0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Anıl kardeşim senin arabanın kmsi mobil1 5w50 ye çok uygun, birdahaki yağlamada onu koymanı tavsiye ederim.
abicim yağ yakma zamanında 10 60 yağı çok düşünmüştüm ancak kırsal bir bölgede olduğumdan yağcılarda bulamadım. bakımları yaptırdığımız yerde en uygun yağ 5 40 idi. hatta mobilin 5 50 yağınıda bulamadım. yazın 10 40 magmatec kullanmayı düşünmüştüm. kışın ise mecburen 5 numara yağ koymak durumundayım. belki 10 numara yağ işimi görecektir ancak araba ve motor eski olunca soğuk çalıştırmayı riske etmek istemedim. burası merzifon, burada gece -25 derece soğuğu gördük. benimde gece işim olabilir..sonuçta yıpranmış bir motor olduğu kesin. 5 50 gibi tam sentetikleri kullanmak isterdim. 40 numara yağın motor fan açacak kadar ısındığında bile herhangi ses yaptırmaması bana yetti. ama yazın belki 5 numara ince gelebilir..birde şu durumu aydınlatmamız lazım. yağın iki numarası arasında fazla fark olmaması iyidir dedik. ozaman 10 60 yağ 10 40 dan daha kötü oluyor..birde API sınıflandırması var. ben castrol ile SL sınıfı yağı koymuştum. SN olan son teknoloji yağlarıda kullanmamız gerekmekte.. SL ile SM SN arasında bir seçim yapılması gerek
Anıl kardeşim iki numarası yakın yağlar iyidir kanısına nereden vardın?
Atilla amca benim araba 2012 model 1.3 cdti dizel Opel Astra.. 15bin km ilk bakıma gideceğim nasipse 10-15 gün içinde.. yağ olarak 5w30 mu yoksa 0w40 mı yada hangi yağı koydurayım.. tecrübenden ve tavsiyelerinden faydalanmak istiyorum Atilla amca.. saygılar..
Raif abi uygundur dayımda vvt-i'ında 5w30 kullanıyor memnun 140.000de araba..
Arkadaşlar bakımda aracıma Mobil 1 Esp 1 5 30 tam sentetik yağ kullandım.Önceki bakımda 10 40 koyulmuştu, fakat yeni yağ ile ufak bir değişim olduğunu hissettim ya da bana mı öyle geldi bilemedim. Gözlemlediğim etki biraz daha rahat gidiyor sanki yolda.
abim bu yazının ortalarında geçiyor. normalde asıl yağın 0 5 10 veya 20 numara olduğu söylenmiş. bu yağlar içerisine ısındığında kalınlaşması için farklı katıklar katılırmış.bu olayı diğer sitelerdede duymuştum , elbette katıksız yağ olmaz ama 0 60 gibi bir yağ 60 numara özelliğini göstermesi için içerisine daha fazla katık alması gerekecektir. elbette aynı miktarda yağlardan içinde katık yerine yağ olan daha uzun ömürlü olacaktır.. sentetik yağlarda durum nedir bilemedim. ama çift değerli yağların aslı bu katıklar.. sentetik teknolojisinde belki daha dayanıklı yağ olduğundan önemi kalmamış olabilir. ve belkide bu yüzden 10 60 veya 0 40 gibi aralar çıkmış olabilir. sentetik bu işi kalite standartında mümkün kılmış olabilir.
Atilla abicim tavsiyen için teşekkürler, Mobil 1'in 5 40 'ını kullansam olmazmı?
gayet tabi.
aynen devam diyosun, bende memnunum motorda herhangi bir değişik ses yok gayet güzel
ikinci numarası 30 olan yağlar yataklarda boşluk yapacak diye bişey yok. ancak motor zorlanırsa ve yüksek devirli kullanılırsa zararlı olabilir. kitapçıkta bu yazmaz ama yağ ısındıkça incelir. inceldikçe yağ filmi oluşturmaz.. ama bir motoru bitirmek öyle kolay değil. heleki toyotaysa..0 30 gibi yağlara ince diyebiliriz ancak şöyle bir durum var. eğer bu numaralı yağ mineral olsaydı sıcaklıktan daha fazla etkilenip çok incelecekti. ancak bugün sentetikler daha dayanıklı yağlar ve kolay incelmiyorlar. bu dediğim sitelerinde yazan sıcaklıktaki akışkanlık değeridir.Mobil yağlar belirgin şekilde araçların kilometresine göre sentetiklerini belirlemiş. 0 40 için yeni arabalar için demiş. bu yağ için bir internet sitesi 2003 den sonraki araçlar için demiş.. 5 50 numara ise motor ömrünü arttırmak için yapılmış. bu yağda sanırım biraz eskimiş motorlar için katkılarda var. 10 60 ise gerçekten çok yeterli değerlerde bir yağ. ancak yine sitede belirttiğine göre yağ yakan motorlar için ekstra koruyucu maddeler içeriyor. yağ sızıntısı yapmaması için kalınlaştırılmış bir yağ. mobil ile castrol 10 60 yağları aynı değil. castrol performanslı kullanılan motorlar için , çünkü 60 numara yağ motor ısınsa bile yağ filmi oluşturuyor. mobilde ise yağın kendinden çok katkısı olduğuna inanıyorum. kalın yağ da ince yağ gibi gerektiğinde kullanılmalı. mesela turbolu motorlada 50 60 numara yağ kullanılmamalı.her motora konulacak yağı ancak mühendis bilir. yağ kanalları ve toleranslar her motorda değişir. bu yüzden ilk önce motor üreticisinin yazdıklarını kullanmalarını önermemiz gerek. bazı istisnalarıda belirtelim ve bir standarta otursun.