Gönderen Konu: Avensis T27 Bixenon Far Dönüşümü  (Okunma sayısı 19232 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 130000
  • Model Yılı: '14
  • 506 kere teşekkür etti
  • 898 kere teşekkür edildi
Ynt: Avensis T27 Bixenon Far Dönüşümü
« Yanıtla #60 : Nisan 24, 2017, 14:21:55 »
Demek şimşek efekti ve dikkat çekmek dediniz;

Alın size efektin kralı işte  :rofl: :rofl:

çift led 13200 lümen ve H9 modelide var...

Karşıdan gelenimi yakar yoksa bizim arabayı yakar orasını bilemiyorum  :rofl:

https://tr.aliexpress.com/item/Newest-110W-13200LM-CRE-E-XHP-70-LED-Headlight-55W-6600LM-H4-H7-H8-H9-H11/32760895043.html?spm=2114.49010608.4.2.KnwXQP
Gözünü açtın doğdun dediler,gözünü kapattın öldü dediler,bu ikisi arasındaki göz açıp kapamaya ise ömür dediler.(Hz.Mevlana)

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #60 : Nisan 24, 2017, 14:21:55 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 110000
  • Model Yılı: '11
  • 3 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #61 : Nisan 24, 2017, 19:49:26 »
Philips Diamond Vision vb. "modifiye halojen"lerin ömrü düşük oluyor. Bilgi için Philips'in sayfasından kontrol edebilirsiniz. (Aynı durum Osram'da da geçerli)
"İman, sadece Allah'ın varlığına inanmak değil, O'nun için herşeyi, her an yapabilecek kadar arzulu ve iradeli olmaktır." (Kierkegaard)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #62 : Nisan 24, 2017, 20:05:19 »
Philips Diamond Vision vb. "modifiye halojen"lerin ömrü düşük oluyor. Bilgi için Philips'in sayfasından kontrol edebilirsiniz. (Aynı durum Osram'da da geçerli)

Diamond Vision performans serisi değil, beyaz görüntü serisidir. Philips'in xtreme vision serisi performans serisidir, ve ömrü de osram gibi az değildir.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 506 kere teşekkür etti
« Yanıtla #63 : Nisan 24, 2017, 20:56:20 »
Bu arada konu ile alakası yok ama Bursa içinde bir hayli Avensis trafikte görüyorum T27 kasa özellikle.

Foruma üye olanlar en azından iki kere dıt dıt diye kornaya basında bari  :asikadam: birbirmizi tanıyalım arkadaşlar selamlaşırız en azından. :tamam:
Gözünü açtın doğdun dediler,gözünü kapattın öldü dediler,bu ikisi arasındaki göz açıp kapamaya ise ömür dediler.(Hz.Mevlana)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Gayrimeşgul
    • INSTAGRAM
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 99000
  • Model Yılı: '13
  • 684 kere teşekkür etti
  • 2110 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #64 : Nisan 24, 2017, 23:39:56 »
Bu arada konu ile alakası yok ama Bursa içinde bir hayli Avensis trafikte görüyorum T27 kasa özellikle.

Foruma üye olanlar en azından iki kere dıt dıt diye kornaya basında bari  :asikadam: birbirmizi tanıyalım arkadaşlar selamlaşırız en azından. :tamam:

Forum stickerı yapışık olanlar selam veriyorlar zaten  :islik: :islik:
intagram.com/tosicorolla16
youtube.com/kaankara

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 506 kere teşekkür etti
« Yanıtla #65 : Nisan 25, 2017, 00:17:36 »
Sticker out,horn in  :rofl: :rofl:

Mesaj Birleştirildi: Nisan 25, 2017, 08:44:53
Madem konumuz Bixenon dönüşümü ve aydınlatma üzerine gidiyor.
Son bir ayda öğrendiğim bazı şeyleri paylaşmak istiyorum sizlerle müsadenizle.

meşhur sitemiz Aliexpress veya Ebay üzerinde hepimizde bir led olayıdır aldı başını gidiyor.Afaki lümen değerleri ile bir çok kişinin hayran kaldığı ledlerin bir de daha objektif ve dökümanlara dayalı olarak biraz bilgi topladım.Ortaya çıkan sonuç ise bildiğimizden çok daha farklı.Kısaca özetleyim.

1-Aslında şu anda piyasada 2 tip led var araç farı aydınlatmasında kullanılan.
   Bunlardan ilki Lumiled diğeri Creeled.
   Lumiled teknoloji gereği daha ufak led çipleriden oluşan led sistemidir.
   Creeled ise genellikle 3-4 lumiledin yapacağı işi tek başına yapan ve daha güçlü aydınlatma ihtiyacı olan sistemler için kullanılır.
   Yani led tipi bir sis lambası için lumiled kullanımı yeterli olurken,kısa veya uzun far aydınlatması için creeled tercih edilmesi gerekebilir.

2-Bu ledlerin 3v,6v ve 12v altında çalışma şartlarına göre verdiği lümen yani parlaklık değerleri çok farklılaşıyor.
   Örneğin Lumiled işlemcinin 12v altında verebildiği maximum lümen değeri 800-1000 lm iken,aynı şartlar altında creeled işlemcinin verdiği lümen değeri max 1100-1200 lm olabiliyor.

3-Gelelim aliexpresste ve diğer bir çok türk sitesinde de olan arkasında meşhur gri aliminyum telleri olan ve soğutma yapıyor denilen R3 12000-13200 lümen ışık verdiği iddia edilen ledlere.
   Amerikada bazı kullanıcılar bu ürünleri almış kendi araçlarının kısa farlarına takıp kısa bir süre çalıştırmışlar ve hemen sonrasında kaputu açıp,lazer tip ısı ölçer ile hem aliminyum kuyrukların sıcaklığı ile ledin bağlı olduğu gövdenin başlangıcında yer alanın sıcaklığını ölçmüşler.
  Sıcaklığı emip soğutma yapması gereken kuyruğun sıcaklığı 36,5 derece iken,ledlerin başladığı kısmın sıcaklığı nerdeyse 67 derece çıkmış.
  Yani bu kuyruklar tamamen kandırmaca ve hiç bir işe yaradığı filanda yok arkadaşlar.
  Eğer illede led farım olsun diyorsanız kesinlikle arka kısmı fanlı olanlardan tercih edilmeli diye düşünüyorum.
  Diğer konu eğer bizim avensisler gibi uzun far yuvasına istesenizde fanlı led sığmadığı için mecburen kuyruklu ledlerden alıp takılabilir çünkü kısa fardaki gibi devamlı olarak çalışmayacağı için ciddi bir ısınma yapacağını düşünmüyorum.

4-Diğer konu verilen afaki lümen değerleri.9600-10400-12000-13200 lümen gibi değerler.
   Bunlar tahmin ettiğiniz gibi çok ciddi değerler.
   Yukarıda lumiled ve creeledlerin verebileceği maksimum değerleri yazdım.
   13200 lümen verdiğini iddia eden ürüne bakarsak her bir ledde sağlı sollu 2 adet cree led mevcut.Yani sağ ve sol farda toplam 4 adet cree led var.
   1200*4=4800 lümen eder.Şimdi 13200 değeri nerden çıkıyor acaba?
   Onuda söyleyim.
   Ledlerin çiplerini üreten firmalar bu lümen değerlerini ölçerken yaydığı maksimum ışık gücü için ölçüm aletlerini belli bir mesafeden konumlayarak ölçüm alıyorlar.Yani ölçüm cihazlarını ledlerin dibine sokupta lümen ölçümü yapmıyorlar.
   Ledler çalışma prensibi olarak çoğu zaman dibine ve yakın çevresine ışık veren şekilde ışığı dağıtırlar.
   Eğer ledin önüne mercek gibi ışığı toplayıp ve odaklayacak bir bariyer koymazsanız ledin ışığından verimli yararlanamazsınız.
   Kurumsal firmalara Osram ve Philips şu anda araç tavanında ve plakalıklar için ürettiği ledler için bile tepelerine ufacık mercekler koyarak ışığı daha kaliteli ve güçlü bir şekilde dağıtabiliyorlar ürünlerinde.
   peki afaki değerler nasıl çıkıyor onuda belirteyim!
   Ölçüm yapan akıllı arkadaşlar Lüxmetrelerini ölçüm yapacakları ledlerin dibinde birkaç tur attırarak ortalama alınan lümen değerlerini yazıp satışa çıkartıyorlar.Durum böyle olunca ledlerin parlaklık güçleri ile ilgili çok yüksek değerler çıkıyor.
   Çİnde bu ledlerin üretim ve pazarlamasını yapan öyle çok fason firma varmışki mesela İSpanyadan bir firma sipariş geçiyor aynı ürünün üzerine Autosled yazılıyor,başka bir firma sipariş geçiyor aynı ürünün üzerine FortiUSA yazılıyor.Feci bir pazar olmuş durumda yani bu led olayı anladığım kadarıyla.

Mesela Philips kendi ürettiği Lumiled Teknolojili Sis farları için(arka kısmı fan soğutmalı) kutunun üzerine 2400 Lümen yazmış iki far için.
   Zaten ürünün üzerindeki lumiled sayılarını hesaplayıp 800-1000 lümen değerleri ile çarpıp topladığınızda gerçekten bu değerleri yakalıyor zaten ürün.

Şimdi gelelim Kısa farlarında led kullanıpta hem memnun olan hemde memnun olmayan gruba.
Kısa farından mercek varsa memnun kalırsınız yukarıda yazdığım sebeplerden ötürü.Merceğe bir zarar vereceğini düşünmüyorum.
Ancak kaliteli bir xenondan daha iyi aydınlatma olmaz çünkü xenondaki genleşen civa gazı nedeniyle etrafına doğru ışık yaymayı severken led ise çalıştığı gibi en yüksek aydınlatma seviyesine ulaşır ve ön tarafına ışık yayar yani etrafa değil.
Kısa farında bu yüzden mercek olan kişiler led farlar ile farın tam olarak ön tarafını xenonlara göre bir miktar daha parlak görürken yan taraflarda bir miktar kayba uğrayabilirler.
Kısa farlarında xenon olanlar ise hem ön tarafı hemde yan tarafları daha homogen olarak görebilirler.(Bu durumu kendi aracımda da yaşıyorum)

Bu bilgiler yaklaşık 1 aylık sürede kendi aracımla ilgili giriştiğim Bixenon projesi ile ilgili topladığım ve öğrendiğim bilgilerdi.

Aşağıdaki cümle ise ülkemizde aydınlatma konusunda sözü geçen ustaların olduğu geceucusu adlı siteden bir alıntıdır;(Kendi görüşüdür birşey diyemiyorum,benim fikirlerim ise yukarıda yazdığım gibidir)

Led ampuller tek noktadan ışık verdiği için normal far reflektoru ve merceklerle uyumsuzdur. Özellikle merceksiz kullanımda önünüzü göremezsiniz. Mercekte ise xenon ampule göre oldukça başarısız aydınlatmaya sahipler.
Burada lumen değeri önemsizdir. Ne kadar yüksek ışık şiddeti olsada homojen ışık dağılımı olmadığı için sağlıklı aydinlatma olmuyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kilometre: 117000
  • Model Yılı: '15
  • 371 kere teşekkür etti
  • 132 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #66 : Nisan 25, 2017, 09:16:17 »
Bilgiler için teşekkür ederim abi. Xenonu bilmem ama benim yariste takılı olan p6 lumiledin halojenden en az 2 kat daha performanslı olduğunu söyleyebilirim. Hatta yan tarafların aydınlatması da halojenden iyi. (Arkası kuyruklu tip ve fan sesi biraz içeri geliyor maalesef ama rahatsız edici değil) Piyasa çok karışık gercekten. (Farlarım mercekli bu arada) xenon videolarda goruyorum. Cree olanlar ciddi anlamda iyi ama ben o kadarına gerek duymadığım için led tercih ettim. Gayet de memnunum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 506 kere teşekkür etti
« Yanıtla #67 : Nisan 25, 2017, 09:22:08 »
Bilgiler için teşekkür ederim abi. Xenonu bilmem ama benim yariste takılı olan p6 lumiledin halojenden en az 2 kat daha performanslı olduğunu söyleyebilirim. Hatta yan tarafların aydınlatması da halojenden iyi. (Arkası kuyruklu tip ve fan sesi biraz içeri geliyor maalesef ama rahatsız edici değil) Piyasa çok karışık gercekten. (Farlarım mercekli bu arada) xenon videolarda goruyorum. Cree olanlar ciddi anlamda iyi ama ben o kadarına gerek duymadığım için led tercih ettim. Gayet de memnunum.

Yunus günaydın bu arada.
Zaten fark ettiysen halogenlerden hiç bir şekilde bahsetmedim çünkü her şekilde hem xenon hem de ledler daha üstün aydınlatmada özellikle kısa farlar konusunda...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kilometre: 117000
  • Model Yılı: '15
  • 371 kere teşekkür etti
  • 132 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #68 : Nisan 25, 2017, 09:48:48 »
Evet abi fark ettim. Zaten şöyle bir şey de var. Bu işlemlerde ne kadar performans istenirse maliyet de o derece artıyor anladığım kadarıyla. Ucuz yöntemler ya düşük performans veriyor veya kısa ömürlü oluyor. Aslında en başında bi xenon farlı otomobil tercih edilmeli ya da ciddi bir bütçe ayırılmalı. Lümen olayında bu kadar yanıltıcı davranmak da esasen sahtekârlıktan başka bir şey değil. Forumun bu anlamdaki katkısı da gerçekten çok faydalı herkese paylaştıgı bilgilerden ötürü tekrar teşekkür ederim. (Özellikle başta @Bekir Uğur  YAVUZCAN (29160) @Kaan Kara (29002) @Mutlu Tekir (30216) ve ismini sayamadiğım destek olan tüm üyelere...)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 506 kere teşekkür etti
« Yanıtla #69 : Nisan 25, 2017, 10:14:34 »
Araç alınırken dediğin gibi en başta Bixenon veya Biled olarak alınmalı.
Ancak Biled olayında da özellikle uzunlarda çoğu firmanın aracında sıkıntı mevcut.
Hatta bazılarının hem kısa hemde uzunları problemlı (Yeni Passat Highline)

İHHS firması (Small Overlap testini yapan firma)son 2 yıldır araçların çarpışma testleri ile beraber araçların üzerindeki orjinal far ve ışık şiddetlerininde testlerini yapıyor bilginiz olsun.isteyen olursa incelesin.

Nerdeyse çoğu Biled araç aydınlatma testlerinde orta puanlar alıyor.
Henüz Good derecesi alabilen araç çok az...
Anladığım kadarıylada artık Bixenon sistemli araç çok üreyilmiyor 2016'dan bu yana.
Daha yeni bir aydınlatma sistemi olduğu için artık gelecek nesil araçlar muhtemelen bu sistemler üzerinden gelişecekler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #70 : Nisan 25, 2017, 11:31:31 »

Araç alınırken dediğin gibi en başta Bixenon veya Biled olarak alınmalı.
Ancak Biled olayında da özellikle uzunlarda çoğu firmanın aracında sıkıntı mevcut.
Hatta bazılarının hem kısa hemde uzunları problemlı (Yeni Passat Highline)

İHHS firması (Small Overlap testini yapan firma)son 2 yıldır araçların çarpışma testleri ile beraber araçların üzerindeki orjinal far ve ışık şiddetlerininde testlerini yapıyor bilginiz olsun.isteyen olursa incelesin.

Nerdeyse çoğu Biled araç aydınlatma testlerinde orta puanlar alıyor.
Henüz Good derecesi alabilen araç çok az...
Anladığım kadarıylada artık Bixenon sistemli araç çok üreyilmiyor 2016'dan bu yana.
Daha yeni bir aydınlatma sistemi olduğu için artık gelecek nesil araçlar muhtemelen bu sistemler üzerinden gelişecekler...
arkadaşlar bixenon biled terimlerini sanıyorum yanlış kullanıyorsunuz, benim bildiğim kadarıyla yanlışda olabilir kısa ve uzun aynı ampulün içinde olan ürünlere deniyor yani H4 gibi. yani yeni tip tek devreli ampuller bixenon ve biled olamaz.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 506 kere teşekkür etti
« Yanıtla #71 : Nisan 25, 2017, 11:58:05 »
Atilla bey "Bi" kelimesi araç dünyasına Mercek kullanımı ile giren bir terim diye biliyorum.

Yani tek merceğin içinde hem kısa hem de uzun far sistemi var.Merceğin diyafram hareketi ile kısa far bir anda uzun far ışık hüznesi çıkartıyor.

Eğer Yeni Kasa Aurisler gibi BiHalogen yani tek merceğin içinde hem kısa hem de uzun far devresi bildiğiniz halogen  ampul tarafından sağlanır.

Biled olayında ise aynı mekanizma tek bir led sistem üzerinden oluşur.

Farlarında kısa ve uzunun tek bir refraktörden çıkması nedeniyle Bihalogen terimi kullanılmıyor bildiğim kadarıyla...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #72 : Nisan 25, 2017, 12:10:38 »
Atilla bey "Bi" kelimesi araç dünyasına Mercek kullanımı ile giren bir terim diye biliyorum.

Yani tek merceğin içinde hem kısa hem de uzun far sistemi var.Merceğin diyafram hareketi ile kısa far bir anda uzun far ışık hüznesi çıkartıyor.

Eğer Yeni Kasa Aurisler gibi BiHalogen yani tek merceğin içinde hem kısa hem de uzun far devresi bildiğiniz halogen  ampul tarafından sağlanır.

Biled olayında ise aynı mekanizma tek bir led sistem üzerinden oluşur.

Farlarında kısa ve uzunun tek bir refraktörden çıkması nedeniyle Bihalogen terimi kullanılmıyor bildiğim kadarıyla...
Bekir kardeşim ben elektronikçi olarak bunun elektro mekanik olarak çok zor olduğunu tahmin ediyorum, aliexpess den ve bunun gibi sitelerden biled, bixenon aratıp ne olduğuna bakmak lazım. ben googledan aratıp bu kanıya varmıştım.

Mesaj Birleştirildi: Nisan 25, 2017, 12:23:39
biled bulamadım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • YB276
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 40000
  • 154 kere teşekkür etti
  • 190 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #73 : Nisan 25, 2017, 20:46:39 »
Uzunlara led taktim bende.Far ayari yapilabiliyor mu led farlara?Sonucta yeni ampul takildi.Halojenler bile cikarilip tekrar takildiginda far ayari yapilmasi gerekli diyolar.
2011 Toyota Auris 1.4 D-4D Comfort Extra Special Edition
Beni en çok çeken şey mazotun köpürmesi,dizelin çalışırken yaptığı sesi Anlayamazsınız. :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '17
  • 305 kere teşekkür etti
  • 312 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #74 : Nisan 25, 2017, 21:42:38 »
arkadaşlar bixenon biled terimlerini sanıyorum yanlış kullanıyorsunuz, benim bildiğim kadarıyla yanlışda olabilir kısa ve uzun aynı ampulün içinde olan ürünlere deniyor yani H4 gibi. yani yeni tip tek devreli ampuller bixenon ve biled olamaz.

Bi-xenon , Bi-Led , Bi-halojen 

Tek bir ışık kaynağından hem kısa hem uzun hüzme aydınlatma yapan sistemlere "Bi" takısı getiriliyor.
Corolla 2017 1.6 Advance 1.6 MDS

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #75 : Nisan 25, 2017, 21:49:08 »
Bi-xenon , Bi-Led , Bi-halojen 

Tek bir ışık kaynağından hem kısa hem uzun hüzme aydınlatma yapan sistemlere "Bi" takısı getiriliyor.
evet aynen öyle yani iki devreli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 150000
  • Model Yılı: '09
  • 125 kere teşekkür etti
  • 106 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #76 : Nisan 26, 2017, 12:14:00 »
Uzunlara led taktim bende.Far ayari yapilabiliyor mu led farlara?Sonucta yeni ampul takildi.Halojenler bile cikarilip tekrar takildiginda far ayari yapilmasi gerekli diyolar.
Uzunlara ayrı olarak yapılmıyor ayar galiba. Kısaları ayarlayınca onlar da ona göre ayarlanıyor bizim araçlarda. Sizde de öyle olabilir.
Corolla 1.4 D4D Elegant 2009 Siyah 127.000 km-158.000km
Auris 1.4 D4D Comfort Extra 2012 Beyaz 96.000 km
Hiçbir şeyi ben yaptım deme. Ele geçirdiğin tüm kaleler, kazandığın tüm başarılar Allah’ın bir lütfudur.(Kanuni Sultan Süleyman)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • YB276
  • Kilometre: 40000
  • 154 kere teşekkür etti
  • 190 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #77 : Nisan 26, 2017, 15:05:33 »
Uzunlara ayrı olarak yapılmıyor ayar galiba. Kısaları ayarlayınca onlar da ona göre ayarlanıyor bizim araçlarda. Sizde de öyle olabilir.
Uzun bölümünde üzerinde ayar vidaları var ama?
2011 Toyota Auris 1.4 D-4D Comfort Extra Special Edition
Beni en çok çeken şey mazotun köpürmesi,dizelin çalışırken yaptığı sesi Anlayamazsınız. :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #78 : Nisan 26, 2017, 17:53:13 »
Ampullerin burada uzmanı olan arkadaşlar var, isimler zaten yukarıda belirtilmiş, çok faydalı oluyorlar, bu konu da anlamlu, faydalı olacaktır.

"Bi" çift şeklinde anlam içeriyor ve "twin" 'den farklı. Bi; benzer iki farklı ürün şeklinde tanımlanabilir. Bir makinede Twin turbo; aynı boyda iki adet turbo, Biturbo; farklı boyda iki adet turbo.

Xenon ile (gerçek anlamda bir sistem) gece çoğu zaman sellektöre ihtiyaç kalmaz.

Anlamsız sellektörde genelde öndeki sürücüler şaşırdığından daha çok zaman kaybına yol açarlar, gerekmedikçe sellektör yapmamak lazım.

Led hızlı tepki süresi (fren lambalarında olumlu etkisi istatistiki olarak ortaya konmuştu) önemli bir avantaj. Ayrıca enerji verimliliği ve ömür açısından da. Bunun kaynağı da eneejisini ısı ike kaybetmemesidir, çünkü ledlerde flaman bulunmaz. Yalnız bu noktada neden soğutucuya (bahsi geçen ledlerin) ihtiyaç duyduğunu tam açıklığa kavuşturmak lazım.

Led alan olarak da far tasarımcılarına avantaj sağlıyor. Led eski bir teknoloji olmasına rağmen peki neden ön far aydınlatmada yaygınlaşmadı? Çünkü led teknolojisi son zamanlarda daha farklı yönde de değişti. Led, odak şeklinde ışığını yolluyor ampullere ise yayabiliyor. Ampullü sistemlerde reflektör ve mercek bu yayma görevini üstelmiş durumda. Led odaklandığı için, odaklanacağı açılar belirlenmiş çok sayıda led ve bir kontrol birimi ile görev görüyor. Bunun avantajı; karşıdan gelen sürücüyü rahatsız etmemek için belli ledleri kısıp/devre dışı bırakıp, belli ledler ile aydınlatma sağlayabiliyor. Yani önde bir sürü fener, bunlardan gerekli olanlar, belli sıra ile kapatılıp, açılarak aydınlatmaya müdahele edilebiliyor. Bu, viraj adaptif sistem için de kolaylık.

Xenon'un lede göre ısınma süresi gibi dezavantajları var. Xenon ısındıkça daha verimli çalışıyor (çekilen güçler karşılaştırılabilir). Ledde böyle bir süre yok, en azından insan gözünün farkedebildiği. Halojenler ise bu iki sisteme göre aydınlatmada belirgin şekilde geri kalıyor, yalnız bazı halojen olup aydınlatması tatminkar araç modelleri mevcut. Bunun karşılaştırmalı testleri vardı eskilerde yabancı bir sitede.
Aydınlatma kuvveti olarak xenon hala en etkili sistem olarak görülüyor. Bu fark daha çok uzunlarda oluyor. Zaten lümen olarak da bu ortaya konuyor.

Gece görüş sistemleri de bazı araçlarda kullanılıyor.

Bu arada "Mavi Işık" başlıklı bir konumuz da vardı, mavi ışığın göze etkileri, zararları üzerine. Linki bulan paylaşabilir.

Fae konusunda da detayların olduğu bir sayfamız; http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=35643.0

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 506 kere teşekkür etti
« Yanıtla #79 : Nisan 26, 2017, 23:30:09 »
Yeni gelişmeler var.

Bixenonları uygulayacak arkadaşımız İlker Bikeç ile bugün telefonlaştık.

Ayrıntısına girmeden anlatayım,farların kendisinin çok zorladığını çünkü merceğin takılacağı alanda hiç hareket kabiliyeti olmadığını 1-2 mm'lik boşluk kalan alandan bixenon merceği ancak geçirebildiğini söyledi.2009-2011 kasa avensislerdeki farlara göre makyajlı kasadaki avensis farlarının nerdeyse tamamen değiştiğini farların üzerinde gerçekten ciddi bir çalışılmışlık ve mühendislik olduğunu söyledi kendisi  :tamam:

Mercek olarak Yeni Hella kullanıldı.Sol far bitmek üzereymiş.
Ancak ampul ve balast olarak D3S ve D3 balast kullanıcam muhtemelen dedi.Çünkü 2016 ve 2017 model Audilerin nerdeyse bir çoğunda BMW'lerin ise bir kısmı artık D1S ampullerden D3S ampullere dönmeye başlamışlar.Sebep olarak ise Avrupada çok önemli bir madde olan içinde civa veya benzeri zararlı gaz bulundurmama nedeniyle çevreye zarar vermeme ve doğayı daha az kirletme sebebiyle bu ampuller tercih edilmeye başlanmasıymış.

Aydınlatma olarak hiç bir farkları yok tek farkları soğuk selektör denen olayda.D1S'ler soğuk selektörde D2S VE D3S'lere göre biraz daha hızlı ve keskin.
Ancak aralarındaki fark milisaniyeler ile ölçülen cinsten.

Eğer D3S balastlarıda farın içine sığdırabilirse içerde gizli olarak kalacak ve dışarıda görüntü kirliliği oluşmayacak.

Uzun farlara gelince onları HALOGEN olarak bırakıyoruz,çünkü kendi yorumuda bu ampullerin uzun farlarda kesinlikle daha iyi bir aydınlatam sağlayacağı yönünde oldu.

Gelişmeler oldukça yazıcam...