Gönderen Konu: Antifriz Seçimi, Dikkat edilecek hususlar (Antifrize dair her şey)  (Okunma sayısı 372849 defa)

0 Üye ve 8 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2294 kere teşekkür edildi
Ynt: Antifriz Seçimi, Dikkat edilecek hususlar (Antifrize dair her şey)
« Yanıtla #220 : Şubat 01, 2021, 22:03:48 »
Yusuf bey merhabalar,
Hatayı başta yapmışsınız araçta bulunan antifiriz rengini değiştirmek doğru değil, antifiriz renkleri farklı özelliklerde olduğunu ifade eder,yetkili servisin yaptığı hata farklı özelliklerde ki sıvıları birbirine karıştırmak olmuş ayriyeten motordaki soğutma sıvısını komple boşaltmak mümkün değil termostadı sökseler dahi bir miktar içeride kalır sizin gördüğünüz renk değişimi sıvılar birbirine tam karışmadığı için eski kalan antifiriz radyatöre geliyordur,yerinizde olsam ufuk beylerin tavsiye ettiği bir ürünü alıp komple sistem yıkaması yapıp yeniden dolum yapardım.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #220 : Şubat 01, 2021, 22:03:48 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '98
  • 21 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #221 : Şubat 01, 2021, 22:16:37 »
Evet haklısınız renk değiştirmek doğru bir hareket değil ama Toyota'dan alsaydım kırmızı renk koyacaklardı sistem kırmızı renk veriyormuş. Motul'da turuncu renk olan Auto Cool Optimal'I önerdi. Arabada mevcutta yeşil olduğundan renk kesin değişecekti. Motul'un daha iyi olduğunu düşünerek Motul aldım. Ümit Bey komple sistem yıkamasını nasıl yapabilirim?
Toyota için kalite yalnızca bir vaat değil, bir yaşam biçimidir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2294 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #222 : Şubat 02, 2021, 05:04:52 »
Evet haklısınız renk değiştirmek doğru bir hareket değil ama Toyota'dan alsaydım kırmızı renk koyacaklardı sistem kırmızı renk veriyormuş. Motul'da turuncu renk olan Auto Cool Optimal'I önerdi. Arabada mevcutta yeşil olduğundan renk kesin değişecekti. Motul'un daha iyi olduğunu düşünerek Motul aldım. Ümit Bey komple sistem yıkamasını nasıl yapabilirim?
Antifiriz aldığınız distribütörden isterseniz verirler,kullanım şekli üzerinde yazar mümkünse kaliteli markaların antifirizini kullanın zira diğerleri asit oluyor sistemi korumaktan ziyade zarar veriyor.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 55000
  • Model Yılı: '08
  • 96 kere teşekkür etti
  • 126 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #223 : Şubat 02, 2021, 12:23:10 »
Arkadaşlar iyi forumlar. Ae101 1.6 xei aracımın motor suyunu değiştirmek için Motul Auto Cool Optimal Ultra (Turuncu Renk ve Motul bunu öneriyor) ile beraber saf su alarak Toyota yetkili bayisine gittim. Bu arada araba hep antifrizle kullanılmış bir araba ve en son yeşil renk mevcuttu. Yetkili servis değişim işlemini yaptı. Sorun şimdi başlıyor; Ara sıra suyu kontrol etmek için radyatörü açtığımda yeşil renkte bir su var. Ama benim antifirizim turuncu motorun içinde nasıl yeşile dönüyor? Bunu Motul'a sordum renk değişiminin normal olmadığını ya eski antifrizle karıştığını yada motorun içinde pas korozyon vs olduğunu söylediler. Araba hep antifirizli kullanıldığından pas korozyon olacağını sanmıyorum. Yetkili servis suyu tamamen boşaltmadı mı acaba. Çünkü ben 4 litre antifiriz 4 litre saf su aldım. Saf suları hiç açmamışlar antifirizlerinde 2,5 litresini kullanmışlar sadece.

E11 kasalarda sanirim 5.1 litre (5.3 litre air condition varsa) diye hatirliyorum.
Kullanim kilavuzunda yazmasi lazim.
Ey Türk Gencligi, birinci vazifeni hic bir zaman unutma!

"The hottest places in hell are reserved for those who in times of great moral crises maintain their neutrality" Dante

Çevrimiçi (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 987 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #224 : Şubat 02, 2021, 13:57:35 »
"flush" diye aratırsanız bir anlatım olması lazım sitede. Motoru ısıtıp içinde kalan suyu da boşaltmanız gerekiyor (veya termostatı sökmeniz) ayrıca hakan beyin de dediği gibi kaloriferi son kademe açıp onun da içinde kalan suyun boşaltılması sağlanmalı. Sonrasında yeni antifriz eklenebilir. Ben benzer bir işlemi 7-8 sene önce yapmıştım 91 corollaya.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 21 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #225 : Şubat 02, 2021, 23:27:58 »
Cevaplar için teşekkürler. Radyatör temizleyici ile temizliğini yaptıktan sonra saf su ile durulama yaparak içinde hiç antifriz kalmadığından emin olup ya Toyota'dan orijinal antifrizini yada Motul'dan yine aynı antifirizi alıp ekleyecem.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 21 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #226 : Şubat 05, 2021, 01:01:40 »
Toyota bayisinden kırmızı renk antifiriz aldım. Antifirizin şişe kapağını açtığımda bir koruma bandı, emniyet bandı vb. şişenin ağzından sökülüp alınabilen herhangi bir bant olmaması dikkatimi çekti. Yanlışlıkla bana daha önceden şişesi açılmış bi antifiriz vermiş olmasınlar bilgisi olan varmı   :D Öyleyse geri iade ederim   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2916 kere teşekkür etti
  • 3283 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #227 : Şubat 06, 2021, 13:06:09 »
Konu başındaki iletilerde de ortaya konduğu gibi, antifriz özelliklerinde renk belirleyici değildir, ürünün kimyasal içeriğinin uyumuna bakmak doğru olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Bu dizel sizi üzer...
  • Kilometre: 150000
  • Model Yılı: '08
  • 16 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #228 : Şubat 10, 2021, 09:54:59 »
İyi günler, Aracım 147 bin de ve servis kitapçığında 160 bin yazıyor. Benim kafama takılan şu araç 2008 yani 13 sene geçmiş. 160 bine geldiğinde değiştikten sonra sıkıntı çıkarır mı? Şuan için orijinal haliyle duruyor ve eksiltme de yok pembe renkte. Ölçüm yapıldığında -25 derece çıkıyor. Yardımcı olursanız sevinirim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 190000
  • Model Yılı: '13
  • 228 kere teşekkür etti
  • 188 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #229 : Şubat 10, 2021, 10:43:33 »
Geçenlerde özel serviste bakım yaptırırken sordum. Tabi benim araç 110 bin de ve 2013 model. Ustanın dediği "eksiltme yoksa, suda bozulma, derecesinde düşme yoksa genelde değiştirme taraftarı değiliz, Değişim sonrası su kaçak sorunları ile karşılaşma ihtimali var" dedi. Ama 13 yıl ve 160 bin km de de aynı özelliğini koruyor mu düşünmek lazım. Değişirseniz de orijinal ile aynı antifriz olmasına, karışım için saf su kullanılmasına dikkat edin. Karışım oranı yanlış bilmiyorsam yarı yarıya olmalı.

Yukarıda yazdığım bir usta görüşü. Net cevabı bilen arkadaşlar daha doğru cevabı vereceklerdir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Model Yılı: '94
  • 2027 kere teşekkür etti
  • 2560 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #230 : Şubat 10, 2021, 11:40:37 »
Öncelikle, antfrizin doğru oranda kullanıldığının göstergesi, ölçüm yapıldığında -30.C çıkmasıdır.
Eğer motorunuzdaki antifriz bu derece altında ise saf antifriz eklenerek bu değere ulaşılmalıdır.
Orjinal hazır karışım antifrizler için herhangi birşey yapmaya gerek yoktur.

Orjinal hazır su karışımlı Pembe antifriz değişim periyordu:

İlk değişim 160.000km veya 10 Yıl (hangisi önce dolarsa)

Sonrasında her 80.000km veya 5 Yıl (hangisi önce dolarsa)

Aracım 147 bin de..... araç 2008 yani 13 sene

Değişim periyodu 3 yıl geciktiği için bir an evvel değişim yapmanızda fayda var.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • Kilometre: 105000
  • Model Yılı: '21
  • 763 kere teşekkür etti
  • 815 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #231 : Şubat 10, 2021, 14:59:07 »
Lütfen konu öncesi arama yapalım  !!!

https://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=80883.0

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • 763 kere teşekkür etti
« Yanıtla #232 : Şubat 19, 2021, 20:38:29 »
Aracımın 5.Yılı doldurması ve titiz bir kullanıcı olduğum için uzun araştırmalar sonucunda F/P ürünü olarak Castrol Radicool SF satın aldım aytemiz benzinlikten bakıma 1.500 km kaldı bakım zamanı değiştireceğim:)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 57650
  • Model Yılı: '16
  • 226 kere teşekkür etti
  • 1402 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #233 : Şubat 19, 2021, 21:30:56 »
Antifrizi kullandıktan sonra kaç litrelik ürün aldığınızı ve ne oranda saf su ile sulandırdığınızı ayrıntılı yazarsanız hem istenen -C derecesi hem radyatör sağlığı yönünden faydalı olacak,malum ustalar dahil farklı uygulamalar yapılıyor.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • 763 kere teşekkür etti
« Yanıtla #234 : Şubat 19, 2021, 22:04:09 »
Antifrizi kullandıktan sonra kaç litrelik ürün aldığınızı ve ne oranda saf su ile sulandırdığınızı ayrıntılı yazarsanız hem istenen -C derecesi hem radyatör sağlığı yönünden faydalı olacak,malum ustalar dahil farklı uygulamalar yapılıyor.
3 LT aldım 3 LT'de Saf Su,  80.000 bakımını Tem toyota'da yaptıracağım orada değişim olacak :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • 763 kere teşekkür etti

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 118000
  • Model Yılı: '10
  • 261 kere teşekkür etti
  • 168 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #236 : Nisan 02, 2021, 20:10:22 »
merhabalar
Bugün lpg ayarı için servise gittiğimde su borularının T lerinden ve LPG regülatörünün bağlantılarından  sızmalar olduğunu gördü usta.50 bin de bu boru ve T ler değişiyor dedi.Aracın soğutma sıvısının muhtemelen 10 yıldır değişmediğini söyledim ve 3 litre castroll radicol ve gerisi su ile tamamlanarak soğutma sıvısı da değişmiş oldu.
Benim sormak istediğim şu:
-Soğutma sıvısına su katılıyor muydu?
-50 binde bu boru ve T ler değişmesi gerekir mi?
2010 1,6 corolla
2002 1,6-vvt-i Corolla
2001 1,4 astra-f

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 180000
  • Model Yılı: '05
  • 186 kere teşekkür etti
  • 251 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #237 : Nisan 04, 2021, 21:13:24 »
merhabalar
Bugün lpg ayarı için servise gittiğimde su borularının T lerinden ve LPG regülatörünün bağlantılarından  sızmalar olduğunu gördü usta.50 bin de bu boru ve T ler değişiyor dedi.Aracın soğutma sıvısının muhtemelen 10 yıldır değişmediğini söyledim ve 3 litre castroll radicol ve gerisi su ile tamamlanarak soğutma sıvısı da değişmiş oldu.
Benim sormak istediğim şu:
-Soğutma sıvısına su katılıyor muydu?
-50 binde bu boru ve T ler değişmesi gerekir mi?

T borular ile ilgili bilgi sahibi değilim ama antifriz ile ilgili şöyle açıklayayım.

Hazır karışımlı antifrizler mevcut onlardan alırsanız su katmıyorsunuz ama diğer antifrizlerde su katmanız gerekiyor. Bildiğim kadarıyla castroll radicol su katılan bir antifiriz türü. Soğutma sıvıları tek başına döküldüğünde yeteri kadar performans gösteremez. Su ile karıştırılmaları gerekir en optimum değer %50 su %50 soğutma sıvısı şeklindedir. Bunlar radyatör içerisinde değil de ayrı bir yerde karıştırılması daha uygun olur ve kullanılacak su soğutma sisteminizin sağlığı açısından kesinlikle saf su olmalıdır. İşlem yapılırken bu şekilde yapıldıysa bir problemle karşılaşmazsınız.
Toyota Corolla 2002 1.4 Terra e120 Sedan (2015—)
Toyota Corolla 2005 1.6 Sol Hb (2024——)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 118000
  • Model Yılı: '10
  • 261 kere teşekkür etti
  • 168 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #238 : Nisan 05, 2021, 00:53:21 »
Teşekkürler Burak kardeşim.Saf su yerine musluk suyu koydular
2010 1,6 corolla
2002 1,6-vvt-i Corolla
2001 1,4 astra-f

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 180000
  • Model Yılı: '05
  • 186 kere teşekkür etti
  • 251 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #239 : Nisan 05, 2021, 17:40:38 »
Teşekkürler Burak kardeşim.Saf su yerine musluk suyu koydular

Hocam soğutma sisteminizim sağlığı açısından onu döktürüp yeniden saf su ile karıştırmanızı tavsiye ederim. Musluk suyunda kireç mevcut ve sistemde uzun süre devir daim yapması sistemin yavaş yavaş içeriden pas ve korezyon oluşumuna sebebiyet verir. Kısa vadede sorun yok gibi gözükür ama yeniden antifiriz değişiminde komple soğutma sisteminden olabilirsiniz. Örneğin eski arabalarda antifiriz değişimin tavsiye etmezler radyatöre çok güvenemedikleri için ama sürekli antifirizli kullanılmış bir araba eskide olsa radyatörü sağlıklıdır. 2002 Corolla kullanıyorum, aracım 245.000 km'de servis bakımlı. Bu sene antifiriz değişimi yaptık ve antifirizi aldığımız yer bu araç eski, kırmızı vermeyelim dedi ama ben üzerinden çıkanda kırmızı renk dedim ve yeniden kırmızı kullandık. Aracım bu zamana kadar sürekli antifirizle kullanılmış bu sebepten hiç bir problem yaşamadık. Ama saf su olması da sistemin sağlığı açısından aynı önemi taşıyor.
Toyota Corolla 2002 1.4 Terra e120 Sedan (2015—)
Toyota Corolla 2005 1.6 Sol Hb (2024——)