Gönderen Konu: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 152291 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
Ynt: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #420 : Mart 04, 2010, 19:39:31 »
2 ay önce yag desımı yapılmış ve 3000 km olmus daha.3000 km de bır yag degısımı yapıcak kadar zengınsenız bencede yaptırın yunus bey...
corolla comfort D4D 2007

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Shooting Star
« Yanıtla #421 : Mart 04, 2010, 19:50:00 »
Araç 4,2 lt yağ alıyor piyasada 50-60tl civarında orta kalide bir yağ bulursun (mobil,castrol vs.).Bunun zenginlikle pek de alakası yok bence bir söz vardır arabaya bakarsan oda sana bakar.Ayrıca araç VVT-İ bir motora sahip nasıl dizelde mazot kalitesi önemli ise burda da yağ önemli olandır.Ayrıca bakımları eksiksiz yapılırsa toyotanın en az 400.000km götürür sorunsuz halde.
ηєƒєѕ αℓмαк ∂єğιℓ∂ιя уαşαмαк !..
      5^ภ ๒เttเğเ אєг๔є 6 ๒คşlคг
              รђ๏๏tเภﻮ รtคг ©

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 500
  • Model Yılı: '19
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #422 : Mart 04, 2010, 19:50:51 »
ibrahim hocam açıkcası size katılıyorum, yağ değişeli 3 bin km oldu değiştirmeye gerek varmı sizce, değiştirmeyi düşündüğüm yağ filtresi, hava filtresi polen filtresini açıkcası temizleyip kullanmayı düşünüyorum çok kirli değilse ama yağ konusunda çok kararsız kaldım, ibrahim ve serkan hocam değerli görüşleriniz için tekrardan teşekkür ederim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #423 : Mart 04, 2010, 20:03:33 »
yunus kardesım 3000 km kullanılmıs yagıdegıstırmeye kalkarsan kı zaten garantı bıtmıs özel servıse gıdeceksın memnunıyetle degıstırırler kı basında da durmassan aracın uzerını tamamlarlar eksılen yagın ve sana degıstırdık derler :D ılk yazdıgım cevaptada oldugu gıbı gereklı fıltrelerı degıstırın veya temızlettırın ve 10.000 km arkanıza bakmadan toyota nın keyfını cıkarın :D söyle bır örnek verıyım sıze ; ılk aldıgımızda aracımızı 10.000 bakımı yerıne 15.000 bakımına göturduk kı arac dizel, servıstekı sorumluda dıger bakımımızı 25.000 km yazdı normalı 20.000 di :D nıye getırmedınız gıbı bır uyarıda da bulunmadı bıze :D rıca ederım yardımcı olabıldıysem önemlı olan az malıyet yuksem verım ıyı aksamlar yunuz bey...
corolla comfort D4D 2007

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #424 : Mart 04, 2010, 20:10:21 »
ibrahim hocam haklısınız tekrar teşekkür ederim. sizede hayırlı akşamlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Seni unutmayacağız Burak TOLGA
    • www.IMAN ILE TOYOTA'NIN KIMDE OLDUGU BELLI OLMAZ.com.tr
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 109000
  • Model Yılı: '12
  • 536 kere teşekkür etti
  • 508 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #425 : Mart 04, 2010, 20:15:51 »
   Yunus bey nerelerdesiniz,görünmüyorsunuz hiç? Normalde periyodik bakıma 3.000 km varken servisin,bakım periyodunu etkilememek için o değişimi yapmamaları gerekiyordu.Bakım öncesi veya sonrası km en fazla,taş patlasın 2.000 km geçebilir.Örnek vermek gerekirse;
   şimdi siz 17.000 km'de yağı değiştirdiniz demeyelim periyodik bakım yaptırdınız diyelim.Bir sonraki normal bakımınız 30.000 km'dir.Böylece periyodik bakımınızın zamanı değişmiş olacaktır.Bu durum garanti dahilinde ki aracın garantisini etkileyecektir... Sanırım Reis Lider'e gittiniz.Bakımınıza 3.000 km varken böyle bir değişim yapmamalıydı bence.
   Yunus bey Dörtnal Toyota'ya gidecekseniz eğer telefon açıp öyle gidin.Çünkü daha büyük bir dükkana taşındılar.Yeni adresi almadan gitmeyin. 312 278 59 69
Yalan doğrudan, karanlık aydınlıktan kaçar
Güneş yalnızdır ama, etrafına ışık saçar
Üzülme, doğruların kaderidir bu yalnızlık
KARGALAR SÜRÜYLE,KARTALLAR YALNIZ UÇAR

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #426 : Mart 04, 2010, 20:34:41 »
Özcan bey biraz yoğunluk vardı, kurum değiştirmek için sınavlara girip çıktım bundan dolayı forumdan biraz uzak kaldım. bundan sonra daha sık görüşme imkanımız olcak.Bu arada bakım konusunda söylediklerinizi göz önünde bulundurcam. teşekkür ederim. açıkcası yeni yerlerini bilmiyorum burdan öğrendim taşındıklarını.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Seni unutmayacağız Burak TOLGA
    • www.IMAN ILE TOYOTA'NIN KIMDE OLDUGU BELLI OLMAZ.com.tr
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 109000
  • Model Yılı: '12
  • 536 kere teşekkür etti
  • 508 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #427 : Mart 04, 2010, 20:38:12 »
Özcan bey biraz yoğunluk vardı, kurum değiştirmek için sınavlara girip çıktım bundan dolayı forumdan biraz uzak kaldım. bundan sonra daha sık görüşme imkanımız olcak.Bu arada bakım konusunda söylediklerinizi göz önünde bulundurcam. teşekkür ederim. açıkcası yeni yerlerini bilmiyorum burdan öğrendim taşındıklarını.
   Umarım sınavlarınız iyi geçmiştir.İstediğiniz kuruma geçersiniz.Yeni yerlerine taşındılar ve eski yerin iki katı büyüklüğünde.Mekanik,boya ve kaporta artık hepsi bir arada :) :)
Yalan doğrudan, karanlık aydınlıktan kaçar
Güneş yalnızdır ama, etrafına ışık saçar
Üzülme, doğruların kaderidir bu yalnızlık
KARGALAR SÜRÜYLE,KARTALLAR YALNIZ UÇAR

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 40000
  • Model Yılı: '16
  • 23 kere teşekkür etti
  • 62 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #428 : Mart 04, 2010, 22:17:37 »
Arkadaşlar aracım garanti kapsamında olduğundan iki ay önce 17 binde olan corollamın yağını bir yıl dolduğundan yetkılı serviste aracımın yağını değiştirdim servis 20 bin bakımına daha var demişti. ancak yağ filtresi değişmedi ve aracım şuan 20 bin oldu ve 20 bin bakımını yaptırcam sormak istediğim yağı değiştirmeye gerek varmı yada yağı değiştirmeden yağ filitresini değiştirdiğimizde yağ seviyesi azalacaktır üzerin, tamamlasak  olurmu birde yağı tamamladığımızda aynı yağ olmazsa bir sorun oluştururmu acaba. bu arada garanti bittiğinden 20 bin bakımını özel servise gideceğimden öncelikle sizin değerli yorumlarınıza göre hareket edeceğim. şimdiden hepinize teşekkür ederim
filtre değişmeden yağ değişmeleride başka bir olay herhalde.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Betonn
« Yanıtla #429 : Mart 06, 2010, 00:38:59 »
Araç 4,2 lt yağ alıyor piyasada 50-60tl civarında orta kalide bir yağ bulursun (mobil,castrol vs.).Bunun zenginlikle pek de alakası yok bence bir söz vardır arabaya bakarsan oda sana bakar.Ayrıca araç VVT-İ bir motora sahip nasıl dizelde mazot kalitesi önemli ise burda da yağ önemli olandır.Ayrıca bakımları eksiksiz yapılırsa toyotanın en az 400.000km götürür sorunsuz halde.
serkan a katılıyorum...zenginlikle bir alakası yok...
arabam servis bakımlı periyodikleri dahil...ama her periyodik arası bir kere benzin filtresi yağ filtre yapıyorum...aynı şekilde diğer arabamada...yağ arabanın herşeyidir bence...arkadaşlarım ve genel tanıdıklarım hep km beklerler servis için.10000-15000..bence kesinlikle....hiç gerek yok...
sabır suskunluk değil..işitilmeyen bir feryattır

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Betonn
« Yanıtla #430 : Mart 06, 2010, 00:42:31 »
Burda ve magnatec konusunda detaylı tartışmıştık. Marka bazında söylemek isabetli değil. Bir de formüller gizli, ve hem zaman hem coğrafyaya göre değişken. En iyiler nedir dersek şimdiye kadar ulaştığımız bilgileri özetliyorum: (Ürün ve sınıf olarak)

1- Redline Racing Oil ve Motul 300V benzeri ester tabanlı yağlar. (Fakat bunlar yarış yağları olduğu için içlerinde günlük kullanıma yönelik bazı katkılar eksik. Onlar tamamlanmalı)
2- Yukarıdakinin (hazır) günlük kullanıma uyarlanmış versiyonları..örnek: Motul E-TECH
3- Mobil 1 benzeri Polialfaolefin tabanlı yağlar. Amsoil'in de ürünleri genelde PAO bazlı. Fakat piyasada başka hangi marka?? Biraz izini sürmek zor.
4- Diğer tam sentetikler (Hydrocracked synthetics)
5- Castrol Magnatec (Muhtemelen içinde biraz ester bulunan yarı sentetik)
4- Diğer yarı sentetikler

Daha aşağısını (mineral veya madeni yağ diye geçer)  sakın kullanmayın. Mahşerde arabanız sizden davacı olur.
motosiklet te sürekli motul kullanırız ve tavsiye ederiz...fakat motorsiklet yağları biraz daha devir e yönelik zor şartlara dönük tasarlandığından bazı katkılar eksiktirde,aynen katkılarla da tamamlanabilir..diğer arabama 4 kutu motul ve 1 kutu bor koydum...
çok güzel !! :) tadından yenmiyor :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #431 : Mart 06, 2010, 01:16:05 »
motosiklet te sürekli motul kullanırız ve tavsiye ederiz...fakat motorsiklet yağları biraz daha devir e yönelik zor şartlara dönük tasarlandığından bazı katkılar eksiktirde,aynen katkılarla da tamamlanabilir..diğer arabama 4 kutu motul ve 1 kutu bor koydum...
çok güzel !! :) tadından yenmiyor :)
Arabaya motorsiklet yağı mı koydunuz???
Bence yapmayın  Kullanacaksanız Motul'un arabalar için olanını kullanın. Modifiyecilerde bulunabiliyor.
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Betonn
« Yanıtla #432 : Mart 06, 2010, 02:04:16 »
katkı kullanarak koydum ve gayet memnun kaldım..fakat pahalıya geliyor...arabanın viteste giderken rahatlaması,ve motorun çalışması ve sibop kontrolü için söktüğümde gayet güzeldi makinamın içi.aynı şekilde yaptığım kompresyon testinde 4.silindirimin diğer 3 üne oranla 0.5 kg/cm3 eksik çıkmasıydı...her motor yağı da arabaya konmaz..motosiklet motorunda da viskozitenin yanı sıra v motor twin makina veya sıralı larda,devirli veya daha çok tork a yönelik makinalarda kullanılan yağlar farklıdır...uygun olan yağı koydum fakat maliyeti yüksek...ayrıca motul türkiye dağıtım&pazarlama daki daha az detay geçiyim. :)işimden sebep tanıdığım bilgili bir kişiyle viskozite sıcaklık katkı bakımından uygun olan yağı seçtik..el elden üstündür diyerek hars diye alıpta 5100 hıııı race de iyi gidiyo iyi iyi diyerek koymadım ahmet abi  :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #433 : Mart 06, 2010, 13:49:27 »
katkı kullanarak koydum ve gayet memnun kaldım..fakat pahalıya geliyor...arabanın viteste giderken rahatlaması,ve motorun çalışması ve sibop kontrolü için söktüğümde gayet güzeldi makinamın içi.aynı şekilde yaptığım kompresyon testinde 4.silindirimin diğer 3 üne oranla 0.5 kg/cm3 eksik çıkmasıydı...her motor yağı da arabaya konmaz..motosiklet motorunda da viskozitenin yanı sıra v motor twin makina veya sıralı larda,devirli veya daha çok tork a yönelik makinalarda kullanılan yağlar farklıdır...uygun olan yağı koydum fakat maliyeti yüksek...ayrıca motul türkiye dağıtım&pazarlama daki daha az detay geçiyim. :)işimden sebep tanıdığım bilgili bir kişiyle viskozite sıcaklık katkı bakımından uygun olan yağı seçtik..el elden üstündür diyerek hars diye alıpta 5100 hıııı race de iyi gidiyo iyi iyi diyerek koymadım ahmet abi  :)
Ne yaptığınızı biliyorsanız sorun yok tabi. Aslında teorik olarak mümkün. Ama riskli iş. Tek bir yerde bile tavsiye edildiğini duymadım.
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #434 : Mart 06, 2010, 20:36:24 »
Aracımın en son yağ değişimi yaklaşık 8 ay / 6500 km önce 40.000 bakımında yapılmıştı. Yağ karardığı ve rölantide çok hafif de olsa dizelimsi bir ses gelmeye başladığı için orjinal filtresini de temin ederek yağını değiştirdim hafta içinde. 46.000 km'deki aracımın daha iyi koruma adına artık tam sentetik yağı hakettiğini düşünerek Mobil1 0-40 aldım :) Bakımlar ve ara kilometrelerdekiler de dahil olmak üzere daha önce 6 defa yağ değişimi yaptırmıştım. Motorun hiç bu kadar sessiz, rahat ve akıcı çalıştığını hatırlamıyorum. Eğer eksilme gibi problemle de karşılaşmazsam bundan sonra aracıma tam sentetikten başka yağ koymayı düşünmüyorum.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #435 : Mart 06, 2010, 22:02:06 »
Hayirli olsun Hakki, motor yagi marka ve viskozite secimini en iyi sekilde yapmissin. Sorunsuz gule gule binin.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #436 : Mart 06, 2010, 22:06:06 »
Sağolasın Ahmet.
Folgsamkeit macht frei...

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
« Yanıtla #437 : Mart 07, 2010, 21:41:42 »
Herkese selamlar;
Binek araca motorsiklet için tasarlanmış bir yağı koymak doğru olmayan bir uygulamadır ki, motor yağı üreticilerinin hepsinin binek araç pazarının motorsiklet pazarına göre çok daha büyük olduğunu düşünürsek, her türlü araç için birçok yağ mevcuttur.

Ahmet Bey'in dediği gibi en yüksek teknolijili yağlar 10w-60 viskoziteye sahip racing serisi sentetik yağlardır.
Motul iyi bir markadır ama en iyisi demek yanlış olucaktır.

Size magnatecin ne olduğunu çok net anlatmak isterim.
Magnatec=ilk çalıştırmada etkin koruma olarak lanse ediliyor değilmi?

Magnatec bir pazarlama stratejisidir.Bütün yağlar metal yüzeylere yapışan moleküller içerirler. *İlk çalıştırmadaki koruma tamamen yağın viskozitesine bağlıdır, moleküllerle alakası yoktur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #438 : Mart 08, 2010, 10:20:09 »
Herkese selamlar;
Binek araca motorsiklet için tasarlanmış bir yağı koymak doğru olmayan bir uygulamadır ki, motor yağı üreticilerinin hepsinin binek araç pazarının motorsiklet pazarına göre çok daha büyük olduğunu düşünürsek, her türlü araç için birçok yağ mevcuttur.
Ahmet Bey'in dediği gibi en yüksek teknolijili yağlar 10w-60 viskoziteye sahip racing serisi sentetik yağlardır.
Motul iyi bir markadır ama en iyisi demek yanlış olucaktır.
Size magnatecin ne olduğunu çok net anlatmak isterim.
Magnatec=ilk çalıştırmada etkin koruma olarak lanse ediliyor değilmi?
Magnatec bir pazarlama stratejisidir.Bütün yağlar metal yüzeylere yapışan moleküller içerirler. *İlk çalıştırmadaki koruma tamamen yağın viskozitesine bağlıdır, moleküllerle alakası yoktur.

Moleküllerle alakası var da. Manyetizma ile alakası yok (magna- manyetizma çağırıştırıyor) Moleküllerin polarlığı ile alakası var. Su ile yağın karışmamasının nedeni mesela bu. Metalin kristal yapısına uygun bir polarlık sergileyen bir sıvı metal yüzeyine daha iyi yayılacaktır. Yağlarda bu tip maddeler var. Magnatec kendi grubundakilere kıyasla (yarı sentetikler) bu katkılardan daha fazla içeriyor olabilir. Hepsi bu. Hokus fokus falan yok yani. Tam sentetikler kadar iyi olması da söz konusu değil.

Viskosite de tabi çok önemli. Çünkü soğukken yağlar çok kalın oluyor (bakmayın 5, 10, 0 gibi küçük sayıyla yazıldığına) Sıfır bile fazla kalındır. Ama diğerlerine nazaran çok daha iyidir. Soğukken ne kadar ince olursa tabi ki o kadar çabuk yayılır, hemen koruma altına alır.
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • 2005 Elegant
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 47000
  • Model Yılı: '05
« Yanıtla #439 : Mart 16, 2010, 23:23:11 »
arkadaşlar 97 xei model LPG'li aracımın yağ değişiminde usta motor yağı olarak mobil 10w-40 "diesel" yağ koydu.üstünde diesel yazması birşey değiştirmez dedi DIESEL yağ ile normal arasında fark varmı yoksa önemli olan viskositemi???