Gönderen Konu: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 155690 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
Ynt: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #1680 : Mayıs 09, 2011, 18:27:20 »
Yavas yavas yola geliyorlar demek ki :D

Tabii, musteriye 5W-30 deyip 10W-40 koymaya devam etmiyorlarsa.
    Ahmedim biliyorsun 5w30 un hem yarı sentetiği hemde ful sentetiği var. Allah bilir yarı sentetik koyup ful sentetik parası alıyorlardır.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1681 : Mayıs 10, 2011, 00:46:31 »
Bugunun dunyasinda ne yapildigini gormeyince insanin aklina her sey geliyor tabii Atilla amca.

Konu baska baslik altindaydi ama sizi gormusken bir noktayi duzelteyim: Duz sanzuman yagi 80W-90 madeni yagmis. Cogunlukla dort cekerlerde Toyota onerisiyle arka diferansiyelde kullaniliyormus. Sanzuman yagi olarak dediginiz gibi 75W-90 oneriyor Toyota. Yari sentetik, buyuk ihtimalle.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2011 Auris 1.4 D-4D comfort extra MM
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B+
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1682 : Mayıs 10, 2011, 08:41:26 »
Geçen hafta servise götürdüm arabayı ben hiçbirşey demeden 5w-30 yağ koymuşlar...5-30 standart oldu galiba...

Benzinli araçlara 5-30 koyuyorlar ,dizelde ise 10- 40  devam :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
« Yanıtla #1683 : Mayıs 10, 2011, 19:37:39 »
Aracıma d-4d corolla manul vit. 2011 12000 km de. 10000 bakımında 10w-40 yağ konmuştu.2000 km bu yağla dolaştım lakin arabanın ilk haliyle hiçbir alakası kalmamişti.Arabanın sesi artı ve sanki performansında düşme gözlemledim.Araba çalişirken resmen kendini kasıyordu.Sonra aracıma castrol edge 0w-30 yağ koydurdum fark ise ilk başta aracın sesi resmen kesildi,aracın motoru rahat calışmaya başladı ve herzaman gitiğim uzun yolda ortalama 4.3 lt dediği yerde şu an yazan değer ortalamada 3.9 ile 4.0 lt yazıyor.Şehir içinde ortalamam ise 10w-40 varken 6.0 ile 6.5 değer gösterirken 0w-30 yağda 5.0 ile 5.5 lt ortalama yazıyor.Şunu belirtmeden gecemiycem aracın kullanım kitabında d-4d için kullanılaçak tercih edilecek yağ için 0w-30 ilk tercih bu yoksa 5w-30 yaği önermesine rağmen servislerin 10w-40 yağ kullanması ne alaka hala anlamiş deyilim Saygılarimla iyi forumlar.
2011 Corolla D-4D Comfort Extra Gümüş Gri.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1684 : Mayıs 10, 2011, 20:23:14 »
+1
Yag, zamanla incelir zaten.
Olabilir.0 ile 5, hatta 10 (birinci rakam) arasinda yakit farki gozlemlemedim simdiye kadar.

Yazilarinizi satir satir okuyorum Atilla amca,  merak etmeyin. :) 1955 model Chevrolet Belair icin fabrikaca tavsiye edilen yag buyuk ihtimalle 20W-40 gibi kalin bir yagdir.Farkli viskozitede (motorun kaldirabileceginden ince) bir yag soruna sebep oldu diye dusunuyorum.

Yag tercihi kisisel bir tercih, herkesin tercihine saygi duyarim. :)

apartman komşum ve arkadaşım inş. mühendisi Satılmış Sarıkayanın Opel astra 98 arabası var 280 veya 290 binde. 10 bin km de 3 lt yağ yakıyordu, tavsiyem üzerine mobil1 extendedlife 10w60 koydu. evvelki akşam konuştuk 11bin km olmuş ve sıkı durun yağ eksiltmesi 250 gram. çocuk dizel Passat siparişi vermişti arabası artık öldü diye, astrayı satmaktan vazgeçti onuda kullanacak.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #1685 : Mayıs 10, 2011, 20:24:51 »
aracım 2011 auris d4d 10000 bakımında 10w40 yağ koymuşlar şimdi ben bu yağı deyiştireyimmi yoksa 20000 km ye kadar böyle kullanayımmı
2011 COROLLA EXTRA D4D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1686 : Mayıs 10, 2011, 20:30:05 »
aracım 2011 auris d4d 10000 bakımında 10w40 yağ koymuşlar şimdi ben bu yağı deyiştireyimmi yoksa 20000 km ye kadar böyle kullanayımmı
    20000 e kadar devam et ondan sonra 0w30 veya 0w40 mobil 1 lerden birini kullan.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #1687 : Mayıs 10, 2011, 20:33:45 »
atilla abi bu yağlar yarı sentetikmi yoksa tam sentetikmi .şimdi üstündeki yağı yağ filitresini deyiştirmeden deyiştirsem olurmu
2011 COROLLA EXTRA D4D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1688 : Mayıs 10, 2011, 20:41:19 »
Aracıma d-4d corolla manul vit. 2011 12000 km de. 10000 bakımında 10w-40 yağ konmuştu.2000 km bu yağla dolaştım lakin arabanın ilk haliyle hiçbir alakası kalmamişti.Arabanın sesi artı ve sanki performansında düşme gözlemledim.Araba çalişirken resmen kendini kasıyordu.Sonra aracıma castrol edge 0w-30 yağ koydurdum fark ise ilk başta aracın sesi resmen kesildi,aracın motoru rahat calışmaya başladı ve herzaman gitiğim uzun yolda ortalama 4.3 lt dediği yerde şu an yazan değer ortalamada 3.9 ile 4.0 lt yazıyor.Şehir içinde ortalamam ise 10w-40 varken 6.0 ile 6.5 değer gösterirken 0w-30 yağda 5.0 ile 5.5 lt ortalama yazıyor.Şunu belirtmeden gecemiycem aracın kullanım kitabında d-4d için kullanılaçak tercih edilecek yağ için 0w-30 ilk tercih bu yoksa 5w-30 yaği önermesine rağmen servislerin 10w-40 yağ kullanması ne alaka hala anlamiş deyilim Saygılarimla iyi forumlar.

Siz yakit sarfiyatinda dusus gozlemlemissiniz. Buyuk ihtimalle sentetik yag olmasinin da etkisi var, ama ince olmasi da bir deger etken tabii.
Belirttiginiz degerlere bakilirsa 0W-30 sentetik yag ile %10-20 gibi yakit tasarrufu saglamissiniz.

Ben de 0W-30 Castrol Syntec kullaniyorum su an.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1689 : Mayıs 10, 2011, 21:23:40 »
Şu geldiğimiz hale bakın, firmalara güvenimiz kalmamış durumda . Geçenlerde servise gidip yanımda getirdiğim M1 5w-30 4 lt yağını koydurduğuma inanmak istiyorum ama...,  zira aracı aldığımda yağ seviyesi tam üst çizgideydi(filtre de değişti). Daha önceki 10 bin bakımda aynı işi yaptıklarında seviye üstten 0,5 -1 cm kadar azdı.  Şimdi belki iyi niyetlerinden kendilerinden azıcık  farklı bir yağ eklediler , belki araç dışarıda 1 saat beklediğinden kalınlaşan ve motora yeni  bulaşan yağ tam süzülemedi ( bu yüzden serviste bekleterek yağ değiştirmelerine açıkçası sinir oluyorm) , belki de benim yağı çok sevdler ve  kendi yağlarını koyup 0,3 l de ilave ettiler.
Gerçi aracın gidişinden 30 yağ var gibi anlıyorum ama şüphe düştümü akıldan çıkmıyor işte. 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1690 : Mayıs 10, 2011, 21:46:44 »
atilla abi bu yağlar yarı sentetikmi yoksa tam sentetikmi .şimdi üstündeki yağı yağ filitresini deyiştirmeden deyiştirsem olurmu
   Mesut ikiside mobilin en iyi kalite ful sentetiklerinden. artık ful sentetikler bu kadar ucuzladıktan sonra yarı sentetik kullanılmaz. eskiden yarı sentetik kullanılan motorlara ful sentetik koyunca conta ve keçelerde problem olup motordan yağ kaçağı görülebiliyordu, artık katkı maddeleriyle bu önlendi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1691 : Mayıs 10, 2011, 21:51:31 »
yağı hemen değiştirirsen filtre değiştirmesende olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #1692 : Mayıs 10, 2011, 22:08:55 »
Siz yakit sarfiyatinda dusus gozlemlemissiniz. Buyuk ihtimalle sentetik yag olmasinin da etkisi var, ama ince olmasi da bir deger etken tabii.
Belirttiginiz degerlere bakilirsa 0W-30 sentetik yag ile %10-20 gibi yakit tasarrufu saglamissiniz.

Ben de 0W-30 Castrol Syntec kullaniyorum su an.
Ahmet bey yakıt tasarufu,performans araba 40 numara yaga göre daha canlı oldu bana öyle geldi,motorda bariz ses azalması,sabahları ilk çalişmada motorun sabahları 40 numara yağa göre  çok rahat çalişması 30 numara yağda gözlemlediğim etkiler.Sadece castrol edge 0w-30 yağda ince yağ olduğundan  eksiltme çok olurmu bunu merak ediyorum şimdilik görünen bişey yok ama ilerleyen günlerde görücez bakalım ? Son olarak sabahları arabayı çalıştırmak için kontaği çevirdiğimde yağ lambası yanardı şimdi kontaği çevirdiğimde çaliştirmak için yağlambasi hiç yanmiyor. :)
2011 Corolla D-4D Comfort Extra Gümüş Gri.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1693 : Mayıs 10, 2011, 22:29:27 »
Ahmet bey yakıt tasarufu,performans araba 40 numara yaga göre daha canlı oldu bana öyle geldi,motorda bariz ses azalması,sabahları ilk çalişmada motorun sabahları 40 numara yağa göre  çok rahat çalişması 30 numara yağda gözlemlediğim etkiler.Sadece castrol edge 0w-30 yağda ince yağ olduğundan  eksiltme çok olurmu bunu merak ediyorum şimdilik görünen bişey yok ama ilerleyen günlerde görücez bakalım ? Son olarak sabahları arabayı çalıştırmak için kontaği çevirdiğimde yağ lambası yanardı şimdi kontaği çevirdiğimde çaliştirmak için yağlambasi hiç yanmiyor. :)
   Hakan performans 30 ile 40 farkından değil tam sentetik olmasından dolayıdır. eğer yağ eksilmesi olursa 5w40 veya mobi1 0w40 kullan. kontağı açınca yağ lambasının yanması lazım, ona servise uğrayıp baktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1694 : Mayıs 11, 2011, 02:41:50 »

Araciniz dizel mi Hakan Bey? Castrol Edge 0W-30'un CF standardini tasidigindan emin misiniz? Her sentetik yag dizelde kullanilmayabiliyor. Kullandiginiza gore buyuk ihtimalle karsiliyordur standardi.

Yag isiginin hemen sonmesi olayini burada bir turlu anlatamadim arkadaslara. Kisin 10W-40 kullanilipp yag isigi gec sonuyor deniyor. Yag motora ulasana kadar daha fazla zaman geciyor, isik gec sonuyor tabiatiyla. Filtrenin de orijinal kaliteli bir filtre olmasi lazim tabii.

Eski araclarda yipranmadan dolayi yag eksiltmeye sebep olabiliyor sentetik yaglar. Fakat yeni araclarda boyle bir durum yok.Ozellikle yagin volatilitesi dusukse.Cok kopuren bir yag degilse.

Simdi baktim yagin ozelliklerine, CF standardini tasiyor.Yag seviyesini duzenli olarak kontrol edin. Insallah eksiltme/yanma gozlemlemezsiniz. Eksiltecegini de dusunmuyorum. Gule gule kullanin.

http://www.opieoils.co.uk/pdfs/castrol/EDGE%20Range/EDGE%200W-30.pdf

Kullandiginiz yag asagidaki oto ureticilerinin/yag kurumlarinin standartlarini karsiliyor:

•ACEA A3/B3
•ACEA A3/B4
•API SM / CF
•MB 229.3 / MB 229.5
•GM-LL-A-025 / GM-LL-B-025
•VW 502 00 / VW 503 01 / VW 505 00
•BMW Longlife-01 / BMW LL-01

Şu geldiğimiz hale bakın, firmalara güvenimiz kalmamış durumda . Geçenlerde servise gidip yanımda getirdiğim M1 5w-30 4 lt yağını koydurduğuma inanmak istiyorum ama...,  zira aracı aldığımda yağ seviyesi tam üst çizgideydi(filtre de değişti). Daha önceki 10 bin bakımda aynı işi yaptıklarında seviye üstten 0,5 -1 cm kadar azdı.  Şimdi belki iyi niyetlerinden kendilerinden azıcık  farklı bir yağ eklediler , belki araç dışarıda 1 saat beklediğinden kalınlaşan ve motora yeni  bulaşan yağ tam süzülemedi ( bu yüzden serviste bekleterek yağ değiştirmelerine açıkçası sinir oluyorm) , belki de benim yağı çok sevdler ve  kendi yağlarını koyup 0,3 l de ilave ettiler.
Gerçi aracın gidişinden 30 yağ var gibi anlıyorum ama şüphe düştümü akıldan çıkmıyor işte. 

Kendi arabamda yagi kendim degistiriyorum hep, ama ikinci el aldigimiz minivanin yagini serviste degistirttim gecen hafta. 5W-30 tam sentetik yag ve Toyota filtresi alip gittim servise. Degistirdiler. Ama yagin rengi ayni, gozumun onunde degistirilmedigi icin acikcasi guvenemiyorum ben Eftal Bey.  Makbuzda musterinin getirdigi 5W-30 yag ve Toyota filtresiyle degistirilmistir yaziyor. Hatta bunu 2 defa tekrarliyorlar. :)

Bir dahaki sefere insallah kendim degistirecegim.

Sizin degisimde, 4 Litre yag yag cubugunda en ust seviyeye getirir seviyeyi rahatlikla Eftal Bey, iciniz rahat olsun. Zamaniniz ve yeriniz oldukca kendiniz de degistirebilirsiniz. En guveniliri, ama garanti varsa mumkun olmuyor bu haliyle.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1695 : Mayıs 11, 2011, 04:36:04 »
Bir ekleme daha yapayim:
Gorunuse gore sizin kullandiginiz 0W-30 Castrol Edge ile benim su an kullandigim burada Castrol Syntec European Formula 0W-30 ozellikleri itibariyla neredeyse tipa tip ayni yag.

Ikinci rakam resmen 30 olarak siniflandirilmis, ama 30'dan cok 40'a yakin bir yerde (100 derecedeki viskozite degerlerine bakilinca) en azindan motor icinde bu agirlikta basliyor macerasina. Sonradan inceliyor zamanla.

Dolayisiyla kullandigimiz yag aslinda ince bir yag degil. Sadece ilk (soguk) calisma aninda (ilk rakam 0) yag ince ve motora suratle ulasiyor.Ilk calisma ani da motorun en cok yiprandigi an.Yag ne kadar cabuk ulasirsa motora yipranma o kadar az olur. Motor calisma sicakligina (operational temperature) ulastiginda bu yag 40'a yakin bir kalinlikta. Bu da motorun normal calisma sicakliginda motoru gerektigi gibi koruyabilecek kalinlikta oldugu anlamina geliyor.

Tercihiniz dogru, insallah memnun kalirsiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 23000
  • Model Yılı: '12
  • 60 kere teşekkür etti
  • 57 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1696 : Mayıs 11, 2011, 11:09:56 »
Merhaba arkadaşlar corollanın kitapçığını baştan sona okudum,yağ bölümünü anlattığı kısımda sayfayı hatırlamıyorum, şöyle bir ibare vardı. "5W-30 yağ yakıt ekonomisi sağlar" yazıyordu.Açıp bakabilirsiniz 2011 corolla.Birde bir sorum olacaktı aracı ilk aldığımda biraz fazla yakıyordu, şuan 2500km. geldi azda olsa yakıt düşmeye başladı toyotayı aradığımda müşteri temsilcisinin söylediği ilk şey yakıt 10binden sonra düşmeye başlayacak diye bunun nedeni enjektörlerin kurum bağlayıp yakıt geçişini azaltmasımı yoksa başka bir nedeni varmı cevaplarsanız sevinirim.Hoşça kalın..(2011 corolla 1.4 d 4-d)
2011   1.4d-4d   Corolla   52bin km.
2004   1.3          Yaris      60bin km.
2006    1.6         Corolla   35bin km.
2012    1.6         Corolla   ......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #1697 : Mayıs 11, 2011, 11:17:24 »
Merhaba arkadaşlar corollanın kitapçığını baştan sona okudum,yağ bölümünü anlattığı kısımda sayfayı hatırlamıyorum, şöyle bir ibare vardı. "5W-30 yağ yakıt ekonomisi sağlar" yazıyordu.Açıp bakabilirsiniz 2011 corolla.Birde bir sorum olacaktı aracı ilk aldığımda biraz fazla yakıyordu, şuan 2500km. geldi azda olsa yakıt düşmeye başladı toyotayı aradığımda müşteri temsilcisinin söylediği ilk şey yakıt 10binden sonra düşmeye başlayacak diye bunun nedeni enjektörlerin kurum bağlayıp yakıt geçişini azaltmasımı yoksa başka bir nedeni varmı cevaplarsanız sevinirim.Hoşça kalın..(2011 corolla 1.4 d 4-d)

servislerde iyice kolpacı oldu ha... enjektörler kurum bağlayıp yakıt geçişini engellerse hava/yakıt karışımı bozulur buda motor uyarı ışığını yakar. ayrıca enjektörün tanesine en az 1000TL fiyat çekerler serviste.
93AE101(sw) 89100km =)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 23000
  • Model Yılı: '12
  • 60 kere teşekkür etti
  • 57 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1698 : Mayıs 11, 2011, 12:00:19 »
Yok kardeş o teori bana ait yoksa servis böyle bir şey demedi sadec 10binkm. sonra yakıt düşebileceğini belirtti sebep hakkında bilgi vermedi ben sebebi merak ettim.Birde neden 5W- 30 için ekonomi sağlar diyor kitapçık bunu merak ettim.Saygılar.
2011   1.4d-4d   Corolla   52bin km.
2004   1.3          Yaris      60bin km.
2006    1.6         Corolla   35bin km.
2012    1.6         Corolla   ......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Edeb Yâ Hû!
  • Model Yılı: '96
  • 66 kere teşekkür etti
  • 12 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1699 : Mayıs 11, 2011, 13:48:44 »
Selamlar.. '' http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=33434.0 ''başlığında bu konuyla ilgili biraz yorum yapıldı ama net bir sonuç çıkmadı. Mobil firması şu linkte şu linkte [url]http://www.mobiloil.com.tr/Turkey-Turkish-LCW/carengineoils_which-oil.aspx]http://www.mobiloil.com.tr/Turkey-Turkish-LCW/carengineoils_which-oil.aspx]şu linkte [url]http://www.mobiloil.com.tr/Turkey-Turkish-LCW/carengineoils_which-oil.aspx[/url] aracım için Mobil 1 New Life 0W-40, önerirken, castrol; Edge 0W-30 (b) i öneriyor.
Aracım 2008 Avensis 1.6 VVTi benzinli. Aracı 15 Nisan'da Mersin'den aldım. En son 40 binde bakım yapılmış, şu an 46 binde. Hangi yağ konuldu sormak aklıma gelmedi ama yağ değişimi yapmalıyım diye düşünüyorum. Burada (Yozgat'ta) kışlar çok sert geçer -20 / -30 C gördüm. Mersin ile Yozgat'ın iklimi çok farklı malum. En yakın servis de 100 km uzakta. Yağ değişimi için önerilerinizi bekliyorum.
Her Yusufun bir Züleyhâsı vardır. Mühim olan, gömleğinizin nereden yırtıldığı...