0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
atilla abi selam.benim araba corolla 2003 sol lpg li..116.000 km de.mobil 1 5w 50 yağ koydurdum,yaklaşık 6000 km oldu..bu numara yağa geçmek km olarak daha erkenmi sizce.eğer erken derseniz 10w 40 la değiştireceğim.10w 40 katınca 10.000 km de 1 litre eksilme oluyordu.aynı eksiltme olayı sanırım 5w 50 de de olacak,6000 km de eksiltme yapmış biraz.gerçi bidon 4 lt olduğu için sadece 4 litre yağ kattık.üst seviye çizgisini bulmadı 4 litre ile.mobil 1 5w 50 nin 1 litreliğini bulamadım.bizim buralarda hep 4 litreliği var.birde bu 5w 50 kaç binde bir değişiyor.
Ahmedim senin eski toyotanın tam yağı. söylede banada yollasınlar. senin bu kalın yağ takıntın beni hasta edecek!!!!!10 bin km de 3 kg yağ eksilten opel astra mobil1 10w60 ile 11 bin km de 250 gram yağ eksiltti. araba canavar gibi oldu. Satılmış 1.6 dizel Passat sipariş etti temmuzda arabası gelecek , astranın bu ikinci hayatındaki performansını görünce satmaktan vazgeçti ikinci araba olarak kullanacak. arabayı devamlı uzun yolda kullandığı halde yağ eksiltmesi olmaması inanılır gibi değil.
atilla abi.sizce 10w 40 a geçeyimmi geri.5w 50 hem pahalı hem piyasada pek bulunmuyor.bp visco 5000 10w 40 düşünüyorum.5w 50 yi katalı 6000 km oldu 10000 de değiştirsemmi.
Atilla amcanin soyledigi ikinci kisim rakamla ilgili. Ilk kisimdaki rakam ilk calisma aniyla, motor normal calisma sicakligina gelene kadar calisiyor. Ikinci kisimdaki rakamsa normal calisma sicakligindaki yagin viskozitesi. Dolayisiyla 0W30 ile 10W-30 arasinda motorun normal calisma sicakliginda hicbir fark yok. Ikisi de 30.Ilk rakam 10-20 vs. oldugunda 0'a nazaran yag hic gitmiyor bazen motora. Birkac saniye de olsa motor yagsiz donuyor. Ozellikle soguk havalarda. Ilk rakami 0-5 olan yag en azindan motora cok cabuk ulasiyor. Hic yagin gitmemesi daha kotu.Satiliyorsa Castrol SLX Professional Longtec 0W-30 veya 40 (veya fiyati daha uygunsa Edge 0W-30) tercih edin. Ikinci rakam olan 30, aslinda 40'a yakin yagin ozelligini gosteriyor. Sadece siniflandirmayi 30 olarak yapmislar. Bildigim kadariyla dizelde de kullaniliyor bu yag ve Izmir icin uygun.http://www.castrol.com/castrol/extendedsectiongenericarticle.do?categoryId=9033753&contentId=7062295Burada M1 High Mileage (Herhalde Extended Life'in buradaki adi) 5W-30, 10W-30,10W-40'a katiyorlar bunu. Ne kadar etkili bilmiyorum, ama eski araclar icin ideal. Iki-uc degisimde kullandim.
Ahmet kardeşimin yazdıklarının hepsine katılıyorum. yollarımız fazla km yapmış arabalarda ve fabrika toleranslarında ayrılıyor. motorun iç yapısını iyi bildiğini zanneden bir kişi olarak 100-150 bin km yapan motorların söküldüğü zaman o fabrika toleranslarının nasıl paramparça olduğunu çok gördüm. küçük hacimli motoru olan (ı.6) 99 model opel astra 10000 kmde 3kg yağ yakarken (290 binde) mobil1 extended life 10w60 yağ konunca 11 bin km de 250 gr yağ eksiltmesini fabrika toleransları izah edemez. otomobilin ana fikiri onun bir makine olduğunu bilmektir, makinelerde sürtünen metaller aşınır, aşınınca iki parça arasındaki boşluk artar boşluk artınca hem aşınma eskisi gibi devam eder birde oluşacak vuruntudan dolayı aşınma dahada artacak, yani zincirleme reaksiyon oluşacak. boşluk vuruntuyu vuruntu boşluğu arttırır. tıpkı bir yere çekiç vurmak gibi çekiç de vuruntudaki gibi ezme etkisiyle metali inceltir. işte Arabaların km si arttıkça yağın kalınlaştırılması bu boşluğun doldurulması içindir. ince yağ kullanırsanız motorunuzu çabuk eskitirsiniz. mobil fabrikaların tavsiyelerinin aksine çok güzel bir kodlama yapmış, artık sizlerde bundan ip ucu çıkarıp bu yağ muhabbetine bir son verin.mobil1 NEWLİFE 0W40 yeni motorlar için, kutusun dada km çizelgesi var, mobil1 PEAKLİFE 5w50 orta kmler için, mobil1 EXTENDEDLİFE 10w60 ikinci bahar isteyen arabalar için (benim tercümem,yorumum) bu yağları kullanın diyor daha ne desin?
Konuyla ilgili pratik profesyonel bilgim ve tecrubem yok, acik soyluyorum. Atilla amca, bilginize, tecrubenize guveniyorum, saygi duyuyorum. Eger cesaret edebilirsem ucretsiz gonderilecek olan Eneos Sustina 0W-50 yagini bir deneyecegim. Arabanin surusunde, yakit tuketiminde bir olumsuzluk gorursem degistiririm. Olumlu bir gelisme gorursem de insallah burada belirtirim.
Atilla amca dün tavsiyelerini dikkate alarak gittim servisten yağ filtremi aldım ve Mobil Super 3000 X1 5W-40 koydurdum, shell helix 10w40'dan sonra araç sessizleşti şimdi kedi gibi mırıldıyor rölantide. dün ayrıca arkadaşım opel astrasına (Gkasa) 10W/40 P.Ofisi maxima benzin/lpg diye bir yağ deniyelim dedik şimdilik iyi görünüyor araç km yaptıkça gelişmeleri paylaşacağım buradan.
atilla amca bir şey soracağım. 2008 Jetta 88 binde 1.6 8 valf 102 hp motora ne koymalıydık. 5w30 konuldu serviste.
Full sentetik koyduk atilla amca hatta 15 binde bir değişir dedi usta.
atilla abi benim 2008 corolla d4 motoruna castrol edge 5w40 koysam nasıl olur yada senin fikrin ne olur bu konuda?