Gönderen Konu: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 152281 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
Ynt: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #460 : Mart 21, 2010, 15:55:37 »
Turkay, senin icin en uygun yag 5W-40 tam sentetik, oyle gorunuyor. :) Mehmet'in de dedigi gibi Izmir gibi sicak bir yerde ve zorlu kul.lanimda 30 cok cabuk incelir.
Gercekten tam sentetik ise 15bin km cok bir mesafe degil. Haynes'in Corolla tamir kitabi sentetik de olsa hic bir yagi 50bin mil kullanmayin diye bir ifade kullanmis yag mevzuunda.Demek ki en asiri ust limit bu. :D
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • Kan Grubu: A-
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #461 : Mart 21, 2010, 16:08:18 »
oh be..artık öğrendim yağ mevzusunu az bir şey :) yine de tabii ki adam gibi bilmiyorum, ancak sayenizde aracıma yağ seçerken biraz daha bilgiliyim ;) teşekkürler ahmet abilerim ve mehmet abim ;) :alkis:
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '14
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #462 : Mart 22, 2010, 06:32:07 »
Önceki yağınıza fazla güvenmiyorsanız bence ilk değişim turunu yine 10000'de tutun ki motor temizlensin. Sonrakini 15000 yapabilirsiniz. Tabi bu benim fikrim. Kesin bir kuralı yok.

ahmet hocam,
daha önceki yağlarım, (toyota markalı yağ, mobil yarı sentetik, castrol magnatec). en son boşaltılan castrol magnatec ten açıkçası memnun kalmadım (ilk ve son kullanımım diyebilirim).

hava filtresini servis 10 bin kontrolünde temizse 20 binde değiştiriyor. dolayısı ile ben tam sentetik kullanarak peryodu 15 bine çıkarmayı ve tüm filtreleri ve yağı değiştirmeyi düşünüyorum.

2015 vw golf 7 1.4 comfortline (2018- ...)
2014 honda crv 1.6 elegant (2016- ... )
2011 toyota yaris 1.33 terra sporty (2012- 2018), 2011 toyota corolla comfort extra 1.6 d-vvti (2011- 2016), 2004 toyota corolla terra sedan 1.4 vvti (2007-2011)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #463 : Mart 22, 2010, 09:31:15 »
Olabilir tabi. Zaten hava filtresini değiştirmek kolay bişey. Kendiniz de yapabilirsiniz. Yağla birlikte değişecek diye bir kaide yok.
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #464 : Mart 26, 2010, 19:42:04 »
selam..arkadaşlar...aracım evet corolla hb 2002 model ve zavolli lpg li...fazla yağ yakıyor...hangi yağ önerilir acaba ...ustamın tavsiyesiyle mobil 1 10w 60 kullanmaya başladım ama..doğru tercih mi acaba..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2011 Auris 1.4 D-4D comfort extra MM
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B+
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #465 : Mart 26, 2010, 20:26:18 »
Merhabalar bugün servise 50,000 km yağ değişimi için gittim.servis yetkilisiyle biraz toyota orijinal yağ konusu hakkında konuştuk(diğer yağlardan farkı ve özelliğinin ne olduğuna dair bilgi aldım).Bana söylemiş olduğu şu (günahı boynuna) yeni versiyon toyota yağların içerisinde bor katkısınında olduğunu söyledi .
Sizce böyle bir şey varmıdır sizlerde duydunuzmu?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • BÜYÜK İZMİR BULUŞMASI :)
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #466 : Mart 26, 2010, 20:35:57 »
Bendede zavolli marka lpg takılı.neredeyse 10000 km yol yaptım hiç yag eksiltmedi.
Seviste ne marka yag koyduklarını hatırlamıyorum ama çok şükür ne yag nede su eksiltiyor nazar deymez inşallah :)
2002 corolla H/B 1,6 terra   iZMİR / Balçova

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #467 : Mart 26, 2010, 20:40:59 »
teşekkürler dostum...da şu ustana gittiğinde unutmazsan bi soruver bakalım...benimki 5000 km de inan ki 2 lt yağ eksiltti.....canımı sıktı bu sorun benim...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #468 : Mart 26, 2010, 20:46:11 »
Yetkili servisin faturası arabamda yarın yazarım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #469 : Mart 26, 2010, 20:48:03 »
şimdiden teşekkürler ...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Betonn
  • Kan Grubu: ---
« Yanıtla #470 : Mart 26, 2010, 21:04:11 »
5 30 yağı arkadaşım araabsına koymuştu şehiriçinde rahattı fakat ankara için yola çıkıp 180 180 giderken boluda durup da yağ kontrol etmesi büyük bir masraftan kurtardı...
yağ çubuğunun ucunda çeyrek parmak olduğunu görünce sırt üstü oturuyodum azkaldı demişti de çok gülmüştüm :)

Yasal Uyarı: Türkiye Cumhuriyeti Karayolları Trafik Kanununa göre otomobiller için azami hız sınırları, eğer aksine bir işaret belirtilmemiş ise; şehiriçi 50 km/saat, şehirlerarası 90 km/saat, otoyol 120 km/saat’dir.
sabır suskunluk değil..işitilmeyen bir feryattır

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 40000
  • Model Yılı: '16
  • 23 kere teşekkür etti
  • 62 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #471 : Mart 26, 2010, 23:21:20 »
5 30 yağı arkadaşım araabsına koymuştu şehiriçinde rahattı fakat ankara için yola çıkıp 180 180 giderken boluda durup da yağ kontrol etmesi büyük bir masraftan kurtardı...
yağ çubuğunun ucunda çeyrek parmak olduğunu görünce sırt üstü oturuyodum azkaldı demişti de çok gülmüştüm :)
5w-30 yağ koyalı 7500 km kadar oldu bir eksilme söz konusu değil ama 90-130 arası kullanıyorum bilmiyorum etiler mi?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '11
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #472 : Mart 26, 2010, 23:58:02 »
10/40 koyuyorlar seviste.Texaco  havoline markasıda herhalde yağın.İlk takıldıgında su eksiltiyordu.Su hortumlarının kelepçelrini sıktıktan sonra daha eksiltme olmadı.
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #473 : Mart 27, 2010, 08:35:43 »
Evet bende baktım 10/40, markası yazmıyor malesef.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #474 : Mart 27, 2010, 12:16:20 »
Erkan bey, mesajınızı ilgili bölüme taşıdım. Tanışma bölümünde kendinizi tanıtacağınız ayrı bir başlık daha açabilir misiniz?
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #475 : Mart 27, 2010, 21:22:51 »
Bir yağın normal çalışma viskositesinin , mesela  5W-30 yağında , W kısmındaki 5 i değil de 30 u kastederek şunu sormak istiyorum. Kullanma kılavuzlarına bakıldığında bu rakam neden bu kadar farklı veriliyor anlamış değilim.  Benim araç için 5W-30 önerilmiş ama aynı sayfada verilen viskosite çizelgesine göre  30 dan 50 ye kadar duruma göre kullanabilmek mümkün. Neye göre ne amaçla?

Buradaki 30 rakamı motorun normal çalışma sıcaklığında , o motor için üretici tarafından uygun görülmüş bir değer değil mi? Şimdi bu araba yazın İstanbulda çalışırken motor ortalama 90-95 derece sıcaklıkta çalışıyor da İzmir veya Marmarise gidince ve bu artarak 100-105  derecenin üstünde mi çalışıyor da biz 40 lık 50 lik yağ koyalım? Tabii ki hayır. Motor soğutma sisteminin ayarları değişmediğine göre motoru yine aynı sıcaklıkta tutmaya çalışmıyor mu? Belki birkaç derece farkediyordur o kadar. O zaman motor/yağ yine aynı sıcaklıklarda çalışacağına göre neden  yazın sıcak iklimde daha kalın yağ kullanalım deniyor bunu anlamış değilim ve  merak ediyorum. Bilen arkadaşların açıklamalarına şimdiden teşekkür ederim.

Kışın gerçekten soğuk iklimler için motor motorun normal kullanımda dahi  kolay kolay fazla ısınmadığı yerlerde hem ilk çalışma ve hem de normal sürüş esnasında daha uygun bir yağlama için daha ince yağları kullanmak mantıklı çünkü soğuk çalışma şartları için motor üstünde bir çalışan bir regülasyon devresi yok ( sıcak durumunda çalışan müşir ve fan gibi ).  O zaman , çok soğuk iklimlerde ve kışın ince yağ kullanmak mantıklı gözüküyor ama yazın sıcaklığın 5-10 derece fark ettiği bazı şehirlerimiz için farklı viskosite yağ kullanmak çok da gerekli değil gibi gözüküyor diye düşünüyorum. 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #476 : Mart 28, 2010, 13:55:06 »
İlk değer sizinde belirttiğiniz gibi soğuk havadaki yağlayabilme kabiliyetini gösterir. Bu nedenle ilk değer kesinlikle iklim şartları ile ilgilidir. Yani yağın tam yağlamayı yapabileceği en alt sıcaklığı göz önüne alarak (havanın düşebileceği en alt sıcaklık tahmin edilerek) W değeri seçilmelidir.

İkinci değer ise motor sıcakken çalışma koşulları için verilmiştir. iklim koşulları da bir etken olmakla beraber, en önemli faktör araç kullanım tarzıdır. ayrıca 90-95 derece diye belirttiğiniz ısı siznde sonradan açıkladığınız gibi soğutma sıvısının sıcaklığıdır. Motor ısısı bu değerin çok çok üzerinde olur. işteki yağdaki ikinci değer için en önemli belirleyici budur. Ama bu değerde söfere göre değişebilir; örneğim ben arabayı sürekli yüksek devirde kullanırsan siz ise sürekli düşük devirde kullanırsanız; normal olarak araçlarımız aynı bile olsa motor soğutma ve yağlama gereksinimi farklı olacaktır. Hava sıcaklığının ise buna etkisini, hava sıcaklığının insanlara etkisine benzetebiliriz; örneğin ortalama 20 derece olan bir sıcaklıkta mı daha rahat koşarsınız yoksa 40 derece sıcaklıkta mı daha rahat koşarsınız.

Kısaca W değeri; yağın soğuk havada akışkanlığını kaybetmediği alt değeri ifade eder. İkinci visikotize değeri ise yağ moleküllerinin aşırı ısıdan dolayı bağlarını kaybederek birbirlerinden ayrıdıkları yani sağlıklı yağlama özelliğini kaybettiği en üst değeri ifade eder.

Aslında W değerini mümkün olduğunca düşük almak, ikinci değeri ise mümkün olduğunca yüksek almak daha mantıklı gibi görünse de, bu iki değer arasının çok fazla olması polimer oranının artması dolayısıyla yağlama özelliğininde azalması anlamına gelir. Bu nedenle, bu iki değer arasından farklı mümkün olduğunca düşük tutarak, doğru visikotize numaralı yağları seçilmesi gerekmektedir.
Denizlerin deryaların benki taşkın delisi
Ehli gönül muhabbetin benki şaşkın delisi
Benki kelamın yolcusu benki aşkın delisi
Beni benden alan almış kula mihnet eylemem

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #477 : Mart 30, 2010, 21:04:33 »
benim de söylediğim bu ama farklı yorumluyoruz,  mesela siz odadaki klimanızı 25 dereceye ayarlarsanız , oda İstanbulda da 25 antalya'da da 25 olur , fakat Antalyadadaki  klima çok çalışır , odanın içindeki durum sabit kalır. Otomobilde ise bu ekstra yükü  fan motoru tam açık termostatla çok daha fazla çalışarak karşılayacaktır.

Sıcaklık hiç farketmez demiyorum , dıştan içe katmanlar halinde farklılık olacaktır bu gayet doğal , ama dışarısı 10 derece farketmişse bu, soğutma sistemi sayesinde içeriye belki 2-3 derece civarında yansıyacaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #478 : Mart 30, 2010, 23:06:22 »
merhaba arkadaşlar. 2005 1,6 avensis marka aracımı yeni aldım. en kısa sürede 10000 bakımını yaptırmam gerekiyor. ben hangisi ince hangisi kalın falan pek anlamıyorum. tanıdık bi tam var onda yağını ve filtrelerini değiştireceğim. usta 10-40 yağ koyarız diyor. ben kitapçığa baktım, 5w-30 tavsiye ediyor. kararsız kaldım. hangisini önerirsiniz? şimdiden teşekkürler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #479 : Mart 30, 2010, 23:21:16 »
Tahmin yürütmek imkansız zira termostatın çalışma biçimine bağlı. Yapılan yorumlar doğru bence. Soğutma sisteminde bir sorun olmadkça ikinci rakam ile iklimin ilgisi olmaması lazım. Eğer 30-40 ve 50 olabilir deniyorsa kanımca bu segmanların durumu ve motorun genel yıpranmışlığı ile değişebilir. Bir de tabi aşırı devirli kullanımda daha kalın yağ istenebilir. Ben şahsen 50 numara yağa çok gerekmedikçe sıcak bakmam.
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac