Gönderen Konu: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 152146 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 1993 corolla gli
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • 2 kere teşekkür edildi
Ynt: Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #100 : Ocak 31, 2009, 13:07:51 »
yağımı dün değiştirdim
şimdiye kadar katkı maddesi hiç kullanmadım düşünmüyorumda,
mobile güven gerisini merak etme seeen merak etme seen :D
Her fert istediğini düşünmek, istediğine inanmak, kendine mahsus siyasi bir fikre sahip olmak, seçtiği bir dinin icaplarını yapmak veya yapmamak hak ve hürriyetine sahiptir. Kimsenin fikrine ve vicdanına hakim olunamaz.
M.Kemal Atatürk

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #101 : Şubat 10, 2009, 18:32:08 »
Eski bir arabada tam sentetik yağa geçersek sorun yaratır mı?

Mobil firmasının web sitesinin soru cevap bölümü diyor ki: Yaratmaz. Sadece sentetiğe geçmeden önce kısa peryotlu bir yağ değişimi yapın (2000-3000 mil gibi) ki mobil-1 eski yağınızdan kalan kurumları temizlesin..
Referans:
http://www.mobiloil.com/USA-English/MotorOil/Car_Care/AskMobil/Switching_to_Synthetic_Motor_Oil_in_Higher_Mileage_Vehicles.aspx

Başka bazı sitelerde de benzer bilgilere rastlıyorum. Eski motorlarda sentetik yağ kullanılamayacağı bilgisinin geçmişte kalmış eksik bilgilere dayanan bir mit olduğunu söyleyen bir tane vardı  ve bazıları da bunun artık kullanılmayan yağ çeşitlerinde ortaya çıkan bir sorun olduğunu söylüyorlar.. Mesela bu : http://www.thumpertalk.com/forum/archive/index.php/t-531702.html
ve buradaki Lexus forumunda da herkes sentetiğe geçilebileceğini söylemiş : http://us.lexusownersclub.com/forums/lofiversion/index.php/t54074.html  (Lexus da bir Toyota öyle değil mi?)

Başka yerlerde de yarı sentetik ve metalik yağların tek avantajının fiyatı olduğu iddiasını okumuştum. Hatta birisi diyordu ki metalik yağ = sentetik yağ + kurum.  Fiyat avantajı arabaların 2000 - 3000 dolara satıldığı yerlerde anlamlı olabilir fakat biz Türkiyede 300000 + km kullanım olarak düşünüyoruz  çünkü pahalı bir yatırım bizim için (vergiler sağ olsun mu diyeyim..) Şimdi eğer bu bilgiler doğru ise Türkiye'de tam sentetik yağ dışında yağ satılmalı mı???
Satılsın diye birtakım masallar mı anlatıyorlar yoksa..
Ben ciddi şüpheler içindeyim
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #102 : Şubat 10, 2009, 20:04:04 »
Ahmet Bey, ben de ayni seyi dusundum. Yag kacirma problemi olabilir diye sentetik yerine yari sentetik yagla degistirdim. Yagi/filtreyi degistirmeden uzun sure devam etmek yerine dahasik degistirmek daha iyi bence.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #103 : Şubat 11, 2009, 11:56:12 »
"Sık değiştirmek" konusunda size katılıyorum fakat sentetik yağı sadece uzun yağ değiştirme periyoduna sahip olmak amacıyla düşünmemek lazım. Konuyu iki maddede inceleyelim 1) Yağı hangi sıklıkla değiştirmeliyiz?  2) Hangi yağı kullanmalıyız.
Sıklık konusunda okuduğum bir yazıda diyordu ki "Yağ kullanıldıkça kirlenir ve kirlenmesi de iyidir" ve "Motor yağını asla gerektiğinden daha sık değiştiremezsiniz.." (referansı kaybettim) Yani demek istiyor ki "ne kadar sık değiştirirseniz o kadar iyi.. Yani bu tamamen sizin parasal durumunuza kalmış.. Tabi kullanım kılavuzunda verilen limiti aşmamak kaydıyla .. Kılavuzda eğer 10000 km de bir deniyorsa bunu "10000 km yi aşma" anlamında almak lazım.. Yoksa istersen 6000 km sonra değiştir.. Bu tamamen yağınıza ve motorunuzun durumuna duyduğunuz güvene bağlı bir durum.

Gelelim ikinci konuya, hangi yağ: Bildiğim kadarıyla yağ kaybetme sorunu yağın kalitesinden çok kalınlığı ile ilgili. Diğer yandan sentetik yağlar genellikle daha ince üretiliyorlar. sentetik yağlarda eksilme sorunu gerçekten varsa dahi, gerekiyorsa sık kontrollerle üstünü tamamlamak (veya o sızıntı için daha kökten bir çözüme başvurmak, conta, segman .. ne değişecekse..) daha mantıklı geliyor. Düşük saflıkta bir yağ kullanarak motoru kurum doldurmak yerine varsın eksilsin.. Çünkü duydunuz mu bilmem toyota motorlarının (yüksek kompresyon oranlarından olsa gerek) kronik bir kurumlanma sorunları var. Kaynak : http://ezinearticles.com/?Engine-Sludge-Taints-Toyotas-Reputation&id=452324   (Burada diyor ki: "Motor kurumlanması Toyota'nın imajını zedeliyor" hatta bu konuda davalar açılmış) 
O yüzden bence eski Toyotalar için de sadece "Tam sentetik yağ" artı sık kontrol ve üstünü tamamlama...
Hatta açıkçası mineral ve yarı sentetik yağların, otomobillerin çok ucuz olduğu pazarlar için üretilen ürünler olduğunu düşünüyorum. Bizim arabalarımız ise kıymetli ve iyi korumamız gerekiyor...
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #104 : Şubat 11, 2009, 20:14:45 »
Tercih meselesi tabii, Ahmet Bey. Surekli sentetik kullanmak, ikide bir mineral/sentetik degisimi yapmamak gerekiyor belki.Yani sentetik kullanilacaksa ilk zamanlardan itibaren kullanilmali (rodaj icin normal yag kullanin deniyor).

Benim arabanin fabrika servis kitabinda 2 seviyeli bakim onerilmis. Birinci cetvelde 6250 km.de bir yag (mineral yag) ve filtrenin degistirilmesi isteniyor, ikinci cetvelde ise 12500 km.de bir degistirin deniliyor.4000-5000 km.de bir degistirilmesi taraftariydim yakin zamana kadar. Ama gerek yok.Ilk paragrafta bahsettiginiz yazinin ana fikrinin iceren bir yazi ben de okudum.Gorusumu o degistirdi zaten.5-6bini bekleyecegim bu sefer.

Kurum sorunu 90'larda buyuk hacimli motorlarda yasandi (Toyota icin).Sirket, garanti suresini uzatarak bir cozum getirdi.Bu motorlarda yagi istersen 1000 km.de bir degistir, sorun yine ortaya cikiyordu.Degistirme sikligiyla ya da yagin madeni/sentetik olup olmamasiyla ilgili degildi.

Madeni/yari sentetik/sentetik yag turleri degisik musteri gruplarina hitap ediyor.Herkesin maddi gucu ayni olmadigi ve arabasina verdigi deger
ayni olmadigi icin farkli urun turlerinin piyasada satilmasi bence bizler icin bir sans...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Toyota, Angelina Jolie, M16
    • Eywah.Biz
« Yanıtla #105 : Şubat 25, 2009, 12:06:19 »
Arkadaşlar pek güzel anlatmışlar. Bende bir sorun yaşıyorum şu günlerde. Hatta belkide arabamdan soğuyacak hale geldim diyebilirim. Mevzu şu;

Geçen yaz fethiye toyotada servise girdiğimde aracımın 1 lt. yağ eksilttiğini söylemişlerdi. Dikkate almamıştım. Ancak bu aralıkta bakımdan çıkan 2002 corolla vvti terra aracım 3.000 km sonra 1,5 lt. yağ eksiltmiş. Toyanda ne olabilir diye konuştuk. Motor revüzyonundan bahsettiler. Rakkam olarakta 2.500 TL civarı bahsettiler.

Bilgisi, yaşamışlığı olanlardan tecrübelerini paylaşmasını rica ediyorum.
Eşimi, Çocuğumu, İşimi;
Vatanımı, Bayrağımı, Milletimi,
Fenerbahçemi, Atatürkümü,
Bazlamayı, Baklavayı
Hiç bir şeye değişmem!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Carina
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #106 : Şubat 25, 2009, 14:55:20 »
araclarda kullanılan yağları motoru yapan firma belirler yağ firmaları değil. x firma benim yaptığım motorda 10w40 yağı 10 000 km de değiştirin der başka bir firma aynı marka ve numaradaki yağı   15 000 km der. yağın marka ve numarasına bakarak aldana bilirsiniz. en sağlıklısı aracınızın servisine sormaktır.....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #107 : Şubat 25, 2009, 16:43:24 »
Gecmis olsun Efe Bey,

Sorun sadece Turkiye'deki Corolla'larda degil anlasilan. 2002 model Corolla'nin yag yaktigi sikayetleri ile dolu bu site: 

http://www.carcomplaints.com/Toyota/Corolla/2002/engine/engine_uses_excessive_oil.shtml

Toyota'nin bu problemi ucretsiz gidermesi gerekiyor. Cunku cok sik da degistirseniz yagi, sonuc ayni.
Amerika'da Toyota yag problemi olan 97-02 arasi bazi araclari ucretsiz tamir etti, garanti suresini uzatti, araba sahiplerinin kiralik araba otel vs masraflarini da karsiladi.

http://www.corolland.com/sludge.html

http://www.petitiononline.com/TMC2003/petition.html

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Toyota, Angelina Jolie, M16
    • Eywah.Biz
« Yanıtla #108 : Şubat 26, 2009, 10:02:41 »
Teşekkürler Ahmet Özkök, değerlendireceğim...
Eşimi, Çocuğumu, İşimi;
Vatanımı, Bayrağımı, Milletimi,
Fenerbahçemi, Atatürkümü,
Bazlamayı, Baklavayı
Hiç bir şeye değişmem!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Seni unutmayacağız Burak TOLGA
    • www.IMAN ILE TOYOTA'NIN KIMDE OLDUGU BELLI OLMAZ.com.tr
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 109000
  • Model Yılı: '12
  • 536 kere teşekkür etti
  • 508 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #109 : Mart 24, 2009, 20:33:40 »
Bu linki tıklayarak aracınız için uygun yağkları öğrenebilirsiniz
http://www.shell.com/home/page/tu-tr/app_profile/lube_match_220307.html
Yalan doğrudan, karanlık aydınlıktan kaçar
Güneş yalnızdır ama, etrafına ışık saçar
Üzülme, doğruların kaderidir bu yalnızlık
KARGALAR SÜRÜYLE,KARTALLAR YALNIZ UÇAR

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #110 : Mart 24, 2009, 21:08:53 »
En son yagi degistireli yaklasik 8000 km olmus, bu hafta sonu insallah ben de degistirecegim. Simdi 5W-30 var, ama onumuz yaz oldugundan 10W-30 ekleyecegim.Mobil1'in eski araclar icin urettigi tam sentetik bir yag varmis, eger sentetik/yari sentetik kararsizligimi yenersem ondan alacagim...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 536 kere teşekkür etti
« Yanıtla #111 : Mart 24, 2009, 23:43:01 »
  Hayırlısı artık...Araçlarımız için en iyisi ne ise olsun.Servis Shell Helix 10w40 kullanmış.Herhalde Castrol değilde yine Shell Helix kullanacağım..Bende 10w40 mı yoksa 5w30 mu kullansam kararsızlığındayım...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #112 : Mart 26, 2009, 23:03:57 »
Internette borcok yerde Mobil 1'in eski araclarda yag sizintisina yol actigi yaziyor. Ben de yine eski araclar icin uretilen Castrol GTX High Mileage 10W-30 turu yagla degistirdim bugun. Ama bir hata yaptim: Yagi ekledikten sonra arabayi calistirdim, 1 dk kadar.Sonra yag seviyesini kontrol edecektim. Bir de baktim, yag kapagini kapatmamisim ve etrafa yag sicratmis. 15-20 dakika motorun etrafina sacilan yagi temizlemekle ugrastim.Kayislara bile sicramis.Bu arada filtrenin etrafini temizleyeyim diye elimin birkac yerini de yaktim. Epeyi masrafli oldu bu yag degisimi bu sefer :P

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 536 kere teşekkür etti
« Yanıtla #113 : Mart 26, 2009, 23:12:03 »
Ama bir hata yaptim: Yagi ekledikten sonra arabayi calistirdim, 1 dk kadar.Sonra yag seviyesini kontrol edecektim. Bir de baktim, yag kapagini kapatmamisim ve etrafa yag sicratmis. 15-20 dakika motorun etrafina sacilan yagi temizlemekle ugrastim.Kayislara bile sicramis.Bu arada filtrenin etrafini temizleyeyim diye elimin birkac yerini de yaktim.  :P
  Efsane'ler böyle hata yaparmı be Ahmet'im..Olan olmuş,inşallah sende fazla yanık yoktur.Durum ne kardeş..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #114 : Mart 26, 2009, 23:18:26 »
Sulu bir yanik degil sukur, hafif bir iki yerde kucuk yaniklar. Iyi ki kapak acik surup gitmemisim. :) Kayislar da spreyden nasipleri aldigini icin hafif gicirdiyor. Tam yagdan uzak durmasi gereken yerler bir de :) Neyse... Sagol Ozcan sordugun icin, gecmis oldu artik :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 536 kere teşekkür etti
« Yanıtla #115 : Mart 27, 2009, 00:11:06 »
İyi önemli bir şey olmaması sevindirici..Tekrar geçmiş olsun...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #116 : Mart 27, 2009, 12:52:02 »
geçmiş olsun , bizim arabanın da 22 binde değişmiş yağı, 30 binde değiştiririz artık, sonraki de 40 bin olur... servise gitmeyeceğiz , babamın arkadaşı var, shell bayi.. shell iyidir galiba....selamlar...
sol...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #117 : Mart 27, 2009, 13:30:40 »
Arkadaşlar, Toyota marka motor yağı hiç kullandınız mı?
http://www.toyotasa.com.tr/turkey-local/yaglar.aspx
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #118 : Mart 27, 2009, 13:56:19 »
20.000 km ve 30.000 km bakımlarında aracıma bu yağlardan konuldu diye biliyorum.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 536 kere teşekkür etti
« Yanıtla #119 : Mart 27, 2009, 13:59:03 »
geçmiş olsun , bizim arabanın da 22 binde değişmiş yağı, 30 binde değiştiririz artık, sonraki de 40 bin olur... servise gitmeyeceğiz , babamın arkadaşı var, shell bayi.. shell iyidir galiba....selamlar...
  Sanırım aracınızın garantisi devam ediyor.Eğer öyle ise garanti bitinceye kadar servise gitmeniz daha yararlı olacaktır...