Gönderen Konu: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 152268 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '10
  • 4 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
Ynt: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #1080 : Aralık 29, 2010, 15:53:47 »
Arda senin 2005 kaç km de?

50.000 ile 60.000 arasında

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
« Yanıtla #1081 : Aralık 29, 2010, 18:34:42 »
Ümit sana şöyle anlatayım,bin km yaptın yarım kilo eksildi,tamamladın bin km de bu sefer 750 gr veya 1 kilo eksiltir.bu benim tesbitim.onun için yarımkilo ,750 gr eksilince yeniyağ koyarım ben.

Anladım kadarıyla abi 750 gr eksiltmeden yağ ekleme diyorsun birde bu önerdigin 20-50 yağda bu eksilme yine olurmu araşıyorum bu 20-50 kimi iyi kimi kötü diyor bir türlü anlaymadım ama san güveniyorum sanrım cumartesiye kadar birşey olmazsa 20-50 koyduracagım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1082 : Aralık 29, 2010, 19:19:19 »
Anladım kadarıyla abi 750 gr eksiltmeden yağ ekleme diyorsun birde bu önerdigin 20-50 yağda bu eksilme yine olurmu araşıyorum bu 20-50 kimi iyi kimi kötü diyor bir türlü anlaymadım ama san güveniyorum sanrım cumartesiye kadar birşey olmazsa 20-50 koyduracagım
   yağ eksilten motorlar için iyidirde sen daha önce eksiltmiyordu diyorsun o zaman dediğim yağları(10w40 mobil veya bp) kullan.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1083 : Aralık 29, 2010, 19:44:32 »
büyüğün üstüne söz olmaz ancak bende küçük bir hatırlatmada bulunayım.. bizim aracımız 1.6vvt 2002 ve yağ yakma sorunu var. 10bin km de yaklaşık 2 litre yağ eksildi. yağ değiştirdiğimiz ustamız özellikle 20 50 yağ öneriyor. çünkü kalın yağ sızıntı yapmaz diye biliniyor. oysa durum biraz farklı

20 50 yağlar  ( 20 den dolayı )  soğukken kalın yağlardır. araçlar 20 kalınlıktaki yağ ile yağlama yapsada yağlama konusunda yağ pompasına ve ısınıncaya kadar motora fazladan yük bindireceğine şüpe yok. 20 50 yağar mineral yağlardır ( ucuzlar ) minarel yağlar farklı molekül boyutlarındadır ve bu sürtünmeyi arttırır. ayrıca yağ ömrü 6 ay veya 5000km dir.
sentetik yağlar ısındığında molekül yapısı değişmeyen yağlardır.yani incelmezler.ayrıca 10, 5, 0 gibi değerleri olduğundan hemen her sıcaklıkta yeterince akışkan ve koruyucudurlar.
sentetik yağlar ciddi miktarda pahalı yağlardır,ancak ucucu değillerdir. buharlaşma ile kayıp azdır. çoğu 0-20 5-30 gibi değerlerdedir.ve motorda küçük açıklıklardan sızabilirler. bu hem daha iyi yağlama yaptığını gösterir hemde biraz fazlaca kayıbın nedenini anlatır. motor öğretmeni tanıdığım yağ yakmayan motor olmaz demişti. eğer mühendislik ölçülerinden daha ince yağ kullanılırsa yağ sızıntısı ve kaçaklar çok olacaktır. bu sızıntı segmanla ilgili değildir.
yıpranmış bir motorda parçalar arası boşluk çok küçük düzeyde açılır.bu açıklık ince yağ kullanıldığında vuruntu gibi sesler çıkmasına neden olur. yani motor son demlerini alıyorsa kalın yağ ile birmiktar daha idare etmesi durumu vardır.

pahalı - ucuz , sentetik - mineral  derken bir fiyata göre en iyi performansı çıkartalım.
her 5000 de yağ değişirseniz 4litre 20 50 yağ ile yılda 10 bin yapan bir araba 90tl yağ alır
10 bin de değişirseniz 4 litre 10 40 yağ 70tl dir 1 yılda 70 tl harcarsınız.
her iki durumdada motorda yağ eksiltme varsa ekleme yaparsınız.

dikkat ederseniz kimse zaten tam sentetik yağı kullanmıyor.çünkü yarış yapmıyor ve yarı sentetiğin yağlaması ve araba ömrü yeterli geliyor. yani yarı sentetikler 2001-2005 lerde kitapçıkta yazan 5-30 yağdan daha ucuz ve kalın yağlardır. ( 10-40 )
hepsinden daha önemlisi,yağın değişim zamanıdır.çünkü hangi yağ olursa olsun bekleyerek veya km ile bozulur. mineral sentetik tam sentetik yağı zamanında değiştirin ve yağsız bırakmayın gerisini toyota halleder ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1084 : Aralık 29, 2010, 19:59:03 »
  Ümit senin arabayı senden sonra arayan bir arkadaşın arabasıyla karıştırdım özür dilerim.sen 20w50 kullan.daha önce konuştuğumuz gibi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1085 : Aralık 29, 2010, 20:08:26 »
SElçuk antifrizi değişmeni tavsiyr ederim.el kitabında değiştirme peryodu var.antifrizin görevi sadece motorun donmasını önlemek değildir en önemli görevi korozyonu önlemektir kabaca alüminyum gövdenin oksitlenip çürümesine mani olmaktır.
abi hiç paslanma yada çamurlanma yok. her seferinde kontrol ediyorum/ ettiriyorum.
antifriz değişimi yapmaktan çekiniyorum. zaten 144.000 km de 13 yaşında haki oğlanım.
değişipte başıma devirdaim vesaire sorunlar açmak istemiyorum.
Pruva Neta

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1086 : Aralık 29, 2010, 20:13:21 »
çocuklar eskiden biz 30-40-50-60 diye düz yağlar kullanırdık.sonra multigrade yağlar çıktı.10w30-20w40 en son 20w50 castro gtx mineral yağlar çıktı.sentetik ve yarı sentetikler sonra çıktı.bazıları 20w50 yi çok hor görüyor.benim antika 1975 model restoreli 2002 bmw de kullanıyorum çünkü orj.yağı.1994 skoda favorit eşimin arabasının ilk dolum yağıda casrolgtx 20w50 idi.tek mahzuru 5000 km gitmesi ve yanma derecesinin tam sentetiğe göre düşük olmasıdır,o da pratikte hiçbir mahzuru yoktur.beni arabanın kitabında 20w50 kullanılacak yağlar grafiğinde gösteriliyor.tabi modeller yükseldikçe sentetik yağlar geliştikçe üreticiler sentetiğe kayıyor.ama yağ yakan arabalarda 4 litresi 25 lira olan gtx i ben tek geçerim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1087 : Aralık 29, 2010, 20:16:03 »
Selçuğum asıl değiştirmezsen devirdaimin filan alüminyum kanatları çürüyüp başına iş açar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1088 : Aralık 29, 2010, 20:26:49 »
  Efdal bey bize kısa bir özet verirsen makbule geçer.
Atilla Abicim,
Geçen hafta siteye 4-5 gün girmedim , sonra da yazmayı unuttum.   Buradaki yazılar 30 sayfa kadar. Sitenin yapısından dolayı daha önce bu ve başka konularda yazılmış yazılar aradaki sayfalarda kayboluyor, okunmuyor gidiyor. Yani  yazık oluyor. Emek verilmiş şeylerin, bazı teknik bilgilerin, yararlı linklerin,  teknik konuların , çözülmüş teknik sorunların ayrı başlıklarda toplanması ve sabitlenmesi bunun önüne geçebilir , bunu yapan siteler gördüm , iyi de olmuş gözüküyor.

yoksa o linkte yer alan 30 sayfanın hepsinin mealen tercümesini bir kişi yapmayıp arkadaşlar arasında paylaşarak da yapabiliriz ama sonuçta 60lı  sayfalara geldiğimizde aralarda kaynayıp gidecek.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1089 : Aralık 29, 2010, 20:32:59 »
Atilla Abicim,
Geçen hafta siteye 4-5 gün girmedim , sonra da yazmayı unuttum.   Buradaki yazılar 30 sayfa kadar. Sitenin yapısından dolayı daha önce bu ve başka konularda yazılmış yazılar aradaki sayfalarda kayboluyor, okunmuyor gidiyor. Yani  yazık oluyor. Emek verilmiş şeylerin, bazı teknik bilgilerin, yararlı linklerin,  teknik konuların , çözülmüş teknik sorunların ayrı başlıklarda toplanması ve sabitlenmesi bunun önüne geçebilir , bunu yapan siteler gördüm , iyi de olmuş gözüküyor.

yoksa o linkte yer alan 30 sayfanın hepsinin mealen tercümesini bir kişi yapmayıp arkadaşlar arasında paylaşarak da yapabiliriz ama sonuçta 60lı  sayfalara geldiğimizde aralarda kaynayıp gidecek.
canın sağolsun kıymetli kardeşim.bende çat pat ana fikri çözdüm.sağol bize güzel bir paylaşım yaptığın için.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1090 : Aralık 31, 2010, 22:29:01 »
Japon mali, Cin mali yag filtreleri ile ilgili konustuk daha once.Simdi elimde 3 tane yag filtresi var,  ucu de Denso uretimi.

Denso'nun aftermarket filtresi Denso 150-1000 kodlu mavi renkli filtre ('first time fit')
Toyota'nin bugun Corolla icin kullandigi Tayland mali 90915-YZZF2 kodlu siyah renkli Tayland mali filtre.
3.su de yine Denso tarafindan Japonya'da uretilen 90915-10003 kodlu yag filtresi.

Bunlarin arasinda en adisi Tayland mali 90915-YZZF2 filtresi. Silikon yerine adi plastik kullanilmis, metal gozenekler ve filtrenin icindeki dizayn farkli ve daha basit.Conta da adi plastikten.
Denso 150-1000'in YZZF2'den farki adi plastikten anti-drainback valve (yagin motor durdugunda tekrar yag haznesine bosalmasini onleyen kisim) yerine silikon malzemeden yapilmis olmasi.
Japon mali 90915-10003 kodlu filtrenin hem contasi, hem de adbv kismi silikondan yapilmis.Filtre gozenekleri ve ic kisim farkli dizayn edilmis, yagin daha kolay dolasimini saglayacak sekilde...

Bugun dunyanin Japonya disinda her yerinde Corolla icin kullandigi 'hakiki Toyota' yag filtresi ne yazik ki Tayland mali 90915-YZZF2 filtresi...
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1091 : Aralık 31, 2010, 22:35:50 »
Ahmetciğim toyota utansın.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1092 : Aralık 31, 2010, 23:17:50 »
Ahmet bey güzel araştırmışsınız. toyota servisinde kullanılan mazeme hangisi acaba ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1093 : Aralık 31, 2010, 23:57:13 »
Ahmetciğim toyota utansın.

Geri cagirmalar hep bu baskasindan (Cin'e vs) parca alip birlestirmenin sonucu bence, Atilla amca. :) Bu basit, Cin'de problemsiz ucuza urettirip karimizi arttiririz diye dusunuyorlar...

Ahmet bey güzel araştırmışsınız. toyota servisinde kullanılan mazeme hangisi acaba ?

Anil kardes, Toyota servisleri 90915-YZZF2 (ve bunun gibi ikinci kismi harf/rakam ile biten) Tayland mali filtreyi kullaniyorlar. 3.resimde en solda gorulen filtre.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1094 : Ocak 01, 2011, 00:09:48 »
Ahmet toyotanın general motorla ortak olduğunu okumuştum.senin resimlerdeki densonun japon olanının üzerindeki GM markası gayet açıkça görülüyor.bir araştırsana.motor teknolojisini general motordan aldığını biliyordum ama bu gördüğüm resim çok çarpıcı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1095 : Ocak 01, 2011, 00:19:38 »
buradaki bilgileri bize de aktarırsan çok iyi olur.       http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=125229157

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1096 : Ocak 01, 2011, 00:28:48 »
Ahmet toyotanın general motorla ortak olduğunu okumuştum.senin resimlerdeki densonun japon olanının üzerindeki GM markası gayet açıkça görülüyor.bir araştırsana.motor teknolojisini general motordan aldığını biliyordum ama bu gördüğüm resim çok çarpıcı.

Atilla amca, bahsettiginiz filtre bizim Geo Prizm/Chevrolet Prizm icin GM'in Toyota'ya ismarladigi bir parca. Geo-Chevrolet Prizm zaten aslinda Toyota Corolla.
Zamaninda Toyota markali filtreyi GM kutusuna koyup, hem de parca numarasi da vererek, kullanmakta sakinca gormemisler.
En son Pontiac Vibe (Toyota Matrix) modelinde de benzeri durum vardi.Araba Toyota aslinda, ama GM'in markasi altinda pazarlandi. (Re-badge) Bu modelin parcalari da cogunlukla Toyota parcalari.Pontiac Vibe'in en son modeli 2010 oldu, artik uretilmiyor,Pontiac markasi da tarih oldu. Ama ayni araba hala Toyota Matrix diye satiliyor bildigim kadariyla.

http://www.toyota.com/matrix/
http://en.wikipedia.org/wiki/Pontiac_Vibe

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Bir başkadır benim memleketim...
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 22000
  • Model Yılı: '05
  • 533 kere teşekkür etti
  • 165 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1097 : Ocak 01, 2011, 00:30:05 »
  yağ eksilten motorlar için iyidirde sen daha önce eksiltmiyordu diyorsun o zaman dediğim yağları(10w40 mobil veya bp) kullan.

Atilla amca ben arabaya 20-50 koydurdum. Benim araba 1 gr dahi azaltmıyor motor yağını... :) Aslında millet beizim arabaya 10-40 koydurun diyor...

Ama siz yağ eksilten motorlara 20-50 koydurun diyorsunuz...  Ben 20-50 devam edeyim mi? Ne yapayım? Benim araç hiç yağ eksiltmediği için 2 aya bir motor yapına bakıyom... Gram eksiltme yok!

Bu arada Niğde'de öğretmenim. Burasının rakımı:1720
Şimdi Avensis 1.6 Elegant
97, 1.3 XE A/C, DÜPLÜ:) ( Eskiden )

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1098 : Ocak 01, 2011, 00:35:27 »
buradaki bilgileri bize de aktarırsan çok iyi olur.       http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=125229157

Guzel ozetlemisler durumu, ozetle GM kucuk araba uretmede problem yasiyormus,Toyota da ABD'ye arac ithal etmekte Kongre kaynakli sikinti yasiyormus.
Iki ureticinin menfaatlerinin kesistigi yerde bu NUMMI'yi kurmuslar, GM'in en kotu une sahip fabrikasi umulmadik bicimde degismis ve kalite uretmeye baslamis. Toyotas'nin eli degince sendiklai olsa bile memnun olmayan isci urettigi arabadan gurur duymaya baslamis.

Bu makaleyi zaman bulunca tam cevirip ekleyeyim Atilla amca, gercekten ilginc bir hikaye, iyi de ozetlemisler. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1099 : Ocak 01, 2011, 00:46:34 »
Atilla amca ben arabaya 20-50 koydurdum. Benim araba 1 gr dahi azaltmıyor motor yağını... :) Aslında millet beizim arabaya 10-40 koydurun diyor...

Ama siz yağ eksilten motorlara 20-50 koydurun diyorsunuz...  Ben 20-50 devam edeyim mi? Ne yapayım? Benim araç hiç yağ eksiltmediği için 2 aya bir motor yapına bakıyom... Gram eksiltme yok!

Bu arada Niğde'de öğretmenim. Burasının rakımı:1720
  Müjdatcığım arabanın km si 100-150 bin civarıysa sana yeni çıkan mobil1 peaklife fullsentetik 5w50 yağı tavsiye ederim.daha yeni olduğu için biraz pahalıdır ama 15 bin km yaparsın ve motor ömrün çok uzar.bunu koymazsan 10w40 bp,mobil veya castrol yarı sentetik koy 10 bin km yapar.20w50 eniyisi castrol gtx tir ama 5 bin km yapar,tercihin sentetik veya yarı sentetik olsun.