Gönderen Konu: Benzinli mi alalım dizel mi alalım işte cevabı  (Okunma sayısı 36303 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
Benzinli mi alalım dizel mi alalım işte cevabı
« : Aralık 11, 2013, 11:21:47 »
Arakadaşlar, 0 araba alacaklara yardımcı olması açısından benzinli mi almak dizel mi almak daha avantajlı olur sorusuna yapmış olduğum ekteki
basit tablonun belki faydası olur diye düşündüm.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Toyota Club Türkiye

Benzinli mi alalım dizel mi alalım işte cevabı
« : Aralık 11, 2013, 11:21:47 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2918 kere teşekkür etti
  • 3289 kere teşekkür edildi
Ynt: Benzinli mi alalım dizel mi alalım işte cevabı
« Yanıtla #1 : Aralık 11, 2013, 11:33:26 »
  Aytaç, tabloya maalesef tam katılamıyorum, çalışma güzel ancak çok yönlü değil bence.
 Öncelikle karşılaştırman dizel ile benzinli gibi görünse de, gerçekte; Auris 1,33 benzinli ile Auris 1,4 dizel karşılaştırması, bu ayrıma dikkat etmek lazım.
 Bu araçların alrıkenki fiyat farkına karşı satış fiyat farkları da var.
 İki aracın sürüş keyiflerinin, dizelin çok daha önde olduğunu düşünüyorum(1,33 benzinliyi hiç kullanmadım), bu düşüncemdeki en önemli etmen de torklarıdır. Gerek sollama, gerek rampa çıkışları arasında bariz farklar olacağı, teknik verilerde görülebilir
 Dizel bir motorun ekonomiklik potansiyeli benzinliye nazaran çok daha yüksektir. Her iki aracı da en ekonomik şekilde kullandığımızda aralarındaki fark çok açılacaktır. Keza her iki aracı performanslı kullandığımızda da dizel lehine nemli bir fark olacaktır.
 Dizel aracın bakım maliyeti benzinliye nazaran daha yüksektir ancak günümüz benzinlilerin de artık yabana atmamak gerekir, gerçekten artık benzinli motorlar da oldukça komplike. Zaten benzinli araçlar teknolojik olarak genelde dizelleri takip eder.
 Bu arada yukarıdaki araçların lastikleri ve yakıtları da karşılaştırılmalı. Yani bağımsız değişkenlerin seçimi ve hesaplanması özen ve detay ister bence. Tabi bu araştırmanın istatistiki açıdan anlamlı olması için.

Umarım söylediklerimi yanlış anlamazsın, sadece bu tarz araştırmaların, istatistiki açıdan bakış açısını vermeye çalışıyorum, gerçekten bu araştırmalar sanılanın aksine çok fazla detay içerir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
« Yanıtla #2 : Aralık 11, 2013, 11:39:39 »
Dediğim gibi basit bir tablo her türlü ihtimali göz önüne almıyor. Satarken dizelinde farkı var gibi. Örneğin ben 1.33 aldım fazla beklentim olmadığından memnunum. Niye dizel alayım gibi. Performans işin içine girince tabi tercihler farklılaşır. Ancak Toyota'nın benzinli motorlarının dizele göre daha uzun ömürlü olduğunu düşünüyorum. Ancak yine tekrar edeyim tercih meselesi. Ayrıca bu tabloda lpg yi dikkate almadım. Lpg işin içine girince durumlar farklılaşabilir. Yine de açıklamaların ve uyarıların için teşekkür ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 11, 2013, 11:45:33 »
Birde işin psikolojik boyutu var :) LPG li Dizel li araç sahipleri az yakıyor vede hani alırken ki çok km yapanlar için ideal alt yapısı ile her yere araba ile gidiyorlar :) Ama biz benzinliler  korkumuza arabamıza lazım olursa biniyoruz :) Buda Psikolojik Tasarruf oluyor.

Bu arada Çalışma için Teşekkürler Aytaç hocam, elinize emeğinize sağlık
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 84000
  • Model Yılı: '12
  • 24 kere teşekkür etti
  • 46 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 11, 2013, 11:48:31 »
Arakadaşlar, 0 araba alacaklara yardımcı olması açısından benzinli mi almak dizel mi almak daha avantajlı olur sorusuna yapmış olduğum ekteki
basit tablonun belki faydası olur diye düşündüm.

Liste çok başarılı olmuş tebrikler. Tek eksik bakım maliyetleri. Periyodik bakım haricindeki bakım maliyetleri. Ülkemizde mazot kalitesizliğinden dolayı dizel araclarda kilometre yaptıkça ortaya çıkan masraflar hiçte hafife alınacak masraflar değil. Bir mazot popması, turbosu veya enjektörler vs vs.

Ayrica ikinci el fiyatlarıda değerlendirmeye alınmalı. Her ne kadar dizel kullanan arkadaşlar araclarını daha yüksek rakamlara satacaklarını düşüncelerde işin aslı malesef öyle değil. 100 bini devirmiş bir dizel araca kolay kolay kimse yanaşmazken bu araç benzinli olduğunda tercih sebebi olabilmektedir.

Kendi düşüncem şudur ki ticari kullanım haricinde eger biz dizel binek arac tercih edilcekse senede en az 25-30 bin km yapılmalı ki tüm bu ek maliyetlere ragmen kara geçilebilsin.

Yaris III Style CVT 1.33 VVT-i + Görüş paketi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .: Toyota Eco-Driver :.
  • Kilometre: 11111
  • Model Yılı: '18
  • 66 kere teşekkür etti
  • 563 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 11, 2013, 11:49:12 »
tabloyu hazırlayan arkadaş neden araç ömürlerini 1 yıl üzerinden değerlendirmiş ? bugüne kadar gördüğüm en saçma tablo. bunun yerine yıllık yakıt maliyetleri üzerinden aradaki satın alım sırasında oluşan farkın kaç yılda çıkarılabileceğini gösteren bir çalışma olsaydı daha iyi olurdu.

yıllık 50 bin km yapan vatandaşa günümüz şartlarında "benzinli al" demek günahtır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
« Yanıtla #6 : Aralık 11, 2013, 11:58:56 »
tabloyu hazırlayan arkadaş neden araç ömürlerini 1 yıl üzerinden değerlendirmiş ? bugüne kadar gördüğüm en saçma tablo. bunun yerine yıllık yakıt maliyetleri üzerinden aradaki satın alım sırasında oluşan farkın kaç yılda çıkarılabileceğini gösteren bir çalışma olsaydı daha iyi olurdu.

yıllık 50 bin km yapan vatandaşa günümüz şartlarında "benzinli al" demek günahtır.

Arkadaşım tablonun başlığının 1 yıl olduğuna bakma. Sorunun cevabı var tabloda. Başabaş km'sini yıllık yaptığın km'ye bölersen kaç yılda amorti ettiğini bulursun.

Mesaj Birleştirildi: Aralık 11, 2013, 12:01:25
Liste çok başarılı olmuş tebrikler. Tek eksik bakım maliyetleri. Periyodik bakım haricindeki bakım maliyetleri. Ülkemizde mazot kalitesizliğinden dolayı dizel araclarda kilometre yaptıkça ortaya çıkan masraflar hiçte hafife alınacak masraflar değil. Bir mazot popması, turbosu veya enjektörler vs vs.

Ayrica ikinci el fiyatlarıda değerlendirmeye alınmalı. Her ne kadar dizel kullanan arkadaşlar araclarını daha yüksek rakamlara satacaklarını düşüncelerde işin aslı malesef öyle değil. 100 bini devirmiş bir dizel araca kolay kolay kimse yanaşmazken bu araç benzinli olduğunda tercih sebebi olabilmektedir.

Kendi düşüncem şudur ki ticari kullanım haricinde eger biz dizel binek arac tercih edilcekse senede en az 25-30 bin km yapılmalı ki tüm bu ek maliyetlere ragmen kara geçilebilsin.

Hazırlamış olduğum tablo bütün etkenleri içermediğinin farkındayım. Bu vesile ile sizlerin de katkısıyla daha çok geliştirebilir ve güzel bir kaynak elde edebiliriz düşüncesindeyim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Trafik medeniyettir, buna uyan medeni kişidir...
  • 254 kere teşekkür etti
  • 303 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Aralık 11, 2013, 12:08:44 »
  Aytaç, tabloya maalesef tam katılamıyorum, çalışma güzel ancak çok yönlü değil bence.
 Öncelikle karşılaştırman dizel ile benzinli gibi görünse de, gerçekte; Auris 1,33 benzinli ile Auris 1,4 dizel karşılaştırması, bu ayrıma dikkat etmek lazım.
 Bu araçların alrıkenki fiyat farkına karşı satış fiyat farkları da var.
 İki aracın sürüş keyiflerinin, dizelin çok daha önde olduğunu düşünüyorum(1,33 benzinliyi hiç kullanmadım), bu düşüncemdeki en önemli etmen de torklarıdır. Gerek sollama, gerek rampa çıkışları arasında bariz farklar olacağı, teknik verilerde görülebilir
 Dizel bir motorun ekonomiklik potansiyeli benzinliye nazaran çok daha yüksektir. Her iki aracı da en ekonomik şekilde kullandığımızda aralarındaki fark çok açılacaktır. Keza her iki aracı performanslı kullandığımızda da dizel lehine nemli bir fark olacaktır.
 Dizel aracın bakım maliyeti benzinliye nazaran daha yüksektir ancak günümüz benzinlilerin de artık yabana atmamak gerekir, gerçekten artık benzinli motorlar da oldukça komplike. Zaten benzinli araçlar teknolojik olarak genelde dizelleri takip eder.
 Bu arada yukarıdaki araçların lastikleri ve yakıtları da karşılaştırılmalı. Yani bağımsız değişkenlerin seçimi ve hesaplanması özen ve detay ister bence. Tabi bu araştırmanın istatistiki açıdan anlamlı olması için.

Umarım söylediklerimi yanlış anlamazsın, sadece bu tarz araştırmaların, istatistiki açıdan bakış açısını vermeye çalışıyorum, gerçekten bu araştırmalar sanılanın aksine çok fazla detay içerir.

+1

Tablo çalışmanın başarılı olduğunu da söylemek istiyorum.
1)  1994 Tempra SX A Beyaz    2) 1997 Mazda 323 Yeşil  3) 2005 Honda Civic Vtec Bej   4) 2011 Toyota Avensis Elegant Extra Beyaz
5)  2005 Honda Jazz Elite Cvt Kırmızı 6)  2011 Honda Civic A/T Elegance Füme
7)  2012 Honda CR-V Executive Beyaz 8) 2011 Kia Picanto Hiper A/T
9)  2012 Honda Jazz Fun Cvt Beyaz  10) 2016 Honda CR-V Executive 1.6 Zf A/T 11) 2017 Civic Eco Elegance

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • İYİLİK İYİDİR ...
  • Kilometre: 41000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 944 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Aralık 11, 2013, 12:12:52 »
karşılaştırma yanlış olmuş gibi 1,6 benzinli -1,4 dizel daha doğru olurdu .Niye diyecek olursanız birçok kullanıcı 1,6 benzinli mootr tercih ediyor.Ben şu an sıfır alacak olsam dizel tercih ederim oda ayrı bir durum
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

2016  - Corolla Multi Drive S - Advance

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
« Yanıtla #9 : Aralık 11, 2013, 12:34:36 »
karşılaştırma yanlış olmuş gibi 1,6 benzinli -1,4 dizel daha doğru olurdu .Niye diyecek olursanız birçok kullanıcı 1,6 benzinli mootr tercih ediyor.Ben şu an sıfır alacak olsam dizel tercih ederim oda ayrı bir durum

Tablodaki kırmızı yerlere istediğiniz marka, modelin verilerini girebilirsiniz. Benim ki sadece bir örnek.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Kilometre: 12000
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Aralık 11, 2013, 12:59:26 »
kesinlikle benzinli al sonra pişman olusun yılda 25.000 kilometre yapıyorsan dizel al ama
benzinli araba her zaman daha iyi masrafsız binersin

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Toyosundan uzakta, harap ve bitap...
  • 25 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Aralık 11, 2013, 13:00:11 »
tablo için teşekkürler. benzinli mi dizel mi sorusunun cevabı sadece bu tabloya göre kesinlikle belirlenemez ama hiç yoktan bir fikir sahibi olduk. Bakım ve olası arıza maliyetleri konusunda dizel biraz daha geri düşüyor. ayrıca aracı kaç yıl kullanacağımızı belirledikten sonra artan km değerine bağlı olarak aracı elden çıkartırken benzinli ve dizel araç arasında da bir fark oluşacaktır. tabi birde sürüş keyfi var hesaba katılması gereken mesela dizel kullanan rampaları keçi gibi tırmanırken, benzinli kullanan rampalardan pek hoşnut olmayacak ve bir dizel araç karakteri gereği örnek olarak sıkışık trafikte normal trafiğe oranla yakacağı yakıt farkı ile benzinli araçlardakine göre daha avantajlı olacaktır. yukarıdaki mesajlardan birinde bahsedildiği gibi dizel araç kullananın yakıt gideri hakkındaki psikolojisi benzinli araç kullananla aynı olmayacak, dizelciler bir depoyla 1000 km yi aşabilecekken, benzinli kullananlar bunun ancak hayalini kurabilecekler :) .
..modifiye, modifiye dediğin nedir ki gülüm, ben senin için stock gezmeyi göze almışım..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2009 avensis 1.6 valvematic elegant m/t
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 150
  • Model Yılı: '09
  • 5 kere teşekkür etti
  • 47 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Aralık 11, 2013, 13:29:33 »
auris 1.3 life 800 km yapsın ben avensisimi satıp auris 1.3 alıcam
AvensiStyle

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
« Yanıtla #13 : Aralık 11, 2013, 13:43:47 »
auris 1.3 life 800 km yapsın ben avensisimi satıp auris 1.3 alıcam

Tabloya baz teşkil etmesi açısından karışık ortalama katalog değerlerinin yarım litre fazlası alındı. Kimin kaç km menzil yapacağı belli olmaz. Kişisel kullanıma göre değerler güncellenip ona göre değerlendirme yapılabilir tekrar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Yurtda Sulh! Cihanda Sulh!
  • Kilometre: 21000
  • Model Yılı: '13
  • 51 kere teşekkür etti
  • 114 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Aralık 11, 2013, 13:49:17 »
Aytaç abi eline sağlık tablo için. Hakan abinin yorumundan dolayı teşekkür ediyorum. Hakan Aydın kardeşim öncelikle tabloyu yapan kişi senin yaşıtın değil arkadaş diye bahsetmen biraz abest olmuş. Ayrıca beğenmemiş olsan bile çok saçma felan gibi tabirler ortama ve büyüğüne karşı hiç hoş değil. ayrıca saçma diyeceğine biraz sende kafanı orsaydın yılda 10000km yapan bir araç kaç yılda aradaki farkı amorti eder hesaplayabilirdin. sağlıcakla kalın.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Model Yılı: '14
  • 48 kere teşekkür etti
  • 146 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Aralık 11, 2013, 14:18:21 »
Şİmdi benim aracım 1.6 Benzinli 4 yılına girdi ve 19000 km de yani yılda 5000 km bile değil bu durumda Dizel'e kıyasla epey avantajlı sanırım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 15000
  • Model Yılı: '16
  • 62 kere teşekkür etti
  • 85 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Aralık 11, 2013, 14:43:31 »
Şİmdi benim aracım 1.6 Benzinli 4 yılına girdi ve 19000 km de yani yılda 5000 km bile değil bu durumda Dizel'e kıyasla epey avantajlı sanırım.

ben 8 ayda 6700 yaptım benim içinde dizel mantıksız abi...
tablo içinde teşekküler aytaç abi...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kilometre: 84000
  • Model Yılı: '12
  • 24 kere teşekkür etti
  • 46 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Aralık 11, 2013, 14:48:06 »

Kesinkle bu zaten Zefer bey anlatılmak istenen. 10 kuruş az yakacağım diye 10 bin tl fazla vererek dizel alıp senede 10-15 bini gecmeyenler bir kez daha düşünmeli diyoruz. 4 yılda 2500 tl max fazla bir rakam ödemişsiniz muadil bir dizel araca kıyasla. 16 yılda 10 bin tl.. Dizel Benzinli farkı kısaca.. 16 yaşındaki 100 bin km'deki bir dizel tercih edilir mi derseniz ben tercih etmem.

Saygılar
Yaris III Style CVT 1.33 VVT-i + Görüş paketi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 15000
  • Model Yılı: '14
  • 65 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Aralık 11, 2013, 14:50:24 »
ben auris 2013 dizel aldım, aldığım fiyat yaklaşık 55.000 TL (active skypack manuel)
aynı versiyonun 1.6 benzinlisi yaklaşık 51.000 TL idi diye hatırlıyorum. (active skypack olunca multidrive vites almak zorunda kalıyorsunuz, manueli yok skypack in)

kaç km yaparsam yapayım, sürdüğüm sürece benzinden daha az maliyetim olacağı kesin...

mesela 2 sene sonra satacağım. KABATASLAK hesapla;

55 e aldığımı 50 ye satabiliyorsam, 51 e aldığım benzinliyi de 46 ya satarım. sürdüğüm sürece az yaktığım yanıma kar kalır. fikirlerime katılmayan olabilir ama benim en kestirme düz mantığım bu.

ayrıca katalog verilerine göre; dizel daha az sapar, benzinli daha çok sapar, aradaki fark hesabınızdan daha fazla olacaktır.

sadece dizelin dezavantajı, benzinliye göre sürüş keyfinden biraz mahrum kalıyorsunuz...

2013 - 2018 AURİS
2018 - ??? VW PASSAT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • CARİNAe 2.0 GLİ
  • Araç: Carina
  • 21 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Aralık 11, 2013, 14:57:09 »
Valla yılda en fazla 6-8 bin km arası yaptığım için benzinli ve 2,0 araç tercih ettim (lpg li tabi) :)
Yiğitler kan döker Bayrak solmaya.Anadolu başlar Vatan olmaya.Kızılelma'ya heyy Kızılelma'ya.Engüzel marşını vurmadan mehter.Ya AllahBismillahAllahuekber.