Öncelikle herkese merabalar

Kasım 2007'de 2007 model 1.6 VVT-i Elegant Manual şanzıman Auris satın aldım. Araç şu anda 6700 km de. Gördüğüm kadarıyla birçok kullanıcı aracın hızlanmasından ve yol tutuşundan şikayetçi. Açıkçası Auris'in Elegant versiyonu için Toyota'nın niçin sadece ASR'yi MM şanzıman için uygun görmüş olduğu da başta benim en merak ettiğim konuların başında geliyor. Halbuki yeni Ford Mondeo'da manual şanzıman için ASR mevcut ve gayet ıslak-kaygan yokuşlarda devreye girerek iyi bir avantaj sağlıyor.
1- Araç virajlarda arka kısmı yüksek olduğu için savuruyor. Fakat 100-120 km'den sonra düz-asfalt (mıcırsız) yolda diğer otomobillere göre daha az sarsıntısız bir yolculuk sunuyor ve yolu hissettirmiyor. Adeta kendinizi uçaktaki gibi konforlu hissediyorsunuz (arabadakiler bile o kadar hız yaptığımı farkedemediler). Şahsen Antalya-Burdur yolunda 170 km/h hız yaptım, rahatsız edici bir rüzgar sarsıntısı duymadım.
2-Motor gürültüsü, ön konsoldan çoğu arabaya göre daha az geliyor.
3-Yol gürültüsü problemi hala çözülememiş. 2001 1.4 16V Megane Sedan bile daha iyi ses yalıtıyor.
4-Vites geçişleri manual şanzımanda çok rahat.(Yeni Ford Mondeo'da bile o kadar rahat değil) Fakat 1.vitesten 2.'ye geçerken geri vitese geçme gürültüsü gibi takırtıyı andıran ses geliyor (Tam ya da yarım debriyaj yapmakla alakası yok)
5-Park ederken biraz zorlanabilirsiniz. Çünkü arka cam çok dar (Hatchback) ve arka yan camlar çok yüksek. Jantı çizdirmemek için arada inip bakmak gerekiyor. Kısacası arka görüş açısı rahatsız edici.
6-Ön yan kelebek camların kolları kalın yapıldığı için sağdan soldan gelen tehlikeleri görmekte zorlanıyorsunuz.
7-Sürücü mahalii ön görüş için çok rahat ve olumlu açıdan geniş. Ayrıca araç, kendi sınıfındaki modellere göre, en yüksek karosere sahip olduğundan yolu bir arazi arabası sürücüsü gibi daha rahat görebiliyorsunuz.
8-Klimanın açık olması pek güçten düşmesine sebep olmuyor. (Sanırım klima kompresörünün direkt vantilatör kayışına bağlı olduğundan)
9-Hızlanmadan memnun kalmadım. 2500 d/d dan sonra ancak tam performans sağlıyor gibi geldi. Açıkçası ağar viteslerde çok yavaş kalıyor. Eğer sol şeride geçtiyseniz bir de yukarı eğim varsa arkadan da A3 ya da 1.6 Megane gibi bir araba geliyorsa, yol vermek için kendinizi hazırlayın derim

10-Radyo nedense çok cızırtı yapıyor. (Belki benim aracımda sorun vardır) CD okuyucu kaliteli, klasör isimlerini bir bir görmeniz mevcut.
11-Frenleme çok iyi. İyi bir frenleme için pedala hafifçe dokunmanız yeter. Fakat arada yavaş giderken, balataların disklere sürtünme sesini duyuyorum. Başka Auris kullanıcıları da bundan şikayetçi. Bir yakınım da geçenlerde arabasını periyodik bakıma sokmuş ve balataları değişmiş, aynı ses ondan da geliyordu açıkçası.

12-Yaklaşık bir 50-60 km lik yoldan gelip aracı par ederken ve ettikten sonra eksozun altından "çıt, çıt" diye ses duyabilirsiniz. Servis bunun normal olduğunu söylüyor. Eksoz borusunun sıcak soğuk değişiminden dolayı meydana geldiğini belirttiler.

Bilmem ne kadar doğru

13-Farları Halojen-Optik olmasına rağmen, diğer otomobillere göre çok az alanı aydınlatıyor ve uzun yolda sorun çıkartıyor açıkçası. Sık sık uzunları yakmak zorunda kalıyorsunuz

Gerçi yeni Corolla' da klasik aynalı far kullanılmış.
14-Araç, ekonomik kullanmamaya gelmiyor ve şehir içinde 40-50 km rastgele dolaştığınızda en az bir-iki kademe yakıtın azaldığını gözünüzle görebilirsiniz. (Belki 10000 km den sonra düzeliyordur, rödaja bağlı) Fakat uzun yolda vites değişim göstergesini takip ederseniz bir de hız sabitleyiciyi 90-100 km/h ile kullanırsanız, 100 km de 6.1 lt gibi bir yakıt değerine ulaşabilirsiniz (klima çoğu zaman açık olsa dahi). Yol bilgisayarı doğru bir şekilde ölçüyor, açıkçası kendim de hesapladım. (Fabrika verisi şehir dışı : 5.9 lt/100km şehir içi : 9.0 lt/100km)
15-Direksiyon ESP (Elektrikli, hıza bağlı olarak ağırlaşan) olduğundan daha konforlu ve kaza riskini azaltan bir sürüş sunuyor. Hatta yüksek hızlarda bunu hissedebilirsiniz.
16- Otomatik cam düğmeleri ışıklı yapılmamış. Geceleyin farketmekte zorlanıyorsunuz.
17-Araçta 9 adet hava yastığı mevcut. Kendi sınıfında sadece diz hava yastığı Auris'te var

Sürücü ve yolcu hava yastıkları(2 adet), sürücü ve yolcu için ön yan hava yastıkları(2 adet), ön-arka sürücüler için yan perde hava yastıkları(4 adet), ve sürücü diz hava yastığı(1 adet)
18-Altlı-üstlü çift bölmeli torpido yalnızca Auris'te var. Araçta ön yolcu koltuğunun altında da dergi, gazete vb eşyalar için bir bölüm düşünülmüş. Ayrıca elegant versiyonda kol dayamalı konsol kutusu da mevcut. Yalnız fazla aşağıda yapıldığı için kullanışlı değil.
19-Emniyet kemeri uyarı ikazı yolcular ile beraber sizi rahatsız edebilir. Alışmak gerekiyor

20-Arka koltuklar bir sedan arabadaki kadar rahat ve geniş.
21-Bagaj diğer Hatchback lere göre çok küçük kalmış.
22-İç kaplama kaliteli. Plastik sert değil. (Yeni Renault Laguna'daki kaplamadan daha iyi görünüyor diyebilirim)
23-Göstergeler optitron olduğu için her türlü tehlikeyi rahat bir şekilde ikaz edebiliyor. Mesela yakıtınız dibe geldiği zaman ya da kapılardan herhangibiri açık iken hemen farkedebiliyorsunuz.
24-Akıllı çalıştırma sistemi çok kullanışlı. Anahtarın yalnızca cebinizde olması yeterli, yani Megane daki gibi kapıları açmak için düğme kullanmıyorsunuz ve çalıştırmak için ise, sokete anahtar yerleştirmenize gerek yok

(Elegant versiyonu için). Arabanızın yanına yaklaşın, kapıyı açın ve düğmeye basın...
Kısacası Auris, kendi sınıfında (C segmenti) baz versiyonlarda, birçok yüksek güvenlik standardı ve yeniliği barındırıyor. Tek eksileri kullanıma bağlı fazla yakıt tüketimi, virajlarda çok da abartılı olmayan savurması ve yol gürültüsü. Şu anki fiyatları 35400 YTL'den başlıyor.....(Geçen sene kasım ayında 30500 YTL ye kadar düşmüştü, beklemekte yarar var)