Gönderen Konu: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 152227 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 16100
  • Model Yılı: '13
  • 6 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
Ynt: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #1100 : Ocak 04, 2011, 10:18:44 »
herkese selamlar.

Persembe gunu 1.6 Eleganti teslim alicam. ve hafta sonuda sehir disina cikmam gerekiyor. bu yuzden donuste zaten 1000 km yi tamamlayip 1000 km bakimina sokacagim arabayi.

1000 km bakiminda arabanin yagini Mobil 1 New Life 0W-40 veya Mobil Super 3000 X1 5W-40 ile degistirecegim. siz 0w-40 mi yoksa 5w-40 mi tercih edersiniz? artilari veya eksileri nedir?

yorumlariniz icin simdiden tesekkurler.

Cevdet Isiklioglu
2013 Corolla 1.6 Premium MultiDrive S

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1101 : Ocak 04, 2011, 11:11:04 »
Cevdet Bey, kesinlikle New Life 0W-40. Tam sentetik yağdır. Mobil Super serisi yarı sentetiktir. Dolayısıyla kıyaslama yapmaya gerek duymuyorum :) Ben de New Life 0W-40 kullanıyorum.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1102 : Ocak 04, 2011, 11:17:05 »
Cevdet Bey, kesinlikle New Life 0W-40. Tam sentetik yağdır. Mobil Super serisi yarı sentetiktir. Dolayısıyla kıyaslama yapmaya gerek duymuyorum :) Ben de New Life 0W-40 kullanıyorum.

Hakkı Bey, Super 2000 serisi yarı sentetik, Super 3000 serisi tam sentetik. Fakat tabi Mobil 1'e kıyasla yine bir alt kalite oluyor. Burada çok detaylı tartışılmıştı zaten, her tam sentetik bir değil.

Not: Firma "Mobil 1" markasını sadece en iyi ürünlerinde kullanıyor. Yani "Mobil" başka "Mobil 1" başka. "Paraya kıyıp en iyisini alıcam" dediğiniz zaman kutunun üstünde görmeniz gereken marka "Mobil 1".
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 6 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1103 : Ocak 04, 2011, 11:20:17 »

Hakki Bey tesekkurler. ama mobil in kendi sitesinde 3000 icin tam sentetik dir diye bir ibare var. benim tercihimde 0W-40 dan yana. belki sizlerin bir bildigi vardir diye sormustum :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1104 : Ocak 04, 2011, 11:33:47 »
Bildiğimiz var zaten..
Hakkı bey akıllılık edip en iyisinden şaşmamış.. :) İsimlendirme detayını atlaması normal.
Ben ikisini de kullandım. İkisi de iyi yağ, ama Mobil 1 0w-40 biraz daha iyi..
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 6 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1105 : Ocak 04, 2011, 11:40:15 »
Bildiğimiz var zaten..
Hakkı bey akıllılık edip en iyisinden şaşmamış.. :) İsimlendirme detayını atlaması normal.
Ben ikisini de kullandım. İkisi de iyi yağ, ama Mobil 1 0w-40 biraz daha iyi..

bilginiz oldugundan hic suphem yok zaten. yoksa burada ne isim var :))) sizlerden daha cok sey ogrenecegim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 17 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1106 : Ocak 04, 2011, 11:46:13 »
Kusura bakmayın arkadaşlar, ben S serisinin tamamen yarı sentetik olduğunu düşünüyordum, uyardığınız ve bilgilendirdiğiniz için teşekkürler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1107 : Ocak 05, 2011, 13:43:09 »
Arkadaşlar geçen hafta 2002 Corollamın yağını değiştirmek için yağcıya gittim. "Mobil 10-40 koy" dedim. Yağı değiştirdi sonra yağın kutusuna dikkat edince "Mobil 10-40 Turbo Diesel" yazısını gördüm  :o. "Bu dizeller için değil mi" deyince " yok hepsine olur" dediler. Baya kızdım adama  >:( ama yağ konmuş oldu bi kere. Toyotacı bir ustaya sordum " bişey olmaz" dedi ama içime sinmedi pek. Acaba bir zararı olur mu? Dizel ile benzinlilerin yağları arasında ne fark vardır? Yağı tekrar değiştirmeye gerek var mı? Cevaplarsanız memnun olurum...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 17 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1108 : Ocak 05, 2011, 14:36:17 »
Salih Bey, bu konuyu daha önce araştırmıştım yabancı forumlarda. Bazıları, dizel motor yağının araç üreticilerinin belirlemiş olduğu asgari koruma seviyesini (yağ kutusu üzerinde bulunan ve bu konu içerisinde detayları paylaşılmış olan kodlar) karşıladığı takdirde benzinlide gönül rahatlığı ile kullanılabileceğini, fakat tersinin kesinlikle mümkün olmadığını iddaa ediyor. Fakat bazı sakıncalardan da bahsedilmiş. Bunlar:

- Aynı vizkozitede olsalar bile dizel motor yağının benzinli kadar akışkan olmayabileceği ve özellikle dizele göre çok daha yüksek devir çevirebilen benzinli motorlarda koruma anlamında handikap yaratabileceği,

- Daha önemlisi, benzinliye oranla çok daha fazla katkı maddesi içeren dizel motor yağının silindirdeki kurumları temizlemesi veya yağın kendisinin yanması sonucu oluşan atığın katalitik konvertörü tıkayabilme riski.

Mobil gibi kaliteli bir yağ olduğu takdirde sıkıntı olmama ihtimali yüksek olsa bile yağa konulan katkı maddelerini hiç bir zaman bilemeyecek olmamız önemli bir soru işareti. Tercih size kalmış, yapacağınız masraf sizi üzmeyecekse içinizin rahat etmesi bakımından yağ değişimini düşünebilirsiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1109 : Ocak 05, 2011, 16:31:56 »
Arkadaşlar geçen hafta 2002 Corollamın yağını değiştirmek için yağcıya gittim. "Mobil 10-40 koy" dedim. Yağı değiştirdi sonra yağın kutusuna dikkat edince "Mobil 10-40 Turbo Diesel" yazısını gördüm  :o. "Bu dizeller için değil mi" deyince " yok hepsine olur" dediler. Baya kızdım adama  >:( ama yağ konmuş oldu bi kere. Toyotacı bir ustaya sordum " bişey olmaz" dedi ama içime sinmedi pek. Acaba bir zararı olur mu? Dizel ile benzinlilerin yağları arasında ne fark vardır? Yağı tekrar değiştirmeye gerek var mı? Cevaplarsanız memnun olurum...
  kokmadan kullan,turbo dizel için üretilen yağ daha ağır çalışma koşullarını karşılar.gelelim Hakkı kardeşimin bahsettiği yşksek devirde koruyamama durumuna.turbo dizellerde devir eski sistem dizellere göre çok daha yüksek dolayısiyle bence problem yok.unutmadan ben uzun yıllar bp super V dizel-benzinli motor yağını severek ve çok memnun kalarak kullandım.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1110 : Ocak 05, 2011, 21:14:30 »
Arkadaşlar geçen hafta 2002 Corollamın yağını değiştirmek için yağcıya gittim. "Mobil 10-40 koy" dedim. Yağı değiştirdi sonra yağın kutusuna dikkat edince "Mobil 10-40 Turbo Diesel" yazısını gördüm  :o. "Bu dizeller için değil mi" deyince " yok hepsine olur" dediler. Baya kızdım adama  >:( ama yağ konmuş oldu bi kere. Toyotacı bir ustaya sordum " bişey olmaz" dedi ama içime sinmedi pek. Acaba bir zararı olur mu? Dizel ile benzinlilerin yağları arasında ne fark vardır? Yağı tekrar değiştirmeye gerek var mı? Cevaplarsanız memnun olurum...

SL, SM,SN gibi API standartlarini karsiliyorsa dizel yag da kullanilir, hem de benzinliden daha iyi temizler motoru.
Yag ambalajinin uzerinde bu standartlar yazar, bir kontrol edin bence.

Ben, son iki yildir hep hem dizel hem de benzinlide kullanilabilen yag kullaniyorum.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 6 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1111 : Ocak 05, 2011, 23:54:11 »
Bugun bir mobil turkiye de calisan akrabam vasitasi ile yaglarla ilgilenen muhendis bir arkadasla konustum. ona 2011 Corolla 1.6 da Mobil 1 New Life 0W-40 kullanmak istedigimi soyledim.

Bana soylemis oldugu 0W-40 i kullanabilecegimi fakat 0W-40 yerine Mobil 1 ESP Formula 5W-30 kullanmami tavsiye etti. ESP formula 5W-30 un ileri teknoloji bir urun oldugu ve 0W-40 dan daha iyi koruma yapacagindan bahsetti.

yurtdisinda ESP 5W-30 kullandiklari test aracinin yaklasik 950.000 km de ve asinma oraninin min duzeyde oldugunu da soyledi.

Siz bu konuda ne dersiniz?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1112 : Ocak 06, 2011, 11:34:05 »
Mobil sitesine göre "ESP" olması dizellerde kullanılan bir tür parçacık filtresinin ömrünü arttırmak için bazı katkıların daha az konması anlamına geliyormuş.. (E tabi ExonMobil'in de işine gelir) Aracımızda bu tür bir filte olup olmadığına bakmak gerekir. Yoksa düz mobil 1 daha iyi olacaktır.
Anlattığınız türden süper yağlarla ilgileniyorsanız ester tabanlı yağlara bakmanız gerekir. Burada çok konuşulduydu... Onların yol arabaları için olanını bulmak da zordur.
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1113 : Ocak 06, 2011, 13:48:46 »
Cevaplarınız için teşekkür ederim arkadaşlar...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1114 : Ocak 06, 2011, 16:15:36 »
Cevaplarınız için teşekkür ederim arkadaşlar...
Salih bey yerinizde olsam yağı değiştirmez kullanırdım fakat bir sonraki değişimi erken yapardım. Nedenine gelince: Dizel yağlare ekstrem ısı ve basınca dayanır orada sorun yok, fakat dizelde normal yağ değişim periyodu düşük olduğu için km olarak o kadar uzun dayanmayabilir. (Bunun düşük olmasının nedeni de mazottan kaynaklanan kurumların temizlenmesidir.) Yani dizel yağı koyduysanız dizel araba gibi düşük bir km periyodu sonrası değişim yapmalısınız.
Ayrıca dizel yağındaki deterjan oranı çok yüksektir. Motorunuz temizlenecek. Bunu bir "carbon clean" gibi düşünebilirsiniz.
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • we'll wrench your heart out !
  • Araç: Başka Marka
  • 12 kere teşekkür etti
  • 82 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1115 : Ocak 06, 2011, 16:19:51 »
Ahmet abi  motul   hakkında  ne düşünüyorsun ?

Motul 300V 0W-20  High RPM
 Motul 300V 5W-30  Power Racing
 Motul 300V 5W-40  Power
 Motul 300V 10W-40 Chrono
 Motul 300V 15W-50 Competition
 Motul 300V 20W-60 Le Mans
Bizde  kabul görmez cahilden  gelen afra tafra !

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1116 : Ocak 06, 2011, 16:33:09 »
Son sorduğumda fiyatı Mobil 1'in iki katı idi. Ama ileride (para durumum düzelince) denemek istiyorum. Takip ettiğim kadarıyla ester tabanlı olduğu kesin olan iki yağ var bir bu Motul'lar öteki de Redline diye bir marka.
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • we'll wrench your heart out !
  • Araç: Başka Marka
  • 12 kere teşekkür etti
  • 82 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1117 : Ocak 06, 2011, 16:39:45 »
MOTUL ESTER 5100 10W40 TECHNOSYNTHESE
motul'un  bu modelini  yuksek Rpm  çevirecekler için  çok tavsiye ediyorlar, özellikle  racing motorlarda ve araçlarda kullanılıyor. 4TL  sinin  fiyatı ise  100TL den   başlıyor Ahmet abicim.
Bizde  kabul görmez cahilden  gelen afra tafra !

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1118 : Ocak 06, 2011, 20:21:07 »
Mobnil 1 ile cok fazla bir fiyat farki yok o zaman. :)
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1119 : Ocak 07, 2011, 13:52:17 »
4 litresi olduğundan emin misin peki.. 2 litrelik konteynerde satılıyordu motullar. Yanlış anlaşma yok di mi..

O ooo korkarım var.. Bu motorsiklet yağı yaa..

Otomobil için olanlar 8100 E-tech serisi ve 300V serisi
sevinmiştim ne güzel.. :(
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac