Gönderen Konu: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 152242 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
Ynt: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #1140 : Ocak 08, 2011, 18:26:58 »
Arkadaşlar ortaya soru atmadan önce eski mesajlarda bi araştırma yapsak bu tread böyle uzadıkça uzadı. İşin kötüsü bir sürü bilgiler diplerde gömülü kalıyor bu yüzden. Benzinli araca dizel yağ koyma konusuda daha yeni geçti, bir veya iki sayfa önce.. Lehte aleyhte herşey söylendi..

Corona-Carina Yağ Prensiplerini açıklıyorum :)  (Kendimce tabi..)
- Carina'ya duruma göre 0w30 dan 20w50 ye herşey konabilir. (0W40 veya 5W40 genelde iyidir)
- Yağ eksiltmediği sürece ince yağ koymak yakıt tasarrufu sağlar
- soğuk iklimde birinci sayıyı (w'nun solundaki sayı) küçük tutmak gerekir
- Aşırı yüklenecekseniz veya motorunuz yağ eksiltiyorsa ikinci sayıyı (w nun sağındaki) yüksek tutmak iyi olabilir
- Tam sentetik yağ Toyota'nın S motorunun hakkı değilse kimin hakkıdır? :)

+1
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1141 : Ocak 08, 2011, 18:28:37 »
Ercü dizel motorlar daha zor şartlarda çalıştığından koruması çok iyi yağlardır.bir çok yağ firması dizel ve benzinlide aynı yağı kullanır.eski dizellerde motor devri düşüktü fakat yenilerin devri benzinliye çok yakın olduğundan hiçbir problem olmaz,aksine dizel yağı daha pahalı.efsane bp super V yağı hem dizel hem benzinli yağıydı.

Ama amcacım nekadar iyi olursa olsun biri dizel için biri benzin için sonuçta lpg için bile ayrı yağ var koruması iyidir diye dizel yağı koymak mantıklı gelmiyor bana...
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1142 : Ocak 08, 2011, 18:36:53 »
Mantik aramaya gerek yok Ercu, uzerinde dizelde kullanilir yaziyorsa kullanilir, o kadar ;)

Yukaridaki resimde gorulen ambalaj Castrol Syntec 0W-30'a ait. API Service SL/CF yaziyor mesela. SL, benzinli motorlar icin API'nin iki onceki standardi. CF dizel standardi. Bu iki standardi tasiyan yag hem benzinlide, hem dizelde kullanilir. Elimde kalan son Castrol'u da insallah bugun yarin yag degisiminde kullanacagim. Arabam benzinli.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1143 : Ocak 08, 2011, 18:39:42 »
eğer yağ kutusunun üzerinde api den sonra sadece cf gibi c ile başlayan ifade varsa sadece dizel içindir ama sl/cf gibi hem s hemde c ile başlayan ifade varsa hem benzin hemde dizel içindir. Birçok motor yağı hem benzin hem de dizele uygun üretiliyor. Kutu üzerine bakmadan(api performas sınıfı) konuşmak yanlış olur sanırım.

+1

Bu yag hem API SL hem CF standartlarini tasiyor, hem benzinli hem dizelde kullanilabilir.
Yag kutusuna bir bakin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1144 : Ocak 08, 2011, 21:44:57 »
Mantik aramaya gerek yok Ercu, uzerinde dizelde kullanilir yaziyorsa kullanilir, o kadar ;)

Yukaridaki resimde gorulen ambalaj Castrol Syntec 0W-30'a ait. API Service SL/CF yaziyor mesela. SL, benzinli motorlar icin API'nin iki onceki standardi. CF dizel standardi. Bu iki standardi tasiyan yag hem benzinlide, hem dizelde kullanilir. Elimde kalan son Castrol'u da insallah bugun yarin yag degisiminde kullanacagim. Arabam benzinli.
+1
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1145 : Ocak 09, 2011, 16:36:02 »
Beyler, diğer yağlarla ilgilenmediğimden sadece Mobil1 yağları için soruyorum.
Bu Mobil1 yağ çeşitlerinin etiketleri her yıl değişiyormu ve kutu üzerlerine basılmış olan kodlardan üretim tarihinin nasıl bulunacağını bilen var mı? raflarda beklemiş eski yağları alıp kullanmak istemiyorum ama bu kutu üzerindeki kodlar sanki devlet sırrı gibi. Sanki kanun gereği yazılmış ama gerçekte bir bilgi gizlenmiş.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1146 : Ocak 09, 2011, 16:44:32 »
Beyler, diğer yağlarla ilgilenmediğimden sadece Mobil1 yağları için soruyorum.
Bu Mobil1 yağ çeşitlerinin etiketleri her yıl değişiyormu ve kutu üzerlerine basılmış olan kodlardan üretim tarihinin nasıl bulunacağını bilen var mı? raflarda beklemiş eski yağları alıp kullanmak istemiyorum ama bu kutu üzerindeki kodlar sanki devlet sırrı gibi. Sanki kanun gereği yazılmış ama gerçekte bir bilgi gizlenmiş.

http://www.bobistheoilguy.com/forums/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=1324980

Burada konusulmus bu konu, buyuk ihtimalle dunyanin her yerinde aynidir tarih/fabrika kodlari.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1147 : Ocak 09, 2011, 16:57:10 »
Teşekkürler Ahmet arkadaşım, beni yanıltmadın , bilse bilse Ahmet Ozkok'dan bilgi gelir diye düşünmüştüm :) , doğru çıktı .  Biraz inceleyeyim bakalım..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1148 : Ocak 09, 2011, 17:20:35 »
Bobistheoilguy.com'da yag/filtre ile ilgili her sey var neredeyse.Ben de oraya danisiyorum Eftal Bey.
3-4 sene, bir yag icin normal diyorlar.Daha eskiyse plastik ambalaj yaga nufuz edebiliyormus.
3-4 seneye kalmadan ambalaj/etiket degisimi yapiyorlar zaten, en azindan boyle anliyorum eskiyi yeniyi. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #1149 : Ocak 09, 2011, 18:38:36 »
aracım dizel corolla ve kullanıcı el kitabında 6 ayda bir yağın değiştirlmesi gerektiğini söylüyor.?Neden 6 ayda bir yağ değiştiriyorum.Bilen varmı?
Ayrıca kullanıcı el kitabında fabrikada ilk yağ olarak 0W-30 konulduğu yazılı ve sonraki yağ değişimlerinde 0W-30 veya 5W-30 kullanılması gerektiği yazılı.Belki böyle ince yağlar önerdiği için 6 ayda bir gel diyor kitapçık.ama bu seferde akla şu geliyor; servisler 10W-40 ı neden kullanıyor.Toyota tavsiye etmiyorki...hadi 10W-40 kullanımı doğruysa o zaman 6 ayda bir neden değiştirmek zorundayız hiç bir şey anlamadım.Anlayan beri gelsin:)

müşteri ilişkilerini aradım.5W-40 kullanmak istediğimi bir sorun olup olmayacağını sordum.kullanıcı el kitabındaki vizkozite değerlerinden başka değerlerde yağ kullanmak sizin sorumluluğunuzda ve garanti kapsamı dışında dedi.ee bu ne perhiz bu ne lahana turşusu.kullnıcı el kitabında 10w-40 önerilmemesine rağmen tüm Türkiyedeki servisler 10W-40 kullanıyor.
Corolla Comfort Ekstra(Dizel)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1150 : Ocak 09, 2011, 18:59:07 »
 neden olacak az km yapıyorsan peryodik bakıma uzun süre gidemiyeceğin için müşterileri fazla öpemiyeceklerinden hasret giderip öpmek için yöntem bulmuşlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #1151 : Ocak 09, 2011, 19:17:04 »
bizim araçlarda(dizel) bir çok kullanıcının turbo sorunu olup yağ eksiltme problemi yaşamıştı.Benimde başıma gelmeyeceği ne belli öyle değilmi?Şimdi 6 ay sonra gidip yağı değiştirmek daha doğru gibi.sonra turboyu değişmiyoruz, sen 6 ayda bir yağ değişmedin gibi bir zırvayla karşıma çıkabilirler

10000 km sonrası sorun olmadığını anlayınca 1 yıla dönmekte fayda var gibi :(

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1152 : Ocak 09, 2011, 19:48:36 »
çok doğru,köprüyü geçene kadar ayıya dayı demek lazım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #1153 : Ocak 09, 2011, 19:58:21 »
6 ayda bir yağ değişimi çok dur kalk yapan  ve sürekli bu şartlarda kullanılan  araçlar için tavsiye edilen bir durum.yani taksi , dolmuş gibi vasıtalar için.ben ise evden çıkıyorum 13 km yol alıyorum.bu mesafede en fazla 4 defa durma ihtimalim var.aynı yoldan geri dönüyorum.arabayı zorlamayan bir kullanım şeklim var.2200-2300 de vites atar 1900 devirde sabit hizda ilerler (aracım dizel olduğu için)ve ani frenden sakınan bir insanım, ortalama yakıt tüketimim rodaj döneminde olmamam rağmen 5,0 lt/100km.Böyle araç kullanan birisi 6 ayda yağ değiştirir mi?Yazık yaaaa.
atilla bey dediğiniz gibi köprüyü geçene kadar ayıya dayı diyeceğiz yani.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #1154 : Ocak 10, 2011, 13:03:43 »
şu an müşteri ilşkilerini aradaım 6 ay lık süre tavsiye niteliğinde olduğunu 10.000km bakımlarının zorunluluk olduğunu söylediler.6 ay sonra yağ değiştirmemenin aracı garanti kapsamından çıkarmayacağını söylediler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
    • karakus11.blogcu.com/
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • 16 kere teşekkür etti
  • 12 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1155 : Ocak 10, 2011, 16:35:19 »
Bu gün servise gittiğimde arabamda 0 - 30 tam sentetil yağ  olduğunu , kendilerinin ise yarı sentetik yağ kullandıklarını söyledi ... Tv 8 de ve kanal a da otomobil programlarında tam sentetik yağların kullanılması gerektiğini mükerer defa duymuştum ... Bu yüzden geri geldim...
Forumlarda her ikisinide tavsiye eden var tam sentetiğide kararsız kaldım... Onun için ne yapmalıyım... Çünki en kısa zamanda yağ değiştireceğim....

Sizler ne tavsiye edersiniz... !!! !!! !!!
Şimdiden tüm yardımcı olacak arkadaşlara teşekkürlerimi sunarım....
Acaba sırf dünya için mi yaratılmışsın ki, bütün vaktini ona sarfediyorsun!
" Zaman gösterdi ki, Cennet ucuz değil, Cehennem dahi lüzumsuz değil "
" İnsan bir yolcudur. Sabavetten (çocukluktan) gençliğe, gençlikten ihtiyarlığa, ihtiyarlıktan kabre, kabirden haşre, haşirden ebede kadar yolculuğu devam eder." (Mesnevi-i Nuriye)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #1156 : Ocak 10, 2011, 17:46:58 »
0w-30 ilk fabrika dolumu yağdır.mobil1 newlife 0w-40 tam sentetik yağı servisinize sorarak kullanbilirsiniz.biraz pahalı diyorsanız.mobil süper 3000 5w-40 tam sentetiği tercih edin. ben yağ değişim zamanı geldiğinde Mobil 5w-40 koyduracağım.bu iki yağda servislerin koyduğu yarı sentetik 10W-40 yağdan daha iyi koruma sağlayacaktır.servisler dışarıdan yağ kabul ediyorlar.mobil i de öneriyorlar.ama siz yinede kendi resmi servisinizle görüşün.ve yağı mutlaka serviste koydurun bakımlarınızı da serviste yaptırın garantiniz bozulmasın

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
    • karakus11.blogcu.com/
  • 16 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1157 : Ocak 10, 2011, 17:48:05 »
Para miktarı önemli değil, yeter ki arabama en uygunu olsun yeterli....
" İnsan bir yolcudur. Sabavetten (çocukluktan) gençliğe, gençlikten ihtiyarlığa, ihtiyarlıktan kabre, kabirden haşre, haşirden ebede kadar yolculuğu devam eder." (Mesnevi-i Nuriye)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1158 : Ocak 10, 2011, 23:54:35 »
Para miktarı önemli değil, yeter ki arabama en uygunu olsun yeterli....

Aracınız dizel corolla sanırım , 0W/30 Castrol Edge tavsiye edebilirim şu an için, kendiniz temin edip serviste değişimini talep edebilirsiniz, yağı servisin kullanması gibi herhangi bir kısıtlama yok.

Saygılar...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
    • karakus11.blogcu.com/
  • 16 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1159 : Ocak 11, 2011, 00:15:41 »
Aracım 1.33 2011 benzinli....