0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Arkadaşlar, Mekanik Sohbet bölümündeyiz
1) 10-40, 5-40 yok. 10W-40, 5W-40 var. Eskiden yağlar tek dereceliydi, viskozitesi yani, artık multigrade olarak adlandırılıyorlar. 5 ile 40 numara arası deerlerde karışım yağda denilebilir. 10W, 5W olarak gördüğün değer kış değeri (W: winter). Sayı ne kadar küçülürse yağ o kadar inceliyor demek, kışın ince yağ makbüldür. 40 - 50 gibi gördüğün diğer değer ise en kalın değeri. Sıcaklık yükseldikçe nispeten kalın yağ makbül oluyor. Aralığı geniş tutmakta fayda var bu yüzden benzinli turboların çoğunda 10w-60 önerilir. 0w-60 gibi özel yarış yağlarıda vardır. 2) Yağa ve motora göre değişir, 5w-40, 0w-30 gibi yağlar tam sentetik olduğu için ( baz petrol yağı içermeyen, tümüyle labaratuar ortamında hazırlanmış kimyasal yağ ) 20 bin km.lere kadar dayanıklı oluyorlar. Eskiden yağ teknolojisi bu kadar gelişmiş değildi ve 3000 km.de değişmesi gerekiyordu yağın. Full sentetik yağların yanma-parlama derecesi yarı sentetiklere ve mineral yağlara göre daha yüksek olmaları nedeniyle bilinenin aksine ince oldukları halde fazla eksiltme yapmazlar. 3) Yağ filtresi kağıttan oluyor ve yağın asidi kağıdı bir süre sonra bozuyor eritiyor, 6 ayı geçirmemekte fayda var. 4) Kötü yağ, yağ yakmaya başlamış motor, ölçümün kaç km.de yapıldığına ve ne kadar eksilttiğine bağlı.5) Araba markası çok şey fark ediyormu gibi bir şey bu. Zor şartlarda iyi yağ - kötü yağ farkını ortaya koyar bu genellikle yatak yada piston sarmak olarak sonuçlanır. Örneğin yarı sentetik olarak adlandırılan yağların ucuzları gerektiği kadar sentetik polimer içermiyor. Full sentetikleri olması gerektiği gibi full sentetik değil içine baz yağ karıştırıyorlar maliyeti düşürmek için. Köklü tanınmış firmaları tercih etmekte fayda var, ama fazla reklam yapanı değil. Castrol'ün yağ üretim fabrikası yok, nerde ucuz bulursa onu kutuya doldurup satıyor yani dandik yağ uzak durun mesela. Mobil - Esso - Shell - Petrofer - Gulf - Texaco - Elf & Total - Valvoline - Penzoil, şu an aklıma gelen kaliteli markalar. 6) Yeni nesil kaliteli yağlarda katkı çok fazla var, sonradan eklenen katkılar yağın niteliğini bozuyor yarardan çok zarar veriyor. Özellikle tam sentetiklere asla katkı koymayın. Pazarlama başarısı bu katkıların varlığı, gazı verip satıyorlar. Araştırmak çok zor ve masraflı olduğu için kimse uğraşmıyor, yağ firmaları artık uyarıyor katkı koymayınız diye. 7) Karter tapası değil ama tapanın pulunu yani metal contasını değiştirmek faydalı bir şey.
peki beyler internetten alıp kendim değiştireceğim. mobil-elf-shell-castrol hangisini önerşirsiiniz? ayrıca benim arabaya uyumlu filtre hangi markalardır yani hangilerini tavsiye edersiniz? sanayide sadece yağa 110 lira istiyorlar, yağ internette 67 lira (mobil 1 10-40) yani 30-40 lira kazanıyor sadece yağda. + filtreler..bende internetten alıp kendim değiştirmek istiyorum filtreyi çıkarabilirim ve takabilirim. hangi marka filtre önerirsiniz?
Bende orjinal filtre almak istiyorum ama servis 150 km uzak bana o yüzden mecbur yan sanayi taktırıyoruz.
Oktay kardeş mobil 1 10w40 diye bir yağ yok.mobil1 0w40,5w50,10w60 vardır.mobil süper s 10w40 dır,şimdilerde onun ismide mobil 2000 10w40 oldu.ful sentetik mobil 3000 5w40 yağ var.10w40 artık pek kullanılmıyor onun yerine 5w40 kullanılıyor istersen daha pahalı olan 0w40 da kullanabilirsin.yan sanayi filtre kullanmanı asla tavsiye etmem.
Serkan yağ fiatları hiç belli olmuyor,arabana gönül rahatlığıyla 0w40 ı kullanabilirsin. http://www.ozenticaret.com.tr/asp/comp.asp 5w40 da çok hesaplı oda tercih edilebilir,ben 30 numara yağı hiç sevmem yepyeni yağı (o zamanlar mobiloil special 10w30 yeni çıkmış ve çok pahalıydı) döktürüp castrol 20w40 koydurmuştum,aksi halde chevrolet belair arabamın motorunu hallediyorduk,yüklenmelerde derinden yatak sesi yaptı,20w40 koyunca aslan gibi oldu.
Teşekkürler Atilla amca. Fakat sormak istediğim bir şey daha var, bu satın alacağım ürün 4 litre bizim yağ hazneleri 4.3 litrelik diye biliyorum. Bunu alınca yanında birde 1 litrelik mi almam gerekiyor :S
250 ml'lik bor power al abicim Satır sopa giricek Atilla amca şimdi
vallahi Serkan bu işin mali yönü 1 litrelik kutular çok pahalı iki tane 4lük almak daha ekonomik ama tercihi ekonominle sen yapacaksın tabi senin motor 4.3 litre alıyorsa.ben senin yerinde olsam servise kaç litre yağ koyduklarını sorardım.
Ercü evladım ben sana kıyabilirmiyim?
Peki serviste eklenecek yağ ile sizin alacağınız yağ markası farklı ise problem olmazmı acaba..?Atilla Abi siz nediyosunuz bu konuda..?
Hasan arkadasim, yag degisimi icin bir iki hafta beklerim dersen ben sana ucretsiz gondereyim filtreyi.
Atiila bey iyi akşamlar 1.6 valvematic motorlu Aurise kitapçığında 0w20 yağ öneriyor bulamazsanız 5w30 koyun diyor ama servis biz 10w40 koyuyoruz diyor sizin yorumunuz nedir acaba?