0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Yılın tümü orada yaşıyor olsa olmaz mı
Merhaba Arkadaşlar,Güzel konu. Ben yabancı uyrukluyum ve bu konuda bazı bildiklerimi paylaşmak isterim. Bu konuyu baya araştırmıştım ve son durum olarak şu şekilde bilgilere ulaşmıştım. Yabancı uyruklu olarak yurt dışından (ülke fark etmiyor) araç getirmek:1A - Yabancı plaka ile kullanılacaksa:- Trafik sigortası ülkeye girişte ödeniyor. (Yaklaşık olarak 250 TL - 6 Aylık)- Forumda araç ülkede 6 ay durabilir gibi bazı paylaşımlar olmuş. Bu konuya biraz açıklık getireyim: Süre sınırı hem araca göre hem şahsa göre konulmaktadır. Yani şahıs A şasi numaralı ve yabancı plakalı bir araçla ülke içinde maksimum 6 ay kalabilir. Bu süre en fazla 2 ay uzatılabiliyor ve bunun da cezası yaklaşık 750 TL'dir. 6 ay bittikten sonra bu aracı yurt dışına çıkarma zorunluluğu vardır ve aynı araç o sene içerisinde (6 Ay) aynı şahıs üzerine ülkeye sokulamaz. - Çıkış yolu olarak şunlar yapılabilir: a) Yurtdışında 2 adet araç alınacak ve biri ilk 6 ay kullanılacak ve diğeri ikinci 6 ayı. Ama bu durumda 2 araç masrafı artı orada güveneceğiniz birileri olması gerekecek ki bu da sakıncalı.b) Aracı galeriden alırsanız, galeriyle anlaşma yapabiliyorsunuz ve 6 Ay kullandıktan sonra aracı getirip değeri mukabilinde başka araç alacağım diye anlaşabilirsiniz. 6 Ay kullandıktan sonra gidip değiştirip yeni araçla giriş yapabilirsiniz.c) Bana daha mantıklı gelen üçüncü seçenekse aracı ilk 6 Ay kendi adımıza alıp ülkeye sokalım. Sonra hanımla aracı aldığımız ülkeye tatile gidip noterde aracı hanımın üzerine satış yapıp ülkeye tekrar sokmak. Bu durumda araç resmiyette el değiştirmiş olur ama sizi güvenilirlik sıkıntısından kurtarmış olur.1B - Yabancı plaka TR plaka ile değiştirilerek kullanılacaksa: (Bu durumdan sadece yabancı uyruklular yararlanabilir. Çifte vatandaşlar dahi yararlanamaz)- Bu seçenekte 6 ay sonra yurt dışına çıkma zorunluluğu yoktur. - Türkiye'de Turing teminatı diye bir şey var. Araç model yılına ve motor hacmine göre turing teminatı gösteriyorsunuz bankada. Para bloke ediliyor bankada. (Bloke edilen paranın vadesinden faydalanabiliyorsunuz bankada)- Genel olarak şunu söyleyebilirim. motor hacmi 1.6 üstüne çıkınca turing fiyatları uçuyor. - Bu şekilde size normal TR plaka veriyorlar. Sadece orta harfler MA - MZ yani misafir plakası oluyor. Örneğin 34 MB 295. TR plakadan hiçbir farkı olmuyor. Normal MTV yatırıyorsunuz, trafik sigortası yaptırıyorsunuz. Aynı zamanda Kasko da yaptırabiliyorsunuz.- Aklınıza tanıdık yabancı üzerine alıp kullanamaz mıyız diye soru gelebilir, maalesef bu şekilde yararlanamıyorsunuz. Çünkü ruhsatta bu aracı ruhsat sahibi ve birinci dereceden aile fertleri dışında kullanamaz diye kocaman ibare yapıştırmışlar. Çevirme olursa direk aracı bağlıyorlar.Türkiye veya çifte vatandaş olarak getirilecekse:- Yurt dışında resmi olarak 185 gün çalıştıktan sonra 1A'da yazılı şekilde araç getirebiliyorsunuz. Bunun da çözüm yolu olarak illaki yurt dışında çalışmanız gerekmez. Belirli "Hürmet" karşılığında size 185 gün çalıştınız diye rapor verecek ülkeler bulunuyor bunları biraz araştırın çok kolay bulabilirsiniz Gürcistan'la ilgili bildiklerim ise şöyle: Genel olarak araç bakımları yapılmıyor denecek düzeyde. Servisler yok denecek kadar az. İnsanlar araçlara değer vermiyor. Esas 3 şehirde araç satılıyor. Tiflis şehrinde bulunan araçlar biraz pahalı oluyor ama daha temiz oluyor. Batumidekiler hurda seviyesinde ve Almanya gibi ülkelerin çöplüğüne dönüşmüş. Amerikadan gelen araçlar ise daha çok Poti şehrindeki limana iniyor. Yani Poti şehrinde temiz bulabilirseniz daha iyi olur. Bu arada netteki fiyatlar biraz yüksek oluyor. Oraya gittiğinizde daha ucuza alabiliyorsunuz. Satıcılar biraz çakaldır dikkatli olmanız gerekir. Noter satış işlemi 190 TL gibi birşey tutuyor. Hemen de satış işlemi oluyor. Çok sıkıntı çıkarmıyorlar. Sarp kapısından geçtiğinizde türkçe bilen çok kişi olduğunu göreceksiniz. Benzin ucuz. Aldınız mı aracı fulleyin depoyu. Zaten çıkış girişlerde de aklınızda bulunsun sadece Türkiye içindeyken çok para ödeyeceksiniz benzine. Gürcistanda çok ucuz. Hesabınızı ona göre yaparsınız Gürcistan'a giden arkadaştan da inşallah daha detaylı bilgiler gelir. Sabırsızlıkla bekliyoruz
Mehmet Ali abi , mümkünse o olayı bana açıklar mısın , özelden de olabilir . Dün Erzurum'dan geldik , orada tesadüf olarak bir yıkamacıyla tanıştık (Altun su araç şımartma merkezi). Arabası Gürcistan plaka idi , tam da tahmin ettiğim gibi getirip kullanıyormuş , 6 ayda bir Gürcistan'a gidiyormuş , ama ilginç olanı 6 ayda orada kalması gerekirken , kalmadan gelmiş. Gürcistan'da rüşvet filan , işi yapmış , yaklaşık 1,5 yıldır biniyorum dedi . Araç : 2004 e320 cdi , 14000$
Mali abi evvel ki gün Dubai plakalı yeni Avalon gördüm.Bu Toyota ise bizim bindiklerimiz ne,bizimkiler Toyota ise o neydi dedim
Arkadaş Güristan'dan dönmedi mi henüz?
Abi Kırgızistan'dan getiririz getirmesine ama , 6 ayda bir gitmek zor iş , kara yoluyla gitsen çok uzun uçakla gidip gelsen oda çok para. Şirket var bizim orada , aynı şirket istanbulda da iş yapıyor. fark olmuyor galiba araba getirme konusunda. Biz de getirirsek LEXUS ls veya s class olabilir.
Benim şöylediğim yol herkesin yapabileceği yol değildir. Ancak iş yapanlar bunu yapabilir.
Bi sorum var..Aracı aldım 6 ay kullandım... 6 ay sonrada aracı götürdüm eşime sattım .. aracın kalması mı gerekıyo yoksa??Bu seneryo uygulanabilirmi?