Toplam Oy Verenler: 66
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Halil İbrahim Bey Geçen pazar saat 16:00 da istanbuldan çıktım ıspartaya geldim ve gayet soğuktu..Yine lt klpg ile 14.9 km yol yaptım... yarın sabah da yozgat'a gideceğim Isparta'dan gidince yine yazarım yakıtımı..Buraya yazdığım değerler benim yaşadığım en gerçekci değerler inanıp inanmamak sizin sorununuz. Saygılarımla...
çok doğru...şöyle bir özet sizce de doğrumudur; kısa mesafe şehiriçi kullanımları için lpg veya dizel araçlar henüz ısınmadan stop ediliyorsa, pek de ekonomik olmayacaklardır ?
Vatandasin hali belli; herkes daha ucuza nasil ulasim saglarim diye düsünüyor. Dizel bir arac almak, kücük motorlara dönmek veya LPG kiti taktirmak gibi konular herkesin gündelik sohbetlerinin icinde. Petrol ve ürünlerinin Türkiye üretimi olmadigini düsünürsek aslinda petrol ürünlerine daha az harcamanin memleketin cari acigina da olumlu etkisi var. Ancak tasarruf yapmak isterken bazi tanidiklarimda gördügüm hesap yanlisini da belirteyim. Bir cok kisi artik arabayi tüketim malzemesi olarak görüdüg icin bir süre sonra daha farkli veya yeni bir arabaya yönelmek istiyor. Yeni aracinda daha az yakip cok gitmesini tercih ediyor. Aramizdaki konusmayi tarif edeyim: A- Abi yeni ve az yakan bir araba almak istiyorum. Benim araba cok yakiyor. B- Iyi güzel de senin araba ne kadar yakiyor? A- sehir icinde 9 litre. B- Nasil bir sey istiyorsun.A- X Marka yaklasik 70 bin lira. Ama süper az yakiyor. Sehir icinde 5 litre B- Senin araba ne kadara satiliyor su an?A- 30 bin liraya. 40 bin lira kredi cekecegim. Onu ayarladik zaten. B- Kac km yol yapiyorsun? A- 15bin km yilda. Süper di mi acayip az yakicak yeni arabaB- Verdigin kredi faizi? Deger kaybi?A- Abi az yakiyor amaBu cok uc bir örnek ama bir cok kereler yasadim. Onun disinda turbo-dizel motorlar atmosferik-benzinlilere göre daha kaliteli malzemeden yapiliyor. Ama yeni nesil turbo-dizellerin enjeksiyon sistemi yakita cok duyarli. Dizel yakiti daha yeni yeni Türkiye genelinde bir standarta oturmaya basladi. Ford, VW, Toyota vs kullanan ve cok seyahat eden kisilerde enjeksiyon problemini bir cok kereler duydum. Ve bu enjektörler oldukca pahali. Iki sene önce Focus Cmax icin 1500 lira enjektör parasi istediklerini biliyorum. Genel bakimlar da benzinliye göre biraz daha pahali. Benzinlide motoru bile bozsan, rektifiye ederken cok komik paralara tamir ediliyor. Dizellerde kaliteli malzeme (forged piston, kollar vs) gerektigi icin artiyor. Ford Mondeo 2.0 benzinli motorun tüm sandik fiyati 4500 lira. Bozulsa ne olacak. Toptan yenile.Bunun disinda bir iki seneye dizel yakitin fiyati benzini geride birakacak deniyor. Arz-talep dengesi sonucta. Bunlari düsünerek karar vermekte fayda var.
Benzinli aracın 120 bin km'de ortalama bakım maliyeti 12x400(ortalama)=4800 tlDizel aracın 120 bin km'de ortalama bakım maliyeti 12x600(ortalama)=7200LPG'li aracın 120 bin km'de ortalama bakım maliyeti 6x100(ortalama)=600Her iki araç için yakıt maliyeti birbirine yakın sayılır. Hatta dizel araç şehir içi kullanımlarda daha fazla yakmaktadır. Dizel arızalarının giderilmesi (hele enjektör veya turbo gibi) daha yıkıcı olacağı aşikardır.
Dizel motorların çok narin ve hassas olduklarını düşünmüyorum, tam aksine benzinli motorlardan daha sağlam ve uzun ömürlüdürler, bakmasını bilmedikten sonra her makina arıza verir. Ağır iş makinaları, şehir içi ve şehirler arası minibüsler, otobüsler, yük taşıyan kamyonlar, büyük makinalara sahip deniz araçları, büyük jeneratörler, tarım araçları vs. gibi bir çok geniş kullanım alanları vardır. Yatırılan paraya verdiği en üst düzey verimliliği ve uzun ömrü ile en ekonomik motorlardandır.Diğer yandan,Soğuk ve kış mevsimi uzun olan yöreler için benzinli motorlar çok avantajlıdır,Çok kısa mesafeler için kullanılıyorsa yine benzinli motorlar bir çok yönden avantajlıdır,Şehir içinde dur/kalk ile hayatını geçiren, Hybrid olsun yada olmasın, benzinli motorlar için LPG yada NLG destekleyici sistemler çok avantajlıdır,Büyük şehir dışı kentlerde ve kışları ılık geçen bölgelerde yaşayanlar, uzun yol yada çok km. yapanlar içinde dizel motorlar çok avantajlıdır diyebilirmiyiz?Burada en çok dikkat etmemiz gereken nokta, ihtiyacımıza en uygun kasayı seçmektir.
Arkadaşlar izninizle bende kendi düşüncelerimi yazıyorum .1. Benzinli ile dizelin bakım maliyetleri hemen hemen aynıdır sadece dizelde yakıt filtresi daha erken değişir ama buna karşın benzinlilerdede belli aralıklarda buji değişimi vardır geriye kalan motor yağı , yağ filtresi , fren balataları , hava filtresi vb malzemelerin fiyatları ve değişim periyotları aynıdır sadece baskı balata dizelde birazcık pahalı olabilir ama oda 10000 , 20000 km lerde değişen birşey değil düzgün kullanımda 100000 km yi rahat devirecek bir parça .3. Dizel bir araç şehir içinde özellikle kışın lpg den daha fazla yakmaz yazın belki bir miktar fazla yakabilir ama onunda çok aşırı derecelerde olacağını sanmıyorum kışın ise LPG lilerin ilk önce benzinle çalışması ve belli bir dereceye gelene kadar LPG ye geçmemeleri yüzünden özellikle kısa mesefelerde dizelden az yakacağına ben inanmıyorum .
Mahmut bey,Priyodik parça değişimlerini çok güzel karşılaştırmışsınız, şimdiki benzinlilerde yakıt filtresi olmamasına karşın, her 20.000km'de bir yakıttan tasarruf ettiğimiz tutarın yanında filtre bedava gibi geliyor, diyebilirim.Diğer taraftan, birde MMT dizel kullanmış olsanız, inanın sarfiyatlar daha da aşağılara düşmüş oluyor, hemde debriyaj balatanızın ömrünü uzatarak. 60.000km yaptıktan sonra kaza yapmış ve motoru indirilmiş MMT bir aracın debriyaj balatasını görmüştüm, servistekiler dahi en az 100.000km daha yapabileceği konusunda fikir söylemişlerdi.
Patlayan tüp evinizin mutfağında da patlar arabanın bagajında da… birazda kaderimize inanalım..