Gönderen Konu: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 152271 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 1 kere teşekkür edildi
Ynt: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #1800 : Mayıs 23, 2011, 00:02:31 »
geçen gün aracımın sadece motor yağını değiştirdim. eski yağ 10w-40 shell helix idi. şimdi full sentetik 5w-40 var aracın daha iyi devirlediğini hissediyorum, motor rahatladı resmen.

(sadece yağ + yağ filtresini değiştim)
bide shell heliks ucuz eğer koyduğun pahalı yağsa bak sen rahatlığa

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2011 Comfort Extra
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • 18 kere teşekkür etti
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1801 : Mayıs 25, 2011, 22:45:08 »
Nisbeten ılıman iklim diyebileceğimiz İzmir'de oturuyorum.Sıcaklık -3 ile 40 arasında değişir.Aracım 2011 Corolla 1.6 benzinli.6 ay doldu.4000 km'de.Motorun alışma dönemi olduğu için bu seferlik 6 ay yağ bakımını yaptıracağım.Bir problemde  servisin 6 ay tavsiye yağ bakımını yapmamışınız giibi bir sebep uydurmalarını istemiyorum.Bundan sonra her 10000 km'de gideceğim.
Hemen hemen motor yağı ile ilgili tüm sayfaları okudum.Sonuçta yeni motora servisten tam sentetik 5w-30 yağ koymalarını isteyemeye karar verdim.Servis 10w-40 için filitre dahil 115 TL, 5w-30'a filitre dahil toplam 160 TL fiyat verdi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Bilgi güçtür...
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: '12
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1802 : Mayıs 25, 2011, 23:41:29 »
servis fiyatı olarak normal, ama sanayinin tam 2 katı. olsun servislere destek olmak lazım :)
Kanaat en büyük hazinedir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1803 : Mayıs 25, 2011, 23:44:07 »
servis fiyatı olarak normal, ama sanayinin tam 2 katı. olsun servislere destek olmak lazım :)
yağı dışardan alıp götürmek lazım herhalde.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1804 : Mayıs 26, 2011, 00:58:22 »
Nisbeten ılıman iklim diyebileceğimiz İzmir'de oturuyorum.Sıcaklık -3 ile 40 arasında değişir.Aracım 2011 Corolla 1.6 benzinli.6 ay doldu.4000 km'de.Motorun alışma dönemi olduğu için bu seferlik 6 ay yağ bakımını yaptıracağım.Bir problemde  servisin 6 ay tavsiye yağ bakımını yapmamışınız giibi bir sebep uydurmalarını istemiyorum.Bundan sonra her 10000 km'de gideceğim.
Hemen hemen motor yağı ile ilgili tüm sayfaları okudum.Sonuçta yeni motora servisten tam sentetik 5w-30 yağ koymalarını isteyemeye karar verdim.Servis 10w-40 için filitre dahil 115 TL, 5w-30'a filitre dahil toplam 160 TL fiyat verdi.

Bunyamin Bey, fiyati daha uygun olduguna gore 10W-40'i secip daha kisa araliklarla yag degisimini de dusunebilirsiniz. Mesela 7000km/7 ay gibi. Ozellikle yilda kat ettiginiz km 15bini gecmiyorsa. Yilda 15-20bin km yol katediyorsaniz tam sentetik secmeniz yagin israf edilmemesi acisindan isabetli olur.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1805 : Mayıs 26, 2011, 09:16:10 »
Bunyamin Bey, fiyati daha uygun olduguna gore 10W-40'i secip daha kisa araliklarla yag degisimini de dusunebilirsiniz. Mesela 7000km/7 ay gibi. Ozellikle yilda kat ettiginiz km 15bini gecmiyorsa. Yilda 15-20bin km yol katediyorsaniz tam sentetik secmeniz yagin israf edilmemesi acisindan isabetli olur.
benim yağ 8000 de iki seneyi geçti yeni yağımda mobil1 5w50 bagajda kısmetse bugün değişecek 750 km yola gideceğim kısmetse. ben hiçbir zaman yağda yıl veya ay hesabı tutmadım 1968 denberi. :islik:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Bilgi güçtür...
  • Model Yılı: '12
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1806 : Mayıs 26, 2011, 09:41:49 »
Büyüksün Atilla abi, bu yağlar ilaç mı ki son kullanma tarihi olsun, iyi yolculuklar.
Kanaat en büyük hazinedir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2011 Comfort Extra
  • 18 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1807 : Mayıs 26, 2011, 14:11:22 »
5w-30 ile 10w-40 arasında servis 35-40 TL fiyat farkı verdi.Bu fark çok ciddi rakam değil ve zamanla bu farkın daha fazlasını 5w-30 çıkaracaktır. Üstelik forumda okuduğum kadarıyla 5w-30 10w-40 dan daha koruyucu ve yeni arabalara önerilen bir yağ.Yılda 10000km civarı yapıyorum.Bu yağ değişiminden sonra da 10000km/1 yıl olarak 5w-30 ile devam etmeyi düşünüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1808 : Mayıs 26, 2011, 14:33:39 »
benim yağ 8000 de iki seneyi geçti yeni yağımda mobil1 5w50 bagajda kısmetse bugün değişecek 750 km yola gideceğim kısmetse. ben hiçbir zaman yağda yıl veya ay hesabı tutmadım 1968 denberi. :islik:
   çocuklar seneyi yanlış yazmışım 1962 olacak. :islik:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1809 : Mayıs 26, 2011, 14:39:57 »
5w-30 ile 10w-40 arasında servis 35-40 TL fiyat farkı verdi.Bu fark çok ciddi rakam değil ve zamanla bu farkın daha fazlasını 5w-30 çıkaracaktır. Üstelik forumda okuduğum kadarıyla 5w-30 10w-40 dan daha koruyucu ve yeni arabalara önerilen bir yağ.Yılda 10000km civarı yapıyorum.Bu yağ değişiminden sonra da 10000km/1 yıl olarak 5w-30 ile devam etmeyi düşünüyorum.
   ful sentetik yağlar 20 bin km yapar hadi indirim yapalım 15 bin. ama toyotada servis aralığı 10 bin km olduğundan garanti sürecinde mecburen 10 bin km de değişeceksin. garanti belgesinde bakım peryotlarında yıl-ay süresi yoksa zaman mühim değil.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1810 : Mayıs 26, 2011, 14:48:56 »
   çocuklar seneyi yanlış yazmışım 1962 olacak. :islik:

:alkis:

ful sentetik yağlar 20 bin km yapar hadi indirim yapalım 15 bin. ama toyotada servis aralığı 10 bin km olduğundan garanti sürecinde mecburen 10 bin km de değişeceksin. garanti belgesinde bakım peryotlarında yıl-ay süresi yoksa zaman mühim değil.

Atilla Bey, fazla km. yapmayan arkadaşlar için süre uyarısına da dikkat edelim bence. Bana kalırsa üzerinden bir kış ve de yaz geçen yağı sentetik de olsa 1 yıl içerisinde değiştirmekte fayda var.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1811 : Mayıs 26, 2011, 15:08:13 »
:alkis:

Atilla Bey, fazla km. yapmayan arkadaşlar için süre uyarısına da dikkat edelim bence. Bana kalırsa üzerinden bir kış ve de yaz geçen yağı sentetik de olsa 1 yıl içerisinde değiştirmekte fayda var.
  Vallahi bunca yıldır amatör, profesyonel ve ağır vasıta sürücülüğümde hiçbir zaman hiçbir yerde bu zaman meselesi gündeme gelmedi. sanayiden yarım saat evvel geldim 5w50 yi koydum. tamircilerlede sohbet ediyorum onlar da zamandan hiç söz etmiyorlar. ben elektronikçiyim ve benim aklım naçizane kutuda duran yağın, onlarca yıl durmasına rağmen bozulmayıp motorda dururken bozulmasına mantığım almıyor. hidroliğin havadan nemi emme özelliği nedeniyle prospektüslerinde ne kadar süre sonra değişeceği belirtiliyor. hangi yağın açıklamasında zaman belirtildiğini ben bilmiyorum bilen varsa paylaşsın. ben bu forumda yanlış bilgi vermemek için devamlı okuyor ve takip ediyorum ama bunu herkestende bekliyorum. burada topluma faydalı olabilme çabasında olduğumuza inanıyorum, bunun için de yabancı petrol şirketlerinin karını arttırmak için değil, insanımızın  menfaati için yağda süre yok diyorum. isteyen parasıda çoksa yağı 2 ayda bir bile değiştirebilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2011 Comfort Extra
  • 18 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1812 : Mayıs 26, 2011, 15:24:01 »
Atilla Bey, yağ konusundaki hemen hemen tüm yazılarınızı ve önerilerinizi okudum.Yazılarınız için çok teşekkür ederim.Bilgi ve tecrübenize saygım var. 5w-30 tam sentetik yağ kullanmaya karar vermemde tüm okuduklarımın üzerine önceki sayfalarda benimle aynı şartlarda yeni arabası olan bir arkadaşa bu yağı önermenizin etkisi oldu.
Dediğiniz gibi garanti süreci nedeniyle tam sentetikte olsa 1 yıl/10 bin km'de mecburen yağ değişimi yapacağım.Motorun daha 4000km'de olması nedeniylede 5w-30 kullanacağım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1813 : Mayıs 26, 2011, 15:34:33 »
fabrikalar ticari bir kuruluş olduğundan, servislerine iş ve kendilerinede parça satış olanağını dahaçok sağlamak için bu bir yıl süresini şart koşuyorlar. esasında bu davalık bir durum. bence bu hususta tüketici mahkemelerinde açılacak davalar kazanılır. ben araba alacağım senede 2 bin km yol yapacağım her sene servise gideceğim ve yağ filtre vs gibi masraflarım olacak. bizim efsanelerin kullanıcı kitabı servis aralıklarını km ye göre veriyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1814 : Mayıs 26, 2011, 15:40:00 »
Atilla Bey, yanlış anlamayın lütfen, tecrübenize saygım sonsuz. Ticari araçlar, uzun yolda kullanılanlar veya İstanbul gibi şehiriçi kullanılsa bile fazla km. yaptığı için 15.000 km. gibi aslında günümüz şartlarında çok uzun olmayan mesafeyi 1 yıldan kısa sürede yapan araçlara bir şey demiyorum. Fakat ben kendi şartlarımdan bahsedeyim. Adana gibi yaz kış her daim çok rutubetli bir şehirde yaşıyorum. Ev ile işimin arası 9 km. ve aracımı % 90 şehir içinde ve bu mesafede kullanıyorum. Bu mesafenin 1-2 km.si zaten motorun ısınması için geçiyor. Dolayısıyla katettiğim mesafenin % 15-20'si soğuk motor ile gerçekleşiyor. Yılda 8000-9000 km'yi geçmiyorum. Ben her 2 ayda bir yağ değiştirilsin demiyorum ki. Söylemek istediğim kısaca şudur: Çok km. yapıyorsanız zaten süreden önce km. dolacaktır. Fakat az km. yapıyorsanız, yılda bir yağ değişiminin hiç kimseyi acıtmayacağını düşünüyorum. Filtre, işçilik ve tam sentetik yağ ile bir değişimin 120 TL'ye mal olduğunu düşünelim. Aylık maliyet 10 TL olur. Yağı Km. yi beklemek yerine ortalama 6 ay erken değiştirdiğimizi varsayalım. Bu durumun bize getireceği ilave maliyet 60 TL olacaktır. Aracımızla fazladan 150-200 km. yaptığımızı ya da fazladan 60 TL sigorta primi ödediğimizi ya da içinizi rahatlatacak başka bir neden varsayıp bu masrafa katlanmamız sizce çok büyük bir külfet midir?
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1815 : Mayıs 26, 2011, 16:30:31 »
Ya bu süre konusunda bir ara galiba Murat Küden arkadaşımız Avrupada bazı firmalar 2 yıl da bir değişim yapıyor demişti galiba daha sonra bu firmaların servis bilgileri hakkında bir şeyler sormuştum ama galiba arada kaynadı gitti. Murat arkadaşımızın yeni söyleyeceği bir şeyler var mı bu hususta?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1816 : Mayıs 26, 2011, 19:10:45 »
Sevgili Hakkı kardeşim söylediklerim sana karşı değil. ben biraz dünyaya erken gelmişim internetten devamlı araştırıyorum ,bilgisayarsız internetsiz yıllarıma acıyorum. 2-3 sene önce şimdi hatırlamıyorum ,forumun birinde yağ sanayiinde çalışan bir kimya mühendisinin makalesini okumuştum, o arkadaş yağın optimum noktasına ancak 5bin km lerde ulaşacağını , motorun yağının sık sık değişmesinin yararlı değil zarar getirdiğini ,yağ moleküllerinin bu km lerde daha olgunlaşıp (kelime aynen böyle değildi ama bu manadaydı) randıman vereceğini açıklamıştı. ben filmlere hayat tarzı öğrenmek içinde bakarım amerikan filmlerinde hiç yağ değişme sahnesi yok hep yağ tamamlama var. bizim gibi ülkelere servisleri aracılığıyla fazla yağ tükettirmeye uğraşıyorlar diye düşünüyorum. Hakkıcığım bugün 8 bin km deki yaklaşık 2,5 yıllık yağı döktük 5w50 yi koyduk emin ol,eski yağla daha marşa basarken yağlambası sönüyordu motor sesi gayet güzeldi. yeni ful sentetik mobil 1 motorda eski yağa göre bir fark yaratmadı. ilerleyen km lerde fark varmı göreceğim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1817 : Mayıs 26, 2011, 21:26:50 »
Yağ lambasında sorun yokta akü lambası geç sönüyor :D :D
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2011 Comfort Extra
  • 18 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1818 : Mayıs 29, 2011, 17:10:45 »
Toyota bayilerinde kullanılan yağın üreticisi hangi marka veya kim?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 80000
  • Model Yılı: '11
  • 110 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1819 : Mayıs 29, 2011, 17:23:47 »
Shell kullanıyorlar diye biliyorum.
Paran varsa Japon, yoksa alman. :nija: