0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Şimdi merak ettiğim şu, eski arabam Corolla'da 1.6 motor 130 BG üretirken bu araba 1.5 motorla neden 75 BG üretiyor? Aynı teknoloji değil mi? Bu motor çok farklı galiba.
Pistonun yukarıya çıkması anında emme subabı Otto çevrimine göre daha fazla açık kalıyor. Bir miktar yakıt hava karışımı emme maniforduna geri dönüyor. Mantıken bir yanlışım yoksa; Atkinson çevrimli motorlar özellikle alt devirlerde güçsüz olmalı, fakat Otto çrvrimine göre bir miktar daha verimliliği yüksektir.
Atkinson çevrimli motorların sıkıştırma oranı düşük olduğundan alt devirlerde Otto çevrimine göre daha güçsüz diye biliyordum.
Ben teşekkür ederim.Grafikte, piston kolu açısı ile bu strokun nasıl değiştiği görünüyor Mutlu. Grafiğe göre; Atkinson'da krank daha aşağıda. Tam sıkıştırmaya piston en aşağıda iken başlamıyor, piston kolu kranka göre belli bir açı yaptığında(mesafe gittiğinde) başlıyor gördüğüm kadarı ile (Stdandart ve Atkinson çevriminin karşılaştırmalı çiziminde sıra ile 1 ve 4 numaralı pistonların hareketleri).
Yanlış görmüşüm pardon, fakat resimde bir terslik mi var? Atkinson resmindeki sıkıştırma oranı standartdakinden daha fazla. Halbuki sıkıştırma oranı daha az deniyor. Mesaj Birleştirildi: Mart 23, 2015, 19:12:59Şu gif açıklayıcı oluyor. tamam şimdi oturdu.Mesaj Birleştirildi: Mart 23, 2015, 19:18:15yalnız hem atkinson hem de otto kullanan motorlardaki krank-biyel kolu değişiyor mu? nasıl bir mekanizma kullanılıyor çevrimler arası geçilirken?
Yeni 1.2T motorda hem Otto hem de Atkinson çevriminin birarada kullanılması belki de bu iki çevrimin birbirine karşı avantajlarını kullanmaktır.
Yeni 1.2 T motorda her iki prensibin uygulanabilirliğini düşünemiyorum..? zira Atkinson Krank dönüş çapı Ottoya göre daha büyük.Yukarıda açıkladığımın şimdi kısmen tersini açıklayarak olaya farklı bir açıdan bakmanızı sağlayayım.Aslında Atkinsonda sıkıştırma oranı rakamsal olarak Ottoya göre daha fazla çünkü büyük çaplı Krank nedeniyle piston yukarı doğru daha fazla sıkıştırma alanı yaratıyor ama emme sübabı geç kapandığı için fakir karışım oluşuyor ve patlamanın şiddeti düşüyor. Fakir karışımı ottodaki gibi daha düşük sıkıştırarak patlatsaydı, ani ve sürekli start stoplarda çalışmama gibi problemler yaşanırdı.
2 günlük karma kullanım ortalama tüketimi. Yaklaşık 250 km. Daha alışamadım, bakalım nasıl olacak ilerde.