0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Videoyu izledim ancak açıklama bölümünü okuyamadım.
Kafama takılan bir konu var. Sağlıklı bilgi de bulamadım. Mazda skyactiv çıkardığında yüksek sıkıştırma dedi. Yanma odasını soğutarak sıkıştırma oranını artırdı. Ama toyota atkinson dedi. Fakat bu gerçek bi atkinson motor değildir. Emme supapları daha fazla açık kaldığından gerçek sıkıştırma alt ölü noktadan itibaren değil, daha üst noktalardan başlıyordu. Silindir hacmi baz alındığında bu da 14:1 gibi oranlara geliyordu ama mazda’nın yaptığı gibi değil. Supapları açık bırakarak yapıyordu bunu.Şimdi yeni force motor çıktı. 1.5 ve verimlilik %40 deniyor. Kodu da m15a. 121 beygir gücü var. Bunun bir de hibrit arabalarda kullanılacak versiyonu var. Onda verimlilik %41 denmiş. Toyota buna atkinson çevrimi diyor. Ama sadece benzinli araçlardaki 1.5 ile, onun benzerinin kullanıldığı araçlardaki 1.5 arasında ciddi güç farkı fark. Bu fark 1.8 benzinli ve hibrit araçlarda da var. Bu farkı nasıl yapıyor toyota? 1.5 benzinli araçtaki motorun supaplarıyla oynayarak motor birden sadece otto çevrimine mi dönüyor?Miller döngüsü sanırım kullanılmıyor. Bunun için kompresör lazım. Bunu mazda da skyactiv-g’lerde kullanmıyor diye biliyorum.
Sıcak motorda trafiksiz şehir içi, rampa çıkışlı ort 30-40’lı hızlarda rodaj döneminde 5,4lt yakmış//www.youtube.com/watch?v=CIpcBNP9mSU
Bu şekilde bir ölçüm sonucu 5.4 lt doğru bir yöntem değil. Araç dururken km sıfırlanır, hareket ettikten sonra menzile ulaşana kadar önünde hızını azaltıp çoğaltacak, kavşak veya ışık yok. Dolayısıyla ölçüm şehiriçi şartlarını taşımadığı için bence yanıltıcı.
Bu yolu bende kullanıyorum.Yeni şehir hastanesi yolu bayağı rampa ve dik aracın yakıtı o hıza göre iyi fakat gaza biraz yüklendiğinizde o yakıt değerleri artacaktır.
.. Düz yolda düşük devri anlarım ama rampa çıkarken düşük devir yüksek viteste rampaya sarmak yakıt tasarrufu yapacağım diye motoru zorlamıyor mu? Hele ki en yüksek beygiri ve torku 5000 devirlerde verdiğini düşünürsek.