Gönderen Konu: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 152253 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 80000
  • Model Yılı: '11
  • 110 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi
Ynt: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #1640 : Nisan 25, 2011, 23:00:55 »
niye  serkan  ne oldu memnun kalmadınmı?

Memnunum ama yakıt sanki biraz arttı gibi geliyor. Tam net bir ölçüm yapamadım aslında. Fakat 5w30 da aracın daha az yakıt tüketeceği söyleniyor. Ama şuanda araç eskisine göre daha sessiz çalışıyor.

sorumda bu zaten iki firmanın ilk tercih önerisi farklı hangisi doğru?

Abi benim anladığım kadarı ile onların en son teknoloji yağları en iyi yağ mantığı ile onu söylüyorlar. Çünkü mobil 0w40 normalde 5w30 dan daha pahalı bir yağ. Fakat mobil yeni bir 5w30 yağ çıkarttı o da 0w40 dan daha iyi. İlerde yeni 5w30 un üretim teknoloji ile 0w40 bir yağ üretir  o zaman sıralama değişir.
Paran varsa Japon, yoksa alman. :nija:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1641 : Nisan 25, 2011, 23:26:09 »
Memnunum ama yakıt sanki biraz arttı gibi geliyor. Tam net bir ölçüm yapamadım aslında. Fakat 5w30 da aracın daha az yakıt tüketeceği söyleniyor. Ama şuanda araç eskisine göre daha sessiz çalışıyor.

araba daha sessiz çalıştığına göre motor koruması daha iyi.ama sen dersenki motor iyi korunmasın silindirler (yağ ince olduğundan) kolay dönsün, turbonun korunması mühim değil kararını verdiysen, bir daha ki sefere mutlaka 5w30 kullan. ben oğlumun fiorinosuna castrol edge 5w40 koydum araba hopluyor, bir dahaki sefere 5w30 koymalı,motor dikiş makinesi gibi çalışsada nasıl olsa daha az mazot tüketir!
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • 4 kere teşekkür etti
  • 164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1642 : Nisan 25, 2011, 23:43:29 »
  araba daha sessiz çalıştığına göre motor koruması daha iyi.ama sen dersenki motor iyi korunmasın silindirler (yağ ince olduğundan) kolay dönsün, turbonun korunması mühim değil kararını verdiysen, bir daha ki sefere mutlaka 5w30 kullan. ben oğlumun fiorinosuna castrol edge 5w40 koydum araba hopluyor, bir dahaki sefere 5w30 koymalı,motor dikiş makinesi gibi çalışsada nasıl olsa daha az mazot tüketir!

atilla ağabey siz bu durumda beim araç içinde 5w30 umu tavsiye ediyorsunz yani? hada önceki yazılarında sanki 0w40 ı tavsiye ettiğiniz hatırlıyorum sıcak havada incelirse 20 olur motoru korur dediğnizi anımsıyorum?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1643 : Nisan 25, 2011, 23:48:05 »

atilla ağabey siz bu durumda beim araç içinde 5w30 umu tavsiye ediyorsunz yani? hada önceki yazılarında sanki 0w40 ı tavsiye ettiğiniz hatırlıyorum sıcak havada incelirse 20 olur motoru korur dediğnizi anımsıyorum?
  Seydi kardeş ironi yapıyorum.Serkanın beş dakikada fikir değiştirip canım 0w40 ı harcamasına kızdım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 110 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1644 : Nisan 25, 2011, 23:56:04 »
Yok Atilla amcacım fikir değiştirmek değiL, Mobil yeni 5w30 çıkarmış çok methediyorlar. Birde onu denemek adına söylemiştim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1645 : Nisan 26, 2011, 18:44:23 »
  Seydi kardeş ironi yapıyorum.Serkanın beş dakikada fikir değiştirip canım 0w40 ı harcamasına kızdım.

yani abiler iyisini bilir diyerek 0W-40 kullanıyoruz demektir buda:))) doğrumu anlamışım abi:)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1646 : Nisan 26, 2011, 19:31:15 »

yani abiler iyisini bilir diyerek 0W-40 kullanıyoruz demektir buda:))) doğrumu anlamışım abi:)
  evet arkadaşlar 5w40 ve 0w40 tan birini seçin.Kastamonuda artık iyi arabalar 10w40 kullanmıyormuş, tofaş kuş serisine koyuyorlarmış,sanayide yağ bayi söyledi. kendi arabası siena o da 5w40 kullanıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1647 : Nisan 26, 2011, 20:25:41 »
eyvallah abi:) sağol:)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • auris 1.33
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1648 : Nisan 27, 2011, 20:58:48 »
Kim ne derse desin bu 10/40 yağla dikkat ettim rölantide araç eskiye nazaran daha gürültülü çalışıyor...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 110 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1649 : Nisan 27, 2011, 21:25:41 »
Kim ne derse desin bu 10/40 yağla dikkat ettim rölantide araç eskiye nazaran daha gürültülü çalışıyor...

0w40 tavsiye ederim. Saat gibi çalışıyor motor. Biraz daha fazla yakıyor ama 10w40 la bir farkı yoktur gibime geliyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1650 : Nisan 27, 2011, 21:52:29 »
0w40 tavsiye ederim. Saat gibi çalışıyor motor. Biraz daha fazla yakıyor ama 10w40 la bir farkı yoktur gibime geliyor.

atilla abi 0w40 ların çok yaktığı doğrumu başka formlarda da buna benzer yorumlar okumuştum?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1651 : Nisan 27, 2011, 22:04:54 »
40, 30'a gore motoru daha fazla yorar. Ama 30-40 farkinin yakit tuketimine etkisi bazen olculemeyecek kadar kucuk olabilir. Surus sekli ve suresi, hava sicakligindaki degisim, gaz pedalina daha fazla yuklenmek vs degiskenler var. Her sart ayni oldugunda tuketim nedir onu bulmak zor.

Ozellikle M1 0W-40 bir sure kullanildiktan sonra hizla 30 derecesine gelene kadar incelir. 40 yag koyuyorsunuz bir bakmissiniz birkac ay sonra 30'luk olmus.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1652 : Nisan 27, 2011, 23:36:06 »
40, 30'a gore motoru daha fazla yorar. Ama 30-40 farkinin yakit tuketimine etkisi bazen olculemeyecek kadar kucuk olabilir. Surus sekli ve suresi, hava sicakligindaki degisim, gaz pedalina daha fazla yuklenmek vs degiskenler var. Her sart ayni oldugunda tuketim nedir onu bulmak zor.

Ozellikle M1 0W-40 bir sure kullanildiktan sonra hizla 30 derecesine gelene kadar incelir. 40 yag koyuyorsunuz bir bakmissiniz birkac ay sonra 30'luk olmus.

normal bir sürüş tarzı ile aradaki fark çok ciddiye alınmaycak bir farmı demek istiyorsunuz?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 110 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1653 : Nisan 27, 2011, 23:49:21 »

normal bir sürüş tarzı ile aradaki fark çok ciddiye alınmaycak bir farmı demek istiyorsunuz?

Ben normal sürüşte farkediyorum. Herzamanki gittiğim yolda yokuş çıkarken anlık yakıt tüketim göstergesi 7.5 filan oluyordu şimdi 8.1 civarı gösteriyor yol bilgisayarı. Belki yağ yeni olduğundan olabilir :S

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1654 : Nisan 28, 2011, 00:33:22 »
Ben 0W-30, 5W30,10W-30 ve 0W-40 dereceli yaglari kullandim simdiye kadar.Yol bilgisayari falan arabamda, ama her benzin alisimda tuketimi hesapliyorum. Yakit sarfiyati kisin hissedilir derecede dusuyor yukseliyor, ama Nisan-Mayis aylariyla Kasim-Aralik aylari arasinda farkli yag kullanmama ragmen degismiyor. Degistigi zaman mutlaka sehir ici agirlikli surdugum icin degisiyor.

Fark varsa da yarim litre olmasina sasiririm.

Serkan, yol bilgisayarinda gorunen anlik tuketim degeri guvenilir bir deger mi? Bir de bir depoyla ne kadar km gittigini hesapla. Ayni yerden, gunun ayni saatinde, ayni pompadan benzin al, bitince depoyu doldur. Bu sekilde bir hesapla da fark bu kadar olur mu gormek acisindan...

Farkli bir yag deniyorum diye gaza o yokusta daha fazla yukleniyor olabilir misin?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1655 : Nisan 28, 2011, 08:58:43 »
Ben 0W-30, 5W30,10W-30 ve 0W-40 dereceli yaglari kullandim simdiye kadar.Yol bilgisayari falan arabamda, ama her benzin alisimda tuketimi hesapliyorum. Yakit sarfiyati kisin hissedilir derecede dusuyor, ama Nisan-Mayis aylariyla Kasim-Aralik aylari arasinda farkli yag kullanmama ragmen degismiyor. Degistigi zaman mutlaka sehir ici agirlikli surdugum icin degisiyor.

Fark varsa da yarim litre olmasina sasiririm.

Serkan, yol bilgisayarinda gorunen anlik tuketim degeri guvenilir bir deger mi? Bir de bir depoyla ne kadar km gittigini hesapla. Ayni yerden, gunun ayni saatinde, ayni pompadan benzin al, bitince depoyu doldur. Bu sekilde bir hesapla da fark bu kadar olur mu gormek acisindan...

Farkli bir yag deniyorum diye gaza o yokusta daha fazla yukleniyor olabilir misin?
  Ahmete katılıyorum motor yağındaki 10 numaralık fark yakıt tüketiminde ölçülebilir bir fark yaratmaması lazım.faydaları ise tartışılamayacak kadar fazladır. ae101 lerde, bu arabalar sıfırken mobil süper s 15w50 yağ kullanılıyordu. büyük bir ihtimalle bu arabaların motorlarının bu kadar dayanıklı olmasında 15w50 yağın kullanılmasının katkısı olduğuna inanıyorum. fabrikalar ince yağ kullanabilir, bunun sebepleri arasında korumanın az olmasından dolayı arabaları daha az km lerde yenilenmesi arzusu olduğunu sanıyorum. dünyanın en büyük elektronik kuruluşu olan philips, kartlarda kullandığı pertinaksı ince yapardı, ayrıca kart üzerindeki iletken yollarda çok ince yapılırdı,sebebi bir arıza anında o kartın tamir edilemeyecek kadar hasar görüp ya kartın komple değişmesi veya cihazın çöpe atılıp tüketicinin (müşteri cihazdan memnun olduğundan)  yeni bir ürün almasının sağlanması. bakın  ben BMW servislerinde 8-10 sene önce castrol edge 10w60 performans yağlarını görünce çok şaşırmıştım, tabi o yağı kullanmak aklıma bile gelmedi çünkü fiat diğerlerin 4-5 katıydı. garanti süresinde mecburen önerilen yağı kullanıp sonra arabanın km durumuna göre mobil1 kıstaslarına göre yağ kullanmak lazım. mobil1 yağlarının isimleri bile hertürlü tereddütü giderecek şekilde konmuş. 0w40 newlife,5w50 peaklife,10w60 extended life. mobil1 ömrünün ortalarındaki motorlara 5w50 yi,yeni arabalara 0w40 ı uzatmalardaki arabalara 10w60 ı öneriyor.bu kadar sözden sonra kararı sizler vereceksiniz, ama bazılarımız mobilden daha fazla bilgiye sahip olup 0w20,0w30 v.s kullanabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1656 : Nisan 28, 2011, 09:19:23 »
Ben normal sürüşte farkediyorum. Herzamanki gittiğim yolda yokuş çıkarken anlık yakıt tüketim göstergesi 7.5 filan oluyordu şimdi 8.1 civarı gösteriyor yol bilgisayarı. Belki yağ yeni olduğundan olabilir :S
     Serkan kardeşim sanıyorum sen motor yağını değiştirirken arabana bakım da yaptırdın. bu bakımda yan sanayi buji ve hava filtresi de koydurduysan yakıt sarfiyatının artması ve performans kaybı normaldir. filtre ve buji gibi ürünleri servisten almak lazım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1657 : Nisan 28, 2011, 21:35:31 »
15W-40 ile 5W-40 arasinda %1-1.5'luk bir yakit sarfiyati farki varmis. Dun bir dergide okudum.
Ikinci rakam olan 30 ile 40 arasindaki fark da bu kadar az midir acaba Atilla amca?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1658 : Nisan 28, 2011, 21:48:09 »
15W-40 ile 5W-40 arasinda %1-1.5'luk bir yakit sarfiyati farki varmis. Dun bir dergide okudum.
Ikinci rakam olan 30 ile 40 arasindaki fark da bu kadar az midir acaba Atilla amca?
   Ahmetciğim gerçi daha öncede yazmıştım ama belki okumamışsındır, vaktiyle mobilin 10w30 special yağı yeni çıkmıştı, ben chevrolet belair ilah arabama 20w40 castrol yerine fiatı iki misli olan 10w30 u koyup kız arkadaşımla Düzceye doğru yola çıktım fakat arabaya biraz yüklenince araba yatak vuruntusu yapmaya başladı.Gebzeye gelmiştim hemen yepyeni yağı döktürüp castrol 20w40 koydum, araba yine canavar gibi oldu. arabam 1955 modeldi ve o yıllarda İstanbul polisinin kullandığı arabaların en üst versiyonuydu, taksi plakalıydı. ben hiçbir zaman ince yağa güvenmem ,tabiki su gibi ince olduğundan sürtünme kat sayısı kalın yağa nazaran düşük olmasından dolayı çok çok az miktarda yakıt tasarrufu yapabilirler ama benden uzak dursunlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1659 : Nisan 28, 2011, 21:56:26 »
Ahmet yakıt farkı 15w40 ve 5w40 ın viskozitesinden dolayı değil birinin mineral diğerinin tam sentetik olmasından. 0w30 ful sentetikle 0w40 arasında yakıt farkı % 0.1 ler mertebesinde olduğunu düşünüyorum.