0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Eğer verim artıyorya performans neden düşük kalsın?Shell firması Nitro yakıtına verim yakıtı deseydi, performansı düşük mü olurdu? Performance, Efficiency = VerimYakıtı optimum düzeyde yakarsanız optimum verim ortaya çıkar. Mesaj Birleştirildi: Ekim 08, 2014, 18:39:15Tabiki farklı hacim veya beygirlik motor için aynı tüketim değerleri olamaz. Konumuz aynı motordaki verim artışı.
ayrıca şunu sormak istiyorum, tork artışı yakıtla mı sağlanıyor ? yoksa motor mühendisliği ile mi ? yeni ve mekanik bileşenlerindeki aşınmaları asgari düzeyde yaşatacak teknoloji ile üretilmiş araçlar konu olduğunda, yakıtla sağlanıyorsa sahip olduğumuz araçların yıllar içinde giderek yakıt tüketimlerinin düşmesi gerekmez mi ?
aynı motorda aynı şartta aynı devirde güç artarsa yakıt neden düşmesin ? gaz ile 10 litre yakıyorum ama benzinin litresi aynı mesafeyi götürmek için yeterli oluyor. benzin daha performanslı bir yakıt. yani içerisinde daha çok hidrokarbon bileşiği var. haliyle içinde daha çok enerji depolayan bir yakıt türü ile veya verimi ile güç artarsa aynı iş için daha az enerji kullanmış olmuyor muyum ?
Doğru, tork artışı mekanik desteklidir.Ben o örneği şunun için verdim, aynı motorda ve aynı araçta Güç artarsa daha ekonomik olur.Yalnız bu güç artışını mühendislerin ne için planladıkları önemlidir, ekonomik aile arabası için mi? spor bir model için mi?Spor modelde güç artarsa tüketimde artar.
güç artışının ne için plânlandığı önemli değildir. ortada bir adet enerji kaynağı var. sadece önemli olan gücün en verimli kullanılacak düzeyde optimize edilmesidir. optimum noktadan az güç, performansı düşürür; gereğinden fazla güç ise performansı getirirken yakıt sarfiyatını arttırır. bu yüzden mühendisler de 120-130 hp yapabileceği bir dizel motoru 90-100 hp civarında tutar. beygir artışı, teknolojik gelişmeler doğrultusunda ekonomiden taviz verilmeyecek sistemler söz konusu olduğunda hayata geçirilir.
Ben bunu çözemedim abi, ekonomik aile arabasıda olsa, güç arttıkça bir araç nasıl daha ekonomik olur, her ne amaçla üretilirse üretilsin, 1.2 tsi , 2.0tsi dan ekonomikmidir? , 1.4vvti , 1.8vvti dan ekonomikmidir ? , 316 i , 335i den ekonomikmidir ? , yukarıda bahsi geçen motorların hepsi aile sedanlarında da kullanılıyor. üst model ve hacimler, alt model ve hacimlerin 2 katı güce sahip. Yer şey bir yana , camry 3.5 v6 , bir aile sedanı olarak, az yakıt tüketen ekonomik bir araçmıdır ? İster uzun yolda, ister şehir içinde, isterse uzun yolda boş vitese atınca rölanti tüketimi olsun.
Aynı araçta kullanılıyorsa 1.2Tsi 2.0Tsi'den ekonomik değilmidir?Sedan ile aynı aerodynami ve ağırlığa sahip olsa bile, sporluk adına 1.2Tsi'den farklı beygir alınır ve tüketim artar çünkü fazla besleme yapılarak sağlanır, ekonomi 2. planda kalır.
Bırakın bu işleri yauv, 5,2 şerokeye biniyoruz sanki yok 5 km uzun gitmiş yok az gürültü yapmış baya canınız sıkılıyor anlaşılan 1.4 arabada hepaz yaksa 00,1 kuruş az yakar hep gürültü yapsa 0,00001 db gürültü yapar neyin mücadelesi bu yani
Geçmişte karbüratörlü sistemlerde güç-performans arttıkça yakıt tüketimide artardı, Oysa günümüzde kullanmış olduğunuz araçlara bir bakın, ufacık hacimli motorlarda eski 2.0, 2.5 veya 3.0 motorların güçleri var ve yakıt tüketimleri 9L/100km'yi geçmiyor.Bunu sağlarken elbette yakıt karışımlarını ayarlayan ECU, CAM, basınçlı yakıt sistemleri, sensörler vs yanında artan yakıt kalitesinden faydalanılıyor.Ülkemizdeki yakıt oktanlarının diğer ülkelerdeki olmadığını söyleyenler sizlersiniz.Oysa bir motor ne kadar verimli çalışırsa o kadar ekonomi sağlar.Demekki verimi artıran bir yakıt aynı motorda daha ekonomik sonuçlar çıkarabilir, bu verim ve ekonomi fabrika değerinden bile daha iyi olabilir. (Toyota gerçekçi fabrika değerleri yayınlamaktadır ama bazı markalar için aynı şeyler söylenemez.)Bu bağlamda sürdürülebilir verim ve ekonomi konusu sadece ilk 100km ile sınırlandırılamaz, 10 bin veya katları yada en az 5 yıl sonra dahi aracınız fabrika tüketim değerlerinde kalabiliyorsa yakıt konusunda doğru seçim yapmışsınız demektir. Seydi arkadaşımızın fazla km yapmamış ve shell nitro kullandığı halde ilk çalışmalarda gürültülü çalışan motorun sebebini hala merak etmekteyim.!?Bu konudaki fikirlerinizi paylaşırsanız belki bir sonuca ulaşılabilir. Mesaj Birleştirildi: Ekim 08, 2014, 18:25:40Doğru, günümüz teknolojisine sahip motorlar 70 ile 90 km/h süratler arasında max. ekonomi sağlayabilmekteler ve neredeyse yakıt tüketmemekteler. Senin aracının yeni model olanının fabrika verisine baktın mı? 3.7L/100km oysa seninki için 4.2L/100km sanırım. Bu fark aerodynamiden oluşuyor olamaz, DPF varlığıda ekonomi sağlamaz, ama artırılan tork bu farkı çok rahatlıkla ortaya çıkartır.Bu da artan gücün ekonomi üretebileceğine güzel bir örnek teşkil eder.
lafa ne zaman gireceğini merak ediyordum:)))Mesaj Birleştirildi: Ekim 09, 2014, 01:45:11bunu bende mera kediyorumabi:)) yakıtı alalı 300km oldu seste bir değişim yok maalesef:(( depoyu yeniden doldurduğumda ses konusu netlik kazanır.
Sorun çözmek istersen abi bigün sanayide buluşalım pilav yeriz o arada ben sana yardimci olacak birilerini bulurum
shell yağ konusunda da ekol. Helix Ultra 5W-40, Mobil 1, Castrol Edgeden de ileri temizleme ve koruma sağlıyor. Ferrari yağı. Kardeşimin dizel arabası için bir siteden aldım. ABD'deyken de bunun eşdeğeri Pennzoil ultra kullanıyorum. Motor sessizliği, yakıt tasarrufu, temizleme gücü etkileyici. True diğer senteriklerden daha ucuz. Herhalde bilen pek yok. Saklı kalmış bir mücevher.
lafa ne zaman gireceğini merak ediyordum:)))
sercan düzceye geldiğmde adc de sende benden kurtulamayacaksınız:))))