Sticker out,horn in

Mesaj Birleştirildi: Nisan 25, 2017, 08:44:53
Madem konumuz Bixenon dönüşümü ve aydınlatma üzerine gidiyor.
Son bir ayda öğrendiğim bazı şeyleri paylaşmak istiyorum sizlerle müsadenizle.
meşhur sitemiz Aliexpress veya Ebay üzerinde hepimizde bir led olayıdır aldı başını gidiyor.Afaki lümen değerleri ile bir çok kişinin hayran kaldığı ledlerin bir de daha objektif ve dökümanlara dayalı olarak biraz bilgi topladım.Ortaya çıkan sonuç ise bildiğimizden çok daha farklı.Kısaca özetleyim.
1-Aslında şu anda piyasada 2 tip led var araç farı aydınlatmasında kullanılan.
Bunlardan ilki Lumiled diğeri Creeled.
Lumiled teknoloji gereği daha ufak led çipleriden oluşan led sistemidir.
Creeled ise genellikle 3-4 lumiledin yapacağı işi tek başına yapan ve daha güçlü aydınlatma ihtiyacı olan sistemler için kullanılır.
Yani led tipi bir sis lambası için lumiled kullanımı yeterli olurken,kısa veya uzun far aydınlatması için creeled tercih edilmesi gerekebilir.
2-Bu ledlerin 3v,6v ve 12v altında çalışma şartlarına göre verdiği lümen yani parlaklık değerleri çok farklılaşıyor.
Örneğin Lumiled işlemcinin 12v altında verebildiği maximum lümen değeri 800-1000 lm iken,aynı şartlar altında creeled işlemcinin verdiği lümen değeri max 1100-1200 lm olabiliyor.
3-Gelelim aliexpresste ve diğer bir çok türk sitesinde de olan arkasında meşhur gri aliminyum telleri olan ve soğutma yapıyor denilen R3 12000-13200 lümen ışık verdiği iddia edilen ledlere.
Amerikada bazı kullanıcılar bu ürünleri almış kendi araçlarının kısa farlarına takıp kısa bir süre çalıştırmışlar ve hemen sonrasında kaputu açıp,lazer tip ısı ölçer ile hem aliminyum kuyrukların sıcaklığı ile ledin bağlı olduğu gövdenin başlangıcında yer alanın sıcaklığını ölçmüşler.
Sıcaklığı emip soğutma yapması gereken kuyruğun sıcaklığı 36,5 derece iken,ledlerin başladığı kısmın sıcaklığı nerdeyse 67 derece çıkmış.
Yani bu kuyruklar tamamen kandırmaca ve hiç bir işe yaradığı filanda yok arkadaşlar.
Eğer illede led farım olsun diyorsanız kesinlikle arka kısmı fanlı olanlardan tercih edilmeli diye düşünüyorum.
Diğer konu eğer bizim avensisler gibi uzun far yuvasına istesenizde fanlı led sığmadığı için mecburen kuyruklu ledlerden alıp takılabilir çünkü kısa fardaki gibi devamlı olarak çalışmayacağı için ciddi bir ısınma yapacağını düşünmüyorum.
4-Diğer konu verilen afaki lümen değerleri.9600-10400-12000-13200 lümen gibi değerler.
Bunlar tahmin ettiğiniz gibi çok ciddi değerler.
Yukarıda lumiled ve creeledlerin verebileceği maksimum değerleri yazdım.
13200 lümen verdiğini iddia eden ürüne bakarsak her bir ledde sağlı sollu 2 adet cree led mevcut.Yani sağ ve sol farda toplam 4 adet cree led var.
1200*4=4800 lümen eder.Şimdi 13200 değeri nerden çıkıyor acaba?
Onuda söyleyim.
Ledlerin çiplerini üreten firmalar bu lümen değerlerini ölçerken yaydığı maksimum ışık gücü için ölçüm aletlerini belli bir mesafeden konumlayarak ölçüm alıyorlar.Yani ölçüm cihazlarını ledlerin dibine sokupta lümen ölçümü yapmıyorlar.
Ledler çalışma prensibi olarak çoğu zaman dibine ve yakın çevresine ışık veren şekilde ışığı dağıtırlar.
Eğer ledin önüne mercek gibi ışığı toplayıp ve odaklayacak bir bariyer koymazsanız ledin ışığından verimli yararlanamazsınız.
Kurumsal firmalara Osram ve Philips şu anda araç tavanında ve plakalıklar için ürettiği ledler için bile tepelerine ufacık mercekler koyarak ışığı daha kaliteli ve güçlü bir şekilde dağıtabiliyorlar ürünlerinde.
peki afaki değerler nasıl çıkıyor onuda belirteyim!
Ölçüm yapan akıllı arkadaşlar Lüxmetrelerini ölçüm yapacakları ledlerin dibinde birkaç tur attırarak ortalama alınan lümen değerlerini yazıp satışa çıkartıyorlar.Durum böyle olunca ledlerin parlaklık güçleri ile ilgili çok yüksek değerler çıkıyor.
Çİnde bu ledlerin üretim ve pazarlamasını yapan öyle çok fason firma varmışki mesela İSpanyadan bir firma sipariş geçiyor aynı ürünün üzerine Autosled yazılıyor,başka bir firma sipariş geçiyor aynı ürünün üzerine FortiUSA yazılıyor.Feci bir pazar olmuş durumda yani bu led olayı anladığım kadarıyla.
Mesela Philips kendi ürettiği Lumiled Teknolojili Sis farları için(arka kısmı fan soğutmalı) kutunun üzerine 2400 Lümen yazmış iki far için.
Zaten ürünün üzerindeki lumiled sayılarını hesaplayıp 800-1000 lümen değerleri ile çarpıp topladığınızda gerçekten bu değerleri yakalıyor zaten ürün.
Şimdi gelelim Kısa farlarında led kullanıpta hem memnun olan hemde memnun olmayan gruba.
Kısa farından mercek varsa memnun kalırsınız yukarıda yazdığım sebeplerden ötürü.Merceğe bir zarar vereceğini düşünmüyorum.
Ancak kaliteli bir xenondan daha iyi aydınlatma olmaz çünkü xenondaki genleşen civa gazı nedeniyle etrafına doğru ışık yaymayı severken led ise çalıştığı gibi en yüksek aydınlatma seviyesine ulaşır ve ön tarafına ışık yayar yani etrafa değil.
Kısa farında bu yüzden mercek olan kişiler led farlar ile farın tam olarak ön tarafını xenonlara göre bir miktar daha parlak görürken yan taraflarda bir miktar kayba uğrayabilirler.
Kısa farlarında xenon olanlar ise hem ön tarafı hemde yan tarafları daha homogen olarak görebilirler.(Bu durumu kendi aracımda da yaşıyorum)
Bu bilgiler yaklaşık 1 aylık sürede kendi aracımla ilgili giriştiğim Bixenon projesi ile ilgili topladığım ve öğrendiğim bilgilerdi.
Aşağıdaki cümle ise ülkemizde aydınlatma konusunda sözü geçen ustaların olduğu geceucusu adlı siteden bir alıntıdır;(Kendi görüşüdür birşey diyemiyorum,benim fikirlerim ise yukarıda yazdığım gibidir)
Led ampuller tek noktadan ışık verdiği için normal far reflektoru ve merceklerle uyumsuzdur. Özellikle merceksiz kullanımda önünüzü göremezsiniz. Mercekte ise xenon ampule göre oldukça başarısız aydınlatmaya sahipler.
Burada lumen değeri önemsizdir. Ne kadar yüksek ışık şiddeti olsada homojen ışık dağılımı olmadığı için sağlıklı aydinlatma olmuyor.