Gönderen Konu: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 152277 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 42 kere teşekkür etti
  • 12 kere teşekkür edildi
Ynt: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #1900 : Ağustos 22, 2011, 18:04:26 »
88 sayfa bitti, sıkılmadan okudum.Yağ değip geçmemek gerekiyormuş...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1901 : Ağustos 22, 2011, 20:37:41 »
    :D :D :D :D
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 12000
  • Model Yılı: '15
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1902 : Ağustos 22, 2011, 20:46:30 »
88 sayfa bitti, sıkılmadan okudum.Yağ değip geçmemek gerekiyormuş...
Bence kaldığınız yeri işaretleyin bir 10 güne bir 88 sayfa daha okursunuz . :D :D

Şaka bir yana yağ motorda hayiti önem taşıyan bir madde bence üretici kılavuzda ne yazıyorsa onu kullanın ben bidahaki yağ değişiminde Atilla abinin önerdiği mobil1  0w40 yağ koyduracağım
Yağ konusunda forumda en tecrubelilerimizde biri  Atilla abi .

Bizden bilgilerini esirgemediği için Atilla abiye ayrıyetten teşekkürler .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 42 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1903 : Ağustos 22, 2011, 23:22:27 »
Mahmut bey mevzu burda zaten, üretici kılavuzda 30 la biten yağı,Atilla abi 40 ı tavsiye ediyor.Atilla bey abi dememe kızmazsınız umarım, yorumlarınız için ben de teşekkür ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #1904 : Ağustos 22, 2011, 23:32:25 »
Mahmut bey mevzu burda zaten, üretici kılavuzda 30 la biten yağı,Atilla abi 40 ı tavsiye ediyor.Atilla bey abi dememe kızmazsınız umarım, yorumlarınız için ben de teşekkür ederim.
Tayfun abi kılavuzda 0-30 u tavsiye ediyor galiba eğer yaşadığınız yer fazla sıcak olmuyorsa güvenle kullanabilirsiniz sonuçta üreticinin tavsiye ettiği yağ ben Adana'da yaşadığım için ve burası çok sıcak bir yer olduğu için Atilla abinin önerdiği 0w40 ı kullanacağım yağ seçiminde iklim koşullarınıda göz önünde bulundurmak gerekir 30 numara ince bir yağ ve siz bunu sıcakta kullanırsanız dahada incelir ondan ben 0w40 ı tercih edeceğim ama siz galiba Erzurumda kalıyorsunuz ondan 0w30 veya 5w30 tercih edebilirsiniz dikat etmeniz gereken diğer bir nokta ise alacağınız yağın full sentetik olması.

Bide kılavuzda bir tablo olması lazım hangi sıcaklıklar arasında hangi yağı seçmemiz gerektiğini gösteriyor ordanda bakıp size en uygun yağı öğrenebilirsiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 42 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1905 : Ağustos 23, 2011, 00:20:04 »
kılavuz 0w30 ve 5w30 u her sıcaklıkta kullanılabiliyor olarak göstermiş. ama  castrol ve mobilin sitelerinde bu yağlar için -35le +30 gibi ifade var.Adanada 5w40 da iyi gider aslında.saygılar...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1906 : Ağustos 23, 2011, 00:26:23 »
Bence kaldığınız yeri işaretleyin bir 10 güne bir 88 sayfa daha okursunuz . :D :D

Şaka bir yana yağ motorda hayiti önem taşıyan bir madde bence üretici kılavuzda ne yazıyorsa onu kullanın ben bidahaki yağ değişiminde Atilla abinin önerdiği mobil1  0w40 yağ koyduracağım
Yağ konusunda forumda en tecrubelilerimizde biri  Atilla abi .

Bizden bilgilerini esirgemediği için Atilla abiye ayrıyetten teşekkürler .
esirgemek ne kelime sizlere faydam dokunursa ne mutlu bana.     
  Tayfuncuğum kızmak asla, aksine memnun olurum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 42 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1907 : Ağustos 24, 2011, 12:37:09 »
vw forumlarına bi göz gezdirdim.tsı motorlara yetkili servisler  0w30 koyuyormuş, ow30 da yağ yakma ciddi miktarlarda olduğundan itiraz etmiş kullanıcılar.ama servis tınlamamış bunları.forumdaki kullanıcılar almanya vw 'e mail atmışlar sonunda doğuş 5w30 kullandırmaya başlamış servislere.şimdi varilden castrol Long life III 5W-30 kullanıyorlarmış. mutlu sonla, yağ yakma sorunu bitmiş.Bu arada gariplerimin daha 0w40 dan haberleri yok galiba .benim mesajda masal gibi oldu. saygılar...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1908 : Ağustos 27, 2011, 15:27:58 »
Yani yağ yakmanın azalmasının sebebi 0w veya 5w olması değildir herhalde. Yeni kullandıkları yağ tipi ve karakteristiğidir büyük ihtimal , ama yine 5W-30 la devam etmişler..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 42 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1909 : Ağustos 31, 2011, 14:15:49 »
Herkeze hayırlı bayramlar, bugün carrefoura gidebilirsem yağı alıcam ordan.bakıma yağı alıp giden arkadaşlar 4+1 litremi alıp gidiyolar.4 litre alıp üstüne servisin 10w 40 la tamamlatsam veya yağ katkısı kullansam bi sınıtı olur mu? saygılar

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #1910 : Ağustos 31, 2011, 19:53:15 »
Herkeze hayırlı bayramlar, bugün carrefoura gidebilirsem yağı alıcam ordan.bakıma yağı alıp giden arkadaşlar 4+1 litremi alıp gidiyolar.4 litre alıp üstüne servisin 10w 40 la tamamlatsam veya yağ katkısı kullansam bi sınıtı olur mu? saygılar
Tayfun abi 4+1 litre yağ alın yeni yağlarda yeterince katkı olduğundan katkı katılması tavsiye edilmiyor . Farklı numara yağlarında karıştırılması yine tavsiye edilen bişey değil .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1911 : Ağustos 31, 2011, 19:56:13 »
Tayfun abi 4+1 litre yağ alın yeni yağlarda yeterince katkı olduğundan katkı katılması tavsiye edilmiyor . Farklı numara yağlarında karıştırılması yine tavsiye edilen bişey değil .
    çok doğru.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 5000
  • Model Yılı: '20
  • 6 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1912 : Eylül 01, 2011, 14:31:14 »
    --- Elimde corolla 2011 d-4d kullanıcı el kitabı:
 açıyorum sf 484 şöyle yazıyor
  "toyota araçların üretiminde SAE 0W-30 yağ ile doldurur, Eğer düşük sıcaklıklarda SAE 10w-30 ya da daha kalın yağ kullanırsanız motoru çalıştırırken zorlukla karşılaşırsanız bu yüzden SAE 5w-30 ya da 0w-30 yağ tavsiye edilir"

---  Bitmedi şimdi de toyota Türkiye sitesini açıyorum satış sonrası orjinal toyota yağlarından bahsediyor
"MOTOR YAĞLARI

- Sentetik Motor Yağı SAE 5W-40

Toyota sentetik motor yağı, sürücülerin ihtiyaç duyduğu en üst seviyede yağlamayı ve daha fazlasını karşılayacak niteliktedir. Sabit viskozite kontrolü, termal denge ve düşük sıcaklıkta mükemmel akışkanlık sağlar. Toyota sentetik motor yağı, Antalya'nın sıcağında da Erzurum'un dondurucu soğuğunda da aynı korumayı sağlar.

ACEA: A3 / B3 / B4
API: SL / CF
1 ve 4 litrelik ambalajlarda

Yarı Sentetik Motor Yağı SAE 10W-40
Toyota yarı sentetik motor yağı, yüksek performans motorlarında mükemmel korumayı sağlamak amacıyla en gelişmiş yağlama teknolojisi ile üretilmiştir. Çok geniş bir sıcaklık aralığında yüksek termal denge sağlayarak çalışabilir. Bu sayede motor ömrünü uzatırken, yağ sarfiyatını da azaltır.

ACEA: A3 / B3
API: SL / CF
1, 4 ve 208 litrelik ambalajlarda"

---  Bitmedi servisi arıyorum hangi yağı corolla için kullanıyorsunuz diye cevaba bakın
"Az önce Eskişehir Sarar Oto dan fiyat aldım:
Kull. yağ: Toyota motor yağı
10w40 yağ (bidon)+filtre: 145 TL ( bidon olmazsa 20tl civarında artarmış.
5w30 yağ(kutu ve 5 litre)+filtre:220 TL
6 aylık periyotlarla yağ değiştirirsek 10w40 yağ yeterliymiş."
  Ayrıca bu açıklamaya  ilave ediyorlar "kesinlikle dışarıdan başka marka yağ olmaz"

SANIRIM BİR KONU ANCAK BU KADAR HALLAÇ PAMUĞUNA DÖNER.
  YOKMU KOSKOCA TOYOTA DA; ŞU MODELDE ŞU ÖLÇÜDE ŞU YAĞ DİYEREK NOKTAYI KOYACAK VE TÜM SERVİSLERDE STANDARDİZASYONU SAĞLAYACAK KİMSE?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 6 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1913 : Eylül 01, 2011, 14:35:38 »
  (Pardon istemeden göndere bastım)
   Devam...
   1-)Araç kullanım kitapçığı
   2-)Toyota Türkiye internet sitesi
   3-)Toyota servisi
   Bu üçünün dediği birbirini TUTMUYOR! Ayrıca servislerden birisi dışarıdan yağ getirebilirsiniz derken başka bir servis mümkün değil! diyor.
   Toyota Türkiye nin kendine baştan aşşağıya bir çeki düzen verme zamanı gelmişmi dersiniz?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1914 : Eylül 01, 2011, 14:47:47 »
toyota servisleri bu yağ işine iki açıdan bakıyor 1- motorlarda azami korumayı sağlamak için 40 viskozite yağ 2-kendilerine azami para kazandıracak ne idüğü belirsiz toyota yağı. toyotacı arkadaşlar dışarıdan yağı kabul eden servislere gitsinler, mobil1 0w40 veya castrol edge 5w40 yağ kullansınlar. gerekirse tüketici mahkemelerine baş vurmaktan çekinmesinler çünkü bu yağlar dünyanın en iyi yağlarıdır toyota daha fazla para kazanacak diye arabalarımızı riske atamaz. bu yağları tabiki yeni arabalar için öneriyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 6 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1915 : Eylül 01, 2011, 14:52:22 »
  Bir de Mobil v.s. gibi harici yağlarla ilgili bir düşünce.
  Özellikle mobil in önceki aracımda ki performansını biliyorum, çok iyidir ( ford da zaten mobili yada mobile fason üretilen opet yağı tavsiye eder) fakat corolla  dizellerde yağ yakma sorununa karşı toyota nın kendi orjinal yağında özel ayarlamalar yapılmış olabileceğini düşünüyorum. Bu sadece bir düşünce tabi ama sırf bu sebeple orjinal toyota yağı olsa iyi olabilir mi acaba!?
 Toyota yağı da fasonsa eğer hangi markanın fasonu bunu da öğrenemedim. Bilgisi olan varmı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1916 : Eylül 01, 2011, 14:59:45 »
Tufan bey, yağ konusu aslında basit ama birazda karışık; Size tavsiyem;
Öncelikle tam sentetik yağlar olacaktır (10.000km de bir yağ değişimi yapmanız yeterlidir)
W değerini seçerken ez fazla 10 numara olmasına dikkat edin. Tam sentetik için örneğin 5W değerini seçerseniz (gerçi bulunduğunuz yeri belirtmemişsiniz ama) Türkiye'nin aşağı yukarı her yerinde yeterli korumaya sağlanır

ikinci değeri seçerken; eğer arabayı sürekli düşük devirlerde kullanıyorsanız, yüksek devir çevirttirmiyorsanız 30 numara ideal olur (5W-30)

eğer normal bir şekilde (sürekli olmamak kaydıyla arada bir yüksek devirler dahil) kullanıyorsanız (yada sert uzun rampalara sürekli tırmanıyorsanız); 5W-40 sizin için ideal olur.

aracınızı sürekli sıkıştırıyorsanız (sürekli yüksek devirler çevirmeniz gerekiyorsa (5W-50) sizin için ideal seçim olur.

Bu arada toyota yağ üretmiyor; başka firmalara kendi adına ürettiriyor (örneğin burada toyota motor yağları bazen mobil bazen de castrol tarafından üretilmiş). Bunu çok kafanıza takmayın.

Nokta (işte ben söyledim :D ). kitapçıklarda verilen değerler sadece referans değerlerdir; bulunulan iklim ve kullanım şartlarına göre farklı seçenekler düşünülebilir. Tabi ki aracınızın toplam kilometreside yağ seçiminde etkili olabilir;)

Not: Forum içersinde lütfen büyük harf kullanmamaya dikkat edelim !
Denizlerin deryaların benki taşkın delisi
Ehli gönül muhabbetin benki şaşkın delisi
Benki kelamın yolcusu benki aşkın delisi
Beni benden alan almış kula mihnet eylemem

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 6 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1917 : Eylül 01, 2011, 15:12:02 »
  Sn Mehmet Kan özetle şunu diyorsunuz
   " Toyota internet sitesi, kitapçık ve servis farklı şeyler söyler (Türkiye dir olur).
    Yağ konusunda tüm tecrübelerimize dayanarak hareket edeceğiz ama bizim tecrübelerimizden çıkan doğru sonuçlar servislerle çakıştığında da servislerle kavga edeceğiz! "

Dediğiniz doğru görünüyor ama ben ve benim gibi çoğu insan bu tür detaylarla uğraşmamak için Toyota ya güvenip araç alıyor.
    Fazladan ayrılacak zaman ve servislerle gereksiz tartışmalar için fazladan hoşgörü + ödenen muadil araçlardan fazla araç ücreti = toyota
    Bu beni(belki de bizi) rahatsız ediyor, belki de pişman edecek.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1918 : Eylül 01, 2011, 16:02:24 »
Aslında farklı şey söylemiyorlar; aklı başında işi bilen kişiler onların sadece referans değerler olduğunu söylüyor. Bilmeyen kesinlikle bu olacak diyor.

Kavga etmeye gerek yok. Bırakın yapsınlar ama yaptıkları herşeyi yada sizin isteklerinizi kayıt altına alsınlar. ileride sorun olursa onlar değil, siz kayıtları delil olarak kullanırsanız.

Onların kullandığı yağ tamamiyle yanlış bir yağ değil, yani arabanıza zararı olmaz, korkmayın.

ilk aldığım toyotayı halen kullanıyorum (2006'da almıştım), bir kere bile tamir için servise gitmem gerekmedi. Sadece periyodik bakımlar için gidiyorum; onu dabazen kendim yapıyorum. Eğer ücretin çok fazla olduğunu düşünüyorsanız; eğer memnun değilseniz; size tavsiyem aracınız değer kaybetmeden önce satıp değiştirmeniz olur (istenmeden pişirilen aş, ya karın ağrıtır ya da baş) ;)

Bu arada ben toyota avukatı, hissedarı, çalışanı, fanatiği falan değilim, yanlış anlamayın lütfen :)
Denizlerin deryaların benki taşkın delisi
Ehli gönül muhabbetin benki şaşkın delisi
Benki kelamın yolcusu benki aşkın delisi
Beni benden alan almış kula mihnet eylemem

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #1919 : Eylül 01, 2011, 16:18:23 »
Mobil 1 in sitesindede 5w30 castrolda ise 0w30 ve 5w30 u tavsiye ediyor .
Üretici ise yine 5w30 veya 0w30 tavsiye ediyorken servislerin 10w40 yarı sentetiği kullanmalarını bende anlamış değilim diğer yandan kılavuzda yağla ilgili yazılan başka husus baştaki rakamın sonu w ile bitenin nekadar küçük olursa soğuklarda okadar iyi koruma yapılabileceğini sondaki rakamın ise tam tersi nekadar büyük olursa ağır şartlarda ve sıcaklarda okadar koruma yapabileceğini yazmışlar . Bende adananın sıcak olmasından ve aracı yer yer sıkıştırarak kullandığımdan Atilla abininde tavsiyesi üzerine 0w40 yağı kullanmaya karar verdim servisinde dışardan yağ kabul edip etmemesi beni artık bağlamaz çünkü en son bakımda araca fazla yağ katarak beni kendilerinden yeterince soğuttular servise bir tek şey için gideceğim artık oda turbo değişimi ondan sonrada sadece hava ve yağ filtresi için uğrar çıkarım başkada işim olmaz kolay kolay .

Yağ konusunu bu kadar karmaşık yapan etken ise sadece ve sadece servislerin para kazanma azmi aslında aldıkları paraya üreticinin tavsiye ettiği ful sentetik yağı kullanabilirler ama nasılsa bu yağ milletin arabasını garanti kapsamı bitinceye kadar koruyor diye 10w40 kullanmaya devam ediyorlar.

Bende ilk başta yağ konusunu fazla önemsemiyordum ve servistir vardır bir bildiği ondan 10w40 kullanıyordur diyordum ama nette biraz araştırıp kullanıcı kılavuzunuda inceledikten sonra hata yaptığımı anladım .

Aslinda aracımdaki 6000 bakımında fazla yağı gördüğümde servise güvenerekte hata yaptığımı anladım bundan sonrada dil servis üretici kendim bakımları ayağınıza kadar gelip yapacam dese aracın başında durmadan bakım yaptırmam . Tabi 1 servisin hatasınıda tüm servislere yüklemekte adil değil işini hakkını vererekte yapanlar elbette vardır .