0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Katılıyorum,fazla vakit geçirmeden sistemdekini boşaltıp hatta sonra saf su ile tekrar içinden su geçirdikten sonra servise yanınızda götüreceğiniz aynı marka antifriz ve saf su ile gidin ve gözünüzün önünde değiştirtin,ustalar ya bilgisizlikten ya da güya fazla masraf olmasın müşteriyi düşünüyoruz diyerek saf suyu önemsemiyorlar olabilir ancak açacağı masraf çok daha fazla olur.
Tokay bey hiç duydunuz mu veya başınıza geldi mi saf su kullanılmayan araçta şu arıza oldu diye.Ben rastlamadım hiç.Ama yazılanlardan ister istemez aklımda soru işareti bırakıyor.Bunun hazırı var mı acaba?Veya ben kendim değişebilirmiyim?Balata,yağ değişimini kendim yapıyorum abi
Saf su kullanılmayan araçta kalsiyum tortuları oluşur,petekleri tıkar,en azından suyun devir daiminde rahatlık olmaz,çok daha sonra hararet artışı olabilir,petekler tıkanınca mekanik veya kimyasalla açalım derken radyatöre zarar verilir,(evlerdeki kalorifer peteklerinde de böyle işlem sırasında problem oluşur),Castrol firması da kullanım tarifinde saf su kullanın diye tavsiye etmiş,çünkü içindeki kimyasal maddelerle çeşme suyunun etkileşime gireceğini hesaplamıştır.
Ben aracımın antifirizini kendim değiştirdim, yapılan işlemleri şöyle kısaca özetleyim;1- Radyatörün tahliye vanası açılır ve içerisindeki mevcut antifiriz aşağıya bir kap konularak süzülür. 2- %50 saf su %50 antifiriz karışımı (farklı bir kapta önceden karıştırılmıştır, radyatör içerisinde değil) Radyatör kapağından doldurulur. 3- Sistemdeki hava alınır. Hava nasıl alınır;Radyatör kapağı ağzına kadar doldurulduktan sonra kapağı kapatmadan motora start veriyoruz. Motor start almasıyla birlikte kapaktan hava kabarcıkları çıkmaya başlıyor. Kabarcık çıktıkça üzerine antifiriz ekleyeceksiniz. Sistem 90 dereceye gelip birkaç kere devirdaim yaptırmanız gerekiyor tamamen havasının çıkması için bilginiz olsun. Bazı araçlarda hava tahliye vanası oluyormuş sanırım eğer sizin araçta mevcut ise onuda kullanabilirsiniz ama o nasıl kullanılıyor benim deneyimim yok.Sorunuz olursa buradayım seve seve cevaplarım
merhabalarBugün lpg ayarı için servise gittiğimde su borularının T lerinden ve LPG regülatörünün bağlantılarından sızmalar olduğunu gördü usta.50 bin de bu boru ve T ler değişiyor dedi.Aracın soğutma sıvısının muhtemelen 10 yıldır değişmediğini söyledim ve 3 litre castroll radicol ve gerisi su ile tamamlanarak soğutma sıvısı da değişmiş oldu.Benim sormak istediğim şu: -Soğutma sıvısına su katılıyor muydu?-50 binde bu boru ve T ler değişmesi gerekir mi?
Soğutma sıvısının üstünde önceden karıştırılmış (premixed) ya da saf su ile karıştırın diye uyarı yazar genelde. Castrol Radicool'un saf antifriz olduğu suyla karıştırılması gerektiği yazıyor. Fakat binek araçlar için genellikle 3 lt soğutma suyu gerekiyor. Bu noktada çok fazla su katıldığını sanmıyorum. Normalde saf su kullanılması gerekir, musluk suyu içindeki kireç uzun vadede çökelebilir.2. olarak boru üreticinin kalitesinde olmayıp sonradan lpg için takıldığından uzun süre gitmeyebilir. T den de sızdırıyorsa borularla birlikte değiştirmek mantıklı olabilir. Soğutma suyunun da 8 sene 160bin km sonra değişmesi öneriliyor Toyota tarafından. 10 sene geçtiğinden değişmesi yerinde olmuş.
Genleşme kabındaki suyun moyor sıcakken rolantide azıcık fokurmadası normal midir? 2018 corolla 1.6 58.000 kmde.
Fokurdamadan kastınız nedir?Taşırma olmuyorsa sıkıntı olmaz geri dönüş olduğu için suyun hareketli olması normal ama genleşme kapı kapağını motor sıcakken açmayın tehlikelidir yanıklara sebeb olabilir.
Gayet normal sıvılar yer değiştirirken fizik kuralları gereğiillaki bir hareket olmalı,araç devirdaim yapıyor geri dönüşten genleşme kabına soğutma sıvısı geliyor gayet normal bir durum.
Sn. Üstadlarım, öncelikle hepinize hayırlı ramazanlar. 2015 1.33 corolla aracım ruhsata göre 2015 nisan başında trafiğe çıkmış (2018 nisanında arabayı aldığımda hemen lpg taktırmıştım ve lpg montajı çerçevesinde motor suyuna bir miktar çeşme suyu eklenmişti). Hesabıma göre, arabam neredeyse 85 aylık, bu itibarla, antifiriz değişim süresi (96 ay) yaklaşıyor. Bu bölümü okuduğumda fabrika çıkışı orijinal antifirize (Toyota SLLC) çeşme suyu eklendiğinde antifirizin özelliğini kaybettiği ve değişmesi gerektiği şeklinde bir yorumla karşılaştım. Aracımın kullanım kılavuzunu dikkatlice okuyunca, SLLC'nin distilasyondan geçirilmiş saf su ile %50 karışık vaziyette bir soğutma sıvısı olduğunu anlıyorum (kullanım kılavuzunun ilgi kısmının resmini de paylaşabilirim). Bu çerçevede, LPG montajında çeşme suyu yerine saf su katılmış olsaydı SLLC özelliğini kaybetmezdi diye düşünüyorum (maalesef LPG montajı yaptırmadan önce, forumun bu kısmını okuma fırsatım olmamıştı:( Elbetteki saf suyun yerini tutamaz ama çeşme suyunun SLLC'yi bozduğuna emin misiniz? Referans gösterebileceğiniz Toyota vb. kurumsal bir kaynak var mı? Aracın kullanım kılavuzunun ilgili kısmında, diğer hususlar meyanında, "Sadece su kullanmayınız" denmiş, bunun dışında normal su kullanımına ilişkin bir uyarıya rastlamadım. Sadece su kullanılmasının araca vereceği zararların elbetteki farkındayım ama dikkatinize getirmek istediğim nokta çeşme suyu eklenmesinin SLLC'nin özelliğini kaybetmesine neden olacağına dair bir bilgiye kullanım kılavuzunda yer verilmemiş olmasıdır.Ayrıca, bazı forumdaşlar, yetkili servise antifiriz değişimi için gidildiğinde, yetkili servisin bile bu değişimi pek de tavsiye etmediğini belirtmişler (buna da şaşırdım). Motor soğutma sıvısıyla ilgili bugüne kadar eksiltme, hararet yapma vb herhangi bir problemle karşılaşmadım. Bu itibarla, yetkili servisin yaklaşımını da göz önüne alarak, değişim periyodu yaklaştığında, 1ltlik SLLC alıp, motor bloğundaki suya hiç dokunmadan, özel serviste sadece radyatördeki suyun 1 litresini mi tahliye etsem diyorum, ne dersiniz? Sırf radyatör tapasını açarsam kaç litre boşalacaktır? 2 litre ise 2 litre SLLC de alabilirim. Komple değişim durumunda dahi önceki antifirizin yeni antifirizle (örneğin, Castrol radicool sf) cüzi bir miktar bile olsa sanayi şartlarında karışma ihtimali olduğundan, SLLC dışında bir markayı araca eklemek risk taşımıyor mu? Komple değişim yapılacaksa, pahalı da olsa yine SLLC'yi tercih etmek daha sağlıklı olmaz mı? Görüşleriniz benim için değerli, saygılar.
Normal çeşme suyu sadece sllc antifirizi değil hepsinin genel yapısını etkiler mesele antirizin bozulması değil, antifiriz çeşme suyu içerisindeki sert mineralleri çözüyor ve o çözüntüler belirli zaman sonra metal yüzeylerde aşınmalara yol açıyor,aşınmalar sonucunda ortaya çıkan metal tozları ve diğer materyaller dar bölgelerde (soğutma radyatörü, kalorifer radyatörü,motor bloğundaki su kanalları gibi) öamurlaşarak tıkanmalara yol açıyor,ayrıca özelliği kaybolan soğutma sıvısı düşük sıcaklıklarda (100 C⁰ ) kaynama yapabiliyor ama orjinal veya kaliteli bir antifiriz doğru saf su ile seyreltimiş antifiriz 130 C⁰ de kaynama yapar yani kaynaması çok geç olur bu vesileyle araç motoru soğumuş olur,İçiniz rahat olsun ve araç motoru sağlıklı olsun diye yapmanız gereken 20 lt saf su alıp sistemi komple saf su ile yıkamak devamlı devirdaim yaptırıp sistemden eski suyu atmak,sonrasında uygun ölçülerde seyreltilmiş antifirizi sisteme doldurmak,Toyota sllc veya Castrol radicol SF olabilir fark etmez.LPG montajı esnasında koyulan su 1 lt bile değildir öyle çok su dökülmez,o kadcıktanda sorun olmaz korkmayın,yukarıda açıkladığım işin profesyonel teknik boyutu,ölçüm yaptırın eğer antifiriz özelliği koruyuculuğu bitmişse yukarıda yazdığım işlemi yaparsınız.
Hocam radyatör tapasını açınca en fazla 3 lt su boşalır,ama hiç acele etmenize gerek yok gönlünüzü ferah tutun,diğer saf su ile yıkama işlemi aslında çok basit,hatta uygulamalı videosu olacak ama araç Volkswagen,sistem mantığı aynı zaten.//www.youtube.com/watch?v=rtJoZpODjVM