0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
PO'nun yakitinda kayganlaştırıcı yokmu abi?
PO'nun web sayfasında olduğu açıklanmış. Aslında bütün yakıtlarda var, sadece miktarları farklıdır.
Totalle PO'da ayni yakiti kullaniyor diye biliyorum ama onlar aksini iddia ediyordu bi ara çok arastirmistim.
Bütün firmalar yakıtı tek bir yerden alıyor, farklılık katıklarda.Tanker şöförlerine katık elden veriliyor, tankere yakıt doldurulmadan, katkı şöför tarafından depoya konup üzerine yakıt alınıyor diye ya siteden biri anlatmıştı ya da bir yerde okumuştum.
Katkılar tamamen üretici firma tarafından konulup....
Bir ara PO V-Max deneyebilirsiniz. Hem ses hemde menzil konusunda karşılaştırın.
Katkı konma nerede nasıl yapılıyor? detaylı anlatırsanız bilgileniriz.
PO ya nedense mesafeliyim ama nedenini bilmyiorum:))) hazır yeri gelmişken TP hakkında ne düşünoyrunsuz abi?? türk petrolleri?
Ham petrol kuyudan çıkarıldıktan sonra boru hattı ile deniz kıyısındaki rafineri limanlarına gelmekte. Buradan deniz yolu ile üretici firmaların merkezlerine dağılmakta.Üretici firmanın eline ulaşan petrol ayrıştırılarak motorin,benzin v.b yakıtlara ham olarak dönüştürülüyor.Tüm üretici firmalar ayrıştırmadan sonra;SukülkükürtAromatik hidrokarbonlarOksijen Bileşikleri (metanol, etanol, izo probil ve bütil alkol, eterler)kurşunpotasyummanganbenzen veKendilerine has olan oktan ve yanma sayısı değerlerini belirleyen ÖZEL FORMÜL'ü (v-power ,ultra force, v-max, ultimate isimlerini veren) harmanladıktan sonra tekrar bayi rafinerilerine geri gönderiyorlar.Bayiye ulaşan petrol rafineride belli bir süre dinlendiriliyor.Bayi dağıtım aşamasında petrol ürünün içerisine sadece kendine has olan "Marker" maddesini katıp tankere doluma hazırlıyor. - Tanker sürücüsünün görevi Aracın ve kendi güvenliğini sağlamak, dolum ve boşaltım talimatlarına uymak, kaçak v.b kontroller ve aldığı yakıtın analiz raporunu takip etmek.Dolumu yapılan tankerden numune alınarak Türk Akreditasyon Kurumuna (kısaca TÜRKAK. dolum tesisinin içindedir) götürülüp Motorin veya benzin (95 - 97 ayrı ayrı ama motorin tek eurodiesel diye ayrım yok) ayrı ayrı analizinin verilen referans aralığında olup olmadığına bakılıyor. Uygunsa (ki şimdiye kadar uygun olmadığını görmedim) tanker sürücüsüne imza karşılığı raporlar,irsaliyeler,teslim aldım verdim gibi formlar verilip istasyonlara gönderiliyor.Not: Marker dediğimiz madde katkı değildir ve her üreticinin farklı değerlere sahip bir maddesidir. Petrolün menşeini belirlemede yani kime ait olduğunu belirlemede kullanılır. Petrolün kaçak olup olmadığı sadece marker değeri ölçülerek tespit edilir. EPDDK son zamanlarda istasyonlara baskın yaparak direk marker testi uyguluyor. Kaçak bulursa (bazı dolum tesisinde bu marker ı katmayı unutup gönderebiliyorlar) istasyon yetkilileri ve sahipleri orada tutuklanıyor ve istasyon mühürleniyor. (Yanlış hatırlamıyorsam namazgah total e böyle bir durum oldu) İşin dahada teknik detayları mevcut fakat tüm üreticiler bu detayları çok büyük özenle gizliyorlar. Sektörde çalışan biri olarak bu kadar bilgiye sahibim. Bizlerin bilmediği ve üreticilerin uyguladığı işlemler var.İnşallah bir nebzede olsa aydınlatabilmişimdir.
Akaryakıt firmaları tarafından eklenen katkılar farklılaştığı için, doğal olarak firmalar arası menzil farkı da ortaya çıkıyor. Her zaman için büyük ve güvenilir firmalardan şaşmamak lazım.Akaryakıt firmalarının yakıt tasarrufu adına yaptıkları çalışmalara ben pek inanmıyorum açıkçası. Kim malını daha az satsın diye Arge'ye para yatırır?
Toyotanın önerdiği firmaların dışına çıkmayı düşünmediğimden, hiç diğer firmalardan yakıt almadım, 3 - 5 ay kullanımla sorun yaşanacağını sanmam ama daha uzun süreli kullanımlarda daha fazla kükürt veya kurşun içeren yakıtlar nedeniyle motor ve egzost sistemlerinde tıkanma veya eksi derecelerde yakıtta donma yapabilecektir.Önerilen firmalar:PO, Shell, BP, Opet, Total
TP yi türkiyenin asıl petrol ofisi diye bilyorum onun için sordum
O anlamda sanırım PO
o konuda emin değlim abi...en son po doğan a satılmıştı ama tp devletin kendi firması diye bilyorum eski petlas gibi:)
TP'nin açılımı Türkiye Petrolleri. TPAO bünyesindeki bir şirket. Yani devlete ait ama bayi portföyü ne yazıkki çok kötü. Nerede kalitesiz, üçkağıtçı adam varsa ( mutlaka iyiside vardır ) bayi yapmışlar. Bu arada PO 2000'li yıllarda Doğan grubuna,oradan da 2013 itibarı ile OMV firmasına satıldı.