Gönderen Konu: LPG Tasarruf Hesabı  (Okunma sayısı 20363 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • One life, live it
    • Oto Sanayiler
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • 20 kere teşekkür edildi
Ynt: LPG Tasarruf Hesabı
« Yanıtla #60 : Ocak 03, 2011, 18:41:27 »
konu ile alakalı değildir belki ama hangi ustaya gittimse gaz ayarını birtürlü tutturamadım
Tutturamadım derken= Gazın fiatı 2.04 Tl iken 20 Tl lik gaz ile 97 Km yol gidiyordum şehir içinde.
şimdi ise gazı 2.25 Tl den alıyorum aynı yol ve aynı şöför 70 Km yol gidebiliyorum.
Gaz 2.04 iken bundan bir buçuk ay önce mevsim yaz idi buda bir etken olabilir ama merak ettiğim araba 200 kuruş yakar iken bir ayda yada birbuçuk ayda 285 kuruş yakmaya başlarmı normalmi yoksa ayardanmı.
Sayın toyota kullanıcılarından yardım lütfen
Aracım 1.6 cc 97 model xei lavato düz tüp.şimdiden teşekkürler

Bu kadar fark etmemesi lazım tabii. Priyodik bakımı yapıldı ise, aracınızda bir sorun olmadı ise, ayar olmalı sorun. Aslında aracı görüp pc ye bağlamadan yorum yapmak da pek doğru değil ama...

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #60 : Ocak 03, 2011, 18:41:27 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #61 : Ocak 03, 2011, 19:19:07 »
gazın litre fiyatı da değişince tabiki fark olur ama havaların soğuk olması bayağı bir etkiler çünkü soğuk havada yakıtın tamamı yanmaz ve araç fazla yakar havalar ısınınca normale dönecektir

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #62 : Ocak 03, 2011, 19:44:19 »
Benzer bir hesabı Hyundai zaten yapmış: http://www.hyundai.com.tr/tr/Content.aspx?id=lpg-yakit-sistemi&menu_id=252
Şekilde görüldüğü gibi, 100.000 kilometrede 6.800 TL tasarruf sağlanıyor.
Aslına bakılacak olursa, 'maliyet bilinci' böylesine gelişmiş arkadaşların Toyota değil de Hyundai (veya benzeri) araçlar almasının doğru olacağını düşünüyorum. Hyundai fiyat listesinden anladığım kadarıyla, 'gazlı' ::) otomobilden 100.000 kilometrede elde edecekleri kazançtan daha fazlasını ilk alım sırasında kafadan elde ediyorlar. İşte, tasarruf budur! :alkis:
Haksız mıyım?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • One life, live it
    • Oto Sanayiler
« Yanıtla #63 : Ocak 03, 2011, 19:53:31 »
Türkiye'ye CNG gelse, hemen koşup V8 leri alırız. Ama herkes CNG kullanmaya başlarsa da bizim yaktığımız gözümüze gelmeye başlar ve ağlarız :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Cennet Ucuz Değil Cehennem Lüzumsuz Değil
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #64 : Ocak 03, 2011, 19:57:11 »
Benzer bir hesabı Hyundai zaten yapmış: http://www.hyundai.com.tr/tr/Content.aspx?id=lpg-yakit-sistemi&menu_id=252
Şekilde görüldüğü gibi, 100.000 kilometrede 6.800 TL tasarruf sağlanıyor.
Aslına bakılacak olursa, 'maliyet bilinci' böylesine gelişmiş arkadaşların Toyota değil de Hyundai (veya benzeri) araçlar almasının doğru olacağını düşünüyorum. Hyundai fiyat listesinden anladığım kadarıyla, 'gazlı' ::) otomobilden 100.000 kilometrede elde edecekleri kazançtan daha fazlasını ilk alım sırasında kafadan elde ediyorlar. İşte, tasarruf budur! :alkis:
Haksız mıyım?
hyundai accent 4 sene kullandık otomatik vites 1,5  gls 1998 model araç 180 bin deyince motor iptal hiç lpg takılmadığı halde köfteci bacası gibi duman atmaya başladı yağı resmen içiyordu elden çıkarttık toyotaya geçtik kalite olarak toyotanın yanına yanaşamaz şu an era modeli uçan teneke adeta çok güçlü ama güvensiz yol tutuşuda zayıf bence kıyaslanmamalı

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Toyotasız, Araçsız, Yaya :)
  • Model Yılı: -
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #65 : Ocak 03, 2011, 20:49:46 »
Ortalamanın üzerindeki markalarda sarfiyat çok fark etmiyor. Esas espri ürünün sıkıntı yaratmaması, ayar tutmama gibi garip durumların olma ihtimalinin çok düşmesi...

Ee tabii garip markaları takınca, enjektörden sıkıntı olursa matkapla delerler, ne olduğunu bulamazlarsa, ana firma üstüne yük almayacağı için müşteriye yüz vermezler. falan,falan...

derin mevzular yani :) Herhangi bir markayı taktırmaya karar verirsem takan servisin benden çekeceği var o zaman diyebiliriz :) :D :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: A-
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #66 : Ocak 03, 2011, 21:53:40 »
 LPG'yi fuller gezerim... Rahat rahat. Kim benzine verecek o kadar parayı. Ben tavsiye ederim, LPG iyidir.
2005 corolla 1.6 sol hb

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • One life, live it
    • Oto Sanayiler
« Yanıtla #67 : Ocak 03, 2011, 22:43:00 »
derin mevzular yani :) Herhangi bir markayı taktırmaya karar verirsem takan servisin benden çekeceği var o zaman diyebiliriz :) :D :D
Orası kesin :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Bir kere TOYOTA, hep TOYOTA
  • 1 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #68 : Ocak 03, 2011, 23:27:27 »
+1

* 1 lt benzinle 15 km / 1 lt lpg ile 12-13 km yol yapıyorum.

* Yazın 500 - 600 m. de gaza geçerken / kışın 2-3 km yi buluyor. rölantide kışın 4,5 dakika çalıştıktan sonra benzine geçiyor.

* Aldığım tüm yakıtı tarih / litre / fiyat / km olarak exel de not tutarım.
   29.12.2009 - 30.12.2010 tarihleri arasında :
   1917 lt lpg 
     250 lt benzin
   harcayıp, 25.200 km yol yapmışım.

Ankara da lpg 2 lira / benzin 3,9 lira. Bugünkü değerlerden çarpalım :

1917 lt lpg     * 2 lira = 3.834 lira
   250 lt benzin* 3,9 lira=   975 lira

Toplam : 4809 lira.

25.200 km yi benzinde yapmış olsaydım :
  25.000 km / 15 = 1.680 lt ,
   1680 lt * 3,9 = 6.552 lira yapar.

6.552 lira ( benzinde kullanılsa ) - 4.809 lira ( lpg + benzin ) = 1.743 lira tasarruf

% Tasarruf oranı  = (fiyat farkı / benzindeki tüketim) * 100
  % Tasarruf oranı  = (1.743 / 6552) * 100
  % Tasarruf oranı  = % 26,5 NET TASARRUF

Ankara için lpg nin litre fiyatı yaklaşık 2 lira. Birçok yerde 1,97 ye almak mümkün.

Yukarıdaki hesap, Ankara dışındaki bir yer için oldukça farklı olacaktır. Ankara haricinde hemen hemen her yerde lpg nin fiyatı 2,3 lira.

1917 lt lpg       * 2,3 lira = 4409 lira
   250 lt benzin* 3,9 lira=   975 lira

Toplam : 5384 lira.

25.200 km yi benzinde yapmış olsaydım :
  25.000 km / 15 = 1.680 lt ,
   1680 lt * 3,9 = 6.552 lira yapar.

6.552 lira ( benzinde kullanılsa ) - 5.384 lira ( lpg + benzin ) = 1.168 lira tasarruf

% Tasarruf oranı  = (fiyat farkı / benzindeki tüketim) * 100
  % Tasarruf oranı  = (1.168 / 6552) * 100
  % Tasarruf oranı  = % 17,8 NET TASARRUF olurdu.

Yumuşak huylu isem kim demiş uysal koyunum; kesilir belki ama çekmeye gelmez boynum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • One life, live it
    • Oto Sanayiler
« Yanıtla #69 : Ocak 03, 2011, 23:42:34 »
Sizlerin benzin tüketiminiz inanılmaz aşırı. Bu miktarlar bir arıza ya da bir hatadan kaynaklanıyor.

Böyle bir değeri yakalamak içinsürekli şehir içi motoru ısıstıp ısıtıp tekrar soğtmanız. Çok kısa mesafeler gidip parketmeniz bile yeterli olmayabilir. Böyle bir kullanımda da benzinde 1 lt ile 15 km yol yamanız mümkün değil.

Çok emin söylüyorum; ya lpg sisteminizde problem var, ya da lpg de giderken benzin enjektörleriniz işiyor ve hem benzin hem de lpg yakıyorsunuz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • One life, live it
    • Oto Sanayiler
« Yanıtla #70 : Ocak 03, 2011, 23:45:43 »
Ben 2 tonun üzerindeki 3.9 lt V8 le lpg de ve uzun yolda, 130 km ortalama hızda, gayet bakımlı 2.5 td araçtan az yakıyorum. Defalarca da denedik bunu. Durum böyleyken neredeyse lpg ile benzini eşitleyeceksiniz.

Hem de %15 daha az yakıyorum parasal olarak.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • One life, live it
    • Oto Sanayiler
« Yanıtla #71 : Ocak 03, 2011, 23:49:54 »
Bugün görüştüğüm Ford sahibi bir arkadaşım 3000km yol için sadece 13 lt benzin yaktığını söylüyor. Aracı çalıştırdıktan 2 dakika sonra lpg ye geçmeli motor soğukken. Sıcak motorda hemen geçer zaten.

250 lt olarak yazdığınız benzin miktarının 150 lt si ni boşuna yakmışsınız.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
« Yanıtla #72 : Ocak 04, 2011, 00:57:02 »
21 krş benzin tüketimi. Çok çok düşük valla bravo. Bunu nasıl bir kullanımla yaptınız bilmiyorum ama, aynı kullanımla hesabınız doğru.

Sizin aracınız şu anda 5.3 lt/100 km mi yakıyor?
ben de en son izmir-ankara arasında 22kr benzin tüketimi elde etmiştim, şehir içinde de 33kr tüketimim vardı.. benzin de 3,67 civarındaydı. şu bir aydır lpgli kullanıyorum, şaka gibi ama aldığım benzin, aldığım lpg falan hepsini toplayıp kmye vurunca 31kr çıkıyor..bende bir tasarruf olmadı resmen.. enjektör mü işiyor ne yapıyor bilmiyorum ancak ben şahsen memnun değilim

bu arada ben metin abiyi çok seviyorum ben de taktırmadan önce böyle çok düşündüm çok çırpındım gerek var mı diye, şimdi taktırdım ve çok mantıksız bir iş yaptım gibi düşünüyorum, tasarruf yok gibi geliyor.
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • One life, live it
    • Oto Sanayiler
« Yanıtla #73 : Ocak 04, 2011, 01:12:01 »
ben de en son izmir-ankara arasında 22kr benzin tüketimi elde etmiştim, şehir içinde de 33kr tüketimim vardı.. benzin de 3,67 civarındaydı. şu bir aydır lpgli kullanıyorum, şaka gibi ama aldığım benzin, aldığım lpg falan hepsini toplayıp kmye vurunca 31kr çıkıyor..bende bir tasarruf olmadı resmen.. enjektör mü işiyor ne yapıyor bilmiyorum ancak ben şahsen memnun değilim

bu arada ben metin abiyi çok seviyorum ben de taktırmadan önce böyle çok düşündüm çok çırpındım gerek var mı diye, şimdi taktırdım ve çok mantıksız bir iş yaptım gibi düşünüyorum, tasarruf yok gibi geliyor.

Bu değerlere şaşırıyorum. 20 krş benzin çok iyi. Ama şehir içinde %50 artmış. Yani acaba şehir dışında kullanmasanız mı? :)

Toyota lardan böyle değerler duymamıştım. Bendeki de böyle değil. Gerçi bendekini ben kullanmıyorum ama...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #74 : Ocak 04, 2011, 01:24:42 »
şehir içindeki artış çok normal ya, ben şehir içinde sakin kullanamıyorum..2009 corolla da var bizde, onunla şehir içinde çok abartı değerler elde ediyorum ancak 98 corollaya oturunda içime canavar giriyor, devirli kullanıyorum.ama şehir dışında niye kullanmayım anlamadım :D
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #75 : Ocak 04, 2011, 08:37:00 »
Öncelikle teşekkürler iltifatın için Türkay. Ama ne olursa olsun mekanik olarak aracında bakılması gereken yerler olabilir. Seninde dediğin gibi enjektör işemesi diye tabir edilen olay varsa şayet aracında bunun tamiri sanırım yüksek meblağlar tuttuğunu duymuştum. Yada bu konu ile ilgili farklı yöntemlerlede lpg kullanırken farkında olmadan akıp giden benzinin durdurulması için otomatik durduruluyor ama nasıl yapılıyor bu işlem tam bilmiyorum.
Neticede LPG her halukarda litre fiyatının düşük olmasından dolayı sarfiyatının az olması gerektiği mantığı ile baktığımız için, en azından 31 kuruş gibi bir ortalaman bu işeme durumu varsa ona acilen baktırdıktan sonra veya önlem aldıktan sonra ekonomisini mutlaka yaşarsın :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #76 : Ocak 04, 2011, 12:05:29 »
peki bu işeme nasıl bir şeydir, nedir ne değildir neden işer, enjektörün bir sorunu mudur nedir biri anlatsın şunu..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Bir kere TOYOTA, hep TOYOTA
  • 1 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #77 : Ocak 04, 2011, 23:06:32 »
Bugün görüştüğüm Ford sahibi bir arkadaşım 3000km yol için sadece 13 lt benzin yaktığını söylüyor. Aracı çalıştırdıktan 2 dakika sonra lpg ye geçmeli motor soğukken. Sıcak motorda hemen geçer zaten.

250 lt olarak yazdığınız benzin miktarının 150 lt si ni boşuna yakmışsınız.

* belki günde 10-15 kez kontak çevirdiğim oluyor.
* arabamın termostatı - benzinden lpg ye geçiş ısısı 35 santigrat dereceye ayarlı
* bulundum yer ankara nın yüksek bir ilçesi, kışın lpg ye geçiş uzun sürmekte.

bütün bu faktörleri sıraladığımda yıllık 25.200 km de 250 lt benzin çok değil diye düşünüyorum.

4-5 sefer Ankara - Trabzon arası 750 km yol yaptım. 2 Sefer İstanbul Çatalca ya gittim. 400 km. Tek seferde gidilen yollarda benzin ibresi oynamadı bile. 3,5 yılda lpg kaynaklı büyük bir sorun yaşamadım.

3,5 yılda lpg den kaynaklanan sorunlar :
* Her 15.000 - 20.000 km de gaz filitrelerini değiştiriyorum. 30 - 50 lira arası
* 2,5. yılda gaz enjektörlerinden birisi tıkandı, değişti. 90 lira
* lpg dönüşümü ilk yapıldığında, ustaya arabanın şamandırasının bozuk olduğunu söylemiştim. Çünkü 45 lt lik tank 44 lt gaz alıyordu. 3 yıl sonra bozuk olduğu anlaşıldı ve değişti. Bu arada şamandıranın arızalı olduğunu tespit eden Samsundaki Makine Mühendisi Semih Bey e teşekkürlerimle. 150 lira.
* Geri gelirken tamponun altındaki gaz dolum ağzını kaldırıma çarptım. Gaz dolum ağzı kırıldı. Masrafı 50 lira.

1750 liraya lpg dönüşümü yaptırmıştım. 3,5 yılda da 500 lira da bakım onarım filitre masrafı olsun toplamda 2.250 lira.

1,5 yılda amorti ettikten sonra, 2 yılda 3.000 liradan fazla tasarruf yapar.

Herşeyi bu kadar detaylı yazmaya çalıştım. Amacım ne lpg taraftarlığı ne de lpg karşıtlığı.
Lpg ile % 40 tasarruf diyenler maalesef doğruyu söylemiyor. Yılda 20.000 km den fazla araba kullanıyorsanız, çözüm lpg. Ama bu km nin altında iseniz benzin en doğru seçim.

~Saygılar~
Yumuşak huylu isem kim demiş uysal koyunum; kesilir belki ama çekmeye gelmez boynum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #78 : Ocak 05, 2011, 08:39:48 »

Lpg ile % 40 tasarruf diyenler maalesef doğruyu söylemiyor. Yılda 20.000 km den fazla araba kullanıyorsanız, çözüm lpg. Ama bu km nin altında iseniz benzin en doğru seçim.

~Saygılar~

+1

edit : Zaten ayrıca başka bir konuda bilgi olması açısından yazıyorum 40000 km'de enjektör değişiminden bahsediliyor ;)

http://www.toyotaclubtr.com/yakit/hangi-marka-lpg-donusum-kiti-kullaniyorsunuz/40/?topicseen

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 284000
  • Model Yılı: '03
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #79 : Ocak 05, 2011, 08:44:12 »
+1

edit : Zaten ayrıca başka bir konuda bilgi olması açısından yazıyorum 40000 km'de enjektör değişiminden bahsediliyor ;)

+81 :D
Metin abi sen LPG işini unut senede 20.000 km yapıyormusun :)
2003 Corolla 1.6 Hb SoL  81 BB 888