Gönderen Konu: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 152236 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
Ynt: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #1120 : Ocak 07, 2011, 19:18:59 »
Mobil sitesine göre "ESP" olması dizellerde kullanılan bir tür parçacık filtresinin ömrünü arttırmak için bazı katkıların daha az konması anlamına geliyormuş.. (E tabi ExonMobil'in de işine gelir) Aracımızda bu tür bir filte olup olmadığına bakmak gerekir. Yoksa düz mobil 1 daha iyi olacaktır.

İngilteredeki 2.0 D4D lerde olacağını okudum netten. Bizim yerli 1.4 D4D araçlarda bu parçacık filtre yoktur muhtemelen %99.. Bilgisi olan var mı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1121 : Ocak 07, 2011, 23:28:13 »
arkadaslar gecen hafta carina aracımın yağını değiştirmeye gittim..daha önce serviste 10/40 yağ koymuşlardı..bu sefere sanayida değiştireyim dedim..shell helix 10/40 diesel için olan yağdan koydular..benim aracım benzinve lpg de çalışıyor..aracıma bir zararı yada faydası olurmu?orada değiştiren ustalara bunun üzerinde diesel araclar için yazıyor dediğimde senin aracada olur dediler..sizce tekrar yağımı değiştireyim mi yoksa bu yağla devam edebilirmiyim?
SUBARU FORESTER 2.0X OTOMATİK-Milano sıralı sistem

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: ---
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1122 : Ocak 07, 2011, 23:35:49 »
bu konuda kesin bir bilgiye sahip değilim ama uygun olsaydı dizel diye yazmazlardı üzerine herhalde. işgüzar herifler >(

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 36 kere teşekkür etti
  • 181 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1123 : Ocak 07, 2011, 23:38:52 »
Usta demiyorum bu insanlara dizel araçlar için diye boşuna mı yazıyor koskoca firma? Onlar neden ayrım yapıyor sanki dizel benzinli araçlar diye birdaha dikkat ediniz ve markanında aynı olmasına dikkat etmenizi tavsiye ederim araca zararı hakkında bir bilgim yok kusura bakmayın bu hususta cevap veremiyorum :(
İlla gitmek istiyorsan, hoşuma git mesela :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • we'll wrench your heart out !
  • Kan Grubu: B+
  • 12 kere teşekkür etti
  • 82 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1124 : Ocak 07, 2011, 23:48:49 »
benzinli aracın vizkozitesi fazladır ve yağ filmi benzinli motora göre yapılmıştır dizel yağınki ise ağır şartlar arasında çalıştığı için dizel yağının akıcılığı azdır yani akıcılığı hızlı değildir benzinli motora koyduğun dizel motor yağı pistonun dayanma yüzeyinede fazla etki edeceğinden motor fazla yakıt yakacaktır diye düşünüyorum
bencede mantıklı değil yoksa neden ayırsınla benzinli yağı dizel yağı diye
Bizde  kabul görmez cahilden  gelen afra tafra !

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1125 : Ocak 07, 2011, 23:50:38 »
benzinli aracın vizkozitesi fazladır ve yağ filmi benzinli motora göre yapılmıştır dizel yağınki ise ağır şartlar arasında çalıştığı için dizel yağının akıcılığı azdır yani akıcılığı hızlı değildir benzinli motora koyduğun dizel motor yağı pistonun dayanma yüzeyinede fazla etki edeceğinden motor fazla yakıt yakacaktır diye düşünüyorum
bencede mantıklı değil yoksa neden ayırsınla benzinli yağı dizel yağı diye
yani arkadaslar anladıgım kadarıyla yağını tekrar değiştir demek istiyorsunuz herhalde..bu yağın bana pek bir faydası olmayacak anladıgım kadarıyla...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 12000
  • Model Yılı: '15
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1126 : Ocak 07, 2011, 23:53:21 »
Erol abi arkadaşlara katılıyorum sadece shell dil tüm yağ firmaları yağlarının üstüne dizel motor içinse dizel yazıyor bukadar firma bilmiyorda sanayideki usta mı biliyor belki aracınıza zararı olmaz ama faydası olmuyacağı kesin .

Yağı değiştirip değiştirmeme konusuna gelirsek ben pek anlamadığım için bir şey söylemem doğru olmaz ama ben böyle bir durumla karşılaşsaydım heralde değiştiridim çünkü karterde o yağ durduğu müddetçe her kontağa basışımda içimde bir şüphe olurdu .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1127 : Ocak 07, 2011, 23:56:38 »
Erol abi arkadaşlara katılıyorum sadece shell dil tüm yağ firmaları yağlarının üstüne dizel motor içinse dizel yazıyor bukadar firma bilmiyorda sanayideki usta mı biliyor belki aracınıza zararı olmaz ama faydası olmuyacağı kesin .

Yağı değiştirip değiştirmeme konusuna gelirsek ben pek anlamadığım için bir şey söylemem doğru olmaz ama ben böyle bir durumla karşılaşsaydım heralde değiştiridim çünkü karterde o yağ durduğu müddetçe her kontağa basışımda içimde bir şüphe olurdu .

evet bendede zaten o şüphe yağ koyuldugundan beri devam ediyor..sanki bazen ilk çalıştırmada arabanın içine yağ kokusu geliyormus gibi oluyor bu yağı koydugumdan beri..gerçi daha bu yağla yaklaşık 300 km yaptım ama neyse...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 12000
  • Model Yılı: '15
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1128 : Ocak 08, 2011, 00:04:39 »
evet bendede zaten o şüphe yağ koyuldugundan beri devam ediyor..sanki bazen ilk çalıştırmada arabanın içine yağ kokusu geliyormus gibi oluyor bu yağı koydugumdan beri..gerçi daha bu yağla yaklaşık 300 km yaptım ama neyse...
Erol abi geçmiş olsun umarım birdaha böyle aksiliklerle karşılaşmasın madem içinde şüphe var bence değiştir yağı hiç olmassa içindeki şüphe ortadan kalkar aracını zevkle kullanırsın .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1129 : Ocak 08, 2011, 04:39:12 »
İş Atilla amcaya kaldı :)  Motor yağı konusunda danışılcak kişi Atilla amca bide ben :P :P :D
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1130 : Ocak 08, 2011, 10:14:14 »
arkadaslar aracım toyota carina otomatik..kilometresi 145.000 kmde..gecen hafta yağ değişimine gittim özel toyota servisine..bana 10-40 shell helıx dıesel olan yagdan koydular..ben dıesel yazısını gordugumde ustaya sordum benım aracıma bır zararı olurmu dıye bu yagın..abi bişey olmaz dedi..bu yagı yaklaşık 300 kmdir kullanıyorum..ılk farkettıgım bazen araba ılk çalıştıgı zaman içeriye hafıf bır yag kokusu gelıyor..sizce bu normalmı?bu yagı bır sonrakı yag değişimine kadar kullanayımmı yoksa yağımı benzınlı araçlar ıçin uygun olan yagla değiştireyım mı?bırde bana yag önerınız nedır acaba?arabam 97 carina 145.000 km sıralı sisitem lpg li?10-40,20-50,5-30  hangısını önerırsınız ve marka olarak tercıhınız ve neden?bu arada arabamın yag yakma gıbı bır sorunu yok....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1131 : Ocak 08, 2011, 10:33:24 »
arabanın yağ koyma kapağını kontrol et yerinde ve sıkıysa herşey normal.motora yağ koyarken manifoldun üstüne akmıştır o yağ kokuyordur.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1132 : Ocak 08, 2011, 10:38:20 »
ben shell yağını sevmem vakti zamanında vw kaplumbağaya shell koyup ankaraya giderken piston kestim,o gün bu gün o markayı kullanmam.yağ eksiltmen olmadığına göre 10w40 a devam et.bp visco5000,mobil2000,castrol magnatech bu markaları kullan .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1133 : Ocak 08, 2011, 11:14:06 »
ben shell yağını sevmem vakti zamanında vw kaplumbağaya shell koyup ankaraya giderken piston kestim,o gün bu gün o markayı kullanmam.yağ eksiltmen olmadığına göre 10w40 a devam et.bp visco5000,mobil2000,castrol magnatech bu markaları kullan .
tesekurler atilla bey..bırde şimdiki yağımı değiştireyım mı yoksa perıyodık değişimimi bekliyeyim?würth ün yağları nasıldır bir bilginiz var mı?tesekkurler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1134 : Ocak 08, 2011, 11:30:00 »
Erol kardeşim peryodik değişimi bekle.würth ün enjektör temizleme katkısı çok iyidir,bir depo benzine onu ilave edersen enjektörleri pırıl pırıl yapar ve çekişin artar(tabiki benzinde.lpg sıralıda gaz için ayrı enjektör vardır)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1135 : Ocak 08, 2011, 11:33:31 »
Erol kardeşim peryodik değişimi bekle.würth ün enjektör temizleme katkısı çok iyidir,bir depo benzine onu ilave edersen enjektörleri pırıl pırıl yapar ve çekişin artar(tabiki benzinde.lpg sıralıda gaz için ayrı enjektör vardır)

Atilla amcacım 10-40 shell helıx DİESEL yağı koymuşlar 10 000kmde sorun yaratmazmı sonuçta dizel yağı :wacko:
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1136 : Ocak 08, 2011, 11:41:12 »
Ercü dizel motorlar daha zor şartlarda çalıştığından koruması çok iyi yağlardır.bir çok yağ firması dizel ve benzinlide aynı yağı kullanır.eski dizellerde motor devri düşüktü fakat yenilerin devri benzinliye çok yakın olduğundan hiçbir problem olmaz,aksine dizel yağı daha pahalı.efsane bp super V yağı hem dizel hem benzinli yağıydı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1137 : Ocak 08, 2011, 13:36:31 »
Arkadaşlar ortaya soru atmadan önce eski mesajlarda bi araştırma yapsak bu tread böyle uzadıkça uzadı. İşin kötüsü bir sürü bilgiler diplerde gömülü kalıyor bu yüzden. Benzinli araca dizel yağ koyma konusuda daha yeni geçti, bir veya iki sayfa önce.. Lehte aleyhte herşey söylendi..

Corona-Carina Yağ Prensiplerini açıklıyorum :)  (Kendimce tabi..)
- Carina'ya duruma göre 0w30 dan 20w50 ye herşey konabilir. (0W40 veya 5W40 genelde iyidir)
- Yağ eksiltmediği sürece ince yağ koymak yakıt tasarrufu sağlar
- soğuk iklimde birinci sayıyı (w'nun solundaki sayı) küçük tutmak gerekir
- Aşırı yüklenecekseniz veya motorunuz yağ eksiltiyorsa ikinci sayıyı (w nun sağındaki) yüksek tutmak iyi olabilir
- Tam sentetik yağ Toyota'nın S motorunun hakkı değilse kimin hakkıdır? :)
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Model Yılı: -
« Yanıtla #1138 : Ocak 08, 2011, 18:00:24 »
Ben değiştirmenizi öneririm benim gitttiğim yerde Lubex kullanılıyor. Ben ise Mobil e güvendiğim için dışardan Mobil 10W-40 alıp değiştirtiyorum kii dizel yağını Mobil olsa bile  kesinlikle koydurmam öle bsy olsa benzinli ve dizel diye ayırmak saçma olurdu.. icinizn rahat etmesi ve daha sağlıklı olucagnı düsündgm icin bana kalırsa değiştirin ...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 40000
  • Model Yılı: '16
  • 23 kere teşekkür etti
  • 62 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1139 : Ocak 08, 2011, 18:14:08 »
eğer yağ kutusunun üzerinde api den sonra sadece cf gibi c ile başlayan ifade varsa sadece dizel içindir ama sl/cf gibi hem s hemde c ile başlayan ifade varsa hem benzin hemde dizel içindir. Birçok motor yağı hem benzin hem de dizele uygun üretiliyor. Kutu üzerine bakmadan(api performas sınıfı) konuşmak yanlış olur sanırım.