Gönderen Konu: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 152244 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
Ynt: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #1620 : Nisan 21, 2011, 17:56:54 »
Aykut motor yağının zamanla hiçbir ilişkisi yoktur. sen hangi yağın kutusunda üretim ve son kullanım tarihi gördün? bu tamamen tüketiciyi sık sık yağ değiştirterek soymak amaçlı bir yaklaşım.bunu da resmen değil tavsiye şeklinde belirtiyorlar. askeriyede  onlarca yıllık motor yağı stokları olduğunu askerlik zamanımdan biliyorum.kullanıldıktan sonra ömrü zamana bağlı tek yağ hidrolik yağıdır.

Yag zamanla %100 iliskili. Arabanizi hic kullanmayin, park edin bir sene, o yag ayni sisedeki gibi kalir mi?
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1621 : Nisan 21, 2011, 18:19:03 »
Yag zamanla %100 iliskili. Arabanizi hic kullanmayin, park edin bir sene, o yag ayni sisedeki gibi kalir mi?

Ahmet seninle yine ayrı düşüyoruz, arabanın kullanıcı kitabında veya yağların kendi tanıtımında hiç zaman süresi gördünmü? ama hidrolik yağının teknik bilgilerinde değişim süresi yazar. Alper kardeşin filtre için söylediği mantıklı gözüküyor ama oda doğru değil.benzin eritici bir madde olduğu halde kağıttan olan benzin filtresiyle ilgili hiç zaman süresi duydunuzmu? bunlar tüketiciyi kandırıp daha sık servise getirmek için uydurulan efsaneler. bu konularda daha seçici olup Türk tüketicisini yanlış yönlendirmemek çok çok mühim ,bu ürünleri dövizle getirtip zaten ekonomik durumu kritik olan insanlarımızı sıkıntıya sokmayalım.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A+
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1622 : Nisan 21, 2011, 22:06:44 »
yağlar zayıf asit karakterlidir bu yüzden metallerle az da olsa etkileşime girerler.yağ ne kadar uzun süre ve ne kadar sıcakta kalırsa o kadar motor ve pistonlara zarar verir.yüksek sıcaklıklara ulaştıkça metal çözücülüğü artar.bu çözücülüğü azaltmak ve aşınmayı sıfıra yakın tutmak için çeşitli katkılar kullanılmalı.yine yağ mokelüllerinin tanecik çekim kuvveti gayet yüksektir bu da viskoziteyi olumsuz etkiler yine bunun içinde katkı kullanılabilir.sonuçta film tabakası şeklinde motorun iç cidarını saran akışkan sıcaklığa dayanıklı ve motora az zarar veren yağlar geliştirlmeye çalışılıyor ancak yine de motor yağı bozar.bu yüzden mümkün oldukça sık yağ değişimi yapılmalı.aşırı soğuk ve sıcakta kullanılan araçlarda yağ en geç 6 ayda değiştirilmeli.bu arada seramid ile kaplı olsa bile motor yanma reaksiyonu o yüzeyin microcm boyutunda da olsa pütürlenmesine neden oluyor. yani aşınma geç de olsa oluyor.yağınız ne marka olursa olsun...o yüzden paraya kıyıp 6 ayda bir yağ ve filtre değiştirmek bence motor ömrü için iyidir.birde  bence filtre kalitesi  yağdan daha önemli ..
2011 YARİS 1.0

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1623 : Nisan 22, 2011, 22:09:49 »
Toyota 2010 modelden itibaren bazi araclarinda onerdigi yag degisim araligini 5bin mil(8bin km)/6 aydan tam sentetik 0W-20 yag kullanmak sartiyla 10bin mile (16bin km.)/1 yila cikarmis. Bu aralik sadece normal kullanim icin gecerli. Cok dur-kalkli, kisa mesafe surusleri bol olan bir motorun yagi 0w-20 tam sentetik olmak sartiyla 5bin mil (8bin km)/6ayda bir degistirilmeli. Sadece belli modellerde ve 0w-20 tam sentetik yag icin gecerli. Toyota Corolla buna dahil degil.

Atilla amca, asil ekonomik sikinti motor yag yakmaya, rektifiye gerektirdiginde ortaya cikiyor.Motor yagi ve filtresine tedbir amacli para harcamak bir tercih. Muhtemel motor tamirine para harcamak, yag yakma vb motor problemleriyle ugrasmak baska bir tercih. Imkanlar dahilinde en iyi bakimi hakediyor arabalarimiz.Imkanimiz yoksa yapacak bir sey yok. O kadar para harcanip alinan arabalari korumak icin yag/filtre parasi 3-5 kurus duzeyinde. 40-50bin lira sayip alinan arabalara 6 ayda bir yag degisimini cok goruluyorsa o da kisisel bir tercihtir...

Yusuf Bey'in filtreyle ilgili soylediklerine katiliyorum. Filtre cok cok cok onemli.Bulabildigimiz en kaliteli filtreyi kullanmaliyiz.

Yer temizleme bezi ve ici deterjanli suyla dolu bir kova dusunelim. Temizligin belli bir asamasindan sonra kovanin icindeki sivi kararmaya baslar, artik bezi bu siviya daldirdigimizda yeri temizlemek soyle dursun, oldugundan daha fazla pisletiriz. Yagin icinde deterjan katkilari da yanma artigi, kurum vs.yi icine alip tasir durur. Filtre, bunlarin bir kismini belli bir noktaya kadar tutar, ama filtrenin kapasitesi de belli.Birkac gram. Filtre tikandiktan sonra bypass valfi acilir ve bu pis yag filtrelenmeden direk motora gider. Artik yagin icinde ne varsa...
4./5. grup  tam sentetik yag kullananlardan bazilari yagi senede bir degistirseler de filtreyi daha sik degistiriyorlar.
(Mobil 1 4. grup bile degil.)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2011 Auris 1.4 D-4D comfort extra MM
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B+
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1624 : Nisan 22, 2011, 22:54:02 »
bilgi için teşekkürler ama corolla buna dahil değilse hangi araçlar dahil edilmiş??

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1625 : Nisan 22, 2011, 23:02:06 »
Prius, 4 silindirli Camry,FJ Cruiser,Tundra,Sequoia,4runner ve Scion xD diyor ikinci resimde 6.soruya verilen cevapta.Bu motorlarda 0W-20 tam sentetik yag kullanildigi icin olsa gerek.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1626 : Nisan 22, 2011, 23:13:45 »
Prius, 4 silindirli Camry,FJ Cruiser,Tundra,Sequoia,4runner ve Scion xD diyor ikinci resimde 6.soruya verilen cevapta.Bu motorlarda 0W-20 tam sentetik yag kullanildigi icin olsa gerek.

Ahmet hocam sonuç olarak auris neyi hakediyor ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1627 : Nisan 22, 2011, 23:15:54 »
ben bütün bildiklerimi sıfırlayarak corollamın kullanıcı kitabını yeni baştan okudum,sg sınıfı yağı normal koşullarda 10bin km, zor koşullarda 5 bin km de değişin diyor.manual şanzıman yağında 100 bin km veya 5 sene aralığı verilmişken, motor yağında hiçbir zaman sınırlaması yapılmamış. en az 1 milyon km ömür biçilen corolla motorları demekki bir ayrıcalığa sahip. benim philipsteki servis tecrübeme dayanarak diyorum ki bu adamların 6 ay 1 sene söylemleri bayilerine ve kendilerine ek gelir sağlamak,düşünebiliyormusunuz 1milyon 10 milyon arabanın senede iki kere yağ ve filtre değişimini ayrıca ilave değişecek parçaları. ben 15-16 senedir efsanemi ve bütün arabalarımı km hesabına göre yağ değişerek kullandım ve hiç motor zayi etmedim. servisin ne dediğide umurumda olmaz, ben aklımı kullanarak bildiğim gibi yağımı değişirim, hayattada 0w20,5w20 su gibi yağları kullanmam.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1628 : Nisan 22, 2011, 23:23:59 »
arkadaşlar blogumdaki yazımı hepinizin okumasını istiyorum.     http://www.toyotadostlari.com/sokak-gosterileri/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1629 : Nisan 22, 2011, 23:48:18 »
   benim aklıma 20 no yağ çok ince olduğundan içine anti oksidan gibi katkılar koyamadıklarından,oksitlenme olayı olabileceğinden 6ay,1sene gibi süre veriyorlar diye geldi, başkada teknik izahı bence yok.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1630 : Nisan 23, 2011, 03:30:25 »
Ahmet hocam sonuç olarak auris neyi hakediyor ?

Uzun mesafe, otoyol surusunuz daha fazlaysa, 1-2 km. gibi kisa mesafe ve aralikli, dur/kalkli surusunuz nispeten azsa kaliteli bir yag ve filtreyle 10bin km'yi tamamlayabilirsiniz. Bu, 1 seneyi kesinlikle gecmemeli bence. Imkanniniz varsa 10bin km. dolmasa bile 6 ayda bir degisim en iyisi. Tam sentetik yag ve kaliteli bir filtreyle yag degisimini cok rahat senede bir yapabilirsiniz.

Arabanin rolantide cok calistirilmasi, cok kisa mesafelerde (1-2km) aralikli surus (stop edip bir saat sonra yine bir km.gidip yine stop ettirmek mesela), bu ozellikle soguk havalarda ise, sehir ici trafikte sik sik durup, hareket etmeyi gerektiren surus yogunsa...yag sentetik de olsa uzun omurlu olmaz.

Sadece uzun yolda kullaniyorum diyorsaniz mineral yag ve kaliteli bir filtreyle bir sene/10bin km gidilebilir.

Atilla amca, kisisel tercih meselesi. Ama fazladan tedbir almak bence daha dogru.Kullandigim araba, ilk arabam. 1500 dolara aldim.Zaten cok para saymadim demeyip,  cogunlukla uzun yolda surmeme ragmen 6 ayda bir degistirmeye ozen gosteriyorum. Forumdaki bircok arkadasimiz 30-40bin lira saydiklari arabalari kullaniyorlar.Bakimda sonradan fazla oldugu anlasilsa bile tedbir almak en dogrusu. Bir problem ciktiginda/cikarsa is isten gecmis oluyor cogunlukla.  Icimizin rahat olmasi ile ilgili. Imkanimiz varsa daha sik degistirelim diyorum o kadar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1631 : Nisan 23, 2011, 10:33:40 »
tteşekkürler ahmet bey

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: ---
« Yanıtla #1632 : Nisan 23, 2011, 23:20:38 »
corollamı bugün  özel servis götürdüm buji değişeli 35.000 km olmuştu bunun 30000 i lpg denso kullanıyorumdum yağ 10-40 mobil 2000 yağ değişimi km bazında yapıyorum buda 12-15 ay civarındave kilometre  8000 km dir değişim içn kullandığım zaman  yeni buji gene denso kullandım çıkan bujiler iyi durumdaydılar seramiklerinde ve uç kısmında hiç bir bozulma yoktu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Bilgi güçtür...
  • Model Yılı: '12
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1633 : Nisan 24, 2011, 18:42:42 »
alper beyin paylaştığı resim gayet açıklayıcı ama,
keşke syntetic in derecesi de belirtilseydi, 5w-30 veya 5w-40 gibi.
Kanaat en büyük hazinedir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1635 : Nisan 25, 2011, 04:37:52 »
alper beyin paylaştığı resim gayet açıklayıcı ama,
keşke syntetic in derecesi de belirtilseydi, 5w-30 veya 5w-40 gibi.

Ayni viskozitedeki biri sentetik, biri mineral/yari sentetik yag karsilastirildiginda sentetik olan daha akicidir.
0W-30 olan buyuk ihtimalle sentetik.0W-30'luk madeni yag gormedim bugune kadar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '11
  • 4 kere teşekkür etti
  • 164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1636 : Nisan 25, 2011, 22:45:58 »
pardon dostlar ya benim kafam çok karıştı.. ya işlerimin yoğunluğundan kendimi vererek anlayamadım yada gerçekten bu konulara fransız olduğumdan 2011 1,4  d4d corolla anladğım kadarı ile iki ürün üzerinde durmalıyım 5w-30 yada 0w40 gerek castrol gerekse mobil1 farklı seçenekler sunuyor

MOBİL1
Tavsiye Kapasite (litre)
Motor (DT) EN İYİ Mobil 1 ESP Formula 5W-30 (b) 4.3
DAHA İYİ Mobil 1 New Life 0W-40

CASTROL
Motor (DT) 1.tercih Edge 0W-30 (b) 4.3
2.tercih Magnatec 5W-30 A1

firmaların bu tavsiyelerine göre benim ilk tercihim ne olmalı????? haziran ayında 10000km bakımına girerim diye tahmin ediyorum(ortalama yaptığım km yi hesapladığımda) 3-4- ay sıcakları yaşadıkdan sonra kış mevsimini yaşayacağız malum ist nin kışları bile artık eskisi gibi değil ne olacağı belli olmuyor. bu durumda sorum 0w-40 mı olmalı 5w30 mu olmalı??? yada baişka öneriniz ne olur?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 80000
  • 110 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1637 : Nisan 25, 2011, 22:50:45 »
Firmaların söylediğine göre mobilde 5w30 castrolde 0w30 en iyisi. Ben geçen hafta 10.000 bakımında 0w40 koydurdum. Bir daha koydururmusun diye sorarsanız hayır. Ben bundan sonra Mobil 5w30 koydurmayı düşünüyorum.
Paran varsa Japon, yoksa alman. :nija:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1638 : Nisan 25, 2011, 22:53:01 »
Firmaların söylediğine göre mobilde 5w30 castrolde 0w30 en iyisi. Ben geçen hafta 10.000 bakımında 0w40 koydurdum. Bir daha koydururmusun diye sorarsanız hayır. Ben bundan sonra Mobil 5w30 koydurmayı düşünüyorum.

niye  serkan  ne oldu memnun kalmadınmı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • 4 kere teşekkür etti
  • 164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1639 : Nisan 25, 2011, 22:56:12 »

sorumda bu zaten iki firmanın ilk tercih önerisi farklı hangisi doğru?