Gönderen Konu: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 155262 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: C-HR
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 10000
  • Model Yılı: '24
  • 15 kere teşekkür etti
  • 25 kere teşekkür edildi
Ynt: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #2300 : Kasım 15, 2012, 14:55:55 »
Bence imkanı olanlar şurayı bir okusunlar, ders ders anlatmış.

http://www.bobistheoilguy.com/motor-oil-101/

Bu site tarihçesi eski, ve yanılmıyorsam mobil yağ geliştirmede uzman bir çalışan tarafından kurulmuş, ve daha sonra da devredilmiş. Yeterince güvenilir olduğunu düşünüyorum. İnce, kalın yağ konusunda zaten viskozite değerlerini vererek noktayı koyuyor. Motor normal çalışma sıcaklığı üzerinde 30 ile 60 numara yağlar arasındaki fark çok azalıyor mesela, tablolarda göstermiş. Ama özellikle ilk çalıştırmalarda yağın akışkanlığının önemini ve motor aşınmasına etkilerine güzel değinmiş. Güzel bir kaynak.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Model Yılı: '20
  • 253 kere teşekkür etti
  • 713 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2301 : Kasım 15, 2012, 15:08:14 »
Alıntı
İnce yağ motora zarar verir mi?
Burada dikkat edilmesi gereken nokta, aracın motoruna uygun ve araç üreticisi tarafından tavsiye edilen yağın kullanılmasıdır. Kullanılan ince yağ sentetik içerikliyse motora zarar vermez. Sentetik yağlar ince olmasına rağmen mineral yağlara göre çok daha dayanıklıdır ve performansı yüksektir.

diye bir bölüm var castrol sitesinde. http://www.castrol.com/castrol/faq.do?categoryId=73024007&contentId=6008642#5

bende aracıma 5 40 yağ koydum bir yağdan ne beklenirse herşeyi buldum bu yağda..

mercedes benz ise daha önceki formatta pdf şeklinde indirilebilir içerik sunuyordu ancak şuan herşeyi internete yığmışlar
http://www4.mercedes-benz.com/manual-cars/ba/cars/w212/tr/manual_base.shtml   bu sayfadan teknik değerler / işletme maddeleri.. / motor yağı  bölümünde amg araçlar için sadece 2 yağın konulabileceğini belirtmişler.  eski kullanım kitabında 40 numaradan az olmamak şartı ile standartları karşılayan yağlar konulabilir diye bir yazı vardı..

çok fazla para verilmeyecekse 10 40 benzinli araca en iyi yağ. eğer sentetik olacaksa 5 40 veya biraz araba yaşlıysa 5 50 olur. motor bittiyse 10 60 mobil yağ önerebiliriz.

yeni arabalarda yağ seçimi çok önemli olmayabilir. ancak 2. el arabada çok hayati öneme sahip. aslında sadece değişeceğini bilmeniz bile büyük birşey. ben ciddiyim, biz bugüne kadar motor içinde yağ olup olmamasına bakardık devam ederdik. ancak yağlar bozulur ve motor içini çamura çevirir. belli ömürleri vardır.. arabanın kullanım tarzı yağın ömrünü belirliyor. toyotada zaten zor koşullar altında yağ değişim süresini yarıya indirmiş.

motor yağını düzenli şekilde yağ filtresi ile değiştirip sabahları özen gösterirseniz motor sizi muhtemelen gömer :) sıfır almadıysanız ve pektabi km si düşürülmüş olduğu için içinde yıpranmış motorlar için katık bulunan koruyuculuk özelliği olan, uzun ömürlü motor yağı kullanmakta büyük fayda var.  sentetik yağa para vermek istemeyenler için 10 40 ideal..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2302 : Kasım 15, 2012, 15:10:55 »
Alıntı
İnce yağ motora zarar verir mi?

yok canım ne zararı, yağ yağdır sonuçta :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 80000
  • Model Yılı: '11
  • 110 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2303 : Kasım 15, 2012, 15:17:30 »
Rica etsem birisi bana bunu açıklayabilir mi? Aracın kullanma kitapçığında da tavsiye edilen yağ 0w30 ve 5w30 görünüyor. Fırsatım olucna tekrar bakacağım.

Paran varsa Japon, yoksa alman. :nija:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 15 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2304 : Kasım 15, 2012, 15:19:12 »
bulunduğun bölgenin iklim koşullarına göre değişir

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2305 : Kasım 15, 2012, 16:02:23 »
Buyrun castrolün kendi sitesinden aldım EDGE yağda 0w30 magnetechte 5w30 öneriliyor. Biz bu sene 5w40 koyduk bir sonraki yağ değişiminde yine 5w40 veya 0w40 olabilir...

Kırmızı ile işaretlediklerim dikkatin çekilmesi gereken yerler.

http://www.castrol.com/castrol/sectionbodycopy.do?categoryId=9041323&contentId=7074759

Dikkat ettiyseniz sondaki numaranın bir önemi yok 15w40 takinide 38 derecede almış  5w30unkinide 38 derece almış önemli olan "w"den önceki kısım inceldikçe kullanım alanı genişliyor 5w30 olan -29 ile 38 derece arası mesela.
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 15 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2306 : Kasım 15, 2012, 16:07:31 »
Bisikletin zincirini yağlıyormusun Ercü

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 395 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2307 : Kasım 15, 2012, 16:22:40 »
Bisikletin zincirini yağlıyormusun Ercü

Yazın yağlamıştım Kemal amca 20w50 vardı bodrumda onunla yapmıştımda kışın yetmiyor komple tinerle silip 5w40la yapıcam ses çıkartıyor hoşuma kaçmıyor bide karda arada vites kilitleniyor buz falan tuttuğu oluyor o yüzden ince yağ önemli bisiklette de :D
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 15 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2308 : Kasım 15, 2012, 17:51:14 »
Rica etsem birisi bana bunu açıklayabilir mi? Aracın kullanma kitapçığında da tavsiye edilen yağ 0w30 ve 5w30 görünüyor. Fırsatım olucna tekrar bakacağım.

ESP DPF'li araçlar için özel, tabi diğerlerinde de kullanılabillir ama yakıt ekonomisi özelliği olmadığı için ben tercih etmedim. 0w30 mobil 1 ile yola devam dedim, acea a5/b5 özellikli tam sentetik yağ.

Ne açıklanacak onu da anlamadım :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 80000
  • Model Yılı: '11
  • 110 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2309 : Kasım 15, 2012, 18:18:50 »
ESP DPF'li araçlar için özel, tabi diğerlerinde de kullanılabillir ama yakıt ekonomisi özelliği olmadığı için ben tercih etmedim. 0w30 mobil 1 ile yola devam dedim, acea a5/b5 özellikli tam sentetik yağ.

Ne açıklanacak onu da anlamadım :)

Mobil 1 ESP 5w30 forumda tavsiye edilmiyor fakat mobilin bizim araçlar için önerdiği yağ bu, aracın kullanım kitapçığında önerdiği yağda bu fakat forumda neden tavsiye edilmiyorda açıklanmasını istediğim şey buydu :)
Paran varsa Japon, yoksa alman. :nija:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 253 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2310 : Kasım 15, 2012, 18:47:00 »
kitapçık ve mobil doğru öneriyor. biz toleransı arttırmak için ikinci numarayı arttırmaya çalışıyoruz. kafaya takılacak bişey değil.
aslında benim 91 model arabam için mobil 0 40 yağ öneriyor.. buda ilginç tabi
arabada turbo varsa 40 numara yağ olmaz. mutlaka 30 numara olmalı . madem 0 numarayı kitapçık tavsiye ediyor sizde 0 30 koyun.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2311 : Kasım 15, 2012, 19:36:27 »
kitapçık ve mobil doğru öneriyor. biz toleransı arttırmak için ikinci numarayı arttırmaya çalışıyoruz. kafaya takılacak bişey değil.
aslında benim 91 model arabam için mobil 0 40 yağ öneriyor.. buda ilginç tabi
arabada turbo varsa 40 numara yağ olmaz. mutlaka 30 numara olmalı . madem 0 numarayı kitapçık tavsiye ediyor sizde 0 30 koyun.

turbolu arabalarda 40 no olmaz diye birşey ben duymadım aksine turboda sıcaklık çok yüksek (eksoz gazıyla çalışır) 40-50-60 çok rahat kullanılır nitekim f1 arabaları turbolu olduğu halde 10w60 yağ kullanıyorlar.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2312 : Kasım 15, 2012, 19:54:19 »
YASİN Ülkebay kardeşin verdiği linkte çok dikkate değer bir husus var , arabayı hangi iklimde kullanırsanız kullanın motor ortalama sıcaklığı değişmez ilk numara sabah ilk marşa basarken kolay motor dönmesini sağlar, motorun bazı noktaları çok sıcak olur diyor oda doğru mesela silindir cidarına yakın yerler çok ısınır. dolayısiyle ince yağ bu sıcaklıklarda kalın yağ kadar koruyamaz. o sitedede ful sentetik yağların daha kaygan daha koruyucu olduğunu belirtiyor.
size bir hikaye: adamın birisi resim sergisine gitmiş tablolara bakarken birinin önünde dikkat kesilip çık çık çık diye sesler çıkarmaya başlamış, yanına biri gelmiş ve ne o hemşerim beğenmedimi demiş ve ilave etmiş ben bu eserin ressamıyım demiş. ziyaretçide ben ayakkabıcıyım resimdeki adamın çizmelerinin kıvrımları yanlış olmuş şöyle şöyle olmalıydı demiş. ressam biraz düşündükten sonra haklısın hemşerim demiş, ayakkabıcı devam etmiş birde resimdeki adamın yüzünün gölge renkleri de düzgün olmamış demiş bunun üzerine ressam hemşerim orada dur çizmeden yukarı çıkma demiş!!!!
yani bisiklet zinciri yağlayan ercü de yağ üzerine doktora tezi yazarsa Allah toyota kullanıcılarının yardımcısı olsun.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 395 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2313 : Kasım 15, 2012, 23:47:23 »
YASİN Ülkebay kardeşin verdiği linkte çok dikkate değer bir husus var , arabayı hangi iklimde kullanırsanız kullanın motor ortalama sıcaklığı değişmez ilk numara sabah ilk marşa basarken kolay motor dönmesini sağlar, motorun bazı noktaları çok sıcak olur diyor oda doğru mesela silindir cidarına yakın yerler çok ısınır. dolayısiyle ince yağ bu sıcaklıklarda kalın yağ kadar koruyamaz. o sitedede ful sentetik yağların daha kaygan daha koruyucu olduğunu belirtiyor.
size bir hikaye: adamın birisi resim sergisine gitmiş tablolara bakarken birinin önünde dikkat kesilip çık çık çık diye sesler çıkarmaya başlamış, yanına biri gelmiş ve ne o hemşerim beğenmedimi demiş ve ilave etmiş ben bu eserin ressamıyım demiş. ziyaretçide ben ayakkabıcıyım resimdeki adamın çizmelerinin kıvrımları yanlış olmuş şöyle şöyle olmalıydı demiş. ressam biraz düşündükten sonra haklısın hemşerim demiş, ayakkabıcı devam etmiş birde resimdeki adamın yüzünün gölge renkleri de düzgün olmamış demiş bunun üzerine ressam hemşerim orada dur çizmeden yukarı çıkma demiş!!!!
yani bisiklet zinciri yağlayan ercü de yağ üzerine doktora tezi yazarsa Allah toyota kullanıcılarının yardımcısı olsun.

Kökten başlıyoruz işte işin mantığını öğrenerek Atilla amca. Ben castrolün sitesinde gördüklerimi söyledim ve bana mantıklı olanı söyledim yağ konusunda sanırım hiçbir zaman anlaşamayacağız. Siteye geldiğimden beri yağ konusunda zıtlaşıyoruz dikkat ettiysen :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2314 : Kasım 15, 2012, 23:53:10 »
Kökten başlıyoruz işte işin mantığını öğrenerek Atilla amca. Ben castrolün sitesinde gördüklerimi söyledim ve bana mantıklı olanı söyledim yağ konusunda sanırım hiçbir zaman anlaşamayacağız. Siteye geldiğimden beri yağ konusunda zıtlaşıyoruz dikkat ettiysen :)
   Ercücüğüm benim gibi 35-40 araba değilde 2-3 araba sen kendin olarak eskittiğinde Allah ömür verirse çok güzel anlaşacağız.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 395 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2315 : Kasım 15, 2012, 23:58:11 »
   Ercücüğüm benim gibi 35-40 araba değilde 2-3 araba sen kendin olarak eskittiğinde Allah ömür verirse çok güzel anlaşacağız.

Valla bilmiyorum ama sentetik yağ ve ince yağ için fikirlerim değişmez gibime geliyor ki yağ teknolojisi her zaman ilerliyor motoru öldürebileceklerini düşünmüyorum..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2316 : Kasım 16, 2012, 00:10:07 »
Valla bilmiyorum ama sentetik yağ ve ince yağ için fikirlerim değişmez gibime geliyor ki yağ teknolojisi her zaman ilerliyor motoru öldürebileceklerini düşünmüyorum..
  sentetik yağın üstünlüğünde seninle anlaştığımızı sanıyorum, ama ince yağ da kimse beni ikna edemez çünki çok şeyler yaşadım halada yaşıyorum, rav4 e 10w60 koyduktan sonra yeni sıfır araba almış oldum. böyle şeyleri inşallah yaşayacak ve göreceksin.

istanbula gelirsen bostancı sanayide özel toyota servisi var (E5 ten yani alt girişten gelince ilk sağ sokakta) sahibinin E12 sine ENEOS yağlarının mühendisinin israriyle nasıl 5w30 koyduğunu ve 10w40 la eksiltmesi olmayan arabanın nasıl yağ eksilttiğini sorabilirsin mesela.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 395 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2317 : Kasım 16, 2012, 00:21:46 »
  sentetik yağın üstünlüğünde seninle anlaştığımızı sanıyorum, ama ince yağ da kimse beni ikna edemez çünki çok şeyler yaşadım halada yaşıyorum, rav4 e 10w60 koyduktan sonra yeni sıfır araba almış oldum. böyle şeyleri inşallah yaşayacak ve göreceksin.

istanbula gelirsen bostancı sanayide özel toyota servisi var (E5 ten yani alt girişten gelince ilk sağ sokakta) sahibinin E12 sine ENEOS yağlarının mühendisinin israriyle nasıl 5w30 koyduğunu ve 10w40 la eksiltmesi olmayan arabanın nasıl yağ eksilttiğini sorabilirsin mesela.

Yağdan yağa farkediyor demekki Atilla amca dayımda castrol 5w30 kullandı 1 gram eksiltme olmadı mesela 2005 1.4

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 253 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2318 : Kasım 16, 2012, 01:57:10 »
turbolu araçlar için herzaman ince yağ tavsiye edilir. turbo motordan çok farklı bir ortam çünkü. çok daha sıcak ve çok yüksek devirli çalışıyor.
benzinli motor nasıl belli numara yağlar konulması için ayarlandıysa turbo için yağ kanallarıda ince yağa göre ayarlanmıştır.
ama 30 yerine 40 kullanmak turboyu bozacak diye bişey yok. yeterki yeterli ısıyı üstüne alabilsin..

eski bir motor ince yağı kaçırır. ince yağdan kastım 0 numaradır veya 5 numara olsun... çünkü yağ neredeyse sıvı gibidir. ama o motor o yağa göre yapılmamıştır. ısınana kadar subaptan kaçırır, keçeden kaçırır, eskimiş contadan kaçırır.. ayrıca ince yağa göre ayarlanmadığından yağ buharını daha çok çekecektir buda muhtemelen hava emişi ile yanma odasına gider..

bilemiyorum verdiğim linki incelediniz mi ? mercedes araçlarında standardını karşılayan HER yağın kullanılabileceği yazılmış. ancak farklılık sıcaklıkla ilgili.. elbette yağın kalite özelliğini unutmamış ve zamanla içine kül kaçar benzin kaçar yağı bozar denilmiş.. motor ömrünü uzatmak yağın kalitesi ile orantılı. demekki zor eskiyen bir yağ ile daha uzun süre yağ değiştirmeden gidilebilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 15 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2319 : Kasım 16, 2012, 10:01:14 »
motorun bazı noktaları çok sıcak olur diyor oda doğru mesela silindir cidarına yakın yerler çok ısınır. dolayısiyle ince yağ bu sıcaklıklarda kalın yağ kadar koruyamaz. o sitedede ful sentetik yağların daha kaygan daha koruyucu olduğunu belirtiyor.

Atilla Bey ben yazının hepsini henüz bitiremedim, 107'de kaldım, ama o sayfaya kadar ince yağ koruyamaz gibi bir ibare görmedim ki, yazan kişi bilakis tam aksini iddia ediyor.

Hatta 107'deki tabloya bakarsanız, yüksek sıcaklıklarda 30-40-50-60 numara yağların viskoziteleri arasındaki farklar neredeyse yok, 1-2 oynuyor. Mertebeyi de şöyle düşünebiliriz, 25°C'de 100 viskozite değerine sahip olan 30 numara yağ, 100°C'de 10 değerinde (birimler galiba cS, emin değilim). Aynı yağın 150°C'deki viskozite değeri 2.9, 60 numara yağınki de 3.7. Yani aslında kalın bildiğiniz yağ, motor sıcaklığında o kadar da kalın değil. Özellikle ilk çalışmalara vurgu var, çünkü yağ ortam sıcaklığındayken bal kıvamına yakınsa bunun pompayla motora gönderilmesi daha zor oluyor, daha geç gidiyor. Bu iş biraz kalp krizi hissedildiğinde kanı inceltmek için aspirin içmeye benziyor, sıvı dolaşsın ki görevini yapsın. Sıcaklığa geri dönelim, yüksek sıcaklıklarda yine ince ve kalınlıktan bağımsız olarak parlama noktasını dikkate almak lazım, local olarak aşırı ısınmalar varsa X yağı 160°C'de yanıp, Y yağı 209°C'de halde dayanıyorsa işte esas avantaj burada ortaya çıkıyor. Marka bağımsız örnek vereyim, 0w30 yağ parlama noktası 226°C, 5w40 yağ parlama noktası 193°C. Şimdi 40 numara yağ diğerine göre eksiltmez ve daha iyi korur diyebilir miyiz?

ACEA standartlarına bakarsak, yağların yüzeye tutunma ve sıyrılma dirençleri gibi değerler var, ve bu değerler viskoziteden bağımsız. Sonuçta yağın özelliklerine (teknik dökümanlarına) ve karşıladığı standartlara bakmak lazım, diğer türlü kalın/ince diye genelleme yapmak insanı yanıltabiliyor. Yağın özeline bakmak lazım, firmadan firmaya formülden formüle değişiyor bu. Tabi bu koşullar bu işe dikkat eden ilgi gösteren kişiler için geçerli, bizler de zaten bunun için bu konuda görüş alışverişi yapıyoruz diye düşünüyorum.

Bu durumda özet geçersek, benim şimdiye kadar kafamda oluşan şunlar:

Üreticinin tavsiye ettiği standartlara dikkat edilecek.
Motor aşınması %90 ölçüde ilk çalıştırmalarda ortaya çıktığına göre, soğukta veya normal sıcaklıklarda akıcılığı en fazla olan yağ öne çıkıyor.
Motor içi zorlanmalarında ve lokal sıcaklık artışlarına karşı parlama noktası yüksek olmasına dikkat edilecek.
Yağın cinsine dikkat edilecek, tam sentetik ise daha uzun ömürlü, sık değiştirilecekse ekonomi amaçlı yarı sentetik yağlar yukardaki şartları karşılamak koşuluyla kullanılabilir.

Bir yanlışım var ise affola, lütfen düzeltin.