0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
burnunu aşağı ver mustafa abi, benzin ibresi birazcık yükselir mutlu olursun
benzinle ilgili sorunum yok ki o park durumunda motor ısınıncaya kadar beklemek motora zararlımıdır onu öğrenmeye çalışıyorum motor yağıda o durumda geri yaslanacak,motor kısmen yağsız kalırmı onu öğrenmeye çalışıyorum ?
Fatihciğim castrol edge 5w40 ful sentetik sana iyi gelir,rahat 15000 km yapar,10w40 magnatech de kullanabilirsin hesaplı olması açısından ama ful sentetik tabiki daha iyi.
yaklaşık bin km sonra servise gideceğim 60 bin km bakımı için, arabam 2004 1.6 avensis benzinli.. yetkili serviste kullandıkları toyota yağ adındaki yağ hangi marka yağ oluyor? ve kaç numara yağ? bir de 5w30 yağ ile 10w40 yağ arasında ne fark var hangisini kullanmalıyım acaba arabamda.. forumu takip ediyorum yazılanları iyice kafam karıştı yağ markası olarak ben en iyi yağ markası olarak Mobil1 diye biliyorum ama.. sizce hangisi.. tecrübe ve bilgilerinizden istifade etmek isterim arkadaşlar.. selamlar
az önce aklıma geldi araba ile verilen kullanıcı el kitabını okudum (arabayı aldığım abi vermişti)yarı sentetik 5w-30 yağ kullanmanızı öneririz diye yazmışlar. Atilla amca ne dersin.. (bu arada kusura bakmayın teyit ettirmek için değil de gerçekten bilmediğimden soruyorum )
Mesut servislerde 10w40 kullanıyorlar.40 kullanmaktaki amaç herhangi bir zorlanmada yeterli koruma yapmak olsa gerek.benim tercihim senin arabaya 0w40 veya 5w40 olurdu .0w40 için mobil1,5w40 için castrol edge ilk tercihim.
Atilla abi; servislerin 10w40 yağ kullanmalarındaki amaçları küçük ve büyük değeri birbirine yakın tutarak, aracın en fazla ihtiycı olan atıyorum 25 ise ve bu 25'lik özelliği taşıyan yağ miktarının daha fazla olaması olabilir mi? 0-40 bir yağ kullandığımızda 25'lik yağ özelliği bu yağda daha az miktarda olacaktır. 10-40 arasında 30farklı özellikte yağ vardır. 0-40 arasında 40 farklı özellikte, 10-40 yağ kullanıldığında 25 özellikli yağdan daha fazla olcaktır. (biraz karışık oldu umarım anlatabilmisimdir )
motor için yağ kadar hayati bir malzeme yok. bu yüzden sadece içinde yağ olması değil yağı değiştirmenizde önemli. çünkü belli süre sonunda yağ bozulup motor aşınmasını arttırıyor.mesela opel kitapçığı yağ değişim periyodunu 15 bin veya 1 yıl belirlemiş. ve hangisi önce dolarsa ozaman değişir. yani her 10 binde yada 5 binde yağ değiştirmekte yetmiyor. yağ belli süre oksijene maruz kalırsa bozuluyor.yağlama için en hayatisi basınç. bu basıncı sağlamak için motorun belli bir devirle çalışması şart. işte bu yüzden rolantide fazla uzun beklemeyi tavsiye etmiyorlar. ayrıca soğuk motorda aşınmayı önlemek için yapacağınız birkaç küçük hamle motor ömrünü belirgin şekilde uzatıyor haberiniz olsun.bunu açmak gerekirse, her araba üreticisi biraz farklılaştırsada özet olarak şunları diyebiliriz.motor çalışacak ve ilk anlarda devir 1500 ün altına düşmeyecek. eğer otomatikse zaten alman arabalarında kısa süre sonra devir 1000 e kadar düşer. işte devrin düştüğü zaman yola çıkarak 2000 3000 arası motoru ısıtmak daha faydalı. hem yol alırsınız hem basınç sağlarsınız hemde daha çabuk ısıtırsınız.ama ilk numarası kalın olan yağlar nedeniyle çalıştırır çalıştırmaz kalkış yapmayı hiçkimse tavsiye etmez. yağın biraz incelmesi için soğuk havada çok devir çevirtmeden bir miktar beklemek mantıklı. daha sonra yine yolda ısıtarak kullanmalısınız çünkü motor yolda ısıtılır. üzerinde yük yokken ısıtılmaz.isterseniz 0 70 yağ kullanın ( yok öyle bi yağ ) ama ilk çalıştırdıktan sonra kesinlikle gazlayıp gitmeyin. normal çalışma sıcaklığına gelinceye kadar gaza mümkün olduğunca az basın. çünkü motor birçok metal parça ve yataktan meydana geliyor ama bu parçalar motor sıcakken çalışması için ayarlanmıştır. motor soğukken büzüşür ve sürtünme artar tabi aşınmada. oyüzden çabuk ısınması önemli. çabuk ısınan yağ en iyisidir bence.ben hayretle bakıyorum bir motoru bitirenlere, bitirebilenlere... çünkü cidden akıllı mantıklı düzenli bakım yapılan motorlar uzun süre dayanıyor. hatta paylaşım sitelerinden engine blow gibi kelimeler kullanarak susuz yağsız bırakılan, yağ yerine su konulan, hatta içine kum gibi aşındırıcı mazemeler atılan motorun bile nekadar dayandığını göreceksiniz.işte tüm bunları dedikten sonra mercedes in kullanım klavuzunun sadece ikinci bölümü 40 dan aşağı olmayacak şekilde yağ kullanın demesini ve bazı standartları karşılayan hemen her yağın neden kullanılabileceğini anlıyorsunuz. ( s serisi kullanım klavuzu )0 60 yağ önemlidir ama arabanızı seviyorsanız gaza az basın, az devir çevirtin, soğukken dikkat edin ve tabiki yağ değişimlerine dikkat edin.motorun torununuzu görme ihtimali bile variyi forumlar
10W-40 en ucuz, en alt duzeyde koruma saglayan bir yag cesidi. O yuzden Turkiye'de yaygin herhalde.http://www.carbibles.com/engineoil_bible.html 'A Quick Guide...' diye baslayan sayfanin ortasindaki kisma dikkat.0W-60 kullanilir da o yagi cevirecek yakitin parasini kim odeyecek? BMW'n varsa para da vardir, kolay o zaman. Corolla'da ne olacak?
Atilla amca, Anıl hocam verdiğiniz bilgiler için çok sağolun.. forumu takip ettikçe yeni şeyler öğreniyorum..60bin bakıma gittiğimde Mobil 0w40 yağ koyduracağım inşallah.. biraz pahalı ama olsun napalım.. yağ gerçekten de çok önemli..bir de Anıl hocam siz Amasyasınız sanırım, ben de Samsun Vezirköprüdeyim kime gösteriyorsunuz arabanızı servis olarak..