Gönderen Konu: Benzinli mi alalım dizel mi alalım işte cevabı  (Okunma sayısı 32652 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Arnavut Keyifli
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 136500
  • Model Yılı: '17
  • 278 kere teşekkür etti
  • 277 kere teşekkür edildi
Ynt: Benzinli mi alalım dizel mi alalım işte cevabı
« Yanıtla #60 : Aralık 12, 2013, 11:20:53 »
Ayrica katalog degerleri dizel icin her ne kadar 4.7 lt/100km dense de ben ortalamada 6.6nin altina indigimi hic gormedim. Bu da isin ayri tarafi.

+1 :):)
 İstanbul içi  6 litre gibi birşey yakayım dişimi kırarım :):)
5 km yolu 45-50 dk'da gidersen araba ne yapsın arkadaşlar :)
I'll make you an offer you can't refuse.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #60 : Aralık 12, 2013, 11:20:53 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 100000
  • Model Yılı: '16
  • 22 kere teşekkür etti
  • 112 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #62 : Aralık 12, 2013, 13:36:34 »
Tablo fikir vermesi acisindan faydali ancak yeterli degil. Ozellikle 60binden fazla km sahip dizelleri satarken fiyati dusurmeniz gerekiyor. Ayrica dizel bakim maliyetleri ve ariza durumunda actigi masraflar daha fazladir. Dizel auris sahibi olarak yilda 25 30 bin km yol yapan birisi olarak halen keske 1.2 turbo astra veya 1.0 turbo ecoboost focus alsam olurmis diyorum. Konuyu baska noktalara cekmek istemiyorum ancak toyota eski sorunsuzluguna artik sahip degil. Ben kac km haparsaniz yapin 1.2 veya 1.0 motor guclu bir benzinli arac alinmasi taraftariyim. Sonucta dizeller is makinesi icin gelistirilmis motorlardir. Kucuk hacimli dizel motorlar her zaman prroblemdir. Ayrica katalog degerleri dizel icin her ne kadar 4.7 lt/100km dense de ben ortalamada 6.6nin altina indigimi hic gormedim. Bu da isin ayri tarafi.

Acaba bu hacimdeki turbo benzinlilerin sorunsuz olacağının bir garantisi mi var? Küçük hacimden elde edilecek fazla güç yakıt ayırt etmez diye düşünüyorum.

Milliyet gazetesinde böyle bir haber çıktı.

http://ekonomi.milliyet.com.tr/-dizel-arac-alirken-iki-kere/ekonomi/detay/1806298/default.htm

Haberi hazırlayan birçok konuyu atlamış;
1- Yakıt farkı %5 değil %25 (6 LT diesel - 7,5LT benzin en iyi benzin tüketimi, en kötü diesel tüketimi.)
2- Egzoz emisyonu fazla denmiş (1,33 benzinli motor salınımı 129gr/km, 1,4 diesel motor salınımı 106gr/km)

Bu haberde sadece haklı olunan taraf rafineri edilen yakıt kısmı gerisi tamamen boş, 2000 yılı öncesi bilgileri.
2009-2012 Auris Comfort Extra LS 1.6-132PS Valvematic
2012-2016 Corolla Comfort Extra 1.4 D-4D 90 PS
2016 - Corolla Premium Navi High 1.4 D-4D 90 PS

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 15000
  • Model Yılı: '14
  • 65 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #63 : Aralık 12, 2013, 13:40:37 »
Türkiye’de dizel araçlara karşı bir yönelim olduğunun altını çizen Prof. Dr. Kadir Aydın, benzinli mi yoksa dizel mi alınmalı sorusunu şöyle yanıtladı; “Dizel araçlar yüzde 5 daha az yakıt harcadığı için şuanda çok rağbet görüyor. Fakat Türkiye’de dizel araçların egzoz emisyonu daha fazla diye vergilerinin arttırılması söz konusu. ....

yukarıdaki cümleye yakıt konusunda yorum yapamıyorum:) emisyon konusunda da eski dizeller eyvallah ancak yeni nesil dizel araçların emisyonlarına bir göz atın lütfen...

Herkes mutlu olduğu aracı alıp biner inşallah deyip; konuya fikirlerini beyan eden herkese kendi adıma teşekkür ediyorum.
2013 - 2018 AURİS
2018 - ??? VW PASSAT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #64 : Aralık 12, 2013, 14:10:48 »
Acaba bu hacimdeki turbo benzinlilerin sorunsuz olacağının bir garantisi mi var? Küçük hacimden elde edilecek fazla güç yakıt ayırt etmez diye düşünüyorum.

Haberi hazırlayan birçok konuyu atlamış;
1- Yakıt farkı %5 değil %25 (6 LT diesel - 7,5LT benzin en iyi benzin tüketimi, en kötü diesel tüketimi.)
2- Egzoz emisyonu fazla denmiş (1,33 benzinli motor salınımı 129gr/km, 1,4 diesel motor salınımı 106gr/km)

Bu haberde sadece haklı olunan taraf rafineri edilen yakıt kısmı gerisi tamamen boş, 2000 yılı öncesi bilgileri.

Dizelde ilave olarak partikül madde salımıda vardır.
Avrupada artak kanser vakalarının bu partikül salımından olabilecegi yönünde bir bilgi var.
Dizel motorda CO2 ye ilave olarak bu partikül oranıda çevre etiketlerinde yazılır.

Belkide bu kişi bunu anlatmaya çalışmış olabilir.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .: Toyota Eco-Driver :.
  • Kilometre: 11111
  • Model Yılı: '18
  • 66 kere teşekkür etti
  • 563 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #65 : Aralık 12, 2013, 15:15:17 »
dizel motorlarda artık partikül filtresi var ve CO2 harici salınımları önlemek adına başarılı olduğu söylenebilir. partikül filtresi olmayan dizel vasıtalardan gerçekten de zararlı maddeler atmosfere salınıyor.

buna karşın geçtiğimiz günlerde okuduğum bir yazıda, günümüzde geliştirilmekte olan benzinli motorlarda (daha sonra özellikle turboya sahip olanlarda bariz olduğunu öğrendim) emisyon değerleri karşılama konusunda göz önüne sadece CO2 salınımları alınmadığında ciddi sıkıntılar olduğu belirtiliyordu. haberin doğrudan kaynağını bulamasam da benzer bir yayını aşağıda paylaşıyorum.

http://www.carscoops.com/2013/11/gasoline-powered-cars-twice-as-likely.html

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #66 : Aralık 12, 2013, 16:46:20 »
  Kimi programlarda, bazı hesaplamalar, eski düşüncelere göre ve gerçekten veri elde edilmeden yapılıyor görüldüğü kadarı ile.
Şu konuya bakabilirsiniz;
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50846.0

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Model Yılı: '13
  • 20 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #67 : Aralık 12, 2013, 22:11:43 »
Aykut hocam elinize sağlık emek vermişiniz.Güzel bir çalışma olmuş, hernekadar eksiği var diye eleştiren ler olsada tabloda kendilerince ufak tefek oynamalarla o eksikleri kişisel olarak düzeltebilirler ve kişisel tablolarini yapabilirler.benzin - lpg karşılaştırması kolaylıkla yapılabilir.Nede olsa formüllü tablo. :alkis:
2013 COROLLA
1.6 Advance Navigation
İNCİ BEYAZI

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 50 kere teşekkür etti
  • 27 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #68 : Aralık 18, 2013, 21:56:51 »
tabloyu hazırlayan arkadaş neden araç ömürlerini 1 yıl üzerinden değerlendirmiş ? bugüne kadar gördüğüm en saçma tablo. bunun yerine yıllık yakıt maliyetleri üzerinden aradaki satın alım sırasında oluşan farkın kaç yılda çıkarılabileceğini gösteren bir çalışma olsaydı daha iyi olurdu.

yıllık 50 bin km yapan vatandaşa günümüz şartlarında "benzinli al" demek günahtır.
   Tablo bence yıllık demiyor benim anladığım bu iki araç 100 bin km ye geldiğinde eşitlenmiş oluyor fiyat fakından dolayı o km den sonra dizel kazanca geçiyor örneğin bende cvt var dizel alsaydım  dizel fiyat farlını 110bin km de falan ancak karsılardım halbuki ben yılda en cok 10bin km yaparım bu km ye 11 yılda gelirim aracımıda 5-6 yaşına geldimi satarım evet dizel olsa su anki sartlarda benzinliye göre daha iyi fiyata satarım ama 5-6 yıl sonra şartlar tam tersi olursa şasırmayın burası türkiye benim durumumda dizel bana yaramaz diyorum hatta lpg bile yaramaz diyorum sizce?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • TOYOTACI
  • Araç: Verso
  • Kilometre: 31000
  • Model Yılı: '15
  • 5 kere teşekkür etti
  • 52 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #69 : Aralık 18, 2013, 22:20:14 »
fiyat farkını bilmem vedat abi amakışın motor soğukken en kral dizelin çıkardığı o tar tar tar die çalışma sesine alışamadım ya.. mercedeste bile var meret:))) benzinlinin gözünü seveyim.. lpg ye de ısınamadım ben.. varsın fiyatı 10 tl olsun benzin hoştırrrr:))
toyota candır,aşktır, tutkudur....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Toyota Harika...
  • Kan Grubu: AB+
« Yanıtla #70 : Ocak 29, 2014, 14:52:35 »
arkadaşlar merhaba olaya birde şöyle baksak yanlışmı olur  2011 1,4 Dizel Elegant Coralla 2011 yılı alış fiyatı : 54 000,00   2011 1,6 Benzinli Elegant Corolla : 43 000,00 (o zamanki almış olduğum fiyatlar) şimdi ise benzinli araçlar olmuş km 60 000  fiyatı 43-42-41 bin civarında dizeller ise fiyatları 45-46-47 bin civarı. Dizel alırken hem 10 000,00 fazla veiryoruz hemde aynı km ye geldiğinde 8 -9 bin civarı aşağısında satmş olmuyormuyuz ?

İşin içinden çıkamadım...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
« Yanıtla #71 : Ocak 29, 2014, 14:58:47 »
arkadaşlar merhaba olaya birde şöyle baksak yanlışmı olur  2011 1,4 Dizel Elegant Coralla 2011 yılı alış fiyatı : 54 000,00   2011 1,6 Benzinli Elegant Corolla : 43 000,00 (o zamanki almış olduğum fiyatlar) şimdi ise benzinli araçlar olmuş km 60 000  fiyatı 43-42-41 bin civarında dizeller ise fiyatları 45-46-47 bin civarı. Dizel alırken hem 10 000,00 fazla veiryoruz hemde aynı km ye geldiğinde 8 -9 bin civarı aşağısında satmş olmuyormuyuz ?

İşin içinden çıkamadım...

İşin içinden biraz olsun çıkmak için bu hesapların kişiselleştirilmesi lazım. Bu konunun başında eklemiş olduğum bir tablo var, fikir verebilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1.4
  • Kilometre: 22000
  • Model Yılı: '12
  • 62 kere teşekkür etti
  • 286 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #72 : Ocak 29, 2014, 15:11:59 »
tablo üzerinden hesapladığımda , 55bin km yaparsam dizel almam gerekiyor yıllık, ben 10bin km yaptığıma göre:), doğru tercih yapmışım, forever benzin, kahrolsun akaryakıt fiyatları
1) 1993 Toyota Corolla 1.6 GL      (1999-2004) stock
2) 2000 Volvo S40 2.0T               (2004- ???) turbo upgrade + cut out + dp + yazılım + yakıt
3) 2005 Toyota Corolla 1.6 sol hb (2012-2012) stock
4) 2012 VW Scirocco 1.4 TSI        (2012- ?? ) stage 2 ecu sw(yazılım)+ s3 cooler + vw racing air filter +forge dumpvalve + forge wastegate + r8 bobin+ custom downpipe+aem v2 water/methanol injectio

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Uymazsan trafik kuralına, uyarlar hazır olan imama
  • Kilometre: 131000
  • Model Yılı: '09
  • 9 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #73 : Ocak 29, 2014, 15:19:47 »
Elinize Sağlık Aytaç Bey,

Ben sizin tabloyu kendime göre ayarlayarak yaptığımda dizel araç almam gerektiğini görüyorum vede :) dizel araç sahibiyim :P

Birde söyle bir site var www.hesaplabakalim.com diye bir site var orda da lpg benzin karşılaştırması vede bayagı bir karşılaştırma örnekleri mevcuttur.
Her trafik kuralı, en az bir hayat kadar değerlidir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
« Yanıtla #74 : Ocak 29, 2014, 15:28:24 »
tablo üzerinden hesapladığımda , 55bin km yaparsam dizel almam gerekiyor yıllık, ben 10bin km yaptığıma göre:), doğru tercih yapmışım, forever benzin, kahrolsun akaryakıt fiyatları

Aslında o tablodaki başlığı yanlış yazmışım yanıltıyor biraz. Km'leri, kümülatif km olarak dikkate almak lazım. Sizin hesaba göre başabaş noktası 55 binde çıkıyorsa  ve yılda 10 bin km yapıyorsanız 55/10= 5,5 yıldan sonra dizel kara geçer anlamalıyız.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Toyota Harika...
  • Kan Grubu: AB+
« Yanıtla #75 : Ocak 29, 2014, 15:36:54 »
Aytaç bey doğruyu söylemiş 5,5 yılda dizeli amorti ediyor ama satarken düşen fiyat bayaa bi fiyat farkı çıkıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
« Yanıtla #76 : Ocak 29, 2014, 15:49:24 »
Arkadaşlar tabloyu biraz daha güncelledim, sanırım biraz daha iyi oldu. Ancak şunu da belirteyim bu analiz her türlü kriteri içermiyor. Bakım, dizelin 2. el fiyat farkı vb. Ayrıca araç opsiyon ve donanım seçenekleri de tercihleri değiştirebilir. Kırmızı alanlara verileri girerek istediğiniz marka-modelin kıyaslamasını yapabilirsiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1.4
  • Kilometre: 22000
  • 62 kere teşekkür etti
  • 286 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #77 : Ocak 29, 2014, 15:49:47 »
Aslında o tablodaki başlığı yanlış yazmışım yanıltıyor biraz. Km'leri, kümülatif km olarak dikkate almak lazım. Sizin hesaba göre başabaş noktası 55 binde çıkıyorsa  ve yılda 10 bin km yapıyorsanız 55/10= 5,5 yıldan sonra dizel kara geçer anlamalıyız.
Hymm, 5.5 yıldan sonra dizel mantıklı, ama dizel bir aracın turbosu bana 2 yıldan fazla dayanmayacağı için, ordan da 1-2 yıl daha kazancım olur sanıyorum. Benim tercih etmemin esas nedeni zaten kullanım zevki ve devir dönmesi benzinlinin. o yüzden, ilk yıldada çıkarsa parasını yine benzinli tercihim olurdu. Ama çalışmanız güzel, excel de program yapmak bir zevktir.
1) 1993 Toyota Corolla 1.6 GL      (1999-2004) stock
2) 2000 Volvo S40 2.0T               (2004- ???) turbo upgrade + cut out + dp + yazılım + yakıt
3) 2005 Toyota Corolla 1.6 sol hb (2012-2012) stock
4) 2012 VW Scirocco 1.4 TSI        (2012- ?? ) stage 2 ecu sw(yazılım)+ s3 cooler + vw racing air filter +forge dumpvalve + forge wastegate + r8 bobin+ custom downpipe+aem v2 water/methanol injectio

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Ford C-Max
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 40000
  • 3 kere teşekkür etti
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #78 : Ocak 30, 2014, 09:12:51 »
Kedi yavrusunu yiyeceği zaman fareye benzetirmiş sözünü hatırlayıverdim.

7 senedir dizel araç kullanıyorum. Dizel araçtan çok memnunum. Kolay kolay benzinliye dönmem. Lpg li hiç düşünmem.
Dizel araç çatlar, patlar bakımı masraflıdır diyenlere ne kadar kullandınız diye sormak isterim. Benzinli den dizele dönen kaç kişiyle konuştumsa kimse tekrar benzinliye dönerim demedi. Bende demiyorum.

Dizel araçların motoru benzinlilerden daha sağlam. Turbo olayı artık benzinlilerde de var. Bakım maliyeti olarak öyle arada çok fark yok.

Dizel araca az yaktığından dolayı daha rahat biniliyor. Torku bariz şekilde fazla seriliği neredeyse benzinliyi aratmıyor. Satarkende aynı kmdeki benzinli araca göre daha fazla para eder.

Dizel araç kullandığım 7 sene içerisinde çok şükür araçla ilgili tek problem yaşamadım.

Dersenizki ben sadece Toyota alacağım. Toyota dizeli bende önermem. Araştırdığım test sürüşü yaptığım için bunu söylüyorum. Dizel alacaksan başka markalara yöneleceksin. Toyotanın benzinli motorları güzel.

Tabloya emek harcanmış uğraşılmış ama malesef gerçekleri pek yansıtmıyor

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 51000
  • Model Yılı: '08
  • 277 kere teşekkür etti
  • 67 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #79 : Ocak 30, 2014, 13:22:24 »
emeğinize sağlık,

kendi aracı ve piyasa koşulları göze alınarak doğru bilinen değerler yada kıyaslamalar bu tabloya göre geliştirilerek daha doğru sonuçlar elde edilebilir...

bu mantık çerçevesinde km yapmadığımdan 2 aracıda benzinli almıştım...