Gönderen Konu: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 155472 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • 5 kere teşekkür edildi
Ynt: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #480 : Mart 30, 2010, 23:29:19 »
merhaba arkadaşlar. 2005 1,6 avensis marka aracımı yeni aldım. en kısa sürede 10000 bakımını yaptırmam gerekiyor. ben hangisi ince hangisi kalın falan pek anlamıyorum. tanıdık bi tam var onda yağını ve filtrelerini değiştireceğim. usta 10-40 yağ koyarız diyor. ben kitapçığa baktım, 5w-30 tavsiye ediyor. kararsız kaldım. hangisini önerirsiniz? şimdiden teşekkürler
Kitapçığın önerdiğini öneririm.
Kitapçığa bakmadan yorum yapan ustayı da önermem.
Ayrıca yeni bir avensis'e normalden kalın ve de  "yarı sentetik" olan yağ koymak günahtır bence bunu da belirteyim. Yerinizde olsam aracıma kılavuzda yazan numarada ve "tam sentetik" olduğu açıkça üstünde yazan (sadece "sentetik" değil, "sentetik teknolojili" değil) bir yağdan başkasını değdirmem bile.
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #481 : Mart 31, 2010, 06:37:01 »
benim de söylediğim bu ama farklı yorumluyoruz,  mesela siz odadaki klimanızı 25 dereceye ayarlarsanız , oda İstanbulda da 25 antalya'da da 25 olur , fakat Antalyadadaki  klima çok çalışır , odanın içindeki durum sabit kalır. Otomobilde ise bu ekstra yükü  fan motoru tam açık termostatla çok daha fazla çalışarak karşılayacaktır.

Sıcaklık hiç farketmez demiyorum , dıştan içe katmanlar halinde farklılık olacaktır bu gayet doğal , ama dışarısı 10 derece farketmişse bu, soğutma sistemi sayesinde içeriye belki 2-3 derece civarında yansıyacaktır.

Eftal hocam senin bahsettiğin sıcaklık, soğutma sıvısı sıcaklığı. Motor sıcaklığı bundan tamamen farklıdır. Senin bahsettiğin sıcaklığın 10 katı kadar bir sıcaklıktan bahsediyorum ben; motorun sıcaklığı. Bu ise etkilen iki önemli etken var; birinci derecede etkileyen şey; sürüş koşullarıdır, çok fazla etkisi olmasa da ikinci olarak iklim koşullarıdır.

Motor yağı sadece yağlama için değil aynı zamanda temizlik ve soğutma görevlerini üstlenir. Eğer sen radyatör sıvısının sıcaklığından bahsedeceksen; konu antifiz, rust-inhibitor (bunun tam olarak Türkçe karşılığı varmı bilmiyorum-pasa karşı koruyucu) veya benzeri sıvılardan sözetmen lazım.

Sürekli 2000 devirde kullanılan ile sürekli 4000 devirde kullanılan arabaların motorları aynı iken, ikisi arasında arasındaki sıcaklık farklı yüzlerce derece olabilir, senin bahsettiğin 90 derece bunun yanında hiçbirşeydir ;)
Denizlerin deryaların benki taşkın delisi
Ehli gönül muhabbetin benki şaşkın delisi
Benki kelamın yolcusu benki aşkın delisi
Beni benden alan almış kula mihnet eylemem

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • Araç: Corolla
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #482 : Mart 31, 2010, 12:01:51 »
Nasreddin Hoca misali aslında herkes biraz haklı :-[ kendi öne sürdüğü sürüş şartları açısından. Ben yazımı yazarken normal kullanım şekli aklımdaydı ama bunu pek açık belirtmedim. Yazılarımı mümkün olduğunca yanlış anlaşılmaması ve geri dönüşler olmaması için detaylı yazmaya çalışıyorum ama yine de açıkça belirtmediğim noktalarda konu uzuyor. benim de kabul ettiğim hususlar şunlar;

1- Aracınızı çok devirli ve/veya çok  atak kullanan biriyseniz, yağ filminin kopmaması için sizin de söylediğiniz gibi bir üst viskoszitede yağ koymayı   
    düşünebilirsiniz. Buna diyeceğim bir şey yok.

2- Normal devirlerde ve sakin süren biriyseniz, bulunduğunuz  şehire göre üst viskositeye geçmenin bir anlamı yok(benim konum özellikle buydu)  , tam tersine olumsuzlukları daha fazladır bence. Kitaba uyulmalı , motor üreticisinin önerileri ilk sırada bence.

3- Motor km si arttıkça daha kalın yağ kullanımı olabilir de olmayabilir de bence. Sarfiyat miktarına göre buna karar verilebilir ekonomik açıdan. Olumsuz yönüyse , muhtemelen bulunacak  kalın yağla beraber yağın W değeri de yüksek olacağından ilk çalıştırmalarda var olan bilinen olumsuzlukların daha da artacak olduğunu gözden kaçırmamak gerekir. Yani.. , biraz  kişisel ve duygusal bir konu :), her iki durumun da artı ve eksileri var teknik açıdan.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #483 : Mart 31, 2010, 13:34:47 »
O zaman şimdi tamam Eftal hocam, her konuda hemfikiriz :)

Yalnız son mesajında ki üçüncü maddeyi biraz daha açmak lazım. Modern motor yağlarının iki farklı visikotize değeri vardır (motor soğukken ki ve motor sıcakken ki yağ kalınlık oranları birbirinden farklıdır). Eğer W değeri düşükse ikinci değer daha yüksek (daha kalın da olsa) olsa da, soğukken yağ W değerine göre kullanılacaktır. Yani 5W-30 yağ soğukkenince ve sıcakken incedir ama 5W-50 yağ da piyasada bulunabilen bir yağdır; soğukken ince, sıcakken kalın bir yağa dönüşür

Bunu da tekrarlamış olalım ki, okuyacak arkadaşlarımız için yanlış anlaşılmalara neden olmayalım :)

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
« Yanıtla #484 : Nisan 07, 2010, 10:57:20 »
Merhaba arkadaşlar. Arabamı alalı 6-7 ay oldu az yol yaptım ( acemilikten yeni yeni kurtulduk ) aldığımda yağ seviyesinde biraz düşme vardı 1 lt kadar ekletmiştim . Şimdi sorularıma geçeyim yağı komple değiştirmeli miydim? Yağın değişmesi gerektiğini nasıl anlıyoruz ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #485 : Nisan 07, 2010, 14:21:19 »
Merhaba arkadaşlar. Arabamı alalı 6-7 ay oldu az yol yaptım ( acemilikten yeni yeni kurtulduk ) aldığımda yağ seviyesinde biraz düşme vardı 1 lt kadar ekletmiştim . Şimdi sorularıma geçeyim yağı komple değiştirmeli miydim? Yağın değişmesi gerektiğini nasıl anlıyoruz ?
Eski yağ tahlil edilmeden bilinemez. Bir önceki yağ değişiminden sonra, yağın kalitesi ve kullanım durumuna göre belli bir km (mesela 10000 yaptıktan sonra) değiştirilmesi gelenek olmuştur. Önceki sahibine ulaşamıyorsanız veya güvenmek istemiyorsanız hemen değiştirmenizde yarar var.
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Betonn
« Yanıtla #486 : Nisan 07, 2010, 23:11:26 »
bence arabanın sende yeni başlangıcı olarak tüm periyodiklerini baştan yapman iyi olur..
sabır suskunluk değil..işitilmeyen bir feryattır

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
« Yanıtla #487 : Nisan 10, 2010, 14:58:44 »
Herkese selamlar; verdiğiniz doğru bilgiler kadar yanlış anlaşılabilicek bilgilerde var.Yağ numara aralıklarının fazla olmasında polimer yaklaşımı bazı zaman doğru, fakat yağlama özelliğini kaybetmesi gibi bir durum söz konusu olamaz .20w-50 ve 15w-40 diğer yağlara göre en üst düzey yağlama özelliğine sahiptir diyebilirmiyiz? Hayır tabiki. Nitekim bir motor yağının görevinin en zor şartlarda test edildiği araçlardan olan Ferrari, Helix Racing 10w-60 kullanmaktadır, 10w-60 oldukça geniş bir aralıktır, böyle bir motorda yağlamanın bir an için aksaması yıkım olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #488 : Nisan 11, 2010, 08:25:02 »
Herkese selamlar; verdiğiniz doğru bilgiler kadar yanlış anlaşılabilicek bilgilerde var.Yağ numara aralıklarının fazla olmasında polimer yaklaşımı bazı zaman doğru, fakat yağlama özelliğini kaybetmesi gibi bir durum söz konusu olamaz .20w-50 ve 15w-40 diğer yağlara göre en üst düzey yağlama özelliğine sahiptir diyebilirmiyiz? Hayır tabiki. Nitekim bir motor yağının görevinin en zor şartlarda test edildiği araçlardan olan Ferrari, Helix Racing 10w-60 kullanmaktadır, 10w-60 oldukça geniş bir aralıktır, böyle bir motorda yağlamanın bir an için aksaması yıkım olur.

Beratcığım polimerlerle ilgili kısmı sanırım yanlış anlamışssın; bizim burada söylemek istediğimiz polimer oranı arttıkça yağın ne tam olarak W değeri gibi ne de ikinci değer gibi çalışmasıydı. Keşke mümkün olsa da motor sıcaklığını sürekli sabit tutacak bir sistem geliştirilse ve bizlerde tek numaralı yağlar kullansak.

Senin bahsettiğin örnekte de sorun aracın Ferrari yada başka marka olmasından değil, aracın normal araçlara göre daha yüksek devirlerde çalışabilmesinden kaynaklanmaktadır. Sana daha uç bir örnek vereyim birçok scooter veya küçük motosikletler 8.000~12.000 devir aralığında çalışırkenyarış motosikleri 18.000 devir düzeyine çıkabilmektedir. Eğer tek numaralı yağ kullanılabilse belki bu bahsettiğin araçlarda daha ince yağ (belki sadece 50 numara yağ - W değeri olmaksızın) kullanılacaktır ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #489 : Nisan 11, 2010, 15:44:16 »
Dun Walmart'ta yag/filtre kismini dolasirken tek numarali yaglara rastladim. 40, 50 numara.Acaba motosikletler icin mi bunlar Mehmet?
Oradayken Rotella T6 5W-40 dizel motor yagini inceledim, onay listesinde Caterpillar,Cummins,MB vs var ama SM oldugu icin benzinlide de kullanilabilir diyor.15-20 dakika oyalandim orada ama cesaret edip de alamadim.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #490 : Nisan 11, 2010, 16:23:30 »
Dun Walmart'ta yag/filtre kismini dolasirken tek numarali yaglara rastladim. 40, 50 numara.Acaba motosikletler icin mi bunlar Mehmet?
Oradayken Rotella T6 5W-40 dizel motor yagini inceledim, onay listesinde Caterpillar,Cummins,MB vs var ama SM oldugu icin benzinlide de kullanilabilir diyor.15-20 dakika oyalandim orada ama cesaret edip de alamadim.

Motosiklette de arabalarda da kullanılabilir, ama şu anda genellikle makinelerin hareketli aksamları için kullanılıyor. Tek visikotizeli yağlar aslında doğru seçildeği takdirde en verimli yağlamayı yapan çeşittir ancak motoru ve yağı sürekli normal çalışma sıcaklıklarında tutamadığımız için (kullanım sonrasında motoru sürekli stop edip yeniden çalıştırdığımız için) bu tip yağlar içten yanmalı motorlarda çok sağlıkllı değildir.

Düzenleme - Ekleme: Ayrıca üretici gerçekten güvenilir ve üzerinde benzinli araçlara göre olan sınıflandırma işaretlerini (senin belirttiğim "SM" gibi)bulunduruyor ise tereddüt etmeden alınabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #491 : Nisan 11, 2010, 23:29:53 »
Öncelikle dizel kullanıcıyı hedefleyen yağlarda deterjan oranı daha fazla olacaktır. (Dizel motor daha fazla kurumlandığı için) Bir de km beklentisi düşük olduğu için fazla lükse kaçmıyorlar. Onun dışında bildiğim kadarıyla fazla fark yok. Aynı maddeler ama oranlar biraz farklı. Temizlik amaçlı tercih edilebilir.
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #492 : Nisan 12, 2010, 19:25:12 »
Mehmet ve Ahmet arkadaslarim, cevaplariniz icin tesekkurler.Dun gidip Mobil 1 0W-40 aldim ve aksam karanliginda yagi ve filtreyi degistirdim. :) En son hava oyle karardi ki filtrenin girecegi yeri goremedim, el lambasini da bulamadigim icin fotograf makinasinin flasi yardimiyla filtreyi takabildim. Bir iki de resim cektim, birazdan eklerim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #493 : Nisan 13, 2010, 10:16:01 »
:) Karanlıkta yağ değişimi.. vay canına.. Ben daha aydınlıkta bile denemeye cesaret edemedim.
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #494 : Nisan 13, 2010, 12:07:14 »
yağı kendimiz değiştirdiğimizde çıkan yağı ne yapıyorsunuz arkadaşlar? Bazı benzin istasyonlarındaki yağ değişim istasyonlarına  götürsek herhalde değişim ücretine yakın para istiyorlardır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • Kan Grubu: A-
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #495 : Nisan 13, 2010, 12:41:42 »
yağı kendimiz değiştirdiğimizde çıkan yağı ne yapıyorsunuz arkadaşlar? Bazı benzin istasyonlarındaki yağ değişim istasyonlarına  götürsek herhalde değişim ücretine yakın para istiyorlardır.
soba yakan birine verin yaksın :)
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #496 : Nisan 13, 2010, 13:28:38 »
yağı kendimiz değiştirdiğimizde çıkan yağı ne yapıyorsunuz arkadaşlar? Bazı benzin istasyonlarındaki yağ değişim istasyonlarına  götürsek herhalde değişim ücretine yakın para istiyorlardır.
Kanunlara göre ücretsiz almaları lazım ama uygulama nasıl bilmiyorum. Atık motor yağı toplamak ile görevlendirilen kuruluşlar Türkiye'de maalesef amatörlere yönelik herhangi bir yönlendirme veya duyuru yapmıyor. Tamircilere verince bildiğim kadarıyla alıyorlar ki bu aslında iyi haber değil. Basit bir filtreleme işlemiyle görünüşünü düzeltip ucuza piyasaya sürme ihtimalleri var. Bu arada kullanılmış motor yağının son derece kanserojen olduğunu ve cilt temasından dahi mümkün olduğunca kaçınmak gerektiğini hatırlatmak isterim.
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #497 : Nisan 13, 2010, 13:47:31 »
Eline, emeğine ve karanlıkta görmeye çalışan gözlerine sağlık Ahmet :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #498 : Nisan 13, 2010, 20:36:33 »
API sınıflamasına göre  bir yağ  SL/CF  şeklinde tanımlanıyor. S benzinli , C dizel için ve bu S ve C den sonra gelen  harf ne kadar alfabenin daha sonlarına doğru olan bir harfse yağ o kadar üstün. Son yıllarda avrupalı üreticilerin çok motor geliştirmeleriyle beraber artık kendi istedikleri türde yağ ürettirip araca göre yağ satılır duruma gelindi. Burada da avrupa standardı ACEA daha çok belirtilmeye başlanmış.
Benim araç 1.4 d4d motorlu. Kitapçık API CF-4 ya da CF , ACEA B1 yağ kullanın diyor.  Burada bazı sorularım var.

1- ACEA'da da API de olduğu gibi ikinci harf-rakam büyüdükçe daha iyi yağ mı kullanmış oluyoruz. ACEA da A1/B1 , A3/B3, A3/B4 , A5/B5 gibi sınıflar var , biz dizelciler burada daha üstünü olarak hangisini kullanabilriz. Araç kılavuzu B1 diyor ama bu bir alt standart olabilir mi , kitapta bir açıklama yok, yani B3, B4 yağ varsa ve kullansam olur mu?
2- API CF-4 , CF den daha iyi mi demek?
3- Piyasada, sanırım Mobil yağ idi , avrupalı bir otomobil  için üretilmiş yağ görmüştüm , etiketinde A3/B3 ya da A3/B4 yazıyordu , API olaral sadece S sınıfı yazısı vardı , herhangi bir CF CE CD  falan yazmıyordu , bu biraz kafamı karıştırdı , yani bu firma API den dizel onayı almaya gerek mi görmemiş , sadece benzinli için mi onay almış anlamadım, bir firma neden böyle etiket basar?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #499 : Nisan 13, 2010, 20:56:02 »
Birinci adasim, ise baslarken hava yeni karaiyordu, hemen bitiririm diye dusunerek ise giristim, ama eldiven giy, anahtar bul,eski yagin damlaya damlaya tamamen akip gitmesini bekle derken hava kararmis.Bir daha nasipse gunduz vakti yapariz artik.Ders oldu.

Yag degistirme isi kolay bir is, saga sola kullanilmis yag sicrayip damlamadiktan sonra... Etfal Bey, buradaki oto malzemesi satan magazalar kullanilmis yagi kaydini tutarak ucretsiz aliyorlar, buyuk metalden yapilmis bir depo/tanker gibi bir hazneye bosaltiliyor.Birinci adasim Ahmet Bey'in dedigi gibi kullanilmis yag kanserojen ozellik tasiyor, o yuzden lateks/plastik eldiven kullanin deniyor.

Ikinci adasim Mehmet Bey kardesime de tesekkurler,  :)