Gönderen Konu: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 152296 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 5000
  • Model Yılı: '20
  • 6 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
Ynt: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #1940 : Kasım 12, 2011, 12:39:17 »
    Yabancı forumlarda bir hayli şeyler tartışılmış bu yağ ve standartları, dereceleri  v.s. hakkın da ( sanırım en ilgi çeken konulardan birisi motor yağları ve katkı maddeleri   )  Ve yazanlar arasında konu da uzman  kişiler de var.  Anladığım kadarı ile 0w ya da 5w;  yani yağın soğuk hava için incelik birimi Toyota, Honda, Ford, VW   v.s. gibi ağır markalar için (standart kullanımlarda ) fabrika değerleri farklılık gösteriyor. Türkiye de ben dâhil bizim yaptığımız gibi şu dereceli şu yağ her araca iyidir olayı yok. 
   Anlattığım sebeplerden dolayı bu ağırlığı olan markalar, teknolojilerini kullanarak ürettikleri kendi  motorların da en yüksek standardı yakalamak için bazı incelik dereceleri ve fabrikada hazırlanmış gerekli  katkılar ile üretilmiş özel motor yağlarını tavsiye ediyorlar.  Ve araç ile aynı marka altın da piyasaya veriyorlar ( Türkiye de ki gibi sadece servisler aracılığı ile de değil).  Ford un, Honda nın bile kendi markalarının özel yağlarını piyasada satılmasına ( Amerika) ben şaşırmıştım.   Türkiye de Honda yağ yok sanırım.
   Tüm bu sebeplerden dolayı Corolla için Toyota nın ürettiği 5w-30 yağ var. Burada sanırım sadece yağın inceliği değil içindeki çeşitli katkı maddeleri v.s. beraber ekonomi ve kalite getiriyordur.  0w-40 yağ kullanımı okuduğum forumlar da yoktu.  Zaten yurt dışın da yağ çeşitliliği de fazla olduğu için herkes kendine uyan orijinal yağ  standart’ını kullanıyor.  Performans kullanım, Standart kullanım, Ağırlıklı  soğuk  yada sıcak bölge de kullanım gibi. Benzin istasyonlarında ve alışveriş merkezlerinde konuyla ilgilenenler için büyük ve detaylı bölümlerin bulunması da bu sebepten olsa gerek.   
  Son olarak forumlar da gördüğüm kadarıyla servislerin ABD deki  müşteriye tavsiye ve uygulamaları, parmak ısırtacak türden.
   Yazıyı çalışma saatim de  yazdım. Bazı cümle düşüklükleri ve ya hatalar olduysa şimdiden pardon.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '10
  • 4 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1941 : Kasım 12, 2011, 14:46:34 »
Kafam 1.000.000 oldu :) şimdi biz corollamızda yıllarca castrol 5-40w mobil 0-40w tam sentetik yağlarından şaşmayarak hatamı etmişiz

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 6 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1942 : Kasım 12, 2011, 15:03:45 »
  Hata yok. Kafanız karışmasın. Fakat artık araç markalarının özellikle önerdiği (dikkatinizi çekerim servislerin özellikle önerdiği demiyorum) yağlara da daha güvenli bakmak faydalı olur sanırım. Ben de yıllarca Mobil ve Castrol ü tek geçerdim ama artık Toyota nın önerdiği kendi Toyota yağı (Toyota genuine oil) mantıklı görüyorum.
  Servislerden ziyade araç kullanım kılavuzları ve araç internet siteleri öncelikle ne öneriyorsa bu yağlar önemli.  Türkiye de bildiğiniz gibi, servisler daha çok’ ben bilirim’ ya da ‘ben kar edeyim’ diye çalıştığı için Aracınızın kitapçığını takip etmeniz  faydalı olacaktır.  Son olarak bu yazdıklarım ağır markalar için geçerli.  Mesela ben siteler de yağ konuları geçerken Kia, Hyundai markaları ve yağlarının esemesi geçmiyordu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
« Yanıtla #1943 : Kasım 12, 2011, 22:11:16 »
ben 2 yıldır Corolla için Eneos 10W40 kullanıyorum. Bir problemi olduğunu duymadım. Japon arabaya Japon motor yağı :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1944 : Kasım 12, 2011, 22:22:59 »
yeni bilgiler öğreniyoruz, teşekkürler.

araçlara özel yağ üretiliyorsa kesinlikle ondan almak gerek ancak kullanım klavuzuna bakarsak neredeyse her yağ kullanılabilir..

bu durumda insanlar dediğiniz gibi kullanım şartlarına göre yağ seçmeli. mesela 0 30 yağ çok soğuk yerlerde kışın kullanılmalı veya performans kullanımında 5 50 , 10 60 gibi 2. derecesi yüksek yağlar tercih edilebilir. ekonomi için ise 5 30 , 0 30 yağlar kullanılmalı ancak yağın ağır şartlarda çok ince kalacağı ve aşınan motorda boşlukları belki bir ihtimal doldurmayacağı düşünülmeli.

hepsi için kafa patlatınca bana en mantıklı seçim 0 40 gibi hem çabuk yağlayacak hemde sıcakta koruyacak uzun ömürlü ve mobil castrol gibi yağlarmış gibi geliyor...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '10
  • 4 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1945 : Kasım 12, 2011, 23:14:48 »
Castrol ve mobil yağlardan ise motoru en çok  en erken temizleyende mobil gibi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1946 : Kasım 12, 2011, 23:34:11 »
arkadaşlar bizde bir laf vardır, ekmeği ekmekçiden al bir ekmekde üste ver derler. hiçbir otomobil fabrikası mobil, castrol, texaco, bp  v.s gibi petrol devlerinin yağlarıyla boy ölçüşemez. adamlar bir yağı geliştirmek için milyarlarca dolar harcıyorlar. oto üreticileri yağ üreticilerine fason  yağlar ürettirip markalarını koyup kar ediyorlar. öyle ahım şahım yağlarda değiller. bir mobil1, bir castrol edge gibi yağı üretmek veya fason ürettirip kar edebilmek öyle kolay değil. sizler bildik yağlardan şaşmayın.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 6 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1947 : Kasım 13, 2011, 00:50:42 »
    Atilla bey söyledikleriniz de haklısın da, ben bir noktaya tam değinemedim sanırım.
    Yazım da benim anlatmak istediğim şu idi. Mesela Toyota gidip yağ fabrikasını kurum kendi yağını üretmiyor! ama kendi motor teknolojisine göre en uygun olacak yağı, bu profesyonellere yaptırıyor. Yazıma dikkat ederseniz ‘Toyota 5W-30 fuel economy’ yağ Mobil 1 in şu anda dünya da çok tutulan bir versiyonu olan Fuel economy 0w-30 un Corolla ya uyarlanmış hali. Yani Hem ekmeği ekmekçiden alıyorsunuz hem de bu ekmekçi sizin için susamlı, tahinli v.s. özel katkılar koyuyor. Bundan iyisi ne olabilir. :alkis:
  MÜSADENİZLE YAZIMI BURAYA BİR DAHA KOPYALIYORUM:

"   .....Selam bugün internet başında zaman geçirirken "toyota motor yağlarını" araştırayım istedim. Açıkçası sonuç beni şaşırttı. Toyota merkezlerde satılan ve tavsiye edilen 10w-40 ın orjinini bulamadım ama, biraz fark ödeyerek alacağınız "5w-30; 5 Litre fuel economy Toyota motor yağı" Mobil tarafından yapılıyormuş. Mobil 1 Fuel Economy 0W-30  olarak piyasaya sürülürken  ( http://www.mobiloil.com.tr/Turkey-Turkish-LCW/carengineoils_products_mobil-1-fuel-economy-0w30.aspx ) sadece Toyota motorlarına özel olarak 5w-30 olarak üretilmiş.
  Toyota, Türkiye de değil tüm dünya da 6 ay da bir yağ değişimini tavsiye olarak öne sürdüğü için olsa gerek 'mobil fuel economy 0w-30'  yağın yarı sentetik olmasını önemsememiş. ( bildiğiniz gibi 6 ay için de değişen yağın tam sentetik olması mantıklı değil, tam sentetik uzun süre kullanım da kimyasal değişime karşı dirençlidir)
 Mobil, Toyota için mobil1 serisinden,  5w30,10w30, & 5w20 yağları toyota için yarı sentetik olarak üretirken, sadece fabrika çıkışında sıfır toyotalara koyulan 0w20 yağı  tam sentetik üretiyormuş.
  Daha da ilginci EXON (ABD en büyük yakıt temin ve dağıtım şirketi) alt kuruluşu ESSO yapısında bulunan MOBİL in Toyota için de varyantını ürettiği Mobil 1 0w-30 fuel economy şu anda ABD dahil çoğu dünya ülkesinde en beğenilen motor yağlarının arasındaymış. İddia büyük: %15-18 arası yakıt ekonomisi ve bunu sağlarkende atık bırakmayan pistonları temizleyen kaliteli yağ. Bu arada bu yağın avrupa satış fiyatı yaklaşık 25 sterlin civarında, yani yaklaşık 70 TL ( 5 litresi) ve pahalı yağlar arasında.
  Toyota nın bu politikası, müşterilerini bu kadar düşünmesi açıkçası beni hem şaşırttı hem sevindirdi.  Daha fazla güven oluştu. En ince detaylara kadar düşünülmüş ve gerçekten en iyisi, uygunu seçilmiş motor yağı.
  Çeşitli avrupa ve amerikan forum sitelerin de genel kanı toyotalar da kesinlikle toyota marka motor yağlarının kullanılması yönünde.
  Öğrendiklerim ilgimi çekince sizinle paylaşayım istedim."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1948 : Kasım 13, 2011, 01:13:07 »
Tufan kardeşim, senin iyi niyetli olduğunu biliyorumda otomobil fabrikalarının iyi niyetine hiç güvenmiyorum. 0w.. olan yağlar 5w... olan yağlara nazaran daha pahalıdır. toyota 0w30 ürettirse daha çok para ödeyecek daha az kazanacak. yağların içine konan katkılar devlet sırrı değil bütün üreticiler aşağı yukarı aynı maddeleri kullanıyor. bütün otomobil üreticileride aşağı yukarı aynı metallerle motor üretiyor. markaya özel yağın tüketici üstündeki psikolojik etkisini paraya çeviriyorlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 6 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1949 : Kasım 13, 2011, 01:29:30 »
  Atilla Bey, işin uzmanı değilim. Araç ve ilgililerini araştırmayı seviyorum o kadar. Sadece araştırırken gördüklerimi aktardım ki,  bu forum da benim gibi sizin gibi ve tüm yazan arkadaşlar gibi fikir alışverişi olsun diye var.
   Siz dâhil paylaşan herkese,  düşündüklerini, bildiklerini yazdıkları için saygı duyarım. Bunları okumaktan, öğrenmekten zevk alırım. Nasıl ki ben Toyota kazanç ortağı değilsem elbette siz de değilsiniz.  Dediğiniz, dediklerim ve tüm yazılanlardan ortak sentez üretmek önemli olan değil mi.
   Not: Konu dışı olacak ama resimde ki RAV4 sizin sanırım, şu sıralar gözüme daha bir güzel görünüyor ve onu da araştırıyorum. RAV4 sizinse tecrübelerinizden faydalanmayı çok isterim.
  Saygılar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1950 : Kasım 14, 2011, 08:57:40 »
  Atilla Bey, işin uzmanı değilim. Araç ve ilgililerini araştırmayı seviyorum o kadar. Sadece araştırırken gördüklerimi aktardım ki,  bu forum da benim gibi sizin gibi ve tüm yazan arkadaşlar gibi fikir alışverişi olsun diye var.
   Siz dâhil paylaşan herkese,  düşündüklerini, bildiklerini yazdıkları için saygı duyarım. Bunları okumaktan, öğrenmekten zevk alırım. Nasıl ki ben Toyota kazanç ortağı değilsem elbette siz de değilsiniz.  Dediğiniz, dediklerim ve tüm yazılanlardan ortak sentez üretmek önemli olan değil mi.
   Not: Konu dışı olacak ama resimde ki RAV4 sizin sanırım, şu sıralar gözüme daha bir güzel görünüyor ve onu da araştırıyorum. RAV4 sizinse tecrübelerinizden faydalanmayı çok isterim.
  Saygılar.

rav4 ile ilgili birçok bilgiyi benim sitemde bulabilirsin     http://www.toyotadostlari.com/category/toyota/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Today Tomorrow Toyota
« Yanıtla #1951 : Kasım 16, 2011, 00:15:30 »
Merhabalar, aranıza yeni katıldım :) Ben de Toyota kullandığım için motor yağını değiştirmeden önce bu forumu baya bi uzunca okudum. Şimdi üye olduktan sonra "Mobil 1 0w-40 New Life" yağı hakkında ben de birkaç yorum yapmak istiyorum. Bizim araç servis bakımlı olduğu için motora koyulan yağ 8 senedir serviste ne var ise o yağdı. Ben de bu seferlik babama mobil koymamızı söyledim. Yağı aldık ve Toyota'nın da bakım kampanyasından yararlanarak hem aracın eskiyen parçaları değişti hem de motor yağı değişti. Benim nacizane fikrim, bu yağdan sonra araba biraz daha canlı, biraz daha seri, biraz daha sessiz. Ve daha ilginci birinci viteste giderken ayağınızı gazdan çektikten sonra arabada bir yığılma olur ya, işte bu yağda o biraz daha azaldı. Araba kendince gidiyor gibi.

Yalnız işin ilginç yanı, serviste bu yağın konulmasını istediğimizde teknisyenler bu yağın Corolla için ince olduğunu söylediler !!!(Araç 2004 model, 68000 km. de) Ben de bu kanıya hiç aldırmadım ve koyulmasını istediğimizi söyledik. Çünkü, arkadaşlar Mobil'in sitesine girsinler baksınlar: Mobil'in 10w-40 yarı sentetik yağı ile 0w-40 tam sentetik yağı arasında çok da fazla bir viskozite farkı yok. Yani Atilla Beyin de dediği gibi hem Toyota'nın bütün araçlarına koyduğu gibi 40'lık viskozite değeri sağlanmış oluyor hem de aracınıza yukarıda saydığım faydaların yanında daha kaliteli motor yağı girmiş oluyor. Bana sorarsanız ki pişman mısınız diye, hayır hiç de pişman değilim, çünkü hem performans arttı hem de benzin sarfiyatı neredeyse değişmedi belki de azaldı. Çünkü araç haftasonu tam deponun 4te 3ü ile 581 km yol yaptı şehirlerarasında. Daha çeyrekte depoda vardı. Bu da tam depo ile 726 km gidileceğini gösteriyor. :alkis:
METIN CAN
MERSIN 1988
2004 COROLLA 1.6 SOL SEDAN DUZ VITES

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1952 : Kasım 16, 2011, 15:40:49 »
" ....Yalnız işin ilginç yanı, serviste bu yağın konulmasını istediğimizde teknisyenler bu yağın Corolla için ince olduğunu söylediler..."

Yani 10-40 ın 0-40 dan kalın olduğunu söylüyorlarsa, bu sözleri tam bir cahillik değilse eğer, karşısındaki insanları bir şey bilmez sayıp kandırmaya çalıştıklarının bir ifadesi olmalı.  Burası  veya bir çok diğer otomobil sitesinde bir yağın ne olup olmadığı ve fonksiyonları o kadar çok konuşuluyorki biraz araştırma yapmaya niyetli kimse yeteri kadar bilgi sahibi olabiliyor. Servisler artık bu kendi yağını piyasa fiyatının yaklaşık 2 katına satma kötü zihniyetinden vazgeçmeli. 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 42 kere teşekkür etti
  • 12 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1953 : Kasım 18, 2011, 15:56:39 »
toyota orjinal yağ işi hikaye gibi geliyor bana.boş bi kutu koyar servisler vitrine arkada en ucuzunu doldururlar.orjinal park sensörü diye dandik bi şey taktı benim arabaya yetkili servis.bi de tam sentetik yazmışlardı internet sitelerine.

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
« Yanıtla #1954 : Aralık 11, 2011, 15:09:44 »
Auris 2011 1.6 132 BG (PS) aracım var..

10.000 km bakımı yaklaştı forumdaki paylaşımları okuduğumuzda mobil 1 0w-40w ile 5w-40w castrol araç için tavsiye edilenler arasında..

İzmirde yaşıyorum iklim olarak ve yakıt tasarrufu için bir arkadaşımız 5w-40w daha iyi olduğu yolunda görüş beyan etmiş..ben hangi yağı tercih etmeliyim acaba?? 

Teşekkürler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1955 : Aralık 15, 2011, 08:27:41 »
Mobil1 bence daha iyi bir seçim olacaktır.
Folgsamkeit macht frei...

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
« Yanıtla #1956 : Aralık 15, 2011, 19:20:18 »
Mobil 1 0w 40 aldım özen ticaretten 122 TL

izmir tokullar da servis ücreti ise 130 TL geldi normalde yağdan servis 161 TL alıyormus 5w 40 yarısentetik toyota oil için

Servis ücreti bana biraz fazla geldi yok enjeksiyon katkısı fren yağlaması gibi uygulamalarm için 40 tl aldılar normalde 10.000 km bakımı

için 90 TL alıyorlarmış bu fiyatlar normal midir yoksa pazarlık payı varmıdır?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • 1 kere teşekkür etti
  • 20 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1957 : Aralık 21, 2011, 19:00:34 »
Atilla bey, 5-40 yağda mobil süper 3000'inin yerine castrol edge 5-40'ı öneriyorsunuz. Fark nedir. Mobilin 5-40 nın castrol edge 5-40 dan eksiği ya da fazlası nedir. (Not: İkiside tam sentetik yağdır). Bilgi verebilirmisiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0+
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1958 : Aralık 21, 2011, 20:38:37 »
arkadaşlar motor, zaman geçtikçe içindeki parçaları ne olursa olsun az da olsa aşınan bir yapıya sahiptir.kalın yağ konulması gereken motora siz daha ince yağ koyarsanız motor ömrü konusunda biraz skıntı olabileceğini düşünüyorum.bence aşınan motora km ilerledikçe kalın yağ daha uygun alacaktır.....
hayat 3 ile 4 arasındadır.ya 3,5 atarsın ya da 4 4 lük yaşarsın......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1959 : Aralık 21, 2011, 23:12:43 »
Atilla bey, 5-40 yağda mobil süper 3000'inin yerine castrol edge 5-40'ı öneriyorsunuz. Fark nedir. Mobilin 5-40 nın castrol edge 5-40 dan eksiği ya da fazlası nedir. (Not: İkiside tam sentetik yağdır). Bilgi verebilirmisiniz.
  hasan kardeş mobil1 ve castrol edge dünyaca ünlü yağlardır, eğer mobil  (1) logosunu bir yağa vermiyorsa mobil1 den eksiği vardır. bende o zaman castrol edgeyi tercih ederim.
arkadaşlar motor, zaman geçtikçe içindeki parçaları ne olursa olsun az da olsa aşınan bir yapıya sahiptir.kalın yağ konulması gereken motora siz daha ince yağ koyarsanız motor ömrü konusunda biraz skıntı olabileceğini düşünüyorum.bence aşınan motora km ilerledikçe kalın yağ daha uygun alacaktır.....
       aynen katılıyorum bende 225 bindeki AE101 ime mobil1 5w50 koymuştum şimdi aynı yağı 220 bindeki rav4 e koydum.