Gönderen Konu: Yaris Hybrid Test, Teorik ve Pratik bilgilendirme.  (Okunma sayısı 19181 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '15
  • 65 kere teşekkür etti
  • 127 kere teşekkür edildi
Yaris Hybrid Test, Teorik ve Pratik bilgilendirme.
« : Aralık 07, 2014, 21:45:39 »

Bu gün resimdeki aracı test etme imkanım oldu, 2009'dan beri kullandığım Corolla (Arkadaki siyah)  ile karşılaştırıp izlenimlerimi paylaşayım istedim :
Öncelikle test aracı sürekli dolaşıyordu, biz geldiğimizde de genç bir çift ağzı kulaklarında iniyordu, lunaparkta eğlenmiş gibiydiler :D Yanaşırken biz de bekliyorduk, hiç ses çıkarmadan park edip indiler araçtan. Sonra sıra bize geldi, bindik, izlenimlerimden önce 1-2 teknik detay paylaşayım. Burada yeterince bilgi var zaten ben farklı şeyler sordum :
Elektrik motorunun benzinli motorun krankına bağlandığını öğrendim.Böylece marş motoru görevini de bu motor görüyor. Ancak sadece elektrik motoru çalışırken dolayısıyla krank dönerken pistonlar da inip kalkıyor, bu bir miktar sürtünmeden dolayı güç kaybı oluşturur diye düşünüyorum. Zaten kişisel görüşüm bu araçlarda benzinli motorun sadece pilleri şarj etmesi gerektiği, elektrik motorlarının da tekerleklerde olması gerektiği yönünde. Böylece şanzıman gibi ağırlıklardan da kurtulmuş olunur ve senkronizasyon için uğraşmak gerekmez.
Ayrıca Benzinli motorunun sadece bu araç için üretildiğini öğrendim, ama vvt-i gene, o konuda problem yok.
Bu araca çeki demiri bağlayıp çekebilirmiyiz? dedim, bizce sorun yok çeker tabii ama büyük olmayacak karavan dediler.
Bu arada aküsünün 5 yıl garantili olduğunu, 10 yıl ömrü olduğunu söylediler, fiyatı da korkutucu değildi.
  Her neyse, gelelim sürüş izlenimlerine :
İç mekanı geniş aslında, Corolla ile aşırı bir fark hissetmedim.Ama bagajı küçük, bir de stepne koymuşlar o iyice küçültmüş. Biliyorsunuz artık tamir spreyi koyuyor, stepne koymuyorlar genel olarak.
Neyse,anahtarsız çalıştırma özelliği var, Start düğmesine bastık, gösterge ışıkları yandı, tamam çalıtı. Tabii çalışmadı, ses-seda yok öyle duruyor araba işte. Gaza bastık araba hafiften gitmeye başladı ama beklediğim gibi değil, elektrik motoruna ait bir vınıltı olur diye bekliyordum, hiç ses çıkmıyor sadece yol sesi geliyor, acaip bir sessizlik gerçekten. 50 km/h hıza kadar böyle gidiyor, yaklaşık 10 km gidermiş aküsüyle dediler. Sonra benzinli motor devreye giriyor ama ben çok anlayamadım doğrusu devreye girdiğini, yol gürültüsüne karıştı gitti ses. Sarsıntı falan da olmadı hiç anlayamadım devreye girdiğini? Ses konusuna gelelim, tam gazla giderken bile Corolla'dan çok daha az ses yapan bir alet yapmışlar, takdir ettim doğrusu. Japonların hastalığı olan lastik-asfalt sesi olayını da çözmüşler, onu da hissetmedim. Çok rahat bir yolculuk sunacak gibi, tabii kaymak asfaltında etkisi vardır diğer yollarda da denemek lazım. Forumda bazı arkadaşların yük altında motor sesinden bahsettiğini okumuştum, anlaşılan onlar artık rahata fena alışmışlar batmış diyelim :D Gerçekten de benim Corolla da çok sessizdir aslında, binenler öyle der ama ben orta-üst devirlerdeki sesinden rahatsız olurum mesela.
Bu arada ısıtmak için benzinli motorun çalışıp suyun ısınması mı gerekiyor diye merak etmiştim, radyatör yokmuş, her şeyi klima ile hallediyormuş yani aküyle ısınıp aküyle soğuyoruz. Bu güzel ve mantıklı tabii.
Frenleri biraz hassas, çabuk devreye girme eğiliminde ama kontrolsüz değil çabuk alışılır.
Direksiyon rahatlığı ve tepkileri Corolla'dan daha iyi bence, şehir içine daha uygun ve kıvrak.
Alırmıyım? Evet yeni Corolla ile yakın bir fiyat olduğu düşünülürse ben alırdım. Şu yeni yılın vergi oranları elektrikliler için biraz avantaj sağlarsa benimkini verip bunlardan alabilirim gayet mantıklı görünüyor. Bir de yerli Corolla'larda biraz kalite düşüklüğü sorunu var, o açıdan da avantaj olur diye düşünüyorum
Sorusu olanlar varsa kısa tecrübeden edindiğim kadarıyla yardımcı olabilirim.
(Bu yazıyı test köşesine yazayım dedim ama orada galiba sadece moderatörler yazabiliyor, konu açamadım)

Düzenleme:Başlık.

Toyota Club Türkiye

Yaris Hybrid Test, Teorik ve Pratik bilgilendirme.
« : Aralık 07, 2014, 21:45:39 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • power of honda
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '11
  • 26 kere teşekkür etti
  • 121 kere teşekkür edildi
Ynt: Yaris Hybrid - Corolla karşılaştırma
« Yanıtla #1 : Aralık 07, 2014, 21:54:19 »
Bugun bende test ettim içinin ferahlığı çoğu c sınıfında yok donanım güzel ,yol sesi standart,motor güven vermedi(teknik açıdan bilgim yok içsel diyelim ) 1hafta kadar düşüneceğim kafama yatarsa almayı düşünüyorum
Can yakıpta kalp kırma ey insanoğlu,seninde gülbenzin solacak birgün...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 50000
  • Model Yılı: '94
  • 272 kere teşekkür etti
  • 77 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 07, 2014, 22:19:27 »
Dün bende test ettim.inananın çok hoşuma gitti :) araca kusur bulmak çok zor yalnız yüksek süratte aynalardan çok ses geliryor onun haricinde çok güzel araç.benim test sürüşü yakıt ortalamam 6.2 litre oldu  :rofl:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 712 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 07, 2014, 22:20:07 »
toyota için çok önemli bir araba. bir çağın başlaması gibi denilmiş. radyatör , marş motoru gibi yenilikler var ama menzilin daha uzun olması şart. bir de plugin olmalı. evde şarj edip günü kurtarmalıyım.
yalıtım motor sesi yeni yarisde bana gerçekten az gelmişti. sanırım davlumbazları tam :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 272 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Aralık 07, 2014, 22:27:03 »
sakin kullanımlarda 3.5 litrelere düşebileceği söyleniyor.yol sesi yalıtımı gayet iyiydi bence

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • power of honda
  • 26 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Aralık 07, 2014, 22:47:05 »
Dün bende test ettim.inananın çok hoşuma gitti :) araca kusur bulmak çok zor yalnız yüksek süratte aynalardan çok ses geliryor onun haricinde çok güzel araç.benim test sürüşü yakıt ortalamam 6.2 litre oldu  :rofl:

hangi bayide test ettiniz

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 272 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Aralık 07, 2014, 23:05:04 »
Trabzonda test ettim :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • power of honda
  • 26 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Aralık 07, 2014, 23:06:28 »
Trabzonda test ettim :)
Bana biraz lastik sesi fazla geldide yolla mı alakalı merak ettim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Aralık 07, 2014, 23:12:44 »
Bende bugün test ettim.

Prius u çok kullanmıştım. Ama Yaris hybrid ilk defa kullandım.
Zaten bindim ve EV mod ve ekran güç ayarlarını yapmaya başladıgımda adam bi gariplik oldugunu sezdi.

Sonrasında araba hakkında görevli bana sorular sormaya başladı.

Klasik geyik testini yaptım biraz korkuttu, görevli abi senin araban ne dediginde Avensis deyince abi ondaki tepkileri beklemiyorsun degil mi diye espiri patlattı.

Ama ilk harekette Priustan daha az benzin kullanıyor. Priusta çok hafif gaza dokunuşlarda bile benzin destegi alıyordu.
40 Kmde CCyi açtım düzlükte yavaş yavaş arttırdım. 48 Km gibi benzinli motor devreye girdi.

Bayii deki bir çok insan akü ile gidebilecegi menzilin 1.5 Km oldugunu ögrenince ne gereksiz oldugunu duydum.
Ama İstanbul gibi şehirlerde bazen 1.5 Kmyi kaç saatte aldıgımızı ve bu süre boyunca motorumuzun sürekli çalıştıgını düşününce çok mantıklı bir şehir içi aracı oluyor.

Ama plug in hybrid Prius hala favorim.  ;)

Mesaj Birleştirildi: Aralık 08, 2014, 09:06:29
Hız limitlerine dikkat çekmek isterim.   :nija:
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dr. Driver
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 63 kere teşekkür etti
  • 384 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Aralık 07, 2014, 23:24:24 »
Ben de test ettim cumartesi günü benim çok hoşuma gitti. Donanımsal olarak çok güzel. Hala tam boy stepne var bu bağaj hacmini küçültüyor tabiki. Testte baya bi detaya kaçtım limitlerde test ettim. Başarılı bence.
Test bittikten sonra birkaç dk içinde kendi aracıma bindim. İnanın çok kötü hissettim. Direksiyonu vs o kadar iyi gelen auris bir anda gözümde çok eski geri kalmış bir araba gibi geldi :D

Aklımda bir soru işareti var benim sadece. Malum biri şehir içi biri uzun yol kullanımı için 2 araç alacak durumumuz yok birçoğumuzun. Uzun yolda gittiğimiz hızlara araç nerdeyse son devirde geliyor. Sürekli yüksek devirde çalışacak olan motorun kullanım ömrü veya uzun vadede yaratacağı problemler çok olmaz mı?
R1 35 
╚╬╬╬     Yolumuza Auris olmadan devam ediyoruz :(
  24 6   
Bu sene de şampiyon görelim sizi!! Beşiktaşk En Büyük Aşk

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Aralık 07, 2014, 23:31:07 »
Kullananlara soruyorum, sizce 1.6 auris mi yoksa hybrid mi? :)
Uzun yolda konforu nasıl olur sizce?
Bir de 1.5 lt lik motoru 2500 ve 3000 devirdeyken son hızı neydi 90 mıydı 100 müydü? Malum yaris 1.3 lerin sorunu 2500 devire 85-90 km de geliyor, 3000 devirde 100-105 km oluyor ve uzun yol için yorucu ve sesli bir deneyim sağlıyor. Yaris hybridde de böyle mi?

Bir de elektrik motorla başlıyor ve bu sırada benzinli motorun pistonları da hareket ediyor. Motor soğuk olacağından aşınmayı artırmaz mı bu durum? Bunun için sanırım 0w-20 yağ kullanıyorlardır diye düşünüyorum.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 65 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Aralık 07, 2014, 23:37:58 »
Benim gördüğüm bir devir saati yok.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • power of honda
  • 26 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Aralık 07, 2014, 23:38:33 »
Kullananlara soruyorum, sizce 1.6 auris mi yoksa hybrid mi? :)
Uzun yolda konforu nasıl olur sizce?
Bir de 1.5 lt lik motoru 2500 ve 3000 devirdeyken son hızı neydi 90 mıydı 100 müydü? Malum yaris 1.3 lerin sorunu 2500 devire 85-90 km de geliyor, 3000 devirde 100-105 km oluyor ve uzun yol için yorucu ve sesli bir deneyim sağlıyor. Yaris hybridde de böyle mi?

Bir de elektrik motorla başlıyor ve bu sırada benzinli motorun pistonları da hareket ediyor. Motor soğuk olacağından aşınmayı artırmaz mı bu durum? Bunun için sanırım 0w-20 yağ kullanıyorlardır diye düşünüyorum.
cvt şanzumanla böyle sorunlar yok

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
« Yanıtla #13 : Aralık 07, 2014, 23:39:02 »
peki 90-100 km hızın üstünde motor sesi duyuluyor mu çok? kullandığınız araçlara göre?
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • power of honda
  • 26 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Aralık 07, 2014, 23:41:37 »
90 100 arası  rahatız edici motor sesi yoktu ani gaza basmalar dışında

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dr. Driver
  • Model Yılı: -
  • 63 kere teşekkür etti
  • 384 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Aralık 07, 2014, 23:53:43 »
Gösterge grubunda devir yazmıyor. Elektrikten tamamen benzine geçme sınırında 120 km hıza ulaşıyor yeterli olabilir bu. Tamamen otomatik şanzıman barındırıyoryani normal cvtler gibi manuele alıp kendiniz vites değişimi yapamıyorsunuz. Ben sizin gibi çok uzun yol yapan birisine tavsiye etmek istemiyorum. Yukarıda da belirttim zaten çok uzun yol kullanımında problem yaratabilir mi diye düşündürdü beni araç
R1 35 
╚╬╬╬     Yolumuza Auris olmadan devam ediyoruz :(
  24 6   
Bu sene de şampiyon görelim sizi!! Beşiktaşk En Büyük Aşk

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Aralık 08, 2014, 00:00:18 »
@ Tayfun Kavasoglu

Size verilen yanlış bilgileri düzelteyim,

1- Elektrik motoru ile ilerlerken pistonlu motor dönmüyor.
2- Düz yollarda 40km/h ile yol alırken, benzinli motor sadece jeneratör görevi görürken, araç elektrik motoru ile yol alır.
3- Tam kapasite dolu pillerle, 40km/h ile 3.5km menzil vardır.
4- Soğuk havalarda ilk Startlarda, pilleriniz tam kapasite dolu olsa dahi, kaloriferi açtığınızda benzinli motor hemen devreye girer, kalorifer hala motorun sıcak suyunu kullanmaktadır. Euro4 norm motorlara göre daha kısa zamanda sıcak hava üretir zira euro5 norm motorlarda EGR vardır.

İlk kalkışlardaki benzinli motorun devreye girme zamanı, pillerin şarj durumuna göre farklılık göstermektedir.

Şehir içi kullanım ağırlığı olacak sürüşler için mükemmel bir araç.

Çok sık tekrarladığım şu bilgileri yinelemek isterim.

Gelecek 100 yıl motor teknolojileri

Hybrid (benzinli/diesel-elektrikli)
Tam elektrikli
Hidrojenli

http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=46891.500
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 65 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Aralık 08, 2014, 00:00:27 »
Uzun yol yapar bir sıkıntı olmaz da, sürekli otoyol ve hız limitlerini aşan bir kullanım stili varsa pratik değil tabii. Malum otoyol üst limit 140 !

Mesaj Birleştirildi: Aralık 08, 2014, 00:03:04
@Tekin Bozbey
Ben firma yetkilisinin yalancısıyım, bana verilen bilgileri bire bir aktardım buraya. Gerçekliğini bilemem tabii.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
« Yanıtla #18 : Aralık 08, 2014, 00:03:06 »
Uzun yol yapar bir sıkıntı olmaz da, sürekli otoyol ve hız limitlerini aşan bir kullanım stili varsa pratik değil tabii. Malum otoyol üst limit 140 !

100-120 km hızlar arasındaki rahatsızlık derecesini öğrenmek istedim o yüzden. :) 1.3 yarisimle basınca gidiyor ama, yol ve motor sesi var baya malum. aynısı hybrid için de geçerli mi ki? sonuçta 1.5 lt bir motor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Bir başkadır benim memleketim...
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 22000
  • Model Yılı: '05
  • 533 kere teşekkür etti
  • 165 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Aralık 08, 2014, 00:05:07 »
@Tekin Bozbey (21136) Abi bu Hybrid olayı diğer Corolla gibi modellere de eklenecek mi?
Şimdi Avensis 1.6 Elegant
97, 1.3 XE A/C, DÜPLÜ:) ( Eskiden )