0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Fark olur, daha önce de açıkladığım gibi iç dirençler de farklı olacaktır. Aynı şekilde, akünün enerji vermesi de tam doğrusal hareket etmez (bir grafikte göstermek gerekirse). Yani şarj ve deşarj durumlarının kendine (akü özellikleri dahilinde) karakteristikleri vardır. Araç üreticileri tölerans değerler dahilinde kullanabileceğiniz azami Ah değerini belirlemiştir. Üstelik artık araçlar eski Amerikan araçları gibi değil, tölarans değerleri bir çok yönden çok daha düşük.Aşağıda linkini verdiğim konuyu incelemeniz faydalı olacaktır, aslında olası tüm soruların cevabını orada açıklamıştım.https://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=78183.0Geçenlerde bir araştırmayı okurken denk gelmiştim, bazı sektörlerde kullanılan ve genelde 15 yıl kadar ömür verilen (biz de bu şekilde değerlendiririz) bir akü 28 yıldır görev yapmaktaydı.
Hakan bey teşekkür ederim. Benim 2020 Corolla aracımda araç rölantide çalışırken gerilim 13.50 ölçüyorum. Yükte ise 13.40 a kadar düşüyor. Bir çok yerde 13.80-14.40 arası şeklinde yorumlar okuyorum ama alternatöre göre de değişiyor olmalı. Corolla özelinde spec bu mudur acaba bilginiz var mı? Teşekkürler
Rica ederim Ali Bey.Ölçtüğünüz değerin (13,4 ve 13,5 V) akü voltajı olduğundan emin olun, muhtemelen ölçtüğünüz alternatör voltajı, yani akünün şarj voltajı. Yük altında ifadesini açmak gerek, akü için en önemli anlık yük krankı çevirme anındaki (zaten bir akü gücü terimidir) akünün vermesi gereken enerjidir, çünkü en çok akım anlık olarak marş esnasında çekilir ve bu anda değer 9,6V'un altına düşmemelidir. Normalde de akü kutup başlarından akü voltajı ölçülmekte ve genelleme yapılmakta. Oysa standart 6 hücreli bir otomobil aküsü 6 ayrı aküden (hücreden) oluşmaktadır ve bu hücrelerin homojen durumda olması gerekir. Tavsiyem;1- motor çalışmazken,2- motor ilk çalıştırma anında düşülen min voltaj,3- motor çalışırken ve gaz verirken akü voltajını ölçün. Bu sırada gerekli güvenlik önlemlerini alın. Bu değerleri, akü kimyasal özellikleri dahilinde verilen tölere değerler ile karşılaştırın. Bir genelleme olmasına rağmen, akü imalatında kullanılan malzemelere göre belli farklılıklar olabilir.
Hakan bey teşekkür ederim. Benim 2020 Corolla aracımda araç çalıştırma anından sonra 14.15 V civarında 15-20 sn kalıyor sonra rölantide çalışırken gerilim 13.50 ölçüyorum. Yükte ise 13.40 a kadar düşüyor. Bir çok yerde 13.80-14.40 arası olmalı şeklinde yorumlar okuyorum ama alternatöre göre de değişiyor olmalı. Corolla özelinde spec bu mudur acaba bilginiz var mı? Alternatör 12V 100 amper Teşekkürler
Rolantıde sarj 13.9 volt gosterıyor. Normal mıdır?
Teşekkür ederim. Akü hiçbir şey çalışmazken ve araba kilitli iken 12.56 idi.Marşa bastım. Bu sırada minimum 10.50 oldu. (kullanılan motor yağı ve hava sıcaklığına da bağlı olarak (hem akü performansı, hem motor yağı üzerindeki etkileri dolayısı ile) bu değer 9,6V'a yaklaştıkça marş edebilme gücü azalacaktır) Sonra 14.15 V a kadar çıktı. 10 sn filan orda kaldı sonra motor devri düşüşü ile yavaş yavaş aşağı geldi ve 13.50 de sabitlendi. Gaz verirken değişmedi. Bu sırada rölantide çalışıyor ve bu değerleri kutup başlarından ölçüyorum. Sonra uzun far klima ve rezistansları ve iç lambayı açtım. Değer 13.40 V oldu.Merakım acaba 13.8 - 14.40 arası olması gerekiyor da birşey aşağı mı çekiyor 😊 Aslında 13.50 de şarj ediyordur diye düşünüyorum. (tekrar kontrolde fayda var, ölçüm hatası yok ise, akü şarj ola da ideal şekilde şarj olmuyordur Kuvvetle muhtemel ölçüm aleti, ölçüm ya da akü şarj durumu gibi etkilerden kaynaklıdır)
Arkadaslar bu sabah aküm canı cıkacak gibi marş basti elektrikciye goturdum olcturdum marş esnasinda 6V kadar düşuyor. Sarj almaz dedi ,aslinda şarja koyduracaktim, degismesi lazim dedi tamam dedim ciktim, yarin servis randevusu aldimSorum su: Aracim 2022 yilinin 10.ayina kadar garantisi revam ediyor. (2019 model aracim) Akü garantiden degisir mi? Net bilgi istiyorum ona gore yarin diretecegim degisin diye.
Arkadaslar bu sabah aküm canı cıkacak gibi marş basti elektrikciye goturdum olcturdum marş esnasinda 6V kadar düşuyor. Sarj almaz dedi ,aslinda şarja koyduracaktim, degismesi lazim dedi tamam dedim ciktim, yarin servis randevusu aldimSorum su: Aracim 2022 yilinin 10.ayina kadar garantisi revam ediyor. (2019 model aracim) Akü garantiden degisir mi? Net bilgi istiyorum ona gore yarin diretecegim degisin diye.Mesaj Birleştirildi: Ocak 17, 2022, 11:01:53Kendi sorumu cevaplayayim bugun servise gittim,olcum yapildi ve aku ölmuş garantiden akünuz degisecek dendi. 55Ah istiyorum farkini vereyim dedim. Olmuyor oyle merkez 45ah gonderiyor dediler..Siparis gectik 3-5 gune gelince haber ederiz dediler. Bu surecte bakalim kac kez yolda kalip rezil olacaz merak ediyorum. Yedek aku de vermediler.ellerinde yokmus 🤨
Merhaba akü garanti süresi 2 yıl değil miydi
Büyük ihtimalle yine 45 amper gelecektir.Umarım yine sorun yaşamazsınız.