Anket

sizce hangisi daha uygun olur?

dizel
41 (61.2%)
LPG
26 (38.8%)

Toplam Oy Verenler: 66

Gönderen Konu: Dizel mi, Lpg mi?  (Okunma sayısı 26524 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 66000
  • Model Yılı: '20
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2549 kere teşekkür edildi
Ynt: Dizel mi, Lpg mi?
« Yanıtla #40 : Ocak 28, 2012, 18:44:00 »
yakın bir arkadaşım subaru forester kullanıyor. günlük şehir içi 15 km gibi bir kullanım ortalaması var. yazları ise 2-3 sefer uzun yola çıkıp ortalama tatil için 5 bin km yol yapıyor. şehiriçi 15 Lt, şehir dışı 10 Lt yakıt ortalaması var. satıp daha ekonomik yakıt harcayan bir araç alacağım deyip duruyor ama bir türlü de bulamıyor böyle bir araç :) zannedersem hepsi bir arada olmuyor. hem otomatik olacak, hem dizel olacak, hem az paraya alınacak vs.vs.
benim de yukarıdaki hikayeye yakın kullanımım var. bu sebeplerden camry almak şu durumda çok mu saçma sizce ?
doğrusu dizel fiestam var ama keyiflimi derseniz  8-)

Yeni alınacak Camry'nin su yakacağını düşünürsek, şehir içi kullanımlarda bu ağırlığıyla çok miktarda su yakacağı aşikardır. Şehir içi 5.000km şehir dışıda 5.000km yapıyorsanız, dizel otomatik orta sınıf bir araç işinizi görecektir. 
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #40 : Ocak 28, 2012, 18:44:00 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Svenska Aeroplan Aktie Bolaget
  • Araç: Başka Marka
  • 8 kere teşekkür etti
  • 19 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #41 : Ocak 28, 2012, 18:56:36 »
Yeni alınacak Camry'nin su yakacağını düşünürsek, şehir içi kullanımlarda bu ağırlığıyla çok miktarda su yakacağı aşikardır. Şehir içi 5.000km şehir dışıda 5.000km yapıyorsanız, dizel otomatik orta sınıf bir araç işinizi görecektir.

keşke su yaksa isterdim doğrusu  :) araç hakkındaki mevcut bilgilerimden tahminim; camry şehir içi 15-16, şehir dışı ise 8-10 litre yakacağı yönünde. maalesef camry' i sadece bir saat kadar kullanmıştım, camry virüsünü orda kaptım.
SAAB 9.3 LPT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A+
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #42 : Ocak 28, 2012, 20:00:54 »
İzmirde lpg li araç kullanabilirsiniz ama Erzurumda kışın kısa mesafede  lpg kullanmaya kalkarsanız benzinden pahalıya gelir.hesaplamalar kendimize göre.kimi yerde benzin kimi yerde lpg kimi yerde dizel avantajlı.yine kullanıma göre kimine lpg gider kimine kısa mesafe için benzin kimi motoru hiç kapatmaz dizel ister.zaten bu yüzden üç türlüde araç satılıyor.eskişehirde  sıcaklık sabah eksi 3 ile  eksi  15 arasında, gün içinde ise 5 derecenin üstüne kaç haftadır çıkmadı..lpgli araç sahibi arkadaşlar burda 25 kuruşun altını göremezler.benim 1 litrelik yaris şu an 6,7 ortalama ile gidiyor.sabah soğuk akşam soğuk motor ile 7 km yapıyorum.lpg li olsa tüketim  ekonomisi yönünden  bir şey değişmeyecekti.kapalı otoparka giremeyecektim....ama izmir de olsam hep lpg kullanırım.tekrar ediyorum merso alacak param olsa dizel alırdım. :)
2011 YARİS 1.0

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • ne mutlu toyota'm var diyene!
    • toyotaclub
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #43 : Ocak 28, 2012, 20:28:53 »
dizel motorun ekonomik olduğuna şüphem yok ama lpgli motorun dahada ekonomik olduğunada bizzat şahidim. valla kardeşim lpg olayı çıktığında beri aboneyiz daha şimdiye kadar bir pişmanlığımız olmadı. mazotun fiyatı benzinle yarışıyor. tamir masraflarıda cabası. benim araba benzindede 1 litreyle 11 km. yapıyordu, lpgdede aynı. gayrı hesap size kalmış. evet sıfır avensis'e lpg takmak biraz vicdansızlık ama, dizelide alınacak gibi değil. günümüz şartlarında yaşasın LPG. :D
2011 avensis elegant extra

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
    • Ekspres Halý Yýkama Fabrikasý
  • Kan Grubu: B+
« Yanıtla #44 : Ocak 28, 2012, 20:44:53 »
Aracımı 2011 şubat başında almıştım Avensis 2011 1.6 Elegant Benzin 46.000 Km yol yapmışım bu güne kadar benzinle.

Bir önceki aracım 2009 Corolla Elegant D4D ydi Aradaki fark çok aşikar hele birde çok yol yapıyorsanız.

Benim kendime sorduğum soru şu : Neden Prins yada Teleflex marka bir gaz taktırmıyorum..  :olmamış:

Sizce taktırmalımıyım ?
Toyota Avensis 2011 Elegant Extra..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • E12 HB Corolla D-Sport 2.0 D4D (Tek Kapı)
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 332000
  • Model Yılı: '02
  • 208 kere teşekkür etti
  • 421 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #45 : Ocak 28, 2012, 20:49:01 »
Aracımı 2011 şubat başında almıştım Avensis 2011 1.6 Elegant Benzin 46.000 Km yol yapmışım bu güne kadar benzinle.

Bir önceki aracım 2009 Corolla Elegant D4D ydi Aradaki fark çok aşikar hele birde çok yol yapıyorsanız.

Benim kendime sorduğum soru şu : Neden Prins yada Teleflex marka bir gaz taktırmıyorum..  :olmamış:

Sizce taktırmalımıyım ?

Hala taktırmadınız mı adaşş ::)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Svenska Aeroplan Aktie Bolaget
  • 8 kere teşekkür etti
  • 19 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #46 : Ocak 28, 2012, 21:17:10 »
İzmirde lpg li araç kullanabilirsiniz ama Erzurumda kışın kısa mesafede  lpg kullanmaya kalkarsanız benzinden pahalıya gelir.hesaplamalar kendimize göre.kimi yerde benzin kimi yerde lpg kimi yerde dizel avantajlı.yine kullanıma göre kimine lpg gider kimine kısa mesafe için benzin kimi motoru hiç kapatmaz dizel ister.zaten bu yüzden üç türlüde araç satılıyor.eskişehirde  sıcaklık sabah eksi 3 ile  eksi  15 arasında, gün içinde ise 5 derecenin üstüne kaç haftadır çıkmadı..lpgli araç sahibi arkadaşlar burda 25 kuruşun altını göremezler.benim 1 litrelik yaris şu an 6,7 ortalama ile gidiyor.sabah soğuk akşam soğuk motor ile 7 km yapıyorum.lpg li olsa tüketim  ekonomisi yönünden  bir şey değişmeyecekti.kapalı otoparka giremeyecektim....ama izmir de olsam hep lpg kullanırım.tekrar ediyorum merso alacak param olsa dizel alırdım. :)

çok doğru...
şöyle bir özet sizce de doğrumudur; kısa mesafe şehiriçi kullanımları için lpg veya dizel araçlar henüz ısınmadan stop ediliyorsa, pek de ekonomik olmayacaklardır ?
SAAB 9.3 LPT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #47 : Ocak 28, 2012, 21:21:19 »
Hala taktırmadınız mı adaşş ::)

Çok düşündüm de eyleme dökemedik işi be adaş :) bir de aracı çok çekişten düşürürmü sorusu var aklımda prins yada teleflex var şeçeneklerimde ama  sizce hangisidir araca gidecek olan tavsiyen varsa pazartesi günü şu plakalıklarla bunu da aradan çıkartsam hiç fena olmaz :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 208 kere teşekkür etti
« Yanıtla #48 : Ocak 28, 2012, 21:34:40 »
Hımm o çekiden düşme işi eskidendi adaş yeni sistemlerde hele bahsettiğin bu iyi markalarda hiç mi hiç sanmıyorum ::)  Tabi lpg de markadanda öte en önemli unsur montaj yapan ustanın kalitesi ki zaten izmitte vardır, sakaryada da bahsedilen iyi bir usta var, kuzenin 2,0 accorda taktırmıştı bir kaç önce....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #49 : Ocak 28, 2012, 21:41:07 »
burada prins'in yetkili bayisi var pazartesi günü gideyim konuşayım olmazsa bırakır taktırırım. Hiç hesaplamadım ne kadar benzin masrafı yaptığımı gerçi ama 46.000 Km Bir senede küçümsenemez rakam . Devir tasarruf devri   ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 208 kere teşekkür etti
« Yanıtla #50 : Ocak 28, 2012, 21:48:21 »
46bin ciddi bir rakam gerçekten hani sende 10-15bin civarı yapanlar için pek kurtarmayabilir ama sizin zamanınız gelmişte geçiyor bile adaş ::)  Pazartesi detaylı araştırın yetkili bayiden ziyade taktıranların yorumları daha etkili olacaktır görüşündeyim ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • Kilometre: 55000
  • Model Yılı: '08
  • 96 kere teşekkür etti
  • 126 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #51 : Ocak 28, 2012, 21:49:23 »
Vatandasin hali belli; herkes daha ucuza nasil ulasim saglarim diye düsünüyor. Dizel bir arac almak, kücük motorlara dönmek veya LPG kiti taktirmak gibi konular herkesin gündelik sohbetlerinin icinde. Petrol ve ürünlerinin Türkiye üretimi olmadigini düsünürsek aslinda petrol ürünlerine daha az harcamanin memleketin cari acigina da olumlu etkisi var.

Ancak tasarruf yapmak isterken bazi tanidiklarimda gördügüm hesap yanlisini da belirteyim. Bir cok kisi artik arabayi tüketim malzemesi olarak görüdüg icin bir süre sonra daha farkli veya yeni bir arabaya yönelmek istiyor. Yeni aracinda daha az yakip cok gitmesini tercih ediyor. Aramizdaki konusmayi tarif edeyim:
A- Abi yeni ve az yakan bir araba almak istiyorum. Benim araba cok yakiyor.
B- Iyi güzel de senin araba ne kadar yakiyor?
A- sehir icinde 9 litre.
B- Nasil bir sey istiyorsun.
A- X Marka yaklasik 70 bin lira. Ama süper az yakiyor. Sehir icinde 5 litre
B- Senin araba ne kadara satiliyor su an?
A- 30 bin liraya. 40 bin lira kredi cekecegim. Onu ayarladik zaten.
B- Kac km yol yapiyorsun?
A- 15bin km yilda. Süper di mi acayip az yakicak yeni araba
B- Verdigin kredi faizi? Deger kaybi?
A- Abi az yakiyor ama

Bu cok uc bir örnek ama bir cok kereler yasadim. Onun disinda turbo-dizel motorlar atmosferik-benzinlilere göre daha kaliteli malzemeden yapiliyor. Ama yeni nesil turbo-dizellerin enjeksiyon sistemi yakita cok duyarli. Dizel yakiti daha yeni yeni Türkiye genelinde bir standarta oturmaya basladi. Ford, VW, Toyota vs kullanan ve cok seyahat eden kisilerde enjeksiyon problemini bir cok kereler duydum. Ve bu enjektörler oldukca pahali. Iki sene önce Focus Cmax icin 1500 lira enjektör parasi istediklerini biliyorum. Genel bakimlar da benzinliye göre biraz daha pahali. Benzinlide motoru bile bozsan, rektifiye ederken cok komik paralara tamir ediliyor. Dizellerde kaliteli malzeme (forged piston, kollar vs) gerektigi icin artiyor. Ford Mondeo 2.0 benzinli motorun tüm sandik fiyati 4500 lira. Bozulsa ne olacak. Toptan yenile.

Bunun disinda bir iki seneye dizel yakitin fiyati benzini geride birakacak deniyor. Arz-talep dengesi sonucta. Bunlari düsünerek karar vermekte fayda var.
Ey Türk Gencligi, birinci vazifeni hic bir zaman unutma!

"The hottest places in hell are reserved for those who in times of great moral crises maintain their neutrality" Dante

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #52 : Ocak 28, 2012, 21:54:23 »
46bin ciddi bir rakam gerçekten hani sende 10-15bin civarı yapanlar için pek kurtarmayabilir ama sizin zamanınız gelmişte geçiyor bile adaş ::)  Pazartesi detaylı araştırın yetkili bayiden ziyade taktıranların yorumları daha etkili olacaktır görüşündeyim ;)

Zararın  neresinden dönersek kardır adaş :)
Pazartesi bu konuyu araştırayım zaten taktırırsam ciddi bi test yapıp ayrıntılarını paylasırım bide derim  üstüne keşke daha önce taktırsaydım diye 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • 96 kere teşekkür etti
« Yanıtla #53 : Ocak 28, 2012, 21:55:42 »
LPG konusunda montaj ve kalibrasyon cok önemli.

LPG'nin birim enerjisi benzine göre %12 daha düsüktür. O yüzden ayni gücü alabilmek icin %12 daha uzun püskürtme yapmak gerekiyor. Kit olarak en düzgün enjektörler Prins ve Teleflex'de idi. KHEIN marka (Japon üretimi) enjektör kullaniyorlar ve tepki süreleri neredeyse benzin enjektörleri kadar düsük. Kitin icinde standart büyüklükte bir enjektör geldigi icin kalibrasyon yaparken aracin üstündeki enjektörlerin hacmini ögrenip ona göre püskürtme zamanlarini ayarlamak gerekiyor.

LPG'de kullanirken araci cok fazla zorlayip 5000 d/d üstüne pek cikmamak lazim. Enjektörlerin tepki süre farklari yüzünden fakire düsüp motora zarar vermek mümkün. Bazi kitlerde devir cok yükselince benzine dön diye ayar yapilabiliyor.

"The hottest places in hell are reserved for those who in times of great moral crises maintain their neutrality" Dante

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • 96 kere teşekkür etti
« Yanıtla #54 : Ocak 28, 2012, 22:05:50 »
1,33 benzinli Yaris Şehir içi 6,8 lt/100km (fabrika verileri)
K.Benzin 95 Oktan = 4,47 TL
6,8 lt * 4,47 TL = 30,4 TL / 100 km yani km de 30 kuruş yakıyor. Üstelik bu fabrika verileri. Biliyorsunuz ki kullanıcı verileri her zaman fabrika verilerinden daha yüksektir.
fabrika verisiyle benzinde 30 kuruş yakan bir araç kullanıcı verisiyle lpg de 17 kuruş yakıyorsa
orantı hesabı yaparsak
.....................................................
17 kuruşta      13 kuruş kar ederse
100 kuruşta     ne kadar kar eder
........................................................

ne kadar kar eder= 100*13/17 = % 76 harika bir rakam
ama ya ben hesabı yanlış yaptım yada sizin araç fazla yakıyor.
Bu işte  bir terslik var   :)
Bence şehir içindeki kullandığınız benzinide km hesabı içine katın. Çünkü araç çalıştığında bir süre sadece benzinle gidiyor.

Bence hesabiniz dogru degil.

KM'de benzinle 30 kurus yakiyor ve LPG ile 17 kurus yakiyorsa, KM'de benzine göre 13 kurus kar ediyor demektir.
Bu da 13/30 = %43 kar ediyor.

Eger benzini de ekleyelim dersek, 18 kurus yakiyor diyelim. 12/30 = %40 kar ediyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 208 kere teşekkür etti
« Yanıtla #55 : Ocak 28, 2012, 22:31:19 »
LPG konusunda montaj ve kalibrasyon cok önemli.

LPG'nin birim enerjisi benzine göre %12 daha düsüktür. O yüzden ayni gücü alabilmek icin %12 daha uzun püskürtme yapmak gerekiyor. Kit olarak en düzgün enjektörler Prins ve Teleflex'de idi. KHEIN marka (Japon üretimi) enjektör kullaniyorlar ve tepki süreleri neredeyse benzin enjektörleri kadar düsük. Kitin icinde standart büyüklükte bir enjektör geldigi icin kalibrasyon yaparken aracin üstündeki enjektörlerin hacmini ögrenip ona göre püskürtme zamanlarini ayarlamak gerekiyor.

LPG'de kullanirken araci cok fazla zorlayip 5000 d/d üstüne pek cikmamak lazim. Enjektörlerin tepki süre farklari yüzünden fakire düsüp motora zarar vermek mümkün. Bazi kitlerde devir cok yükselince benzine dön diye ayar yapilabiliyor.

Murat abi zaten tüm önemli noktalardan bahsetmiş güzelce.

Benim basit atiker sistemde bile 5500den sonra benzine alıyor araç artık ufak tefek ayarlarla oldukça kullanışlı ve minimum zarar verecek hale geldi LPG sistemler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Türkçe Öğretmeni.
  • 2 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #56 : Ocak 28, 2012, 22:40:44 »

KM'de benzinle 30 kurus yakiyor ve LPG ile 17 kurus yakiyorsa, KM'de benzine göre 13 kurus kar ediyor demektir.

Eger benzini de ekleyelim dersek, 18 kurus yakiyor diyelim. 12/30 = %40 kar ediyor.

+1

Ahirette Seni Kurtaracak Bir Eserin Olmadığı Taktirde, Fani Dünyada Bıraktığın Eserlere Kıymet Verme...    Bediüzzaman Said Nursi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Ford C-Max
  • Kilometre: 40000
  • Model Yılı: '12
  • 3 kere teşekkür etti
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #57 : Ocak 28, 2012, 23:22:09 »
quote author=Halil Ibrahim Yakut (17117) link=topic=40666.msg545228#msg545228 date=1327757450]
6,8 lt * 4,47 TL = 30,4 TL / 100 km yani km de 30 kuruş yakıyor. Üstelik bu fabrika verileri. Biliyorsunuz ki kullanıcı verileri her zaman fabrika verilerinden daha yüksektir.
fabrika verisiyle benzinde 30 kuruş yakan bir araç kullanıcı verisiyle lpg de 17 kuruş yakıyorsa
orantı hesabı yaparsak

ama ya ben hesabı yanlış yaptım yada sizin araç az yakıyor.
Bence şehir içindeki kullandığınız benzinide km hesabı içine katın. Çünkü araç çalıştığında bir süre sadece benzinle gidiyor.
[/quote]

Sizi yanıltan %76 karın büyük olması. Haklısınız bence de büyük ve önceki mesajlarımda km de 20 kuruşun altında yakan araba varmı? Diye sormuştum. Özelliklede kış aylarında bence bu rakamlar neredeyse imkansız.

Şükrü Beyin  aracı LPG li  ve km de 17 kuruş yakıyormuş. Araçta LPG  olmasaydı 30 kuruş yakacaktı (30 kuruş fabrika verisi daha fazla yakar)
Öyleyse  30-17=13 kuruş kar yapıyor
Hesabı şu şekilde yaptım km de 17 kuruş yakıp 13 kuruşluk kar ederse, 100 kuruş yakıp ne kadar kar eder? 100*13/17=%76 kar eder 

Biraz gerçekçi bir hesap yapalım.
Kullanıcının elinde 1 litre fazla yaktığını düşünelim 7,8 litre yapar
7,8*4,47= yaklaşık 35 lira/100 km
Km’de  35 kuruş yapar
LPG ile %40 tasarruf sağlanacağını varsayarsak
Aynı araç 35*0,6=21 kuruş çıkıyor ki bu rakam bile bence çok iddialı özelliklede bu aylarda!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • 96 kere teşekkür etti
« Yanıtla #58 : Ocak 28, 2012, 23:32:24 »
Beni yaniltan birsey yok. Benim hesabim bence dogru.
Sizin kullandiginiz baz dogru degil. Kar benzinli halde ki tüketimine göre hesaplanir. Sizin yazdiginiz hesap aslinda benzinli halde, LPG ye göre %76 daha fazla yakiyor demek.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Türkçe Öğretmeni.
  • 2 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #59 : Ocak 28, 2012, 23:35:30 »
quote author=Halil Ibrahim Yakut (17117) link=topic=40666.msg545228#msg545228 date=1327757450]
orantı hesabı yaparsak

ama ya ben hesabı yanlış yaptım yada sizin araç az yakıyor.

Sizi yanıltan %76 karın büyük olması. Haklısınız bence de büyük ve önceki mesajlarımda km de 20 kuruşun altında yakan araba varmı? Diye sormuştum. Özelliklede kış aylarında bence bu rakamlar neredeyse imkansız.

Şükrü Beyin  aracı LPG li  ve km de 17 kuruş yakıyormuş. Araçta LPG  olmasaydı 30 kuruş yakacaktı (30 kuruş fabrika verisi daha fazla yakar)
Öyleyse  30-17=13 kuruş kar yapıyor
Hesabı şu şekilde yaptım km de 17 kuruş yakıp 13 kuruşluk kar ederse, 100 kuruş yakıp ne kadar kar eder? 100*13/17=%76 kar eder 

Biraz gerçekçi bir hesap yapalım.
Kullanıcının elinde 1 litre fazla yaktığını düşünelim 7,8 litre yapar
7,8*4,47= yaklaşık 35 lira/100 km
Km’de  35 kuruş yapar
LPG ile %40 tasarruf sağlanacağını varsayarsa
Aynı araç 35*0,6=21 kuruş çıkıyor ki bu rakam bile bence çok iddialı özelliklede bu aylarda!

Halil İbrahim Bey Geçen pazar saat 16:00 da istanbuldan çıktım ıspartaya geldim ve gayet soğuktu..Yine  lt klpg ile 14.9 km yol yaptım... yarın sabah da yozgat'a gideceğim Isparta'dan gidince yine yazarım yakıtımı..Buraya yazdığım değerler benim yaşadığım en gerçekci  değerler inanıp inanmamak sizin sorununuz. Saygılarımla...
Ahirette Seni Kurtaracak Bir Eserin Olmadığı Taktirde, Fani Dünyada Bıraktığın Eserlere Kıymet Verme...    Bediüzzaman Said Nursi