Gönderen Konu: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 152267 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 80000
  • Model Yılı: '11
  • 110 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi
Ynt: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #1920 : Eylül 01, 2011, 17:28:51 »
Çok şükür aracıma daha servisin kullandığı 10w40 yağ koyulmadı. 10 bin bakımında 0w40, 20 bin bakımında 5w30 yağ koydurttum. 30 binde ve daha sonra yine 0w40 koydurtmayı düşünüyorum.
Paran varsa Japon, yoksa alman. :nija:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 5000
  • Model Yılı: '20
  • 6 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1921 : Eylül 01, 2011, 23:00:06 »
   Sn. Mehmet Kan rica ederim yanlış anlayacak bir şey yok. Zaman harcayarak soruma cevap vermişsiniz teşekkür ederim.
   Sn. Mahmut M.Dalı ticari açıdan bakıldığında servislerin yaptığı aç gözlülük olabilir ama suçlu değiller. Toyota Türkiye, servisleri belli bir disipline almazsa servis ben çok para kazanacağım diye ticari etik sınırları dâhilinde istediği gibi at koşturur, en iyisini nedir önemsemez. Yani ‘balık baştan kokar’ başı kokan bir balığın kuyruğunu bayatladığı için kimse suçlamaz! ( bu arada fazla yağ koyacak kadar bir ihmalkarlık korkutucu)
   Sn Serkan Şaylı, çok şanslısınız bulunduğunuz ilde bunları (farklı marka  ve değerde yağ kullanmak) yapmanıza müsaade edecek bir  servis var

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '10
  • 4 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1922 : Eylül 11, 2011, 18:55:22 »
toyota servisleri bu yağ işine iki açıdan bakıyor 1- motorlarda azami korumayı sağlamak için 40 viskozite yağ 2-kendilerine azami para kazandıracak ne idüğü belirsiz toyota yağı. toyotacı arkadaşlar dışarıdan yağı kabul eden servislere gitsinler, mobil1 0w40 veya castrol edge 5w40 yağ kullansınlar. gerekirse tüketici mahkemelerine baş vurmaktan çekinmesinler çünkü bu yağlar dünyanın en iyi yağlarıdır toyota daha fazla para kazanacak diye arabalarımızı riske atamaz. bu yağları tabiki yeni arabalar için öneriyorum.
Atilla ağabeyimin ellerinde öpüyorum burdan :) Toyota servisleri bu konuda saçmalık derecelerini aştılar artık o sabit bize düşen piyasa ortada kalite ortada castrol 5-40w edge yada mobil1 0-40w koydummu tamamdır biz 93 corollaya bile mobil1 0-40w tam sentetikten başka birşey eklemedik etmedik :) Bu iki yağın birisi sadece türkiyede benzinliler için biri yine türkiyede hem dizeol hem benzinliler için :D böyle karmaşık birşey vardı galiba

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Yurtda Sulh! Cihanda Sulh!
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 21000
  • Model Yılı: '13
  • 51 kere teşekkür etti
  • 114 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1923 : Kasım 03, 2011, 15:01:56 »
dün aracımın yağını ve yağ filtresini değiştirdim. filtre ve karter tapa pulunu servisten 21.5TL ye aldım.
yağ olarak: Mobil 1 0w40 (75TL) indirimli aldım.
tüm işlemleri kendim yaptım. önce karter muhafazayı soktum. üst tarafdan yağ ekleme kapağını açtım. sonrakarter tapasını soktum. benden öncekiler iman gücü ile sıkmışlar (kitap 37Nm)
eski yağ iyice süzülene kadar bekledim. sonra yağ filtresini değiştirdim en son karter tapasını yeni contasıyla beraber makul düzeyde sıkarak. yağ doldurdum. ilk çalıştırmada 1-1,5 sn kadar garip bir ses. sonrasında sessizlik :)
Motorda ve arabanın gidişi rahatladı resmen.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 55000
  • Model Yılı: '08
  • 96 kere teşekkür etti
  • 126 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1924 : Kasım 03, 2011, 15:25:57 »
dün aracımın yağını ve yağ filtresini değiştirdim. filtre ve karter tapa pulunu servisten 21.5TL ye aldım.
yağ olarak: Mobil 1 0w40 (75TL) indirimli aldım.
tüm işlemleri kendim yaptım. önce karter muhafazayı soktum. üst tarafdan yağ ekleme kapağını açtım. sonrakarter tapasını soktum. benden öncekiler iman gücü ile sıkmışlar (kitap 37Nm)
eski yağ iyice süzülene kadar bekledim. sonra yağ filtresini değiştirdim en son karter tapasını yeni contasıyla beraber makul düzeyde sıkarak. yağ doldurdum. ilk çalıştırmada 1-1,5 sn kadar garip bir ses. sonrasında sessizlik :)
Motorda ve arabanın gidişi rahatladı resmen.

Elinize saglik.

Mobil 1 0W40'i 12 yildir kullaniyorum ve cok basarili bir yag. Belki onlarca kere yazmisimdir ama tam sentetik yaglarda oldukca iyi bir kaliteye sahip.
Castrol'ün hydrocracking ile rafine ettigi mineral yaglar gibi degil. Herhalde Mobil 1'den üst tek ester bazli yaglar vardir, Motul vs gibi. Onlarda her yerde bulumuyor.
Ey Türk Gencligi, birinci vazifeni hic bir zaman unutma!

"The hottest places in hell are reserved for those who in times of great moral crises maintain their neutrality" Dante

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1925 : Kasım 05, 2011, 14:08:10 »
Şimdi öncelikle merhabalar.. Daha önce de bu forumda Atilla Ağabeyimizden bir yağ önerisi

vermesini istemiştim.Sanırım 5W30 tavsiye etmişti. Bu arada aracım 2011 Corolla 1,6 AT(otomatik vites) benzinli.

Yukarıda sizlerinde tecrübe ettiği üzere 0w40 castrol koymayı düşünüyorum.Ben servisle konuştum.Dışarıdan yağ

getirirsen koyarız garantiyi de bozmaz dediler.O yönden bi sıkıntımız yok yani.

Benim bir de merak ettiğim konu şu : Corolla modellerinde dizel veya benzinli olması koyacağınız yağda fark

ediyormu..? edermi..? Atilla Ağabey bu konuda sen nedersin..? Zonguldak/Ereğli'de ikamet ediyoruz.Ilıman bir iklime

sahip burası. Yalnız ben arada yüksek devir çeviriyorum motoru malum :) 0W40 castrol yağ uygunmudur..? Ve ya

şöle sorayım 0w30 , 5w30 , 0w40 , 5w40 bu yağların arasında ne fark eder kullanımda..?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1926 : Kasım 05, 2011, 14:31:26 »
yağı yağ filtresi ile değiştirirseniz , yağ filtresinin içine biraz yağ koyarsanız ve emmesini beklerseniz faydanıza olur

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1927 : Kasım 05, 2011, 16:41:14 »
Şimdi öncelikle merhabalar.. Daha önce de bu forumda Atilla Ağabeyimizden bir yağ önerisi

vermesini istemiştim.Sanırım 5W30 tavsiye etmişti. Bu arada aracım 2011 Corolla 1,6 AT(otomatik vites) benzinli.

Yukarıda sizlerinde tecrübe ettiği üzere 0w40 castrol koymayı düşünüyorum.Ben servisle konuştum.Dışarıdan yağ

getirirsen koyarız garantiyi de bozmaz dediler.O yönden bi sıkıntımız yok yani.

Benim bir de merak ettiğim konu şu : Corolla modellerinde dizel veya benzinli olması koyacağınız yağda fark

ediyormu..? edermi..? Atilla Ağabey bu konuda sen nedersin..? Zonguldak/Ereğli'de ikamet ediyoruz.Ilıman bir iklime

sahip burası. Yalnız ben arada yüksek devir çeviriyorum motoru malum :) 0W40 castrol yağ uygunmudur..? Ve ya

şöle sorayım 0w30 , 5w30 , 0w40 , 5w40 bu yağların arasında ne fark eder kullanımda..?
    Şükrü kardeşim mobil1 0w40 kullanmanı öneririm. castrol 0w40 da kullanabilirsin ama ben mobili tercih ederim. 5w30 ların bir kısmı yarı sentetik. 5w40 , 0w40 tan daha ucuz ve mobil mobil1 logosunu bu yağda kullanmıyor mobil3000 diyor. araban çok yeni olduğundan 0w40 kullan mutlu ol, arabanda uzun ömürlü olsun.(5w30 u garantin bozulmasın diye önermişimdir).
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1928 : Kasım 07, 2011, 13:43:31 »
Teşekkürler Atilla Abi.

Bir de yağ konusunda teredütüm şu nerden alacağız..?

Bidonun içindeki yağın üzerinde yazdığı vizkozitede olduğundan nasıl emin olabiliriz..?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1930 : Kasım 08, 2011, 22:59:49 »
Buradan alacağımız ürünler orjinal diyorsunuz yani ölemi..?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 80000
  • Model Yılı: '11
  • 110 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1931 : Kasım 09, 2011, 07:51:31 »

Bende yağı bu siteden alıyorum. Herhangi bir sorun çıkmadı bugüne kadar.
Paran varsa Japon, yoksa alman. :nija:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1932 : Kasım 09, 2011, 09:13:15 »

Şükrü ben buradan alışveriş yapmadım ama mobilin pazarlama genel müdürü Fatih Çetinkaya beyle yaptığım tlf görüşmesinde ,sürümü çok fazla olmayan özel yağların sahtesinin yapılmasının orijinalinden çok daha pahalıya mal olacağını belirterek endişe duymamamı söyledi. yeri yurdu belli olan firmalardan ürün alabilirsiniz. fiatlarıda gayet makul.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1933 : Kasım 09, 2011, 11:21:18 »
Abi şu nedenle söyledim.. Bi Abimiz castrol satıyo.Firma yağ kutularının
üzerindeki etiketleri geri istiyormuş.Yani firmaya geri veriyorlarmış etiketleri.
Bende diyorum ki adamlar bu işin üzerinde bu kadar duruyorlarsa demekki
bişey var yanii.. Kim nerden anlayabilir ki kutunun içindeki yağın 5w30 mu
10w40 mı yoksa 0w40 mı olduğunu.. Gerçi bizde öle şöförler var ama en azından ben
anlayamıyorum. Adam bi benzin istasyonundan benzin alıyo daha benzin istasyonundan
çıkmadan aracı 2. vitese bile atmadan diyoki "çok fark etti yaa benzin baya iyimiş" :)
Saygılar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • 96 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1934 : Kasım 09, 2011, 11:37:37 »
Abi şu nedenle söyledim.. Bi Abimiz castrol satıyo.Firma yağ kutularının
üzerindeki etiketleri geri istiyormuş.Yani firmaya geri veriyorlarmış etiketleri.
Bende diyorum ki adamlar bu işin üzerinde bu kadar duruyorlarsa demekki
bişey var yanii.. Kim nerden anlayabilir ki kutunun içindeki yağın 5w30 mu
10w40 mı yoksa 0w40 mı olduğunu.. Gerçi bizde öle şöförler var ama en azından ben
anlayamıyorum. Adam bi benzin istasyonundan benzin alıyo daha benzin istasyonundan
çıkmadan aracı 2. vitese bile atmadan diyoki "çok fark etti yaa benzin baya iyimiş" :)
Saygılar.

Benzin alip yorum yapan arkadaslarin yorumlarinin bilimsel bir bazi olmadigini bilesiniz; kisaca atiyorlar.
Aracin yakit sistemi (borular, benzin filtresi, pompasi vs) belirli bir hacme sahiptir. Hadi diyelim bu yarim litre.
Depodaki yeni benzinin motora ulasmasi icin bu yarim litrenin kullanilmasi lazim.
- Araba 100 km'de 10 litre yakiyor diyelim.
- 0.5 litreyi kullanabilmesi icin yaklasik 5 km yol yapmasi veya 20-30 dakika arasinda rölantide calistirmasi lazim.

Yok yarim litre cok derseniz 0.2 litre yani 200 ml diyelim. Ufak bir kola sisesi kadar. Bunun icin bile 2 km yol yapmasi lazim.  ;)

"The hottest places in hell are reserved for those who in times of great moral crises maintain their neutrality" Dante

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1935 : Kasım 09, 2011, 14:04:04 »
Aynen Hocam aynen.. Bende bunu kastetmiştim.. Bu kadar bilimsel açıklamaya gerek
yoktu ama yinede sağolun..  :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • 96 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1936 : Kasım 09, 2011, 16:50:24 »
Aynen Hocam aynen.. Bende bunu kastetmiştim.. Bu kadar bilimsel açıklamaya gerek
yoktu ama yinede sağolun..  :D

:)

Türkiye'de okuma aliskanliginin olmadigini düsünürsek, bu tiplerden bu kadar cok olmasini insan yadirgamamali.
10 yilda 1 kitap okunuyormus. Sanirim en cok okuyan millet olan Japonlarin ortalamasi yilda 20-30 kitap arasiydi.
Ondan sonra deprem niye bu kadar hayat aliyor deniyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 5000
  • 6 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1937 : Kasım 09, 2011, 22:28:07 »
   Selam bugün internet başında zaman geçirirken "toyota motor yağlarını" araştırayım istedim. Açıkçası sonuç beni şaşırttı. Toyota merkezlerde satılan ve tavsiye edilen 10w-40 ın orjinini bulamadım ama, biraz fark ödeyerek alacağınız "5w-30; 5 Litre fuel economy Toyota motor yağı" Mobil tarafından yapılıyormuş. Mobil 1 Fuel Economy 0W-30  olarak piyasaya sürülürken  ( http://www.mobiloil.com.tr/Turkey-Turkish-LCW/carengineoils_products_mobil-1-fuel-economy-0w30.aspx ) sadece Toyota motorlarına özel olarak 5w-30 olarak üretilmiş.
  Toyota, Türkiye de değil tüm dünya da 6 ay da bir yağ değişimini tavsiye olarak öne sürdüğü için olsa gerek 'mobil fuel economy 0w-30'  yağın yarı sentetik olmasını önemsememiş. ( bildiğiniz gibi 6 ay için de değişen yağın tam sentetik olması mantıklı değil, tam sentetik uzun süre kullanım da kimyasal değişime karşı dirençlidir)
 Mobil, Toyota için mobil1 serisinden,  5w30,10w30, & 5w20 yağları toyota için yarı sentetik olarak üretirken, sadece fabrika çıkışında sıfır toyotalara koyulan 0w20 yağı  tam sentetik üretiyormuş.
  Daha da ilginci EXON (ABD en büyük yakıt temin ve dağıtım şirketi) alt kuruluşu ESSO yapısında bulunan MOBİL in Toyota için de varyantını ürettiği Mobil 1 0w-30 fuel economy şu anda ABD dahil çoğu dünya ülkesinde en beğenilen motor yağlarının arasındaymış. İddia büyük: %15-18 arası yakıt ekonomisi ve bunu sağlarkende atık bırakmayan pistonları temizleyen kaliteli yağ. Bu arada bu yağın avrupa satış fiyatı yaklaşık 25 sterlin civarında, yani yaklaşık 70 TL ( 5 litresi) ve pahalı yağlar arasında.
  Toyota nın bu politikası, müşterilerini bu kadar düşünmesi açıkçası beni hem şaşırttı hem sevindirdi.  Daha fazla güven oluştu. En ince detaylara kadar düşünülmüş ve gerçekten en iyisi, uygunu seçilmiş motor yağı.
  Çeşitli avrupa ve amerikan forum sitelerin de genel kanı toyotalar da kesinlikle toyota marka motor yağlarının kullanılması yönünde.
  Öğrendiklerim ilgimi çekince sizinle paylaşayım istedim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1938 : Kasım 12, 2011, 10:55:30 »
   Selam bugün internet başında zaman geçirirken "toyota motor yağlarını" araştırayım istedim. Açıkçası sonuç beni şaşırttı. Toyota merkezlerde satılan ve tavsiye edilen 10w-40 ın orjinini bulamadım ama, biraz fark ödeyerek alacağınız "5w-30; 5 Litre fuel economy Toyota motor yağı" Mobil tarafından yapılıyormuş. Mobil 1 Fuel Economy 0W-30  olarak piyasaya sürülürken  ( http://www.mobiloil.com.tr/Turkey-Turkish-LCW/carengineoils_products_mobil-1-fuel-economy-0w30.aspx ) sadece Toyota motorlarına özel olarak 5w-30 olarak üretilmiş.
  Toyota, Türkiye de değil tüm dünya da 6 ay da bir yağ değişimini tavsiye olarak öne sürdüğü için olsa gerek 'mobil fuel economy 0w-30'  yağın yarı sentetik olmasını önemsememiş. ( bildiğiniz gibi 6 ay için de değişen yağın tam sentetik olması mantıklı değil, tam sentetik uzun süre kullanım da kimyasal değişime karşı dirençlidir)
 Mobil, Toyota için mobil1 serisinden,  5w30,10w30, & 5w20 yağları toyota için yarı sentetik olarak üretirken, sadece fabrika çıkışında sıfır toyotalara koyulan 0w20 yağı  tam sentetik üretiyormuş.
  Daha da ilginci EXON (ABD en büyük yakıt temin ve dağıtım şirketi) alt kuruluşu ESSO yapısında bulunan MOBİL in Toyota için de varyantını ürettiği Mobil 1 0w-30 fuel economy şu anda ABD dahil çoğu dünya ülkesinde en beğenilen motor yağlarının arasındaymış. İddia büyük: %15-18 arası yakıt ekonomisi ve bunu sağlarkende atık bırakmayan pistonları temizleyen kaliteli yağ. Bu arada bu yağın avrupa satış fiyatı yaklaşık 25 sterlin civarında, yani yaklaşık 70 TL ( 5 litresi) ve pahalı yağlar arasında.
  Toyota nın bu politikası, müşterilerini bu kadar düşünmesi açıkçası beni hem şaşırttı hem sevindirdi.  Daha fazla güven oluştu. En ince detaylara kadar düşünülmüş ve gerçekten en iyisi, uygunu seçilmiş motor yağı.
  Çeşitli avrupa ve amerikan forum sitelerin de genel kanı toyotalar da kesinlikle toyota marka motor yağlarının kullanılması yönünde.
  Öğrendiklerim ilgimi çekince sizinle paylaşayım istedim.

O zaman 0w40 daha mı ekonomik oluyor yada olur..?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1939 : Kasım 12, 2011, 11:14:40 »
neden 0 numara değil 5 numara ? ilk numaranın kalın olmasının avantajı ne oluyor acaba ?