Gönderen Konu: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 155598 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 55000
  • Model Yılı: '08
  • 96 kere teşekkür etti
  • 126 kere teşekkür edildi
Ynt: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #1880 : Ağustos 16, 2011, 20:08:14 »
Usta olmaya gerek yok sadece dikkatli davranıp işi düzgün yapmak önemli işin özü bu çırakta olsa ustada olsa baş ustada olsa hiç birşey  farketmez işin içinde dikkat ve özen göstermek yoksa istediği kadar usta olsun..

Farkli birsey söylemiyoruz ki. Ama isin özeti isini bilen ve iyi yapan insan Türkiye'de az.
Ey Türk Gencligi, birinci vazifeni hic bir zaman unutma!

"The hottest places in hell are reserved for those who in times of great moral crises maintain their neutrality" Dante

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1881 : Ağustos 17, 2011, 20:38:17 »
Farkli birsey söylemiyoruz ki. Ama isin özeti isini bilen ve iyi yapan insan Türkiye'de az.

Her zaman herkes diyor ülke güzel içindeki BELLİ BAŞLI insanlarda iş yok malesef.. :(
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1882 : Ağustos 17, 2011, 23:42:12 »
    Türkiyede işini en iyi şekilde yapan çok sayıda zenaatkar var ,mühim olan bunları bulabilmek. Almanyada oto galerisi olan bir akrabam Mercedes Vito minübüsü VİP yaptrmak için TR ye getirdi salı günü alacak.          http://www.ams-automarkt.de/     Almanyada VİP araba satıcısı en büyük firma (RUS ların) bütün arabalarını TR de yaptırıyormuş. ülkemizdeki ustalara haksızlık yapmayalım.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1883 : Ağustos 18, 2011, 07:05:59 »
Murat abi, aslında işi bilen çok ama hakkıyla yapan az. Elinde ne varsa, onu kullanıp, sallama iş yaparak, kolaya kaçmak isteyen çok. Örneğin tuvalaet kağıdı istediğin bakkal, elimizde tuvalaet kağıdı kalmadı, zımpara kağıdı versem, o da işinizi görür derse hiç şasırmamak lazım :D
Denizlerin deryaların benki taşkın delisi
Ehli gönül muhabbetin benki şaşkın delisi
Benki kelamın yolcusu benki aşkın delisi
Beni benden alan almış kula mihnet eylemem

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
« Yanıtla #1884 : Ağustos 19, 2011, 17:47:41 »
Selam,

'11 Auris için 10.000 bakımı zamanı geldi ve bir süredir motor yağı konusunda yazılanları merakla okuyorum. Demin bilgi almak için servisi aradım ve 10w-40 koyduklarını teyid ettim. Ben dışarıdan getirebilirmiyim yağı diye sorduğumda tabi biz 10w-40 koyuyoruz dediler. Fakat ben de burada takip ettiğim konulardan yola çıkarak 5w-30 alıp gitmeyi düşünüyordum. Önerileriniz ne olacaktır?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1885 : Ağustos 19, 2011, 21:59:47 »
Selam,

... Fakat ben de burada takip ettiğim konulardan yola çıkarak 5w-30 alıp gitmeyi düşünüyordum. Önerileriniz ne olacaktır?

Yeni bir araç için doğru karar derim. Kılavuzda önerilen yağ viskozitesi de bu  dizellerde. Kılavuz arabada olduğundan bakamıyorum ama sanırım benzinlide de durum aynıdır. Araç km si arttıkça 40 yağa geçmek doğru bir karar olur. Ben de o şekilde yapacağım ama hele 60-70 binleri bir görelim bakalım hayırlısıyla.
Tam sentetik yağ olsun , servisin söylediği yuvarlak laflara da aldırış etmeyin , üreticinin ne dediği ve km önemli.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1886 : Ağustos 20, 2011, 00:18:40 »
Selam,

'11 Auris için 10.000 bakımı zamanı geldi ve bir süredir motor yağı konusunda yazılanları merakla okuyorum. Demin bilgi almak için servisi aradım ve 10w-40 koyduklarını teyid ettim. Ben dışarıdan getirebilirmiyim yağı diye sorduğumda tabi biz 10w-40 koyuyoruz dediler. Fakat ben de burada takip ettiğim konulardan yola çıkarak 5w-30 alıp gitmeyi düşünüyordum. Önerileriniz ne olacaktır?
    mobil1 newlife 0w40 koy mutlu ol.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #1887 : Ağustos 20, 2011, 11:41:08 »
Fikirler için teşekkürler fakat ben aracımın dizel olduğunu belirtmeyi unutmuşum ilk mesajımda. Neyse belirteyim dedim. =)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Model Yılı: -
  • 42 kere teşekkür etti
  • 12 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1888 : Ağustos 20, 2011, 11:41:48 »
2011 corolla dizelin 20000 bakımı geliyor.Erzurumda yaşıyorum.bi kaç ay önce baktığımda Mobilin sayfasında mobil 1 esp 5w30, daha iyi tercih olarak da mobil 1 new life 0w40 yazıyordu .Şimdi ne hikmetse tek tercih mobil super 3000 5w30 a çevirmişler tavsiyeyi.aynı motora sahip auris d4d ye ise eski 0w40 new life  tavsiyesi devam ediyor. bildiğim kadarıyla ikisindede dpf yok.Mobilin corollaya neden tam sentetik olmayan yağ tavsiye ettiğini anlayamadım.shell de aynı şekilde tek tavsiye olarak tam sentetik olmayan helix 7 5w30 u tavsiye ediyor.almanya bölümünü açınca ise  tam sentetik ultra 5w30 tavsiye ediyor.Ticari nedenlerle servislere sattıkları yağları mı tavsiye ediyorlar yoksa en iyi yağı mı?castrol ise 5w30 magnetec ve daha iyi olarak 0w30 edgeyi tavsiye etmiş.Yazın taile gittiğimde 30 la biten yağlarla sorun yaşarmıyım?en iyi tercih benim için ne olur?saygılarımla...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 80000
  • Model Yılı: '11
  • 110 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1889 : Ağustos 20, 2011, 12:36:43 »
2011 corolla dizelin 20000 bakımı geliyor.Erzurumda yaşıyorum.bi kaç ay önce baktığımda Mobilin sayfasında mobil 1 esp 5w30, daha iyi tercih olarak da mobil 1 new life 0w40 yazıyordu .Şimdi ne hikmetse tek tercih mobil super fe 5w30 a çevirmişler tavsiyeyi.aynı motora sahip auris d4d ye ise eski 0w40 new life  tavsiyesi devam ediyor. bildiğim kadarıyla ikisindede dpf yok.Mobilin corollaya neden tam sentetik olmayan yağ tavsiye ettiğini anlayamadım.shell de aynı şekilde tek tavsiye olarak tam sentetik olmayan helix 7 5w30 u tavsiye ediyor.almanya bölümünü açınca ise  tam sentetik ultra 5w30 tavsiye ediyor.Ticari nedenlerle servislere sattıkları yağları mı tavsiye ediyorlar yoksa en iyi yağı mı?castrol ise 5w30 magnetec ve daha iyi olarak 0w30 edgeyi tavsiye etmiş.Yazın taile gittiğimde 30 la biten yağlarla sorun yaşarmıyım?en iyi tercih benim için ne olur?saygılarımla...

Ben 10 bin bakımında mobil 0w40 tam sentetik yağ koydurdum. 3 hafta önceki 20 bin bakımında ise Mobil Super 3000 5w30 tam sentetik yağ koydurdum. 0w40 yağ koydurduğum da yakıt tüketiminin biraz arttığını bu sitede de belirtmiştim. Fakat 17 bin km den sonra  yakıt tüketimim ilk zamanlara göre gözle görülür şekilde azalmıştı. 20 bin bakımından sonra şunu gördüm ben 5w30 da yakıt tüketimi daha az oluyor. Fakat Erzurum gibi kışı ağır geçen bir şehir için 0w40 koydurmak bence en mantıklısı.
Paran varsa Japon, yoksa alman. :nija:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 42 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1890 : Ağustos 20, 2011, 12:52:01 »
Ben 10 bin bakımında mobil 0w40 tam sentetik yağ koydurdum. 3 hafta önceki 20 bin bakımında ise Mobil Super 3000 5w30 tam sentetik yağ koydurdum. 0w40 yağ koydurduğum da yakıt tüketiminin biraz arttığını bu sitede de belirtmiştim. Fakat 17 bin km den sonra  yakıt tüketimim ilk zamanlara göre gözle görülür şekilde azalmıştı. 20 bin bakımından sonra şunu gördüm ben 5w30 da yakıt tüketimi daha az oluyor. Fakat Erzurum gibi kışı ağır geçen bir şehir için 0w40 koydurmak bence en mantıklısı.
Serkan bey   nacizane bildiğim kadarıyla mobil super 3000 5w30 tam sentetik değil,  ama gayet iyi bi yağ tabii. Nihai  olarak castrol edge 0w30 mu mobil 1 0w40 new life mı tavsiye edersiniz.new life da aracınızda ses artışı oldu mu?yakıttaki artış tahmini ne kadar olmuştur. saygılarımla...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 253 kere teşekkür etti
  • 713 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1891 : Ağustos 20, 2011, 14:11:50 »
arkadaşlar   0 - 40 ile   5 - 40 yada 10 - 40  yağlar arasında   sabit sıcaklıkta  akışkanlık farkı yok.

motoru korumak için ilk numarası küçük , ikinci numarası büyük yağlar seçiniz.

yağ seçiminde önemli olan api standartlarıdır. mesela bir mineral yağ kullanacaksanız bile bu standartları karşılayan yağ seçiniz. mesela SM

mineral yağlar düzensiz moleküllü yağlardır,çabuk bozulurlar ömürleri kısadır ve genelde kalın yağlardır. oysa bunun yerine sentetik kullanırsanız daha uzun süre motoru korumuş olursunuz. üstelik sentetikler sıcakta çabuk bozulmazlar.

ilk numara ne kadar düşük olursa okadar iyidir. mesela 0 numara.. özellikle kışın rahat çalışma çabuk yağlama sağlar.

ama pahalı derseniz ozaman yarı sentetik yağ kullanınız. mesela 10 40 işinizi görür.

mineral 5000 km
yarı sentetik 8 - 10 bin km
sentetikler 15 bin km ömre sahiptir. ( kabaca )

ayrıca minarellerin değiştirme zamanları 6 ay dır, sonrasında bozulmaya ve incelmeye başlar
sentetikler 1 yıl yada daha fazla süre motor için bozulmazlar.

tahminen yazdığımızda 2001 sonrası aracınız için en iyi yağ  0 - 40 dır. yaz ve kış idealdir. olmazsa 5 - 40 aynı işi görür.

ancak yıpranmış bir aracınız varsa, mesela 500 binde yada segman sorunları yüzünden yağ yakan bir araca sahipseniz 5 - 50 gibi yatak açıklıklarını daha iyi dolduran yağlar kullanabilirsiniz.

dikkat ! ince yağ kullanmayın. toyota yeni arabalarında 0 20 gibi yağlar kullanıyor ancak bu yağlar motor sıcakken yeterince aracınızı korumayabilir. yani orada yazan 20 numara veya 30 numara biraz incedir. koruyuculuk istiyorsanız 40 numara yağ bu gün şartlarında iyidir. iyi forumlar

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 42 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1892 : Ağustos 20, 2011, 16:58:31 »
iki rakam arasıdaki fark arttıkça katkı maddesi  miktarının büyüdüğü ve bununda yağlamayı azalttığı ve kurum miktarını arttığı; en az farka sahip 5w30 kullanılması gerektiği gibi bir yorum okumuştum. bunun bir anlamı var mı? ben en iyisi forumdaki yorumları baştan okuyup yağ mevzunu öğreniyim. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 80000
  • Model Yılı: '11
  • 110 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1893 : Ağustos 20, 2011, 18:31:19 »
Serkan bey   nacizane bildiğim kadarıyla mobil super 3000 5w30 tam sentetik değil,  ama gayet iyi bi yağ tabii. Nihai  olarak castrol edge 0w30 mu mobil 1 0w40 new life mı tavsiye edersiniz.new life da aracınızda ses artışı oldu mu?yakıttaki artış tahmini ne kadar olmuştur. saygılarımla...

Merhaba Tayfun Bey,

5w30 iki çeşit yağ var. Ben tam sentetik olanından almıştım. Aşağıda resmini ekliyorum :)  0w40 da ses belirgin şekilde azaldı. 0w30 bende koydurmayı düşündüm fakat biraz fiyatı pahalı gelmişti bana. 0w30 da yakıt tüketimini azaltıyor diye biliyorum. 0w40 daki yakır artışı 5.3 yakıyorsa araç 5.5 yakmaya başladı ilk başlarda ama daha sonra tekrar eski haline döndü.

Paran varsa Japon, yoksa alman. :nija:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1894 : Ağustos 20, 2011, 20:37:32 »
 40 numaradan ince yağ kullanmayın. servisler neden 40 numara kullanıyor? ince yağda bir hata motora mal olur. bugün için en ideal yağ 0w40 mobil1 ile castrol edge 5w40 bu yağlardan şaşmayın ikiside ful sentetiktir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1895 : Ağustos 20, 2011, 21:56:09 »
.... ben en iyisi forumdaki yorumları baştan okuyup yağ mevzunu öğreniyim. :)
:) Kolay gelsin derim Tayfun Bey kardeşim ama buradaki 88 sayfayı ve içerdiği linkleri okumaya kalkmadan evvel akıl sağlığınızı kaybetmemek için tıbbi ve psikolojik destek almanızı tavsiye ederim :).
Şaka bir yana bu konuda 30 ve 40 yağcılar arasında üstü örtülü bir fikir çekişmesi var .  Yeni araçlarımız için üreticinin önerdiğini 30 yağı kullanmanın bir sakıncası yok. Motor eskiyip boşluklar artınca daha kalın yağa geçmek mantıklıdır ve de doğrudur. Hiç bir araç üreticisi yatak sarma sınırında çalışabilecek bir yağı (acar kullanıcılar dahil) garanti sürecinde kitabında önermez değil mi ? yani 30 ve 40 yağların 100 derecedeki verilerine bakın aralarında az bir fark vardır. Üretici 3 yıl 100.000 km garanti veriyor, kaldı ki bunun üstünde bile çook fazla bir emniyet payı vardır.

Daha önce de yazdığım gibi , aklınız karışıp çok takılırsanız 40 kullanın  , biraz fazla yakar ve biraz da performans kaybı hissedersiniz. Ya da 30 kullanıp motor 70-80 binlere gelince 40 yağa geçersiniz.

Bu seneyi kaçırdık , seneye 30 ve 40 çılar arasında bir yüzme müsabakası düzenleyelim , ölen kalan belli olsun :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1896 : Ağustos 20, 2011, 22:29:52 »
:) Kolay gelsin derim Tayfun Bey kardeşim ama buradaki 88 sayfayı ve içerdiği linkleri okumaya kalkmadan evvel akıl sağlığınızı kaybetmemek için tıbbi ve psikolojik destek almanızı tavsiye ederim :).
Şaka bir yana bu konuda 30 ve 40 yağcılar arasında üstü örtülü bir fikir çekişmesi var .  Yeni araçlarımız için üreticinin önerdiğini 30 yağı kullanmanın bir sakıncası yok. Motor eskiyip boşluklar artınca daha kalın yağa geçmek mantıklıdır ve de doğrudur. Hiç bir araç üreticisi yatak sarma sınırında çalışabilecek bir yağı (acar kullanıcılar dahil) garanti sürecinde kitabında önermez değil mi ? yani 30 ve 40 yağların 100 derecedeki verilerine bakın aralarında az bir fark vardır. Üretici 3 yıl 100.000 km garanti veriyor, kaldı ki bunun üstünde bile çook fazla bir emniyet payı vardır.

Daha önce de yazdığım gibi , aklınız karışıp çok takılırsanız 40 kullanın  , biraz fazla yakar ve biraz da performans kaybı hissedersiniz. Ya da 30 kullanıp motor 70-80 binlere gelince 40 yağa geçersiniz.

Bu seneyi kaçırdık , seneye 30 ve 40 çılar arasında bir yüzme müsabakası düzenleyelim , ölen kalan belli olsun :D

Efdal kardeş servisleride 40 çılara dahil etmek lazım. mercedes bile kitapçığında 40 dan ince yağ kullanmayın diye yazmış. motor yeni olduğunda kompresyon çok yüksektir yani gazdan ayağını çekince araba hemen yavaşlar. ince yağ kullanınca kompresyon düşer motor freni zayıflar, yüz kilometredeki 100-200 gram yakış azalması motorun kompresyonunun düşmesinden olur. 250-300 bine kadar 40 ondan sonra 5w50 kullanırsanız motor ömrü muazzam artar, benden söylemesi gerisi size kalmış.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1897 : Ağustos 20, 2011, 22:33:31 »
benim yeşil ördek 220 binde üzerinde 10w40 var, pazartesi kısmetse şarköyden istanbula gidip mobil1 5w50 yağ alacağım, buralarda yok .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 42 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1898 : Ağustos 20, 2011, 23:41:04 »
üstatlarım öncellikle forum çok keyifli. 30. sayfayı geçtim. Atilla beyin  tecrübesiyle verdiği 0w40 tavsiyesiyle, kullanıcı kitabındaki 0w30  tavsiyesinin  şifrelerini çözmeye başladım. :)ikinci rakamı daha çözemesemde ilkini anladım. müşteri memnuniyetinin yüksek  olduğu toyota servislerinin 10w40 tavsiye etmesi,150000 de bi bakıma almak varken(ford, citroen gibi) on binde alması ilginç geldi bana.saygılarımla...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1899 : Ağustos 21, 2011, 14:01:22 »
toyota servisleri garibanlar müşteriyi bakımdan bakıma görüyor oda garantili arabalar. 15 binde bir yapsalar hepsi dükkanları kapatacak. Tekirdağda kocamAn bir resmi servis vardı kapandı, ford, citroen servisleri başını kaşıyamıyor birde 10 binde bakım olsa felaket olur.