arkadaşlar toyotaya 20/50 koyanlar varmış.. ben tavsiye etmiyorum.. ben 100.000 deki arabada conta yaktım, hararet yaptırdım, sonuçta kapak açıldı 96 gli.. arabayi ikinci el almıştım biraz yıpranmış, yağ yakıyormuş.. ilk aldığımda başıma şoyle bi olay geldiyani 7 ay kadar önce.. alınca yağını değiştirdim 10/40 shell koydurttum. tabi toyotoya güvenim sonsuz, daha önce de iki farkli corolla kullandim hiç yağ eksiltme falan yoktu.. 3000 gittim gitmedim çoğu uzun yol ve basarak, yağ lambam yandi.. gene uzun yoldan geliyordum girdim hemen opet'e baktım lpg yazıyor aldim doldurdum.. ama 20/50 ydi ne olacak dedim doldurdum devam ettim.. baya bindim o şekilde bi 3000 binmişimdir.. genelde şehiriçi olduğundan çok eksiltmedi yüksek devirde daha çok yağ atıyor sonucta.. hatta o şekilde zorladim da arabayi bilerek bi sorun olacak ni die, izmit istanbul arasi gece serin havada 170 civari gittim çoğunlukta. 190 lara da zorladim 200'e az kaldi.. yani bi sorun yoktu...
ama yaz geldi ağustos oldu, gene 20/50 var içinde ayni yağ.. çıktım yola istanbuldan izmite kadar ort 150 sabah vakti sorun yok.. yalova balıkesir çıkışında kısa bi otoban var zorladim gene 190 lara, öğle vakti sıcak, sonra ne gerek var dedim, bıraktım.. bi istasyona girdim, gaz aldim, şunun suyuna da bi bakayim dedim, yaklaşık 1 lt su aldı ki, yola çıkmadan bakmıştım full'dü... tabi görünen başka bi sorun olmayinca devam ettim.. gidiş geliş yollar başladi en az bi 150 km gitmişimdir.. otobüsler tirlar.. sollarken ister istemez buluyorsun 4000 5000 deviri, yani gene zorladim arabayi.. bi yokuş çıkıyordum ki baktim benim hararet 130, tepeye vardim sağda durayim diye boşa aldım ki araba stop..
şakır şakır kaynatıyor, tahliye duduklu tencere gibi buhar atiyor.. bekledik, su ekledik, fana düz kontak yaptık, zar zor çalıştırdık devam ettik su ekleye su ekleye, yolda kalmadik ama contayi yakmışız....
vardik ustanin yanına.. araba neden hararet yapar.. su kaçırır radyatörtörden hortumdan, termostat çatladır, devir daim kaçırır ya da bozulur, ya da conta yıpranmıştır sızdırır... tabi anlayamadi hangisinden.. kapak açıldı taşlandi, conta değişti, termostat değişti sorun halloldu... araba iki gün yattı.. o sıra konuşurken 'sen ne yağ koyuyon' buna dediler.. 'ilk başta 10/40 koymuştum ama sonra bigün yağ lambam yandi girdim 20/50 lpg vardi aldim ekledim o var içinde' dedim.. adamlar bana güldü 'biz 20/50 yi iş makinasına koyuyoruz buna olur mu hiç, pek zorlamaya gelmez 20/50 yle kalir elinde' dediler.. sonra orda işimi hallettim, geri donunce kendi ustalarima yağcima sordum, başıma gelenden hiç bahsetmedim ama... '20/50 koyarsan kalın olur, ince kanallarda rahat dolaşamaz yağ, hararette bile farkedersin, çubuk hafif yüksek seyreder' dediler...
tavsiyelerini aldim castrol magnatec koy dediler.. yağ filtresini de değiştirip castrol magnatec koydum.. şimdi yağ eksiltme dışında bi sorun yok, çok basmıyorum bastıkça yağ yakıyor, 2000 km de 1 lt neredeyse gidiyor.... ekliyoruz artik ne yapalim..
uzun oldu biraz, fazla teknik bilgim yok, duyduklarimi ve olanlari anlattim.. ben mi hatali kullandim yoksa yağdan mi oldu bilmem.. sonucta böyle bir söylenti ve olasi bi risk var 20/50 yağ hararet yaptırabilir diye.. zaten toyotolar yağ ve sudan başka ne istiyor, bari yağini düzgün koyup üzmeyelim arabalarimizi...
sorunsuz sürüşler....
toyota yolda bırakmaz...
Kalın yağ koyup 4000 - 5000 devirde kullanmak soruna davetiye olmuş tabi ki. Yağ eksiltme durumunda dahi bence kalın yağ yerine sık kontrol ve tamamlama daha sağlıklı. Son söyledikleriniz çok doğru. Yağ bonkör olmamız gereken bir konu.
Gecmis olsun.
20/50 vizkozite yag eski Reno 12, Murat 131 tarzi araclardan kalma bir alisanliktir.
Ilk hatayi farkli vizkoziteleri karistirarak yapmissiniz.
Sonra üstüne üstlük motoru zorlamissiniz.
En son olarak da cok uzun süre bu durumda kullanmissiniz.
Acil durumlarda farkli vizkozite koyulur ama en kisa zamanda yag toptan degistirilir.
Ustanın neden bu şekilde söylediğini anlamadım.. bana sorarsan yağı kalın koydurmuşsun. Bizim araçlarda 10w-40 yağ fabrikanın önerdiği yağdır. Kullandığın yağ 10W-40a göre daha kalın ve ilk çalıştırma gibi önemli anlarda daha az koruma sağlayacaktır.
Katılıyorum toyota kendi servisinde bile toyota marka 10-40 koyuyor.Ayrıca Magnatec hakkında çok olumsuz söylentiler var ben çok uzun zaman kullandım sonra bir bilirkişi tavsiyesiyle mobil1 e geçtim (gerçi bir kere mobil kullandım onun dışında servis ne koyuyorsa o) .Şimdi uzun uzadıya yazmak istemiyorum ama mobil daha iyi diyorum özellikle kışın..sevgiler
Bence de..
Bence magnatec yarı sentetikler içinde iyi.. Ama en kötü tam sentetik kadar dahi iyi değil.
Mobil 1 ise tam sentetiklerin en iyilerinden bir tanesi. (Belki de en iyisi)
Tabi bu yağ konusu çok sakız olmuş bir konudur ve herkesten ayrı bir fikir duyabilirsiniz.
http://bobistheoilguy.com bu isin iciginin ciciginin cikarildigi bir yer, boylesi ayrintili takintili site gormedim daha

Adamlar, 10bin km falan kullanilmis yaglarini laboratuvara gonderip analiz ettiriyorlar.Icindeki maddelere, miktarlarina gore motorun icinde ne olup ne bittiginin tartismasini yapiyorlar.
Geçenlerde okuduğum kadarıyla en kaliteli yağlar ester tabanlı olanlar ve bunu araştırınca da Motul ve Redline diye iki marka ile karşılaştım. Bunlar yüksek performans yağları.
Motul'u Türkiyede bulmak mümkün. Aslında az miktarda alınıp yağ katkısı olarak da kullanılabilir zira iyi (diye bildiğimiz) markalarda az miktarda bu ester'lerden bulunuyor (muş). Kaliteye göre değişiyor. Mobil 1 'de bir miktar olduğu tahmin ediliyor mesela.. Castrol magnatec'in de metale yapışan o (sihirli) bileşiği de bi çeşit ester. sihir mihir yok tabi zaten bilinen bu bileşiklerden pahalı olduğu için azıcık koyuyorlar..
Bu ester denilen şeyi jet motorlara koyuyorlar ve motoru kapatıyorlar, ve bir daha asla değiştirmiyorlar.. düşünün.. Jet motorun ömrü boyunca o ısıya, basınca ve hıza (sürtünmeye) dayanıyor.. ama o ölçüde pahalı maddeler.. (Tabi türlü türlü çeşitleri de var)
Mobil 1 in ise baz yağının PAO (polialfaolefin) olduğu söyleniyor.. Esterlerden sonra ikinci en iyi şey
Fakat bi söylentiye göre "mineral bazlı taşıyıcı yağ" içeriyormuş.. Katkılar iyi erisin diye..
Castrol ise biraz muamma.. Bir zamanlar mobilden aldığı PAO 'yu kullanırken sonradan (hydrocrack) saflaştırılmış madeni tabanlı hammaddeye geçtiği söyleniyor.. Ama bu sadece amerikada mı geçerli yoksa avrupada da böyle mi bilemiyorum. Zira avrupada "tam sentetik" ibaresinin kullanılması daha sıkı kurallara tabi.. Dolayısıyla C. Edge gibi ürünler iyi olabilir. (yine de bende iyi bir izlenim yaratmadı castrol)
Benim kafamda idealize ettiğim yağ şu anda 3 ölçek mobil 1,
1 ölçek ester tabanlı bir yağ,
yazım doz da bor power..

Güzel bir sos olurdu..
Karışırlar mı .. evet karışırlar..
Mobil 1 kendisi sos olduğu için her şeyi içinde eritir bence..
Güzel bir araştırma olmuş Ahmet.
90000 km'ye kadar corollada orjinal toyota 10w-40 kullandıktan sonra 3 kez 10000de bir castrol magnetiğe geçiş yaptım.Yağ eksiltmesi 10000 kmde 3-4 litre iken bu tüketim şimdilerde tedrici olarak 2 lt'ye kadar düştü.Yanlız son 10000 değişimimde bor power ekledim belkide eksiltmedeki azalma bora bağlıdır.Genel olarak şunu diyebilirim aracımın gerek performansında gereksede ses ve çalışma kalitesinde aman aman iyileşme olmadı.Çok az bir fark olduğunuda belirtmek gerekir.Mobil tam sentetik yağ kullanmayı düşünüyorum.Birde bunu deneyelim bakalım sonuç ne olacak.Bor power da her seferde eklettireceğim.Çünkü Bor nede olsa milli madenimiz biz kullanmayalımda kim kullansın:)))
Mobil 1'IN 5w-40'ini mi yoksa 10W-40'ini mi kullanmayi dusunuyorsunuz?
Bor Power ucuz degil ne yazik ki
Bunu bir Nissan forumunda buldum:
Temel Derecelendirme Açıklaması:
Grup I - mineral
Grup II/II+ - hydrocrak (VI <120)
Grup III - hydrocrack (VI >120, Mineral kökenli "Sözde Sentetik")
Grup IV - polyalphaolefin (insan yapısı Sentetik)
Grup V - Ester & benzeri tam sentetik maddeler (Ester veya Polyolester, super üstün seviye Sentetik, jet uçak motorları için).
Bazı Ürünler ve Derecelendirmeleri.
Redline (Grup V Polyester)
Motul 300V (Grup V)
Motul 8100 E-Tech 0W40 (Grup IV/V Karışımı)
Mobil 1 (Grup IV)
Motul 8100 xcess 5w40 (Grup IV) ~$59 - (* O paraya alınabileceklerin en iyilerinden biri)
Alman Castrol SynTec 0w30 (Grup IV)
Amerikan Castrol SynTec 5w40 (grup III) (Bazı kaynaklara göre içinde Grup 4 de var)
Castrol Edge Sport 5w30 veya 10w60 (Grup III)
Motul 4100 Turbolight (Grup II?)
Mobil 1'in 5W-30'u 3. grup.Tam sentetik degil, adas.
Olabilir adaş. İşte kulaktan kulağa öğreniyoruz.. Resmi açıklama yapmıyorlar. Hep üstü kapalı laflar.
Mobil 1 in bile en iyi ihtimalle "ikinci kalite" olması beni şaşırttı. Castrol ürünleri korkarım daha aşağılarda. (Bu tartışma konusu magnatec üzerine olduğu için bunu belirtmeliyiz). Gerçek tam sentetikler olan ester tabanlı ürünleri bulmak konusunda (Özellikle Türkiyede) problem var. Erişilebilir ürünler arasında Polialfaolefin olanları seçmeye çalışmakta yarar var. (Agip'i merak ediyorum örneğin..)
Motul 300V bulursam alıcam ama..
Ben de bildigimden degil, orada burada duydugum okudugum soylentilerden

'Mobil 1 5W-30 (their number 1 product?) has ACEA A1/B1 qualification.
'ACEA A1/B1 oils are typically low HTHS (≤3.5cP) SAE 5W-30 based on API Group III base oils.''
http://www.lubrizol.com/EuropeanEngineOils/A1B108.htmlhttps://www.mobiloil.com/USA-English/MotorOil/Oils/Mobil_1_5W-30.aspxBundan sonra hep Alman Castrol Syntec 0W-30 kullanacagim bulabildigim surece.Arabamin saglikli bir sutcu beygiri oldugunu bilerek, onun bakimi icin harcadigim paranin hakkini almak amaciyla...

Hepsi sentetik diye satiliyor, asagi yukari ayni paraya, madem para ayni, o zaman gercek sentetik olsun...
Hala Mobil 1'i savunanlar var bobistheoilguy.com'da. Eskiden Mobil 1, 25bin mil garanti veriyormus, forumda bir konuda resimlerini de eklemistim.Belki o zamanlar ester agirlikli baz kullaniyorlardi?..
Motul marka yagi hicbir yerde gormedim, internette aradim, yaris yagi diye geciyor genellikle.
Amsoil gercek tam sentetik diye biliniyor.Amsoil'in Signature serisi yaglari 35bin mile kadar garanti veriyormus.Bu da Motul gibi ester agirlikli olabilir.
http://www.amsoil.com/storefront/sso.aspxEkleme:Adas, bahsettigin yag
http://www.amazon.com/MOTUL-300V-10W40-SYNESTR-836141/dp/B000GU5QDA/ref=sr_1_2?ie=UTF8&s=automotive&qid=1260913488&sr=1-2 buradaki 300V ise otomobil yagi olmayabilir.
Güzel bir tablo olmuş.
Ama normal bir aracın 4.gruptan üste ihtiyacı bence yok.
Ahmet alman üretimi Castrol için uğraşmak yerine bence Mobil 1 almak daha mantıklı.
Güzel bir tablo olmuş.
Ama normal bir aracın 4.gruptan üste ihtiyacı bence yok.
Ahmet alman üretimi Castrol için uğraşmak yerine bence Mobil 1 almak daha mantıklı.
Doğru ama IV. grup bazı garanti eden, kolayca bulunabilen tek seçenek mobil 1. Onun da fiyatı çok yüksek. Bir de "En birinci yağ Mobil 1/Castrol Edge/Castrol Magnatec'tir" efsanesini gömmek gerekiyor sanırım önemli olan bu. Türkiye'de bulunabilecek en iyi yağ "Motul 300V" gibi görünüyor. Bulmaya (veya o parayı vermeye zira pahalı) değer mi, o ayrı konu. Her durumda neyin ne olduğunu bilmekte yarar var. Olur ya denk geldi redline diye bi marka gördük mü artık burun kıvırıp geçemeyiz.
Doğru ama IV. grup bazı garanti eden, kolayca bulunabilen tek seçenek mobil 1. Onun da fiyatı çok yüksek. Bir de "En birinci yağ Mobil 1/Castrol Edge/Castrol Magnatec'tir" efsanesini gömmek gerekiyor sanırım önemli olan bu. Türkiye'de bulunabilecek en iyi yağ "Motul 300V" gibi görünüyor. Bulmaya (veya o parayı vermeye zira pahalı) değer mi, o ayrı konu. Her durumda neyin ne olduğunu bilmekte yarar var. Olur ya denk geldi redline diye bi marka gördük mü artık burun kıvırıp geçemeyiz.
Dereyi görmeden paçaları sıvamam.

Motul'u daha önce zaten yazmıştım. Genelde motorsiklet yağı olarak biliniyor, ki japon motorları 12-15bin devirler bile çeviriyor.
Redline markalı yağ veya herhangi grup 5 bir yağ olsa da, özellikleri uymayabilir. Misal grup 5 olsa da aşınma önleme özelliği düşük olabilir.
Uzun lafın kısası grup numarası arttıkça, bence illa da daha iyi olacak diye bir kaide yok. Uygunluğuna ve test sonuçlarına bakmak lazım.
Not: Mobil 1 Almanya'da Castrol'e göre %30 daha ucuz.
Haklısınız. Herhangi bir "race car oil" sürekli kullanılabilir dersek yanılırız tabi. Evet Motul sitesi 300v nin her araca konulabileceğini yazmış. Yalnız yarış için olanlara gelince, onlarda eksik olan şey bazı katkılardır her halde. Biraz çinko, fosfor, hatta bor (?)..

Neyse redline zaten yok. Olsa da zaten kimse dönüp bakmaz çünkü bilinmiyor.
Doğru.
Ben Mobil 1 kullanmaya devam edeceğim. Aracın üreticisinin tavsiyesi de o.
Modifiye bir araç hazırlarsam Motul'a geçebilirim.