Emrah Bey ben hayatım boyunca hep benzinli atmosferik motor ve manuel araç sahibi oldum. Otomatik vites, turbo, dizel ve lpg kavramları benim literatürde yok. Otomatik, dizel ve lpgli araç ta çok kullandım ama hiç bir zaman satın almadım. Son 12 yıldır da toyota sahibiyim. 10 yıl e12 corolla, şimdi de avensis t27.
Eğitimim, mesleğim ve iş hayatım gereği de arabadan anlarım biraz. Yani manuel atmosferik ve benzinli araç seçimlerim bir tesadüf olmadı. Bilinçli tercihlerim oldu hep.
Şuraya bağlayacağım, herkesin bir araç kullanma stili ve beklentisi var. Ben de dizelden hiçbir tat alamıyorum. Dizel araç kullandığımda bir tuhaf hissediyorum. Mesela diyorsunuz ya rampada hızlanma olayı veya kalkış olayı, bana göre hiç önemi olmayan bir konu. Teknik olarak önemli tabi, bir kamyon sollarken sol şeritte sap gibi kalmak hiç hoş değil. Bu açıdan söylemiyorum. Şu açıdan hiç önemi yok, hiçbir arabam rampada hızlanamamazlık yapmadı. Öyle birşey zaten teknik olarak da çok mümkün değil, her araba hızlanır.
Buradaki olay tamamen kullanım stili ve beklentiyle alakalı bence. Yılların verdiği alışkanlıkla gelen ayağınızın gaza basma şekli bir anda değişti bu araçla. Dolayısıyla aracın size verdikleri de değişti.
Corolla ve avensiste kullanılan bu motor öyle boş, fasa fiso bir motor değil. Gitmiyor çekmiyor vb. yorumları da ben hiç yaşamadım, gayet iyi gidiyor, gayet iyi çekiyor. Amaaaa motoru ve aracı tanıyacaksınız, huyunu suyunu bileceksiniz. O zaman gerektiği yerde gerekli performansı verdiğini görüyorsunuz.
Beklentiler de farklı olabilir dedik. Mesela eğer sizin beklentiniz yeşil yandığında yandakini geçmek hatta üç boy fark atarak psikolojik bir tatmin sağlamaksa (nasıl bir tatmin sağladığını da hiç anlamadım şahsen) bu araçlar size uygun değil. Yine aynı şekilde rampa çıkarken yandakine fark atayım diyorsanız bu araçlar size uygun değil. Dedim ya benim öyle beklentilerim olmadı hiç. Ek olarak ani hızlanmaların aracın motorundan şanzımanına her parçasına zararı var. Orası da başka bir konu.
Şimdi bu durumda önemli olan sizin beklentilerinizin ne olduğu ve araç kullanma alışkanlıklarınızın değişip değişmeyeceği. Benim şahsi görüşüm; kendinize ve araca yaza kadar şans tanıyın. Araca alıştıkça, huyunu suyunu öğrendikçe yorumunuz farklılaşacaktır. Ha baktınız hala içiniz ısınmadı, alışamadınız, o zaman babanızın oğlu değil, satar, beklentilerinizi daha iyi karşılayacak bir araca yönelirsiniz

Şunun için söylüyorum, geçen sene avensisi aldığımda yokuşta kalkış bile yapamıyordum, yokuşta trafik durduğunda ecel terleri döküyordum:) Şimdi sağolsun o bana ben ona alıştık, ne yokuş ne rampa derdimiz var, birlikte dans ediyoruz yollarda. Acayip te keyif alıyorum ve bu keyif günden güne artıyor.