0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Sinan koç da otopark’ta test etmiş. Artık baydı şu aracın performans denemeleri. Sürekli forumlarda, gruplarda, youtube videoların altında arabanın 0-100’ü, 80-120’si konuşulup duruyor. Arkadaş ne performans delisiymişiz biz. Herkes arabasını yarış atı gibi mi kullanıyor anlamıyorum ki. 120 beygirlik 1300-1400kg araba bu. Trafiği tehlikeye atmayacak şekilde her yerde yeterli bir araba. Nedir bu sürekli birini tokatlama, geçme, yenme istekleri. Hızlanmadan keyif alıyorsan bunu trafikte deneme zaten. Trafikte hızdan, hızlanmaktan keyif alan kusura bakmayın da magandadır veya eğilimindedir. Bu araba ihtiyaç arabası. 90’larda 2000’lerdr 70-80-90 beygirlik arabalarımız vardı. Gitmiyor muydu? Bolu dağında inip itiyor muyduk? Bizde w210 e200 vardı. 0-100’ü 12 saniyeydi. Kimse de çıkıp kötülemezdi yani performansını. Kimse de çıkıp demiyor ki bu adamlar fındık motorla aynı-yakın yakıt tüketimini daha basit bir motorla sunuyor. Daha sorunsuz olması bekleniyor. %40 gibi rekor verimi var. Biraz avrupa amerika’da araba markalarının sitelerini inceledim. Dikkat çekici bir durum var. Bizde modeli tıklar tıklamaz motor hacmi ve gücü hemen yazıyor. Gözüne sokuyor yani. Ama batı ülkelerinde bu bilgilere ulaşmak için katalok indirmek zorunda kaldım. Sitede yazmıyor bile. Aracın aylık yıllık maliyeti yazıyor. Güç motor hacmi falan yok. Performans yok. Bu bilgiler ya katalogda ya da başka sitelerde veriliyor. İlginç gerçekten.
Kendi adıma konuşayım. Basta soyleyeyim ergen değilim. 40 a bir kac sene kaldı. 1.6 corolla ile yaşadığım hayal kırıklığını anlatamam. Kimseyle yarışmak veya hız test etmek gibi derdim yok. Ama insan rampada sollamada rahat etmek istiyor. Sehirler arası duble yolda rampa çıkmadan vitesi ona göre düşürüyordum. Düşürmez isem araç yavaşlıyor rampa ortasında düşürdüğümde ise 6 dan 4 e dusuyordum. Buda yalıtımı düşük olan aracın bağırması demek oluyordu. Turboda boyle dertler yok. 2000 devir ile her rampaya çıkıyorsun. Bunu sehiricinde hissetmezsiniz. Gerci izmirde cevre yollarında tırmanma cok orda da hissedersiniz. Diyeceksiniz ki 100 km ile çıkma. Arkadas 20 yillik araclar çıkıyor o hızla. Sorunsuzluk eyvallah ta sorun istemiyorsak yaşamayalım hayatta. Birazda araç kullanmaktan zevk almak gerek.
Ersin Bey, aracınızın 1.6 cvt, Corolla olduğunuza emin misiniz? Ben de 1.6 Corolla kullanıyorum, Civic dahil birçok 1.6 atmosferik araba kullandım, atmosferikler arasında en serisi Corolla diyebilirim hatta kalkışlarda turbo araçlardan daha seri dersem abartı olmaz, rampada bayılma, çekmeme gibi sorun da yaşamadım, bilakis canavar gibi çıkıyorum hatta internette çekmediği söylenen çok 1.33 Corolla videosu da izledim hepsi de gayet iyi çekiyordu, çekmiyor diyenler daha önce turbo kullanıp, atmosferik motorun dilinden anlamayanlardır. Turbo ve dizele gelince herkesin kendi tercihidir, saygı duyarım ama ortada bir hakikat var ki o da dizelin ve turbonun sonu geldi, birçok marka artık dizel araç üretmiyor, , Passat bile üretimi durdurup elektirikliye geçiyor. Gidişat belli yani.
Aracim manueldi cvt değildi. Benim ondan önceki aracım 1.5 dci megane 2 idi. O arac ile rampa çıktığımı hissetmezdim. Ki o arac 85 beygir olani idi. Diyeceksiniz ki siz arac kullanmayı bilmiyorsunuz, ben 14 yaşından itibaren kamyon dahil onlarca arac kullandım. Babamın araci 1.6 tipo idi ve o da bir atmosferik ama corollaya on başardı rampada. Corolla duzde hiçte fena değil ama rampada bir anda nefesi tukeniyordu. Kimse 4000-5000 devir ile rampa çıkıp o motor böğürmesini çekmek zorunda değil. Yani o konforlu değil. Dizel bitebilir ama turbo daha yeni başlıyor. Adamlar 3 silindir turbo motorlar ile efsaneler yaratıyor. Ama toyota 3 silindir atmosferik anca yapabildi.
Gözünü seveyim, elini vicdanına koyup cevap ver Tansu.105 hp 145nm 1.6 motorlu 0-100'ü 13.1 sn olan araçtan sonra 132 hp 160nm 1.6 motorlu 0-100'ü 10.2 sn olan araca geçtikten sonra "OH BE" dedin mi demedin mi? O araç da bir yerden bir yere götürüyordu sonuçta?Bu güç farkı olayına sadece dip gaz yapıp agresif kullananların işine yaramayacak, sakin kullanıp uzun yolda yokuşları daha düşük devirle daha az zorlanarak daha konforlu çıkma konusunda da işe yarayacak, ki bu gözden kaçırılıyor.Ersin beyin dediği gibi ben de ergen değilim, mesleğim işim yurdum belli. Mazda'daki gibi düz yolda bile hızlanmak için dipgaz yapardım sanki kağnı gibi hızlanırdı. Corollaya geçtim rahat ettim, 3000-4000 deviri geçtiğimi hatırlamıyorum, çünkü ihtiyacım olmuyor. Fazla güç konfor getiriyor. Örneğin yokuşları daha rahat çıkmak gibi.https://www.youtube.com/watch?v=6Bixgn7NGQs//www.youtube.com/watch?v=6Bixgn7NGQs
Kısmet olursa önümüzdeki aylarda 1.5 Corolla MDS Düşünüyorum bugün plazaya gittim Dream mds 213.000 ₺ flame mds ise 240.000 ₺ fiyat verdiler.Ailecek dream mds'de karar verdik fakat flame mds'de olan özellikler köşeden göz kırpmıyor değil. Benim tek düşüncem acaba M15A-FKS 1ZR-FAE 1.6 Valvematic kadar uzun süreli dayanabilecek mi ?
Yokuş çıkarken veya sollama yaparken, düz vitesli aracımızı önceden bir alt vitese alırız.Hızlı ve uzun yol sürüşlerinde, Hybrid ve Otomatik (benzinli/diesel fark etmez) araçlarda yola çıkmadan önce ECO mod iptal, yokuş tırmanışlarında ise Sport/Power moda almak doğru seçim olacaktır. Modelinizdeki modlar hangi isimle yazılmış ise..Yokuşta zorlanan otomobil yoktur. Doğru seçim yapılmayarak yanlış kullanılan otomobil vardır.Sonuç olarak, yokuş yukarı küçük motorlu araçtan daha fazla ses çıkar ama yokuşu yine de performanslı çıkar.
Eski, 9 kişilik ve dolmuş olarak kullanılan Amerikan, oldukça ağır araçlar vardı. Dolmabahçe'den keyifli bir çıkışları vardı Taksim'e doğru.
Bakımlı hiçbir araç yolda kalmaz.
Daha 1000km olmamış ama yolda kalan ne pahalı arabalar oldu
Bugun kayinpederim için 1.5 vision corolla için izmirdeki 2 bayi ve aydindaki bayiyi aradım. Satış temsilcileri meşgul idi ve telefonumu alıp döneceğiz dediler. Bir tek aydın bayisi döndü ama ne dönüş. 1 adet ellerinde vision manuel varmış ama aksesuarliymis. Dedim aksesuar ne multimedya, 4 jant ki 15 inc, boya koruma ve cam filmi. Fiyat ise 199250 TL. Dedim aksesuar olmayan yokmu. Elimizde yok nisanda gelir ama o zaman fiyat değişir dediler. İnşallah diyorum oyle bir piyasa gelir kapıdan girecek 1 müşteriye muhtaç kalırlar. Madem fiyat düştü herkes yararlansın nedir bu üç kağıt. Izmir bayileri oyle olmus ki donmuyorlar bile. Bizde burda aracı tartışıyoruz. Ha sadece toyota mi izmirdeki tüm fiat bayilerini aradım kac hafta oldu dönecekler. Dedim ya Allah bu piyasayı aratsin onlara.