince ayrıntısına kadar sordum. dizel araçlar bildiğimiz üzere benzinli araçlara göre 4-5 bin lira civarında daha pahalı daha fazla para ödememiz  gerekmekte... benim savunduğum benzinli motorlar ise daha ucuz ama yakıt konusunda da pekte cimri değil. gelelim benzinli motora sahip olan araçların bakım masraflarına her 10 binde veya yılda bir defa kesinlikle motor yağı değişmeli yakıt filtresi ise 60 binde bir değiştirilmeli... benim  20 bin kmde yaptırdığım bakım masrafı 600 lira civarında arabam 0 km olduğundan... ama dizel araç alsaydım tamam çok güzel bir depo dizel yakıtla bin veya bin yüz km gidebilir ama her 10 binde yağ değişimi her 6 ayda bir bakım her 20 bin de yakıt filtresi (75 lira) değişmek zorunda. bakaca hesap yaparsak benzinli araç bakımına 20 bin kmdeki bir araç için 600 lira demiştik. dizelde ise bu fiyat 700 liraya çıkmakta kaba hesapla tabi verdiğimiz ayrıca 4-5 bin liralık fazla parada yanında cabası... gelelim dizel araçla uzun yola çıkmıyorsak yani senede 30 bin ve üstü km yapmıyorsak dizel araç almanın bize sağladığı kar bana göre hiç bir karı yok üstüne eksideyiz. benzinli araç karlı mı çokta karlı değil ancak maddi olarak bizi eksiye de sürüklemiyor. gelelim motor performanslarına 1.6 132 bg aurisim var ve çıkamadığım dik yokuş bulunmamakta yani diyelim dik bir yokuşta durmak zorunda kaldık yazın klima açık hiç bir sıkıntı yaşamadan baskı balata kokusu almadan çıkabiliyoruz. dizel araçta ise aynı koşullarda yokuşu el frensiz çıkmak yürekten öte sağlam sabır ve gaz-debriyaj kordinasyonu gerektirir. özetlemek gerekirse;

benzinli araç her 10 bin bakım masrafı 320 lira değişen ekipmanlar varsa fiyat yükseliyor

dizel araç 10 bin bakımı 320 lira- 20 bin km olunca 320+75  lira- her 6 ayda bir servis yolu (garantili araçlar için) değişen ekipmanlar varsa fiyat yükseliyor.

gerisini siz düşünün artık!!!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Grafiker
  • 2 kere teşekkür etti
  • 11 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #168 : Ekim 20, 2011, 17:57:49 »
berat bu benzinli mi dizel mi tüplü mü muhabbeti hiç bitmeyecek sanırım  ta ki, 5-6 yıl sonra elektrikli araçların iyice yollarca çıkmasıyla son bulacaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #169 : Ekim 20, 2011, 18:20:07 »
yer altı kaynakları bitine kadar çok yollarda göremeyiz görsek bile parmakla gösteririz biribirimize fiyatından dolayı...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 10500
  • Model Yılı: '19
  • 132 kere teşekkür etti
  • 354 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #170 : Ekim 20, 2011, 19:21:14 »
İsteyen istediğine biner.Temcid pilavı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 100
  • Model Yılı: '14
« Yanıtla #171 : Ekim 20, 2011, 20:00:43 »
Kim ne derse desin 4-5 bin fazla verırım bir kere benden çıkar benzınlığe sık,sık gidipte jer defasında benzin şirketlerine,hükümete söverek günah kotamı arttıramam.120 tl lik benzın beni 450 km götürebilirmi imkansız ama dizel rahat rahat götürüyor.Hemde karma kullanımda hız konusuna gelirsek hız meraklısı değilim yasal sınırlardaki hız bana yetiyor aracımda çok rahat bunu yapıyor fazlasına gerek yok.Bakım konusuna gelirsek orada haksızlık var yalan değil ben bakım faturasında her zaman güzellik yaptırıyorum kendıme çünkü plaza sahıbı tanıdığımız 2 tane toyotamız olunca saolsunlar bakım masrafım benzınlı araçlardan ucuz oluyor.Ama pahalı olsa bile dediğim gibi sürekli benzıncı zengın edemıycem valla.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 110 kere teşekkür etti
« Yanıtla #172 : Ekim 20, 2011, 21:37:50 »
Bu hesabı 100 kere yaptım. Kimse kendi kendini kandırmasın. Aracımı işe gidip gelirken kullanıyorum. Bir depo ile 900-1000 km arası yol gidiyorum. Bakımda da benzinlilerden çok çok fazla bir ücret ödemiyorum. Hesap aşağıda.

Ben kendi gerçek verilerime dayanarak size bir hesap yapayım;

Yılda yaklaşık 25 bin km yol yapıyorum. Şuandaki yakıt tüketim ortalamam 100/5.3 lt

3,72x5,3x250=4,929TL
Yılda 4.929 TL yakıt masrafım var bu aracım ile.

Aynı km yol ile benzinli bir aracım olsa idi;
4,32x9x250=9,720 TL
Yılda 9.720 TL yakıt tüketimim olacaktı.

Aradaki fark 4.791 TL kadar oluyor. Bunlar tahmini değil tamamiyle gerçekçi rakamlar. İlk aracımı aldığımda dizel motor için 4000 TL civarında daha fazla bir para ödedim. 791 TL de benzinliden haricen bakımlarda fazladan ödediğim paraları varsayım ki bu kadar rakam olması mümkün değiL.

Bu ne demek oluyor ben 1 sene içinde aracıma ödediğim fazladan para ve benziliye vereceğim fazladan yakıt parasını amorti etmiş oluyor.

Daha sonraki yıllarda tamamı ile fazladan vereceğim para cebime kalıyor.

Not: Şuanda yakıt tüketimim 5.4 lt oldu. Mazotta 3.82 oldu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
« Yanıtla #173 : Ekim 20, 2011, 23:28:38 »
benzinli tüketimi ortalama 9lt değil 7.5 lt civarında olur. arada şehir dışı yol yapıldığını da kabul ediyoruz.  7.7lt den hesapladığınızda sizinki 8300TL tutar. Dizelinki de yaklaşık 5000TL diyelim. Fark = 3300TL olur. bu da yılda 25000km yaptığınızı düşünürsek dizel seçmiş olmanız mantıklı. Ancak yılda 10000km ancak yapabilen benim gibi kullanıcılar için bu en az 3.5 4 yıl demek. Neden 4 yılda vereceğim parayı peşin vereyim? belki de 5. yıl arabayı satacağım. bu durumda olanların da benzinli tercih etmesi gayet normal sayılmalı. Artık ucuz akaryakıt yok. Dizele biniyorum az yakıyorum kimse dememeli. dizelin lt si olmuş 3.87TL geçen sene benzin 3.70 idi. Dizel 3.13 TL imiş. Benzin 1 yılda %17 zamlanırken, dizel %24 zamlanmış. kimsenin cebinde birşey kaldığını sanmıyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Kilometre: 12000
  • Model Yılı: '15
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #174 : Ekim 20, 2011, 23:52:58 »
benzinli tüketimi ortalama 9lt değil 7.5 lt civarında olur. arada şehir dışı yol yapıldığını da kabul ediyoruz.  7.7lt den hesapladığınızda sizinki 8300TL tutar. Dizelinki de yaklaşık 5000TL diyelim. Fark = 3300TL olur. bu da yılda 25000km yaptığınızı düşünürsek dizel seçmiş olmanız mantıklı. Ancak yılda 10000km ancak yapabilen benim gibi kullanıcılar için bu en az 3.5 4 yıl demek. Neden 4 yılda vereceğim parayı peşin vereyim? belki de 5. yıl arabayı satacağım. bu durumda olanların da benzinli tercih etmesi gayet normal sayılmalı. Artık ucuz akaryakıt yok. Dizele biniyorum az yakıyorum kimse dememeli. dizelin lt si olmuş 3.87TL geçen sene benzin 3.70 idi. Dizel 3.13 TL imiş. Benzin 1 yılda %17 zamlanırken, dizel %24 zamlanmış. kimsenin cebinde birşey kaldığını sanmıyorum.
Düşüncelerinize bir yandan katılıyorum fakat alırken dizele verdiğiniz farkı hibe olarak düşünmeniz yanlış aracınızı 6 ay sonrada satsanız nasıl yüksek fiyata aldıysanız o şekilde benzinliye göre yüksek fiyata satarsınız .

Benzinlinin ortalama tüketimi 7.5 lt olur demişsiniz ben full şehir içi klima açık hafif agresif kullanımımla dizel aracım ile 6 lt yakıyorum sakin kullanımda ise yine kilima açık şekilde yakıtım 5.5 lt oda bu full şehir içi benzinli bir aracın full şehir içi ve benim kullandığım gibi kullanım sonucu 7,5lt yakmasına ihtimal dahi vermiyorum en az 9 lt yakar ki bu değer ile benim değerlerim arasında bayağı ciddi bir fark var .

Bide şimdi olmayan ama 2012 de olacak olan avantajda şu artık mtv ler emisyon oranına göre ödenecek benzinlilerinde emisyonu dizelden fazla olduğu için bu aynı arabanın benzinlisinin daha fazla vergi ödemesi anlamına gelir yani 1.6 benzinli bir arabanın mtv si ile 2.0 dizel bir arabanınki aynı olma ihtimali çok yüksek hatta ve hatta 2.0 dizelin 1.6 benzinliden daha düşük vergi ödemesine şaşırmam çünkü 1.6 avensisin emisyon değeri 152 gr/km iken 2.0 dizel avensisin emisyon değeri 139 gr/km bilgileri toyota türkiyenin resmi web sitesinden doğrulayabilirsiniz .

Dizelin bence tek dez avantajı yakıta olan duyarlılığı onuda güvenilir bir petrolden aldığınız zaman dez avantaj olmaktan çıkıyor .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • 11 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #175 : Ekim 21, 2011, 02:57:05 »
geçtiğimiz haftalarda forumda konu başlıklı bir yazıda düşüncelerimi söylemiştim ve forumdan bir arkadaşımız dizel motorların bakım maliyetlerinin benzinliye göre daha ucuz olduğunu söylemişti. bende bunun üzerine garantiden direksiyon mafsalımı değiştirmeye gittiğimde ince ayrıntısına kadar sordum. dizel araçlar bildiğimiz üzere benzinli araçlara göre 4-5 bin lira civarında daha pahalı daha fazla para ödememiz  gerekmekte... benim savunduğum benzinli motorlar ise daha ucuz ama yakıt konusunda da pekte cimri değil. gelelim benzinli motora sahip olan araçların bakım masraflarına her 10 binde veya yılda bir defa kesinlikle motor yağı değişmeli yakıt filtresi ise 60 binde bir değiştirilmeli... benim  20 bin kmde yaptırdığım bakım masrafı 600 lira civarında arabam 0 km olduğundan... ama dizel araç alsaydım tamam çok güzel bir depo dizel yakıtla bin veya bin yüz km gidebilir ama her 10 binde yağ değişimi her 6 ayda bir bakım her 20 bin de yakıt filtresi (75 lira) değişmek zorunda. bakaca hesap yaparsak benzinli araç bakımına 20 bin kmdeki bir araç için 600 lira demiştik. dizelde ise bu fiyat 700 liraya çıkmakta kaba hesapla tabi verdiğimiz ayrıca 4-5 bin liralık fazla parada yanında cabası... gelelim dizel araçla uzun yola çıkmıyorsak yani senede 30 bin ve üstü km yapmıyorsak dizel araç almanın bize sağladığı kar bana göre hiç bir karı yok üstüne eksideyiz. benzinli araç karlı mı çokta karlı değil ancak maddi olarak bizi eksiye de sürüklemiyor. gelelim motor performanslarına 1.6 132 bg aurisim var ve çıkamadığım dik yokuş bulunmamakta yani diyelim dik bir yokuşta durmak zorunda kaldık yazın klima açık hiç bir sıkıntı yaşamadan baskı balata kokusu almadan çıkabiliyoruz. dizel araçta ise aynı koşullarda yokuşu el frensiz çıkmak yürekten öte sağlam sabır ve gaz-debriyaj kordinasyonu gerektirir. özetlemek gerekirse;

benzinli araç her 10 bin bakım masrafı 320 lira değişen ekipmanlar varsa fiyat yükseliyor

dizel araç 10 bin bakımı 320 lira- 20 bin km olunca 320+75  lira- her 6 ayda bir servis yolu (garantili araçlar için) değişen ekipmanlar varsa fiyat yükseliyor.

gerisini siz düşünün artık!!!
dizel araç her 10 bin km de bakıma girer, 10 km dolmadığı takdirde 6 ayda bir bakıma girme gibi zorunluluğu yok. bu sadece servislerin tavsiye adı altında para tuzağı... 10 bin km doldurmamış dizel aracın yılda bir servise uğraması garantiyi bozmamak için yeterli...
Toyota Corolla 2010 D-4D Elegant MMT Siyah & Bej

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #176 : Ekim 21, 2011, 13:55:55 »
Kim ne derse desin 4-5 bin fazla verırım bir kere benden çıkar benzınlığe sık,sık gidipte jer defasında benzin şirketlerine,hükümete söverek günah kotamı arttıramam.120 tl lik benzın beni 450 km götürebilirmi imkansız ama dizel rahat rahat götürüyor.Hemde karma kullanımda hız konusuna gelirsek hız meraklısı değilim yasal sınırlardaki hız bana yetiyor aracımda çok rahat bunu yapıyor fazlasına gerek yok.Bakım konusuna gelirsek orada haksızlık var yalan değil ben bakım faturasında her zaman güzellik yaptırıyorum kendıme çünkü plaza sahıbı tanıdığımız 2 tane toyotamız olunca saolsunlar bakım masrafım benzınlı araçlardan ucuz oluyor.Ama pahalı olsa bile dediğim gibi sürekli benzıncı zengın edemıycem valla.

taylan bey benim aklımdakileri yazmışsınız size katılıyorum  :alkis: ...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 110 kere teşekkür etti
« Yanıtla #177 : Ekim 21, 2011, 14:49:41 »
taylan bey benim aklımdakileri yazmışsınız size katılıyorum  :alkis: ...

Berat bey başlığı siz açmışsınız galiba. Dizel araç için 30 bin km ve üstü zarar demişsiniz ve taylana katıldığınızı söylüyorsunuz. Biraz çelişmiyormusunuz?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • tabiki toyota
  • Kan Grubu: B+
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #178 : Ekim 23, 2011, 12:44:24 »
şu hesabı birde ben yapayım. eğer yanlışım varsa düzeltin arkadaşlar. ne zamandır bunu detaylı yapmak istiyordum. eveeet başlıyoruz.
araç olarak corollanın comfort extra modelini baz almak istedim. çünkü ben ondan alacağım.

corolla 1.6 comfort extra at  51.000 tl, corolla 1.4 d4d comfort extra mmt 59,600tl.    aradaki fark 8600 tl.
benzinli corolla ya lpdi tüp taktırınca 2000tl düşersek aradaki fark 6600 tl kalıyor.

dizel corolla yakıt tüketimi fabrika verileri 4.1lt. yani km ye 4tl x 4.1= 16,4 krş yakıyor.
lpg li corolla 1lt gaz ile 11 km yol yapar 2300/11=20,9 krş
yakıt farkı 20,9-16,4=4,5 krş.

garanti konusunda bir tırnak açalım. lpg takınca aracın yakıt sistemi garanti dışı kalıyor. ancak lpg firması bu güvenceyi zaten veriyor. dizel araç içinde garanti kapsamına girmesi için şart yok. ancak dizel yakıt ülkemizde kalite olarak berbat. nerden aldığınıza dikkat etmelisiniz.

gelelim güç farkına : dizel 90 ps 205 Nm tork var.  benzinli 124 ps 154 Nm tork. torku yüksek dizel rampada daha etkin ancak uzun yolda hızı üst limitlere çıkarmaya kalktığınızda benzinli kadranın sonlarına rahatça çıkıyor ve aynı hızda devam edebiliyor.

kullanım şartlarını incelersek dizel araçlarda her ne kadar günümüz teknolojisi kontağı çevir yola çık desede. motor soğukken aracın tepkisizliği herkesin bildiği bir durum. dizel araca ısınmadan gaz basmak tam bir aptallık olur. yağ ısınacak, turbo ısınacak hararet normale gelecek. lpg de benzin 2 dk da motorun ısınmasını sağlıyor. turbo derdide yok. eğer kısa mesafelerde kullanacaksanız dizel turbo yağlama arızası verirse yandınız haberiniz olsun.

ve an sonunda kullanım ömrü hesabına bakalım. baştan dizele verdiğiniz 6600 tl yerine benzinli alsanız yakıt farkını hesaplarsak.
6600/0,045=146666 km lik kullanım sonunda eşit maliyete ulaşmış olursunuz. yılda 25 bin km yapsanız 6 yıllık bir kullanıma denk gelir.

6 yaşında bir corolla eğer dizelse ve 146bin km deyse kimse dönüp bakmaz. almaya yanaşmaz. piyasasının 3 lira altına verirseniz ancak satılır.
eğer benzinli ise kaza boya yoksa değerini korur ve benzinli için bu km ömrünün 3 te biri civarıdır. "ha" deyince satılır.

servis maliyetlerini hesaba katmadım. arada çok fark yok. hesaba katmaya değmez.
yorumumu okursanız yanlış yaptığım bir hesap varsa sizde fikrinizi belirtin litfen. ben benzinli almayı düşünüyorum. kullanım mesafem ev iş vs kısa . dizel alıp kumar oynayamam diyorum.
herkese uyan bir toyota modeli vardır.
diğer markalar alternatiftir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Kilometre: 12000
  • Model Yılı: '15
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #179 : Ekim 23, 2011, 14:42:24 »
şu hesabı birde ben yapayım. eğer yanlışım varsa düzeltin arkadaşlar. ne zamandır bunu detaylı yapmak istiyordum. eveeet başlıyoruz.
araç olarak corollanın comfort extra modelini baz almak istedim. çünkü ben ondan alacağım.

corolla 1.6 comfort extra at  51.000 tl, corolla 1.4 d4d comfort extra mmt 59,600tl.    aradaki fark 8600 tl.
benzinli corolla ya lpdi tüp taktırınca 2000tl düşersek aradaki fark 6600 tl kalıyor.

dizel corolla yakıt tüketimi fabrika verileri 4.1lt. yani km ye 4tl x 4.1= 16,4 krş yakıyor.
lpg li corolla 1lt gaz ile 11 km yol yapar 2300/11=20,9 krş
yakıt farkı 20,9-16,4=4,5 krş.

garanti konusunda bir tırnak açalım. lpg takınca aracın yakıt sistemi garanti dışı kalıyor. ancak lpg firması bu güvenceyi zaten veriyor. dizel araç içinde garanti kapsamına girmesi için şart yok. ancak dizel yakıt ülkemizde kalite olarak berbat. nerden aldığınıza dikkat etmelisiniz.

gelelim güç farkına : dizel 90 ps 205 Nm tork var.  benzinli 124 ps 154 Nm tork. torku yüksek dizel rampada daha etkin ancak uzun yolda hızı üst limitlere çıkarmaya kalktığınızda benzinli kadranın sonlarına rahatça çıkıyor ve aynı hızda devam edebiliyor.

kullanım şartlarını incelersek dizel araçlarda her ne kadar günümüz teknolojisi kontağı çevir yola çık desede. motor soğukken aracın tepkisizliği herkesin bildiği bir durum. dizel araca ısınmadan gaz basmak tam bir aptallık olur. yağ ısınacak, turbo ısınacak hararet normale gelecek. lpg de benzin 2 dk da motorun ısınmasını sağlıyor. turbo derdide yok. eğer kısa mesafelerde kullanacaksanız dizel turbo yağlama arızası verirse yandınız haberiniz olsun.

ve an sonunda kullanım ömrü hesabına bakalım. baştan dizele verdiğiniz 6600 tl yerine benzinli alsanız yakıt farkını hesaplarsak.
6600/0,045=146666 km lik kullanım sonunda eşit maliyete ulaşmış olursunuz. yılda 25 bin km yapsanız 6 yıllık bir kullanıma denk gelir.

6 yaşında bir corolla eğer dizelse ve 146bin km deyse kimse dönüp bakmaz. almaya yanaşmaz. piyasasının 3 lira altına verirseniz ancak satılır.
eğer benzinli ise kaza boya yoksa değerini korur ve benzinli için bu km ömrünün 3 te biri civarıdır. "ha" deyince satılır.

servis maliyetlerini hesaba katmadım. arada çok fark yok. hesaba katmaya değmez.
yorumumu okursanız yanlış yaptığım bir hesap varsa sizde fikrinizi belirtin litfen. ben benzinli almayı düşünüyorum. kullanım mesafem ev iş vs kısa . dizel alıp kumar oynayamam diyorum.

Mustafa bey yaptığınız hesap çok doğru ama ben 6600 tl için aracımın bağajında bomba taşımam ayrıyetten lpg li araçlarla kapalı otoparklardan da mahrum kalırsınız ve sorun çıkarma olasılığıda dizele göre çok daha yüksek olur .

Gerçi siz son suratta benzinlinin daha rahat gittiğini bile hesapladığınıza göre bağajınızda bomba olup olmaması pek önem arz etmiyor zaten o hızlarda yeterince risk alıyorsunuz  . Ülkemizde hız kurallarına uyan biri için günümüz dizel motorları fazlası ile yeter .