Gönderen Konu: Yeni corolla’ya 1.5 litre motor seçeceği geldi  (Okunma sayısı 21853 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 66000
  • Model Yılı: '20
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2549 kere teşekkür edildi
Ynt: Yeni corolla’ya 1.5 litre motor seçeceği geldi
« Yanıtla #80 : Ocak 22, 2021, 19:20:04 »
Yeni Corolla'nın artık daha çevreci olduğu ve buna bağlı olarak da daha az yakıt tükettiği katalog verilerinin tam tersine bazı test videolarında Yeni Corolla'nın 9 - 10L/100km altına düşürülemediğinden bahsediliyor.

Peki, Corolla'dan her zaman daha fazla yakıt tüketimi olduğu iddia edilen 125 hp'lik Honda Civic'in şu yakıt tüketim verisine ne diyeceksiniz?

Acaba sürüş stilleri, lastik basınçlarının düzenli kontrolü, motor yağı hava filtresi gibi değişimlerin periyodunda yapılması, düzenli enjektör temizleyici kullanımı ve en iyi yakıtı kullanmak gibi etkenler, hangi marka ve model olursa olsun, yakıtın verimli tüketilmesini pozitif yönde etkilemez mi?

Video'nun altında ki detaylı bilgiyi okuyunuz.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #80 : Ocak 22, 2021, 19:20:04 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 218 kere teşekkür etti
  • 1364 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #81 : Ocak 22, 2021, 20:41:00 »
Videoyu izledim ancak açıklama bölümünü okuyamadım.Bakımlı arabaya ek olarak en önemli olanı sürüş stili dedikleri..Çocuklar 4 ay kadar İzmir'de şehir içi kullandılar,6.5 lt/100 km olarak verdiğim aracı 7.9/ 100 km ile geri verdiler,şehirlerarası İzmir-Ankara -İzmir gidildi,120 km üst sınırla eve 6.2 lt/100 km ile döndük,biraz şehir içi 6.5 lt/100 km oldu,halen 26250 km deyiz.Yakıt konusu bakımlı arabanın temelinde ağırlıklı olarak sürüş tekniği ile olduğunu değerlendiriyorum.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #82 : Ocak 22, 2021, 20:51:13 »
Videoyu izledim ancak açıklama bölümünü okuyamadım.

"Öncelikle bu videoda 45.000km'de ki aracımın min ve ortalama benzin tüketim değerleri vardır.

2800km'dir sıfırlamadığım ve tamamı Antalya şehir içi kullanımda max 7.0L/100km olan B yakıt tüketim ortalamamı sıfırlayıp, hafif inişli çıkışlı ve genelde düz olan, Uncalı - Liman arasındaki 82km hız sınırlı çevre yolundan şehir içi ilk ışığa kadar akışkan ve boş sayılabilecek bir trafikte yaklaşık 7km'lik sürüş sonunda çıkan ortalama tüketim 4.1L/100km.

Bu tüketim değerine, Yaz'ın klima açık, 3 kişi ile Antalya - Manavgat.. 70-110km/h arası değişken hız sınırlamalı yolda da ulaşılabilmektedir.

A yakıt tüketimi ortalamam da ise dün sıfırladığım ve şehir içi karma 82km'lik sürüşümde henüz 5.8L/100km olarak görülmektedir.

Ülke çapında uzun yolda ise sıklıkla Cruise Control 110km/h ile ortalama 6L/100km olarak gerçekleşmektedir.

1.6 atmosferik CVT Honda Civic hava şartlarına göre, yük durumuna ve arazi şartlarına göre 100km'de uzun yolda 4.1L ile 6L, şehir içinde ise 5.8L ile 7L arasında yakıt tüketmektedir.

Otomobilinizle 7L üzerinde benzin tüketim değerlerine çıkan şehir içi trafik şartlarındaysanız, ya diesel ya hibrit yada Hidrojen elektrikli araca geçmeniz gerekmektedir."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 2020 Corolla Hybrid Dream
  • Araç: Corolla
  • 174 kere teşekkür etti
  • 204 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #84 : Ocak 24, 2021, 11:45:17 »
Kafama takılan bir konu var. Sağlıklı bilgi de bulamadım.

Mazda skyactiv çıkardığında yüksek sıkıştırma dedi. Yanma odasını soğutarak sıkıştırma oranını artırdı. Ama toyota atkinson dedi. Fakat bu gerçek bi atkinson motor değildir. Emme supapları daha fazla açık kaldığından gerçek sıkıştırma alt ölü noktadan itibaren değil, daha üst noktalardan başlıyordu. Silindir hacmi baz alındığında bu da 14:1 gibi oranlara geliyordu ama mazda’nın yaptığı gibi değil. Supapları açık bırakarak yapıyordu bunu.

Şimdi yeni force motor çıktı. 1.5 ve verimlilik %40 deniyor. Kodu da m15a. 121 beygir gücü var. Bunun bir de hibrit arabalarda kullanılacak versiyonu var. Onda verimlilik %41 denmiş. Toyota buna atkinson çevrimi diyor. Ama sadece benzinli araçlardaki 1.5 ile, onun benzerinin kullanıldığı araçlardaki 1.5 arasında ciddi güç farkı fark. Bu fark 1.8 benzinli ve hibrit araçlarda da var. Bu farkı nasıl yapıyor toyota? 1.5 benzinli araçtaki motorun supaplarıyla oynayarak motor birden sadece otto çevrimine mi dönüyor?

Miller döngüsü sanırım kullanılmıyor. Bunun için kompresör lazım. Bunu mazda da skyactiv-g’lerde kullanmıyor diye biliyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 93000
  • Model Yılı: '12
  • 563 kere teşekkür etti
  • 298 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #85 : Ocak 24, 2021, 12:56:19 »
Bunu değerledirmek için erken olduğunu düşünüyorum,bi 5000 km geçsin ondan sonra bakmak lazım ki ben 10 litre tüketeceğine inanmıyorum hele ki yeni katalog değerleri wltp(gerçek kullanıma en yakın test) üzerinden değerlendirildiğini düşünürsek.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Model Yılı: -
  • 51 kere teşekkür etti
  • 152 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #86 : Ocak 24, 2021, 13:17:04 »
Galiba Tekin Beyin paylaştığı videodaki arkadaşın videolarının birisinde izlemiştim.. Her zaman düşük emisyon demek düşük yakıt tüketimi demek değildir diyordu.. Emisyonda asıl görevi katalizör üstlendiği için ve katalizörde düşük sıcaklıklarda işlevini tam olarak yerine getiremediğinden katalizörü hızlı ısıtmak için araç daha fazla yakıt harcamalı diyordu..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #87 : Ocak 24, 2021, 13:39:00 »
Kafama takılan bir konu var. Sağlıklı bilgi de bulamadım.

Mazda skyactiv çıkardığında yüksek sıkıştırma dedi. Yanma odasını soğutarak sıkıştırma oranını artırdı. Ama toyota atkinson dedi. Fakat bu gerçek bi atkinson motor değildir. Emme supapları daha fazla açık kaldığından gerçek sıkıştırma alt ölü noktadan itibaren değil, daha üst noktalardan başlıyordu. Silindir hacmi baz alındığında bu da 14:1 gibi oranlara geliyordu ama mazda’nın yaptığı gibi değil. Supapları açık bırakarak yapıyordu bunu.

Şimdi yeni force motor çıktı. 1.5 ve verimlilik %40 deniyor. Kodu da m15a. 121 beygir gücü var. Bunun bir de hibrit arabalarda kullanılacak versiyonu var. Onda verimlilik %41 denmiş. Toyota buna atkinson çevrimi diyor. Ama sadece benzinli araçlardaki 1.5 ile, onun benzerinin kullanıldığı araçlardaki 1.5 arasında ciddi güç farkı fark. Bu fark 1.8 benzinli ve hibrit araçlarda da var. Bu farkı nasıl yapıyor toyota? 1.5 benzinli araçtaki motorun supaplarıyla oynayarak motor birden sadece otto çevrimine mi dönüyor?

Miller döngüsü sanırım kullanılmıyor. Bunun için kompresör lazım. Bunu mazda da skyactiv-g’lerde kullanmıyor diye biliyorum.

Dediğin gibi Tansu, Miller değil. Atkinson. Mazda da verimlilik için düşük güçte Atkinson kullanıyor, yüksek güç gerektiğinde Otto çevrimine dönüyor. Aynısını Toyota da yapıyor. 1.8 hibritte tamamen Atkinson çevriminde, çünkü onda güç durumunda destek olacak bir elektrikli motor var, kombine çalışarak üstesinden gelirler. 1.5 tamamen Atkinson çevrimini Yaris hibritlerde görüyoruz. Güç ve tork değerleri çok daha düşük. 

Toyota bu yeni motorda egzoz manifoldunu motor suyu ile soğutuyor, çeşitli geliştirmeler var.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 174 kere teşekkür etti
« Yanıtla #88 : Ocak 24, 2021, 13:54:40 »
Sıcak motorda trafiksiz şehir içi, rampa çıkışlı ort 30-40’lı hızlarda rodaj döneminde 5,4lt yakmış

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 51 kere teşekkür etti

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 174 kere teşekkür etti
« Yanıtla #90 : Ocak 24, 2021, 14:47:56 »
Sıcak motorda trafiksiz şehir içi, rampa çıkışlı ort 30-40’lı hızlarda rodaj döneminde 5,4lt yakmış

Dikkat ettim de yolun yarısı rampa çıkış. 5,4 çok iyi bence

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • corolla 2007
  • Kilometre: 109000
  • Model Yılı: '07
  • 11 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #91 : Ocak 24, 2021, 15:07:19 »
 :blink: :blink:  otto    ile atkinson...   :blink:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 103000
  • Model Yılı: '12
  • 1003 kere teşekkür etti
  • 1011 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #92 : Ocak 24, 2021, 15:37:40 »

Bu yolu bende kullanıyorum.Yeni şehir hastanesi yolu bayağı rampa ve dik aracın yakıtı o hıza göre iyi fakat gaza biraz yüklendiğinizde o yakıt değerleri artacaktır.
Toyota avensis 1.6 elegant 2006 Tüplü
Toyota avensis 1.6 elegant extra 2012 BRC Tüplü

Öleceğiz birgün, gömecekler. Birkaç gün övecekler, sonra kalan malını bölecekler; Hatta memnun kalmayıp üstüne birde sövecekler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 11000
  • 318 kere teşekkür etti
  • 118 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #93 : Ocak 24, 2021, 15:46:48 »
Bu şekilde bir ölçüm sonucu 5.4 lt doğru bir yöntem değil. Araç dururken km sıfırlanır, hareket ettikten sonra menzile ulaşana kadar önünde hızını azaltıp çoğaltacak, kavşak veya ışık yok. Dolayısıyla ölçüm şehiriçi şartlarını taşımadığı için bence yanıltıcı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 174 kere teşekkür etti
« Yanıtla #94 : Ocak 24, 2021, 15:59:09 »
Bu şekilde bir ölçüm sonucu 5.4 lt doğru bir yöntem değil. Araç dururken km sıfırlanır, hareket ettikten sonra menzile ulaşana kadar önünde hızını azaltıp çoğaltacak, kavşak veya ışık yok. Dolayısıyla ölçüm şehiriçi şartlarını taşımadığı için bence yanıltıcı.

Böyle olmaz zaten. Bi kesit olarak algılanmalı bu video. Çok yakıyor durumu olmayacaktır. Toyota zaten 1.6’ya göre tasarruf verilerini verdi. Üç aşağı beş yukarı doğrudur

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 190000
  • Model Yılı: '13
  • 227 kere teşekkür etti
  • 187 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #95 : Ocak 24, 2021, 16:00:00 »
Bu yolu bende kullanıyorum.Yeni şehir hastanesi yolu bayağı rampa ve dik aracın yakıtı o hıza göre iyi fakat gaza biraz yüklendiğinizde o yakıt değerleri artacaktır.
Videoda yolun rampa olduğu belli, sizde kullandığınızı belirtmişsiniz. Ancak benim kafama takılan durum araç rampanın en dik yerinde bile 2000 devri geçmiyor. Genelde 1000-1500 devir aralığı çeviriyor. Düz yolda düşük devri anlarım ama rampa çıkarken düşük devir yüksek viteste rampaya sarmak yakıt tasarrufu yapacağım diye motoru zorlamıyor mu? Hele ki en yüksek beygiri ve torku 5000 devirlerde verdiğini düşünürsek.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #96 : Ocak 24, 2021, 16:13:53 »
.. Düz yolda düşük devri anlarım ama rampa çıkarken düşük devir yüksek viteste rampaya sarmak yakıt tasarrufu yapacağım diye motoru zorlamıyor mu? Hele ki en yüksek beygiri ve torku 5000 devirlerde verdiğini düşünürsek.

Örnek verecek olursak, Renault Broadway 5. viteste 90km/h ile giderken 3000 d/d çevirir.

Dolayısiyle, güçlü bir benzinli motor 10 ileri otomatik şanzımanla desteklendiğinde, düşük devirle rampayı tırmanırken aynı zamanda ekonomik yakıt tüketim değeri çıkarabilir.

Videodaki sürücünün sürüş stilinde yaptığı gibi o rampayı düşük süratle çıkarken, yüksek devire ve beygire değil, torka ihtiyaç olmaktadır ve bunu Turbo sağlamaktadır.

Bu sebeple ya büyük hacim atmosferik yada küçük hacim turbo denir.

Şehir dışı ağırlıklı sürüşlerde büyük hacim atmosferikler ekonomik tüketim çıkarabilirlerken, şehir içinde küçük hacim Turbo motorlar düşük tüketim değerleri çıkarırlar.   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 51 kere teşekkür etti
« Yanıtla #97 : Ocak 24, 2021, 16:23:24 »
Videoyu çeken arkadaş dikkatli kullanımda şehiriçi 6,9 lt lerden bahsetmiş. Bu videoda da 5,4 lt görebilmek için çok çok dikkatli kullanmış olmalı ama bunu sanki araç gerçekten 5,4 lt yakıyor diye video yapmış. Bu şekilde bir test olmaz. Yanıltıcı bir video olmuş. Bende  dikkatli kullanımda 2010 1,6 kompresor mercedeste 6,1 lt görmüştüm. Candan mühendisliğin gösterdiği değerlerinde çok doğru olduğunu düşünmüyorum. Biraz yaygınlaşınca gerçek değerleri görmeye başlarız.

[/size]

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #98 : Ocak 24, 2021, 16:33:14 »
Bir çıkarım sağlanabilmesi için, verileri belli mesafedeki yolu gidiş-dönüş yakıt tüketimi şeklinde elde etmek daha doğru olacaktır. Bu sayede eğim etkisi de ortadan kaldırılmış olur. Ayrıca eğim de tek değişken değildir, örneğin aynı güzergahta 3.5 lt ortalama tüketim sergileyen bir araç, rüzgar şiddeti ve yönünde göre kolayca 4.5 lt seviyelerinde yakıt tüketebilmektedir.
Atkinson (1800'lerin sonlarına dayanır) ya da Miller (1940'lara dayanır) çevrim zamanında düşünülmüş ve belli mantığa dayanan, Otto Çevrim'de oluşan bazı karşı güçleri bertaraf etmek için yöntemler geliştiren, bir bakıma Kaizen gerçekleştiren sistemlerdir. Yalnız getirdikleri avantajların yanında bazı dezavantajları da vardır ve Miller bunun için kompresör katkısından yararlanma yoluna gitmiş ve bu dezavantajı bir yönden bertaraf etmiştir. Atkinson ya da Miller çevrimlerde Otto'ya göre sağlanan avantaj her ne kadar emme supapları açık kalma süresi gibi görünse de, asıl detay piston kolunun krank ile yaptığı açıda saklıdır. Bu da, hangi aşamada emme supapının kapanmasının sağlanacağını (Otto'ya göre gecikme) belirlemektedir. Buradan çıkan bir başka sonuç da, Otto motor hacim hesabının aynen Atkinson ya da Miller üniteler için de kullanılıyor olmasıdır ve bu bir hatadır. Zira Atkinson ve Miller'da iş yapan hacim, Otto'ya göre %25 daha düşüktür (piston kolu-krank açısına göre). Yani 2.0 lt bir Atkinson ünitenin gerçek motor iş hacmi 1.5 lt dir.Burada kaybedilen tork değerini de kompresör ya da elektrik motoru (gerek rejeneratif frenleme ile gerek ise içten yanmalı ünitenin jeneratör olarak faaliyet göstermesi ile enerjilenen bataryadan sağlanan enerjinin kullanımı sayesinde) yardımı ile yerine koyma prensibinden yola çıkar.

Atkinson çevrimin ilk hali ve Toyota uyarlamasını aşağıdaki linkten görebilirsiniz;
https://hakanrailways.blogspot.com/2019/01/atkinson-miller-cycle.html

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #99 : Ocak 24, 2021, 17:06:58 »
Her motorun en düşük ve en yüksek tüketim verileri firma tarafından açıklanmaktadır.

Bu rakamların altına düşürmek zordur ama üstü için limit yoktur.

Yani İstanbul trafiğinde otomobil kullanıp sonra x marka x model çok yakıyor, fabrika değerlerine bakmayın demek doğru değildir.

Örneğin ben son 4 yıldır 7 litre üstünü görmedim o da Kış'ın. Bir zamanlar İstanbul'a taşınma ihtimalim olduğundan zamanında Yaris Hybrid almıştım ama İstanbul'a taşınmadık. Antalya'da zaten çok yoğun trafik yok, buna ters orantılı olarak trafik 59km/h üzeri daha çok hareket ettiğinden Yaris Hybrid tüketim değeri (Y4.8L - K6L) şimdiki aracıma (Y5.8L - K7L) çok yakın çıktı ve küçük bir Hybrid kullanmaya gerek kalmadı.

Kısacası, Kasa ve Motor seçerken ağırlıklı kullanılacak trafik ve arazi şartlarına uygun seçimler yapılmalıdır.

Mesaj Birleştirildi: Ocak 24, 2021, 19:05:32
Dün, Candan Mühendislik Garaj'ın videosu altında 4.1L/100km'lik kendi tüketim videomu paylaşıp soru sordum ama çok ticari bir yanıt verildi.